BiH: Ipak neće biti 50 stepeni

Iako su agencije javile da će temperature u Biosni i Hercegovini dostizati do 50 stepeni, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda demantuju tu informaciju.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.07.2013.

10:46

Default images

Agencija Tanjug je ranije danas javila da će dnevne temperature u BiH dostići i pedeseti podeljak, ali se ubrzo oglasio Federalni meteorološki zavod. "Obaveštavamo javnost da informacija koja kruži pojedinim web portalima, o temperaturama do +50, je apsolutno netačna i nije objavljena iz Federalnog hidrometeorološkoh zavoda", navodi se u kratkom saopštenju.

I iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske za agenciju Beta navode da se ove sedmice i početkom iduće nedelje u Bosni i Hercegovini očekuju visoke dnevne temperature, koje će u pojedinim gradovima biti do 42 stepena Celzijusa, ali neće dostići pedeseti podeljak.

"Očekujemo tropski talas i vrućine, ali ne očekujemo da temperature rastu do 50 stepeni Celzijusa, kako su to objavili pojedini mediji. Takva temperatura je gotovo nemoguća za naš region", kazali su u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Iako temperature neće biti paklene, ipak se očekuje da će one biti tropske. Takođe se očekuje da će ovaj talas zahvatiti i Srbiju, gde meteorolozi najavljuju temperature i do 40 stepeni.

Iako su beogradske ulice juče bile prilično puste, a najviša dnevna temperatura iznosila 37 stepeni, vreli dani tek predstoje, a meteorolozi najavljuju da će živa u termometru dostići 40. podeljak.

U Sarajevu se očekuju temperature od 35 stepeni, a u Mostaru čak 40 stepeni.

I Crnu Goru od danas do kraja sedmice očekuje toplotni udar, pošto će maksimalne dnevne temperature dostizati čak 40 stepeni Celzijusa, saopšteno je iz crnogorskog Hidrometeorološkog zavoda

U Podgorici je za danas najavljeno 38 stepeni, a sutra se očekuje temperatura od 39 stepeni.

"Crna Gora biće na udaru toplog tropskog talasa, koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature”, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su naveli da će temperature svakodnevno rasti, a da se tek krajem naredne sedmice očekuje blagi pad maksimalnih temperatura i to na severu Crne Gore.

Međutim, Zagrepčane je sinoć, nakon paklenih vrućina koje su usijavale asfalt, dočekalo nevreme praćeno sivim oblacima. Usledio je jak vetar, a zatim grmljavina i nevreme, uz kišu.

Srušena stabla su oštetila dva automobila na Trešnjevci, javili su hrvatski mediji.

Lekari savetuju veću opreznost tokom vrelih dana - izbegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, kao i uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: