PUPS još bez stava o Đilasu

Milan Krkobabić kaže da PUPS još nije doneo stav o tome kako će se ponašati na sutrašnjoj sednici Skupštine Beograda, koja se smatra odlučujućom za Đilasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2013.

10:16

Default images

Odgovarajući na pitanje kakav je stav PUPS-a o smeni gradonačelnika Beograda, budući da se ta partija u medijima pominje kao tas na vagi, Krkobabić je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da će sutrašnji dan razrešiti sva pitanja koja se danima postavljaju - da li će u Beogradu biti uvedene privremene mere i da li će vlast biti prekomponovana.

Zamenik predsednika PUPS kaže i da je, kada je reč o Beogradu, matematika dosta složena, ali i jednostavna. S jedne strane imamo da sadašnja vlast u Beogradu ima većinu, ali treba videti šta će doneti sutrašnji dan, za kada je zakazana sednica Skupštine grada i nakon sastanaka koji treba da održe vrh PUPS, zatim koalicija SPS-PUPS-JS i sastanak SNS. Sva tri sastanka zakazana su za danas i tek nakon njih PUPS će doneti svoj konačan stav o tome da li će u Skupštini grada podržati Draana Đilasa ili ne, objasnio je on.

"Što se tiče PUPS-a, neke stvari i odluke donose stranački organi. Ono što ja znam, odnosno prema informacijama do početka ove emisije, ići će inicijativa SNS i DSS o smeni gradonačelnika. Što se tiče nas, imaćemo sastanak nakon kog ćemo imati sastanak koalicije SPS-PUP-JS. Koliko znam, i SNS ima svoj sastanak i tu ćemo čuti stavove prvog čoveka SNS, konkretne, koje do sad nismo čuli. Tako da verujem da ćemo imati solidan materijal za našu odluku", istakao je Krkobabić.

On kaže da priča da PUPS brani ovog ili onog nije važna, jer ta partija brani socijalno ugrožene građane, penzionere. Tačno je da u Beogradu penzioneri imaju 13. penziju i to je ono što smo u ovoj koaliciji izborili. Tu je i primer da smo se izborili da se porodiljama ne oduzima 35 odsto od plate, da ima više boravka za decu ometenu u razvoju. Za razliku od drugih partija PUPS se ne bavi hoće li neko biti sekretar ili ne, jer se mi bavimo konkretnim problemima, kazao je Krkobabić.
Na pitanje s kim će onda Partija ujedinjenih penzionera Srbije tu misiju da sprovede, ukoliko su do sada radili sa Đilasom, a sutra odluče da ga "ruše", potpredsednik PUPS kaže da je tačno da je sve ono što je pomenuo urađeno zajedno s gradonačelnikom Beograda, ali i dodaje: "Ne radi se o tome da li mi spašavamo Đilasa ili ne. Radi se o odbrani koncepta. Ljude interesuje hoće li imati besplatan prevoz, hoće li dobiti penzije", istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, "građani Beograda umeju dobro da prepoznaju šta je za njih urađeno". Oni tačno znaju ko kako radi i to verifukuju. Kad je reč o PUPS, uradili smo dosta konkretnih stvari za Beograđane i hoćemo da znamo kakva je sudbina našeg kocepta u nekoj eventualnoj budućoj vlasti. Moj lični stav, a ne zvaničan stav partije, a slično je rekao nedavno i Vučić kada je kazao da će biti premijer samo na izborima, je da svi imaju šansu, da izađu ’na crtu’. Međutim, takođe je i legitiman stav SNS da traži smenu Đilasa", dodaje Krkobabić.

Odgovarajući na pitanje da ipak nije konkretno odgovorio na pitanje šta će PUPS sutra raditi po pitanju kvoruma, hoće li ga dati za održavanje sednice ili ne, kao i kako će se ponašati u vezi sa inicijativom SNS i DSS za smenu Đilasa, Krkobabić kaže da je inicijativa SNS i DSS za smenu gradonačelnika Beograda samo prvi korak, ali da PUPS mora da zna kakvi su njihovi planovi vezani za Beograd, za socijalno ugroženo stanovništvo....On takođe očekuje da će SNS i DSS kad već podnesu inicijativu za smenu Đilasa, dati i neko obrazloženje.

Nakon toga, ali i nakon sastanka vrha PUPS-a, a potom i sastanka u koaliciji SPS-PUPS-JS, Partija ujedinjenih penzionera doneće svoj stav po pitanju Dragana Đilasa, ponovio je Krkobabić i dodao da se tu ne radi o spašavanju ili rušenju Đilasa, već da je za PUPS najvažniji koncept na kom se ta partija i do sada zalagala.

On je podsetio da je upravo koalicija SPS-PUPS-JS na prošlim izborima udvostručila broj odbornika upravo zahvaljujući svom radu na borbi da se pomogne i zaštite ugrožene kategorije stanovništa. Upravo odatle je, kako ističe, odgovornost te koalicije i najveća prema biračima, da zaštiti socijalno naujugroženije, da se obezbede penzije, radna mesta...

Upitan da li PUPS može da se izjasni drugačije od SPS i Ivice Dačića, Krkobabić je rekao da PUPS odgovorno i samostalno nastupa, ali da to ne isključuje da unutar koalicije nema dogovora o bitnim pitanjima i da će uvek nastojati da te dogovore ostvare. "Naš cilj je da socijalnu politiku u Beogradu sačuvamo. Ako postoje valjani argumeni, oni moraju da se prihvate i ako idu u pravcu da naša socijalna politika neće biti dovedena u pitanje, onda se podrazumeva da o svemu možemo da razgovaramo", rekao je Krkobabić.

Krkobabić je rekao da PUPS nije u "misiji zaštite Dragana Đilasa", ali da ga uvažavaju jer su sa njim odlično sarađivali. "Ne radi se o odbrani Đilasa, nego našeg koncepta, to je zamena teza. Svoditi misiju jedne partije da štiti ovog ili onog, ruši Đilasa ili štiti Dačića, to su besmislice, PUPS ima svoju misiju", rekao je Krkobabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: