Ambasador HR o stavovima Nikolića

Stalni predstavnik misije Hrvatske pri UN Ranko Vilović podržao je rad ad hok krivičnih tribunala i kritikovao neke od stavova koje je predsednik Nikolić izneo.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

18:55

Default images

Vilović je načelno podržao rad ad hok tribunala i posebno uspostavljanje Međunarodnog krivičnog suda, ali je kritikovao način na koji je organizovana današnja debata o ulozi tribunala i neke od stavova koje je izneo predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On smatra i da neke od stvari koje je izneo predsednik Srbije ne odgovaraju činjenicama. "Možemo samo da se sa njima ne složimo", naveo je predstavnik Hrvatske, ne precizirajući o kojim se stavovima radi.

Vilović je ocenio da su ljudi vekovima težili uspostavljanju međunarodnih mehanizama pravde, ali da je pravi prodor učinjen osnivanjem Haškog tribunala i tribunala za Ruandu i potom tribunalima za Sijera Leone i Kambodžu.

Ipak, sve su to bili ad hok tribunali tako da je njihova preventivna moć bila ograničena, rekao je on i istakao da je "svetu bio potreban Međunarodni krivični sud čije je osnivanje bilo jedan od najvećih postignuća civilizacije u 20. veku i početak nove ere".

Prema njegovim rečima, Hrvatska je "kao žrtva agresije" snažno podržala Haški tribunal kao najbolji način za traženje pravde.

"Iako moja zemlja nije uvek bila zadovoljna procedurom i odlukama, ona je uvek podržavala rad tribunala i nikada nije dovodila u pitanje njegove odluke", rekao je on napominjući da je to "ono što očekuju i od drugih."

Ono što je, kada je reč o zločinima, važno da se učini jeste da se utvrdi odgovornost pojedinaca, ali proces pomirenja ne mogu da izvrše samo tribunali, ocenio je hrvatski ambasador i istakao da je potrebno da kritična količina društva shvati šta je ispravno, a da su politički lideri u tome ključni.

Današnja debata je mogla da doprinese tome da je bila uravnotežena i pripremljena na odgovarajući način, smatra hrvatski ambasador, koji međutim, ocenjuje da "nedostatak transparentnosti" i izbor panelista, "upućuju da to nije bio cilj".

Otpravnik poslova Turske u UN Levent Eler ocenio je da je osnivanje međunarodnih krivičnih tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu doprinelo procesu pomirenju i održanju mira.

"Bez pravde, počinioci najgnusnijih zločina ne bi bili kažnjeni, a mir ne bi bio održiv", izjavio je on, naglasivši da je neophodno krivično goniti odgovorne pojedince, a da treba zaštititi zajednice od kolektivnog etiketiranja i nametanja kolektivne krivice.

I Turska, kao balkanska zemlja, aktivno doprinosi miru, stabilnosti i pomirenju u regionu, u trenutku kada čitav region stremi ka evrointegracijama, a naročito kroz saradnju sa Srbijom, BiH i Hrvatskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: