Fiskalni savet o poreskim zakonima

Fiskalni savet pozitivno ocenjuje izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.05.2013.

18:18

Default images

Kako se ocenjuje, te izmene će pomoći da se ponovo uspostavi fiskalna ravnoteža između centralnog i lokalnih nivoa vlasti.

Fiskalni savet, međutim, ukazuje da ove izmene mogu produbiti horizontalne neravnoteže između lokalnih samouprava, te je taj problem potrebno dodatno analizirati.

Predložene izmene će, smatraju u Fiskalnom savetu, omogućiti unapređenje poreske pravičnosti, smanjenje administrativnih troškova, primene poreza na dohodak, kao i utaje poreza.

Smanjenje poreza na zarade za dva odsto i povećanje neoporezivog iznosa plate na 11.000 dinara, smanjiće na godišnjem nivou prihode lokalnih samouprava za 20 milijardi dinara, ocenio je Fiskalni savet.

Međutim, kako se navodi u oceni tog tela o predloženom izmenama poreskih zakona, i nakon tog smanjenja lokalne samouprave će imati 10 milijardi viška sredstava, kojima se može apsorbovati gubitak od pet do šet milijardi dinara od ukidanja i ograničavanja kvazi fiskalnih naknada.

Fiskalni savet je ukazao i na to da predloženo povećanje obima poreskih olakšica u okviru poreza na dobit nosi rizik umanjenja budžetskih prihoda bez opipljivih efekata na povećanje konkurentnosti privrede.

To telo je, istovremeno, preporučilo da se odustane od proširivanja poreskih podsticaja za ulaganja firmi u osnovna sredstva i da se oni ukinu, ili da se makar njihov obim smanji i period korišćenja skrati.

Kada je reč o izmenama Zakona o porezima na imovinu, Fiskalni savet je ocenio da će one znatno unaprediti horizontalnu poresku pravičnost, budući da se poreski tretman imovine u vlasništvu fizičkih lica proširuje i na pravna lica.

To telo je izrazilo i uzdržanost prema nekim ambiciozno postavljenim rokovima za uvođenje elektronskoh poslovanja u okviru zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Skupština Srbije počela je danas raspravu o izmenama poreskih zakona, ali je zbog burne diskusije sednica prekinuta, pa je posle konsultacija ministra Mlađana Dinkića i šefova poslaničkih grupa odložena do petka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: