Putin i Kameron o sirijskoj krizi

Ruski predsednik Vladimir Putin i britanski premijer Dejvid Kameron razgovarali su u Sočiju o mogućnostima za okončanje sukoba u Siriji.

Izvor: B92

Petak, 10.05.2013.

21:57

Default images

"Na inicijativu premijera razgovarali smo o praktičnim koracima i različitim opcijama kako bi stvari krenule u pozitivnom smeru," rekao je Putin posle sastanka," a prenosi AFP pozivajući se na ruske medije.

On je naglasio da Rusija i Britanija imaju zajednički interes da se brzo okonča nasilje i pokrene proces mirnog rešavanja krize u kome bi bio očuvan teritorijalni integritet i suverenitet Sirije.

Zapad i Rusija su često bili suprotstavljeni povodom sukoba u Siriji, pri čemu su SAD i Evropa optuživali Moskvu da pokušava da pomogne režimu predsednika Bašara al Asada.

Kameron je rekao da "nije tajna" da Rusija i Britanija imaju različite pozicije o sukobu u Siriji ali se slažu da je neophodno zaustaviti krvoproliće i omogućiti sirijskom narodu da izabere vladu.

Britanski premijer je dodao da u potpunosti podržava dogovor američkih i ruskih diplomata da se preduzmu zajednički napori za nalaženje rešenja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri dogovorili su se o sazivanju međunarodne konferencije o Siriji kako bi se prevazišla kriza. Oni su rekli da će Rusija i SAD podstaći sirisku vladu i opoziciju da nađu političko rešenje.

Međutim, "ne treba samo da dovedemo sirijski režim i opoziciju za pregovarački sto već i da pomognemo u stvaranju i razvoju prelazne vlade", rekao je Kameron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: