Kacin i Dežer o pravima građana

Vensan Dežer i Jelko Kacin poručili su da Skupština i nezavisna regulatorna tela imaju ključnu ulogu u kontroli izvršne vlasti i obezbeđivanju prava građana.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.07.2013.

00:23

Default images

Na konferenciji u Beogradu "Građanska prava u Srbiji: Uloga Narodne skupštine i nezavisnih institucija",šef Delegacije EU u Srbiji Dežer je rekao da parlament ima ključnu ulogu u kontroli primene zakona u praksi i ostvarivanja građanskih prava.

"Veoma je važno imati mehanizme koji garantuju poštovanje prava građana", rekao je Dežer na skupu u Skupštini Srbije.

On je istakao značaj nezavisnih regulatornih tela u Srbiji, poput zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u obezbeđivanju prava građana.

Šef Delegacije EU je rekao i da je važno da regulatorna tela imaju materijalne i ljudske resurse kako bi obavljale svoje zadatke. Dežer je pomenuo i da državne institucije u Srbiji ne odgovaraju uvek efikasno na preporuke regulatornih tela kako bi ispravili propuste u svom radu.

Laslo Varga dodaje da bi taj tim morali da čine stručnjaci koji bi mogli da pokriju svih 35 poglavlja.

"Važno bi bilo da na čelu bude ličnost koja nije iz politike, koja bi uživala podršku ove i budužih vlada, jer ovaj proces traje i verovatno će trajati i za vreme naredne vlade, pa bi to bilo vazno i za odrzavanje kontinuiteta celog procesa 5628", kaže Varga.

Varga očekuje da uoči početka pregovora u prvi plan izbiju i druga pitanja, umesto odnosa Kosova i Srbije, koje je do sada najviše opterećivalo provces evrointegracija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da članstvo u EU nije cilj samo po sebi, već da je osnovni cilj da se u okviru pregovora sprovedu reforme i obezbedi poštovanje prava građana i stvaranje jake tržišne ekonomije.

"To ne može da se obavi za mandata samo jedne vlade niti samo jedne političke grupe. Potrebni su napori i vlasti i opozicije", rekao je Kacin.

On je rekao i da Skupština Srbije ne sme samo da bude mesto na kome će se usvajati predlozi vlade, već da je važno da se o zakonima ozbiljno diskutuje i da se oni poboljšaju, pa i da se pojedine stvari vrate vladi radi popravki.

"Parlament mora neke stvari i blokirati i vratiti na razmatranje", rekao je Kacin i istakao da je centralna uloga skupštine da kontroliše rad civilnih i vojnih službi bezbednosti.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je Srbija odlučna da ostane na putu demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

"Uložićemo maksimalne napore u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, naročito u poglavljima 23 i 24 (koja govore o pravosuđu i borbi protiv korupcije)", rekao je Stefanović.

"Srbija kao potpisnica međunarodnih sporazuma obavezala se na zaštitu prava. Posebno je važna Evropska konvencija o ljudskim pravima. Skupština je opredeljena da kontroliše i sprovodi zakone u ovoj oblasti", poručio je Stefanović.

Na konferenciji u "Građanska prava u Srbiji: Uloga Narodne skupštine i nezavisnih institucija" učestvuju i poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić, zamenik zaštitnika gradjana Miloša Janković i predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.

Kacin će se danas posle podne, po završetku konferencije koja će biti održana u Domu Narodne skupštine, sastati s direktorom Kancelarije za evropske integracije Milanom Pajevićem, premijerom Dačićem i potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Izvestilac EP za Srbiju će se u petak, kako je predviđeno, sastati sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s predsednikom Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: