Tragalo se za Snoudenom i pre afere

Istražitelji vlade SAD započeli su potragu za bivšim radnikom CIA Edvardom Snoudenom (29) nekoliko dana pre nego što je on objavio informacije o praćenju.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.06.2013.

11:37

Default images

Afera koju je otkrio Snouden preti ozbiljnim pogoršanjem odnosa Vašingtona sa Pekingom, a ni Evropska unija i njene članice nisu ravnodušno prihvatili činjenicu da je vlada SAD špijunirala koga je htela.

"Neobuzdana moć vlade SAD" kako ocenjuju analitičari u Pekingu, najveća je prepreka ostvarivanju individualnih sloboda i privatnosti građana, dok su kineski zvaničnici još jednom istakli da čvrsto zagovaraju "sajber bezdednost".

Kineske vlasti su saopštile da nemaju nikakvu informaciju o bivšem konsultatu Eduardu Snoudenu, koji je obelodanio podatke o špijunskim aktivnostima na internetu u SAD.

"Nemamo nikakvu informaciju", rekla je portparol šefa kineske diplomatije Hua Čunijing, odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom Snoudenovom zahtevu za azil.

Snouden je radio na Havajima za konsultantsku firmu Buz Alen Hamilton angažovanu na programu Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) kada je zatražio neplaćeno odsustvo zbog bolesti. U potragu za njim dao se najpre Buz Alen Hamilton, a zatim vlada SAD, naveli su neimenovani izvori.

Snouden je među kolegama važio za neobično nadarenog "kompjuteraša" koji je bio "zaista vešt za tastaturom", naveo je isti izvor kako prenose svetske agencije.

Njegov posao sistem-administratora omogućavao mu je širok pristup serverima koji sadrže klasifikovane informacije za NSA, a verovatno i za druge obaveštajne službe.

Američki zvaničnici još nisu ustanovili do koje mere je Snouden imao pristup obaveštajnim podacima, niti su identifikovali materijale koje je on poneo sa sobom u Hong Kong, gde je otputovao još 20. maja.

Nekoliko izvora je navelo da Snouden kao administrator nije mogao da aktivno špijunira ljude, dok je on u razgovoru za "Gardijan" naveo suprotno rekavši da je "sedeći za radnim stolom imao ovlašćenje da prisluškuje bilo koga, od računovođe do predsednika države".

Snouden je u NSA došao sa ovlašćenjima za pristup podacima pod oznakom "strogo poverljivo", budući da je prethodno radio za CIA.

Prve dve nedelje na poslu, Snouden je proveo na obuci u vojnoj bazi Fort Mid u državi Merilend, a zatim je prešao na Havaje i tamo proveo svega četiri nedelje pre nego što je otišao na bolovanje zbog epilepsije.

Buz Alen Hamilton, a potom i vlada SAD organizovali su potragu za odbeglim službenikom, ali bezuspešno.

Mediji su ubrzo objavili informaciju da vlada SAD špijunira internet, ali tek kada se Snouden sam identifikovao kao izvor senzacionalne vesti, njegovi poslodavci su shvatili o kome je reč i otpustili ga.

Zvanično obrazloženje glasi da se Snouden ogrešio o "etički kod i politiku kuće". Američka vlada još nije povela zvaničnu istragu protiv svog bivšeg službenika, niti je zatražila njegovo hapšenje i izručenje od vlasti u Hong Kongu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: