Đilas: Manje para za infrastrukturu

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će se rebalansom gradskog budžeta smanjiti ulaganja u infrastrukturu u gradu. Antić: Grad nastavlja da živi.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.06.2013.

00:39

Default images

Ipak pripreme oko izgradnje metroa ulaze u finlnu fazu.

"Rebalansom su smanjena infrastrukturna ulaganja. Morali smo ove godine da odustanemo od izgradnje Doma zdravlja na Labudovom brdu, ali i od nekih ozbiljnih infrastrukturnih projekata", kaže Đilas.

"To nije dobro, jer ako se nastavi u tom pravcu onda će grad morati da se zaustavi. Kada se zaustavi Beograd zaustaviće se i Srbija", rekao je Đilas.

On je novinarima u Skupštini grada Beograda istakao da je dobro to što su završene sve neophodne pripreme i pregovori za finansiranje projekta Beogradskog metroa na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Francuske i da bi njegova izgradnja trebalo da počne za dve godine.

Prema njegovim rečima, prva linija bi išla od Vukovog spomenika do Novog Beograda, a prvi putnici bi tom linijom mogli da se prevezu za četiri godine.

"Francuska će finansirati vozove i elektro opremu, a ono što je u proteklo vreme bio problem je finansiranje gradjevinskih radova. Dogovorili smo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a pregovarali smo sa njima gotovo godinu i po dana, i pre neki dan smo dobili zvanično pismo o odobrenju kredita za finansiranje gradjevinskih radova, čija je projektna vrednost 600 miliona evra", objasnio je Đilas. Na dnevnom redu sednice Skupštine grada je osim rebalansa budžeta, još 19 tačaka, među kojima je i predlog odluke o sprovođenju konkursa za direktore javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd.

Odbornici Skupštine Beograda će raspravljati i o predlogu odluke o završnom računu budžeta Grada za 2012. godinu i izveštaju administrativno-mandatne komisije.

Na dnevnom redu je i odluka o zaduženju Grada od 2,96 milijardi dinara za finansiranje kapitalnih projekata i zajam od 30 miliona evra od Evropske banke za obnovu i izgradnju (EBRD) za unapređenje javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture.

Predlogom rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu predviđeno je da ukupni prihodi budžeta sa prvobitno planiranih 91,3 milijarde dinara budu smanjeni na 85,57 milijardi dinara, a da deficit iznosi 4,84 milijardi dinara.

Nacrtom rebalansa gradskog budžeta Beograda predviđeno je da Grad uzme dva kredita od domaćih i inostranih banaka: prvi od milijardu i 950 miliona dinara, a drugi od šest milijardi i 302 miliona dinara.

Taj novac će biti iskorišćen za izgradnju infrastrukturnih projekata, kao što su pristupne saobraćajnice za "Most na Adi".

Šef odborničke grupe SNS Jovičić izjavio da se usvojenim rebalansom budžeta grad opet "bahato i osiono zadužuje" i zatražio od Đilasa da podnese ostavku.

Antić: Rebalansom Beograd nastavlja da živi

Budžetski okvir utvrđen rebalansom, koji je usvojila Skupština grada Beograda, takav je da glavni grad nastavlja da živi, ali uz ozbiljne mere štednje i stezanje kaiša na svakom koraku, smatra predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić.

Antić je izjavio novinarima da je nivo budžeta u Beogradu daleko ispod nivoa budžeta svih ozbiljnih evropskih gradova veličine glavnog grada Srbije, ali u skladu sa skromnim mogućnostima privrede i građana.

On je naglasio da ovaj nivo budžeta obezbeđuje nastavak vođenja socijalne politike na dosadašnjem nivou, i da će svi vidovi socijalnih davanja biti očuvani.

Kako je Antić dodao, takav budžet obezbeđuje i određene investicione projekte, ali "ne u meri u kojoj bi to želeli".

Prema njegovim rečima, rebalansom budžeta za 2013. predviđeno je 6,6 milijardi dinara manje prihoda za Beograd i njegove budžetske korisnike.

Antić je ocenio da je to posledica smanjenja prihoda na nivou države, ukazavši da su ministarstva smanjila potrošnju za više od 30 milijardi dinara, a da su ozbiljan teret smanjenja troškova podnele i lokalne samouprave, naravno i Beograd, koji kao glavni grad ima najveće smanjenje budžeta.

Govoreći o metrou, Anitć je ocenio da je to projekat o kojem može da se razmišlja u narednom periodu. Kako je rekao, treba sagledati "da li smo kao društvo, država i grad u stanju da takav projekat iznesemo".

Kada je reč o novim zaduženjima u iznosu od 60 miliona evra, Antić je kazao da ne misli da je dobro što se grad zadužio za taj iznos i da nije srećan zbog toga. To je, međutim, posledica smanjenja izvornih prihoda i potreba da se neki ugovoreni projekti realizuju, dodao je.

On je naveo da će Grad Beograd ove godine otprilike isti iznos kreditnih zaduženja vratiti, pa će orijentaciono ostati zadužen kao i na početku godine.

Antić je naglasio da bi bilo dobro da se zaduženja zadrže na dosadašnjem nivou.

Beograd je na današnji dan zadužen 403 miliona evra, rekao je Antić i dodao da to nije malo, da je ozbiljan iznos, ali ne toliko veliki kao što je pominjan u javnosti.

Pored tih 403 miliona evra, postoji još zaduženja koja su odobrena, ali ne i povučena, a sa tim sredstvima reč je o iznosu između 520 miliona evra i 530 miliona evra, kazao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: