Boston: Potera još traje

Jedan od osumnjičenih za bombaški napad na Bostonskom maratonu ubijen, za drugim se traga, ubijen i jedan policajac. Boston i okolina pod opsadom specijalaca.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

09:18

Default images

Prema poslednjim informacijama, iako su specijalci i specijalni agenti blokirali Boston i okolinu, potraga i dalje traje, a jedan od osumnjičenih nije nađen.

Kako izveštavaju mediji, veruje se da je begunac naoružan i izuzetno opasan, pa se "odsečeni" delovi evakuišu. Kako prenose američki mediji, policija veruje da je osumnjičeni opasan eksplozivom.

Prema informacijama stanice NBC, moguće da postoji i treći počinilac stravičnog napada na maraton u Bostonu.

Blokirani su brojni delovi grada i okoline, helikopteri sleću na nekoliko lokacija, a tokom dan je bilo više poternica za određenim vozilima.

Zatvarane su čak i bolnice, javljeno je da ni otpušteni pacijenti ne mogu da napuste objekte. Osim toga, kao i nakon bombaškog napada, uvedena je zabrana preletanja određenih delova Bostona i okoline.

Nakon višečasovne drame u Bostonu i okolini, koja je počela pucnjavom u kampusu čuvenog univerziteta MIT u kojoj je stradao jedan policajac, policija je identifikovala odbegle osumnjičene kao braću čečenskog porekla 19-godišnjeg Đohara i 26-godišnjeg Tamerlana Carnajeva, javlja AP.

Agencije dodaju da su obojica napadača u SAD došla iz Čečenije,da je ubijen stariji brat, a da je Đohar u bekstvu. On je 2011. dobio stipendiju vrednu 2.500 dolara i studirao je u Kembridžu.

NBC navodi da su obojica osumnjičenih strani državljani.

"Imali su legalne dozvole za boravak... U SAD su bili najmanje godinu dana. Veruje se da dolaze iz Turske, odnosno da su u pitanju Čečeni iz Turske", rekao je izvor NBC-ja.

Oni su imali "međunarodne veze, u SAD su boravili oko godinu dana i imaju vojno iskustvo". Pretpostavlja se, takođe, da su bili obučeni da prave bombe.

Policija je naglasila da je "osumnjičeni broj 2" ekstremno opasan i naoružan, da predstavlja pretnju svakome ko mu se približi i apelovala na stanovnike Votertauna da mu se ne približavaju, već da odmah jave gde se nalazi.

To je, kako navode, ista osoba koja je snimljena kako ostavlja crne pakete uoči eksplozija u Bostonu. Takođe, građani su upozoreni da bi i on mogao da, poput svog saučesnika, priveže bombu za sebe i izvede novi napad.

Policijski zvaničnik Edvard Dejvis rekao je da ubijenog muškarca treba tretirati kao teroristu, jer je on "došao da ubija ljude". On nije hteo da iznosi detalje istrage, budući da je u toku. "Javna bezbednost je prioritet", istakao je on.

Haos počeo pucnjavom u kampusu MIT-a, ubijen policajac

Usledila je potera tokom koje su se čuli pucnjava, ali i eksplozije, u kojima je ranjen još jedan policajac. Begunci su pucali na policiju i bacali bombe i granate kroz prozor automobila.

Novi haos na ulicama Bostona, nakon napada na maratonu, započeo je tokom noći pucnjavom u kampusu čuvenog univerziteta MIT, gde je ubijen 26-godišnji policajac.

Policija je oko 22.30 sati po lokalnom vremenu obaveštena o pucnjavi u kampusu univerziteta MIT.

Dvojica muškaraca, za koje se veruje da su izveli bombaški napad tokom maratona u Bostonu, prišla su i pucala u glavu policajcu, koji je bio u vozilu, i on je preminuo na mestu. Osumnjičeni su oteli automobil "mercedes SUV" zajedno sa vozačem, kome su držali pištolj uperen u glavu oko pola sata, a zatim ga ostavili na benzinskoj pumpi u Votertaunu, predgrađu Bostona, koje je udaljeno oko 10 milja od centra grada.
Osumnjièeni bombaši (Foto: Beta, AP)
Policija je ubrzo locirala ukradeni automobil i krenula u potragu. Tokom potere, osumnjičeni su pucali i bacali bombe i granate na policiju i tom prilikom ranili jednog policajca, koji se nalazi u kritičnom stanju. Jedan od osumnjičenih, za koga FBI kaže da je "osumnjičeni broj 1, takođe je ranjen. On je imao bombu privezanu za grudi. On je najpre priveden u stanicu, a potom podlegao povredama u bolnici.

"Potraga za ukradenim vozilom je u toku. Jedan od dvojice osumnjičenih je teško ranjen i preminuo je u bolnici", saopštila je policija i dodala da je ranjenog policajca trenutno operišu u lokalnom bolnici i da se nalazi u kritičnom stanju. On je, kako navode bostonski mediji, kao policajac radio svega nekoliko godina.

Guverner Deval Patrik naredio stanovnicima Bostona da ostanu kod svojih kuća, ali i da nikome osim policiji ne otvaraju vrata, tokom, kako je rekao "opsežne potrage". Policija u međuvremenu vrši pretragu "od vrata do vrata" u celom Votertaunu. Potraga je ubrzo proširena i na Njuton, Brajton, Valtam, Kembridž i Belmont. U Bostonu danas, iz predostrožnosti, ne rade škole, javni prevoz, kao ni većina prodavnica i kompanija. Takođe, većina puteva je zatvorena do daljeg.
Foto: Beta, AP
Agenti FBI-ja stigli su u Votertaun oko ponoći, po lokalnom vremenu, što ukazuje na to da su ovi incidenti povezani sa bombaškim napadom na maratonu. U potragu za osumnjičenim uključen je i helikopter, koji nadleće grad, kao i stručnjaci za prepoznavanje lica, koji rade za FBI.

"Ovo je veoma opasno. Svesni smo situacije, uključeni smo u potragu i motrimo je", kaže jedan od agenata FBI-ja koji je tražio da bude anoniman.

NBC je objavio da je u Votertaunu policija pronašla ekspres lonac i eksploziv, a policija je saopštila da je "moguće da je tokom potere korišćen eksploziv protiv policije".

Policija je navela i da je pronašla nekoliko eksplozivnih naprava, da će detonirati jednu od njih i da će stanovnike, pre nego što to uradi, upozoriti sirenom. U međuvremenu, na Tviteru se pojavila informacija da je pronađen sumnjiv paket u blizini univerziteta MIT.

Mediji javljaju i da je FBI ispitao je jednu osobu sa lisicama na rukama u vozilu Hitne pomoći i da je ona kasnije oslobođena.

Pitera Dženingsa (33) probudila je pucnjava tokom spavanja. "Zvučalo je kao detoniranje dinamita. Pogledao sam kroz prozor i video nešto što nikada pre nisam video - plavo svetlo je bilo svuda", rekao je on za "Boston gloub".

Američke vlasti objavile su sinoć fotografije i video snimak na kojem su prikazana dvojica osumnjičenih za bombaški napad tokom maratona u Bostonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: