Ader: Mađarska podržava Srbiju

Predsednik Mađarske Janoš Ader poručio da Mađarska podržava ulazak Srbije u EU i da će takav stav izneti i 28. juna na sastanku Evropskog saveta.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

01:00

Default images

"Mađarska bezrezervno podržava ulazak Srbije u EU i tako će biti 28. juna. Srbija može da računa na podršku Madjarske na sastanku Evropskog saveta", rekao je Ader na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Palati Srbija.

Predsednik Mađarske je podsetio da je Mađarska i u prethodnom periodu podržavala ulazak Srbije u EU.

Ader je ocenio da je Srbija mnogo toga učinila prethodnih meseci i prethodne godine kako bi se započeli pregovori sa EU.

"Ja svakako računam na pozitivnu odluku (EU saveta)", rekao je Ader, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader saglasili su se da je sutrašnje zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.

Predsednik Srbije je posle razgovora sa mađarskim kolegom istakao da je zajednički pomen stradalim žrtvama u Raciji 1942. godine, kao i tokom odmazde 1945. godine, čin simboličkog istorijskig pomirenja.

"Time je zatvoreno teško poglavlje odnosa Srbije i Madjarske. Od danas istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda", rekao je Nikolić na zajedničkoj konfereniji za novinare sa predsednikom Aderom u Palati Srbija.

"Reč je o istorijskom događaju kojim će se zaključiti otvoreno poglavlje u odnosima dve zemlje dugo 70 godina", kazao je Ader.

Nikolić i Ader su ocenili da je saradnja dve zemlje na istorijskom usponu.

Nikolić je naglasio da je Srbiji veoma značajna činjenica da mađarska podržava Srbiju u procesu evrointegracija i unapređenju regionalne saradnje.

Ader je ocenio da je Skupština Sribje prošlog petka donela veoma važnu odluku time sto je usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad mađarskim stnovništvom u Vojvodini 1944. i 1945.godine.

Prema njegovim rečima, Srbija, koja želi da udje u EU time je dala dobar primer i zemljama koje su članice Unije.

On je rekao da će sutra biti ispunjen dogovor dva predsedsednika postignut prilikom Nikolićeve posete Budimpešti i da će se "zajednički pokloniti žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti" u Čurugu.

Govoreći o položaju Srba u Mađarskoj, Nikolić je rekao da novi mađarski zakon o izbornim pravilima "nikako ne odgovara srpskoj manjini, jer izmene predviđaju da manjine imaju preko 20.000 glasova za izbore poslanika u Parlamentu".

Kako je ukazao, ukoliko je broj manji od toga, mogu imati samo "portparola" bez prava glasa.

"Pomenute izmene nikako ne odgovoraju sprskoj manjini jer neće moći na adekvatan način da utiču na donošenje ključnih odluka koje se tiču manjina u Mađarskoj", rekao je predsednik Srbije.

S druge strane, on je izrazio zadovoljstvo što su, kako je rekao, preduzeti prvi koraci da se obezbedi nesmetan rad srpskih škola u Mađarskoj.

Nikolić je ranije danas Adera dočekao ispred Palate "Srbija" uz intoniranje himne dve zemlje.

Nakon sastanka dvojice predsednika uslediće razgovori državnih delegacija Srbije i Mađarske.

Ader će posle sastanka sa Nikolićem razgovarati i sa premijerom Ivicom Dačićem.

Mađarski predsednik će se sutra, drugog dana posete Beogradu, obratiti poslanicima u Skupštini Srbije na posebnoj sednici, koju je tim povodom sazvao predsednik srpskog parlamenta Nebojša Stefanović.

Premijer Dačić je u ponedeljak izjavio da Srbija i Mađarska žele da stave tačku na probleme iz prošlosti i da unaprede saradnju, pre svega ekonomsku.

Takođe je rekao da su se najviši državni zvaničnici Srbije i Mađarske dogovorili da normalizuju i unaprede međudržavne odnose.

Predviđeno je da mađarski predsednik sutra, u sredu, održi govor poslanicima Skupštine Srbije, a potom će posetu nastaviti u Vojvodini.
Foto: Tanjug
Premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je s predsednikom Mađarske Janošem Aderom o unapređenju saradnje dve zemlje.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi Srbije i Mađarske u usponu i da treba iskoristiti sve šanse za unapređenje ekonomske i kulturne saradnje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Dačić je rekao da Vlada Srbije dijalogom rešava sva otvorena pitanja u regionu i sprovodi reforme uvođenjem evropskih standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: