Turisti, poštujte vanredno stanje

Ambasador Srbije kaže da je noć u glavnom gradu Egipta, posle uvođenja vanrednog stanja, bila mirna. On takođe upozorava građane da poštuju uvedena pravila.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

07:40

Default images

Prema rečima ambasadora Srbije Dragana Bisenića, naša ambasada u Kairu je juče i sinoć bila u stalnom kontaktu sa našim turistima i turističkim agencijama, situacija se i dalje konstantno prati a za sada su turisti iz Srbije koji letuju u Egiptu dobro i nastavljaju svoje odmore.

Na pitanje da li će naši turisti biti evakuisani iz Egipta ukoliko se inače vrlo nestabilna situacija u Egiptu dodatno zaoštri, Bisenić je za Radio B92 kazao da će ambasada, u slučaju da se tako nešto dogodi, preduzeti sve neophodne mere za zaštitu naših turista, ali napominje da za sada nema nikakvih elemanata za tako nešto.

Međutim, ono što je važno istaći, dodaje ambasador, jeste da se našim turistima naglasi šta treba da rade u uslovima vanrednog stanja koje je juče proglašeno u Egiptu, a koje se odnosi na celu zemlju, pa i na turistička mesta i na same turiste.

Najpre, napominje Bisenić, naši građani treba da znaju da je uvođenjem vanrednog stanja zabranjeno kretanje na ulicama od 19 časova uveče do šest sati ujutro. Zbog toga se turistima savetuje da ostanu u svojim hotelskim kompleksima, koji imaju uglavnom bogat sadržaj i koji zadovoljavaju sve njihove potrebe. Građani, naglašava ambasador Bisenić, ne bi trebalo da u toku važenja policijskog časa izlaze na ulice jer rizikuju da budu privedeni.

Ostale dnevne aktivnosti se obavljaju normalno, objašnjava Bisenić, osim što se turistima preporučuje da ne idu na dnevne izlete na kopno, zbog toga što može da dođe do lokalnih protesta i zatvaranja puteva. U tom slučaju bi se ugrozila bezbednost turista i oni bi mogli biti izloženi neprijatnostima, kaže Bisenić i napominje da ta preporuka važi još od ranije.

Bisenić je ponovio da je ambasada Srbije na raspolaganju našim turistima 24 sata dnevno i dodao da za sada niko od državljana Srbije nije zvao ambasadu kako bi prijavio neki problem u vezi s bezbednošću.

Podsetimo, u Kairu je juče rano ujutro počela akcija vojske i policije na raščišćavanju kampova pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, koji su nedeljama demonstrirali protiv vojnog i novog političkog vrha, tražeći povratak Morsija na vlast. Akcija koja je sprovedena juče bila je, po svim izveštajima, veoma nasilna, budući da su snage bezbednosti koristile oklopne buldožere, snajpere, puške, pištolje, vazdušne metke i dimne bombe, protiv nenaoružanog stanovništva.

Bilans krvavog obračuna sa demonstrantima u Kairu još nije konačan, a žrtava ima sa obe strane i broje se na desetine, pa čak i stotine.

Kad su svi kampovi demonstranata razbijeni, uvedeno je vanredno stanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: