Tržni centar na mestu logora

Grupa građana se usprotivila izgradnji tržnog centra u Topovskim šupama odakle je u Drugom svetskom ratu nekoliko hiljada Jevreja i Roma odvedeno na streljanje.

Izvor: B92

Nedelja, 02.06.2013.

15:42

Default images

Kompanija Delta Holding već je dobila sve neophodne dozvole, da na tom mestu, na beogradskoj Autokomandi, izgradi trgovinski centar.

Oni tvrde da se radi o manipulaciji žrtvama i kažu da će stratište biti adekvatno obeleženo.

Dolazak na mesto gde je njegov otac proveo poslednje dane života devedesetogodišnjem Teodoru Kovaču osvežilo je bolne uspomene.

"Nije bilo snabdevanje hranom, nije bilo snabdevanje ničim, a hranu su im donosile žene i sestre jer su žene bile puštene", priseća se Teodor Kovač.

Tako je bilo dok zarobljenici zauvek nisu odvedeni iz Topovskih šupa.

"Rekli su joj ne treba da donosiš, ovo je ostavio otac da nosiš kući, ono malo stvari koje su mu ostavile, a oni su prstom pokazali rukom ka Pančevačkom mostu. Zbog toga pretpostavljam da je tamo streljan. Da li je to tako, to niko ne zna. Možda i u Jajincima", dodaje Kovač.

Zastrašujućih prizora još uvek se seća i Lucija Rajner, koja je na ovom mestu kao petogodišnja devojčica poslednji put videla svog oca.

"Ružna sećanja, Grozno! Ja godinama ovim krajem nisam htela da prođem, a današnji dan mislim da mi je uništen time što sam ušla u zidove ovog logora", kaže Lucija Rajner.

Prisećanjem surovih uslova u kojima je 1941. godine u Topovskim šupama bilo zarobljeno nekoliko hiljada Jevreja i Roma iz Beograda i Banata, okupljeni građani ističu da je nedopustivo da se na mestu stradanja izgradi trgovinski centar.

"Ako zaboravimo žrtvu naših komšija kad tad doći ćemo na red! A Srbi itekako imaju razloga da poštuju memorijal", kaže Milenko Nikolić.

Kompanija Delta Holding, obećava da će svako buduće rešenje memorijalnog dela ove lokacije biti urađeno u dogovoru sa predstavnicima jevrejske zajednice:

Uz puno poštovanje sećanja na nacističke žrtve Delta Holding najoštrije protestuje zbog manipulacije žrtvama nacizma na lokalitetu Topovske šupe, kojom se nastavlja nezapamćena hajka protiv naše kompanije i posebno protiv predsednika Miroslava Miškovića. Istina je da je upravo Delta, poštujući istorijski i ljudski značaj ove lokacije, pokrenula akciju da se Topovske šupe obeleže na dostojan način i to će svakako biti učinjeno pri budućoj gradnji šoping-mola, navodi se u saopštenju.

Okupljeni se pak zalažu da se izgradnja na institucionalni način zaustavi i onemogući rušenje Topovskih šupa.

"To je civilizacijski sukob, tu nema pomirenja, tu nema nalaženja kompromisa. Sama ideja i želja da baš na mestu, na ovom mestu, na stratištu pravite šoping mol u osnovi nije antisemitska, ali je anticivilizacisjka, duboko anticivilizacijska", kaže Aleksandar Nećak iz Saveza jevrejskih opština.

Gradnja Delta Planeta predviđena je za narednu godinu, a šoping centar veličine 200.000 kvadrata trebalo da počne sa radom na jesen 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: