Francuzi se povlače iz Malija

Četiri meseca posle intervencije protiv pobunjenika na severu Malija, Francuska povlači svoje vojne snaga iz te zemlje.

Izvor: B92

Subota, 25.05.2013.

14:09

Default images

Konvoj kamiona danas je napustio vojnu bazu kod prestonice Bamako i uputio se ka Obali Slonovače, označivši prvo veće povlačenje francuskih snaga. Tenkovi i blindirana patrolna vozila će zasada ostati na severu Malija.

Francuska je počela da povlači neke od svojih 4,000 vojnika još u aprilu a plan je da brigu o bezbednosti postepeno preuzmu malijska vojska i mirovne snage UN, koje će biti raspoređene u julu, pre nego što u zemlji budu održani izbori.

Vojni kamioni odlaze samo dva dana pošto su islamistički pobunjenici u Nigeru napali jednu vojnu kasarnu i rudnik uranijuma kojim upravljaju Francuzi, ubivši 21 osobu.

Francuske specijalne snage su juče pomogle nigerijskim vojnicima da izbave taoce i oslobode barake. Još nije poznato da li će se ovi napadi odraziti na raspored njihovih snaga.

Francuska još uvek ima 3,800 vojnika u Maliju, koji je bivša francuska kolonija. Ona je najavila da će smanjiti njihov broj na 2,000 do septembra a zatim na 1,000 do kraja godine.

Mirovne snage UN će se, kako je planirano, sastojati od 11,200 vojnika i 1,440 policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: