Netanijahu ne štedi,duplirao trošak

Rashodi premijera Izraela Benjamina Netanjahua su od 2009. kada je došao na vlast, porasli za gotovo 80 odsto i prošle godine dostigli 905.000 dolara.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

23:24

Default images

Netanjahu se našao na udaru kritike pošto je objavljeno da je za postavljanje specijalne kabine za spavanje u avionu koji koristi, potrošio 127.000 dolara iz državnog budžeta.

Iz kabineta Netanjahua prvo su stigla saopštenja kojima je taj rashod opravdan time da je Netanjahu imao zgusnut raspored uoči putovanja za Veliku Britaniju, na sahranu bivše premijerke Margaret Tačer, te mu je specijalna kabina bila neophodna da se odmori pred važne sastanke u Velikoj Britaniji.

Potom je Netanjahu rekao da nije bio svestan da to toliko košta i obećao da više neće koristiti tu kabinu.

Nevladina organizacija Pokreta za slobodno informisanje je danas međutim objavila podatak koji je dobila od države: da je Netanjahu prošle godine potrošio 905.000 dolara, pri čemu su se udvodstručili državni rashodi za premijerovu ishranu, održavanje kuća, čišćenje, nov nameštaj, odeću, šminku.

Netanjahu s porodicom koristi tri vile, uključujući zvaničnu rezidenciju, a među osobljem su i dvojica frizera koje su Netanjahu i njegova supruga Sara nedavno poveli u London o državnom trošku.

Upadljivo je da je potrošnja izraelskog premijera znatno porasla dok on apeluje na stanovništvo da štedi. Novi budžet koji je juče usvojen, uvodi nove poreze za građane, uključujući na cigarete, alkohol i luksuz.

Netanjahu je postao poznat i po tome što voli da državnim novcem kupuje starine, a mediji su ga ove godine prinudili da promeni poslastičarnicu kada se otkrilo da njegova ljubav prema sladoledu državu košta 2.700 dolara godišnje.

Povodom skandala sa skupom kabinom za spavanje u avionu, izraelski mediji ovih dana podsećaju kako su nekadašnji lideri Izraela živeli skormno, sami prali sudove, sami bacali smeće i na posao išli - gradskim autobusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: