"Hag potvrdio- HR čista kao suza"

Ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović izjavio da oslobađanje generala Gotovine, Čermaka i Markača potvrđuje da je Hrvatska "čista kao suza".

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

17:31

Default images

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je da je vojno-policijska akcija "Oluja" snažno obeležila noviju hrvatsku istoriju.

Celokupna akcija je za cilj imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Nakon akcije zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoja imanja.

"Oluja je snažno obeležila noviju hrvatsku istoriju" a pred Hrvatskom danas stoje novi izazovi, poručio je Josipović povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. godišnjice "Oluje".

Operacija "Oluja" je vojna akcija kojom su za vreme rata u Hrvatskoj, 4. i 5. avgusta 1995, snage hrvatske vojske i policije uspostavile kontrolu nad zapadnim delom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Međunarodne reakcije bile su podvojene: SAD i Nemačka su podržale tu akciju, a Rusija i Velika Britanija su se protivile.

Ispražnjeno područje vlada prvog predsednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana je nešto kasnije je naselila izbeglicama hrvatske nacionalnosti iz BiH. Protiv generala Ante Gotovine i još dvojice hrvatskih generala koji su učestvovali u operaciji - Ivana Čermaka i Mladena Markača - na haškom sudu je vođen postupak zbog ratnih zločina.

Nepravosnažnom presudom 2011. godine Gotovina je osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora, dok je Čermak oslobođen svih optužbi.

Prošle godine Gotovina i Markač su pravosnažnom odlukom Haškog tribunala oslobođeni svih tačaka optužnice, što je u Hrvatskoj izazvalo oduševljenje, a u Srbiji veoma negativne reakcije.

"Među zadacima koji nam predstoje je modernizacija i prilagođavanje Hrvatske međunarodnom sistemu odbrane”, rekao je Josipović i u tom smislu izrazio uverenje da će Hrvatska biti jednako uspešna u međunarodnoj saradnji kao što je bila pri ulasku u Evropsku uniju.

Josipović je povodom Dana pobede domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kao i 18. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja” unapredio 131 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske.

Kotromanović je rekao da je oslobađanje Gotovine, Čermaka i Markača dokaz da je Hrvatska "čista kao suza" i da je u životu svakog vojnika unapređenje najvažnija stvar koja ga motiviše, javila je agencija Hina.

"Treba da budemo bolji, čvršći i jači i primer malim zemljama u okruženju", poručio je Kotromanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: