Skupština: Žaljenje zbog žrtava

Narodna skupština Srbije izražava duboki pijetet prema nevinim žrtvama bošnjačke nacionalnosti i saosećanje porodicama povodom godišnjice stradanja u Srebrenici

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 11.07.2013.

11:08

Default images

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski parlamentarac Jelko Kacin poručili da se zločini ne smeju zaboraviti.

U saopštenju skupštinskog kolegijuma se ističe: "Narodna skupština takođe, na istovetan način, izražava svoje žaljenje i saučešće porodicama nevinih civilnih žrtava srpske nacionalnosti u sukobima u Bosni i Hercegovini".

Naglašava se i da će "Srbija i njen parlament uvek biti opredeljeni da čuvaju sećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka".

Skupština Srbije, navodi se u saopštenju "izražava nadu da će svi narodi u BiH, kao i drugim državama bivše Jugoslavije, nastaviti proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni".

"Na taj način moguće je okrenuti se budućnosti, miru i prosperitetu u čitavom regionu", navodi se u saopštenju i ističe da je tekst saopštenja usvojen većinom glasova Kolegijuma Narodne skupštine Srbije.

U Srebrenici se danas obeležava 18 godina od masovnih ubistava bošnjačkog stanovništva u Srebrenici koji su, po optužnici Haškog tribunala počinili pripadnici Vojske Republike Srpke pod komandom Ratka Mladića.

Eštonova odala počast žrtvama Srebrenice

Foto: Beta, AP, arhiva
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton odala je poštu srebreničkim žrtvama, poručivši da nema tih reči koje mogu ublažiti bol njihovih porodica, ali da međunarodna zajednica može da pokaže poštovanje prema njihovom gubitku, ne dozvoli poricanje genocida i na konkretan način podrži pravdu.

"Osamnaest godina prošlo je od genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine. Bol i tuga onih koji su izgubili decu, roditelje, rođake i prijatelje i dalje su prisutni. U ime Evropske unije, odajem poštu žrtvama", navedeno je u saopštenju Eštonove povodom komemoracije žrtvama u Srebrenici.

Šefica evropske diplomatije podsetila je da će danas u Potočarima, gde na groblju u okviru Memorijalnog centra Srebrenica počivaju hiljade ljudi, biti sahranjeno još 409 žrtava, među kojima i Nermin, 20-godišnji sin Munire Subašić, predsednice udruženja Majke Srebrenice.

"Nema tih reči koje mogu opisati bol koji osećaju majka ili otac koji sahranjuju dete. I nema reči koje mogu pružiti spokoj porodicama žrtava. Ipak, ono što možemo da pokažemo jeste poštovanje prema njihovom gubitku, ne dozvolimo poricanje genocida i, kao konkretnu meru, da podržimo pravdu", navela je Eštonova.

Prema njenim rečima, procesuiranje za ratne zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine će se nastavićti kako bi se obezbedilo da se utvrdi istina, garantuje pravda i učvrsti pomirenje, posebno na regionalnom nivou.

"Višedecenijski proces pomirenja koji je doveo do stvaranja EU trebalo bi da inspiriše pomirenje na zapadnom Balkanu. U tom pravcu su preduzeti veliki koraci, ali ima još mnogo toga da se uradi, posebno od strane onih na vlasti, kako bi građani celog regiona mogli u potpunosti da uživaju u miru i prosperitetu, zajedno sa ostalim Evropljanima", poručila je Eštonova.

Kacin: Ne treba "trovati" mlade raspravama o prošlosti

(Beta)
Evropski parlamentarac Jelko Kacin poručio je danas, povodom komemoracije srebreničkim žrtvama, da taj događaj mora biti ugrađen u kolektivnoj svesti kako se ništa slično nikad ne bi ponovilo, ali da ne treba trovati mlade ljude raspravama o prošlosti, već uspostaviti pomirenje i stabilnost radi svetlije budućnosti regiona.

"Događaji iz leta 1995. moraju biti ugrađeni i održavani u kolektivnoj svesti ne samo zapadnog Balkana, već i širom EU da se tako nešto nikada ne bi ponovilo", naveo je u saopštenju Kacin, potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.

On je ocenio da danas, kada se u Potočarima pokopava 409 identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava zločina, treba misliti pre svega na budućnost mladih generacija u BiH i čitavom regionu.

"Odgovornost sadašnje političke elite je da se što pre prevaziđu razlike oko suštinskih pitanja i sprovedu ustavne reforme koje će napraviti od BiH funkcionalnu državu...Na taj način bi se najbolje odala počast žrtvama genocida i time dokazalo da se iz tragedije od pre 18 godina nešto naučilo", rekao je Kacin.

Izaslanik EP za Balkan podsetio je da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić javno izvinio za zločine koje su u Srebrenici počinili pojedinci u ime Srbije i srpskog naroda.

"Došlo je vreme da se krene dalje i u BiH i da njeni lideri prekinu samoblokadu zemlje i urade nešto korisno za svoje građane i njihovu evropsku budućnost", napomenuo je Kacin. "Rasprave o teškoj prošlosti ne smeju da truju mlade generacije, koje sa ratom nemaju nikakve veze."

Kacin je poručio da zajedničkim naporima treba uspostaviti stabilnost i pomirenje u regionu koji, kako je istakao, ima svetlu budućnost u EU.

"Da bismo bili uspešni u tome, neophodno je da se ispravi nepravda koja je nastala kao rezultat etničkog čišćenja i obezbedi povratak svih izbeglica i raseljenih lica koja žele da to urade. To je preduslov za društveni, socijalno inkluzivni i ekonomski razvoj svih zemalja zapadnog Balkana, a posebno BiH", dodao je on.

Navodeći da se danas obeležava godišnjica tragedije u Srebrenici, gde je "u nemilosrdnom masakru ubijeno više od 8.000 muškaraca i dečaka", Kacin je naglasio da "istina o Srebrenici nikada neće biti zaboravljena".

Ta istina, prema njegovim rečima, ne može i ne sme biti zaboravljena između ostalog i zahvaljujuci presudama Međunarodnog krivičnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i zbog Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici iz januara 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: