Damask: Rezolucija- da, o Asadu- ne

Sirija je saglasna sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o uništenju hemijskog oružja, ali neće razgovarati o budućnosti predsednika Bašara al Asada.

Izvor: B92

Subota, 28.09.2013.

21:41

Default images

Ovo je danas izjavio sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.

Mualem je novinarima rekao da rezolucija koju su prošle noći usvojili predstavnici 15 zemalja članica Saveta bezbednosti UN znači da opozicija može biti meta sankcija UN, preneo je AFP.

"Ja sam saglasan sa rezolucijom", kazao je Mualem u sedištu UN, koji će u ponedeljak govoriti u Generalnoj skupštini, i dodao da Rezolucija "poziva na poglavlje VII Povelje UN protiv terorista".

Mualem je rekao da ne može biti razgovora o budućnosti predsednika Asada i da je to zapisano u Ustavu, istakavši da je Asad rešen da završi mandat i da će se ponovo kandidovati.

Asad je ranije rekao da će izbori biti održani 2014, podseća AFP.

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, ali se njom ne predviđaju automatske kaznene mere protiv vlade sirijskog predsednika Bašara Asada ako ne bude poštovao rezoluciju.

Petnaest članica SB UN glasale su za rezoluciju jednoglasno posle višenedeljne intenzivne diplomatske aktivnosti između Rusije i SAD.

Rezolucija je zasnovana na sporazumu koji su te dve zemlje postigle početkom meseca u Ženevi posle napada nervnim gasom sarinom 21. avgusta u predgrađu Damaska, u kome su poginule stotine ljudi.

Američko-ruskim sporazumom je izbegnuta kaznena američka vojna intervencija protiv Asadove vlade koju je Vašington optužio za napad iz avgusta. Sirijska vlada i njen saveznik Rusija za taj napad su optužile pobunjenike koji se bore za svrgavanje režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: