Sreda, 03.04.2013.

07:32

KiM: Podrška pregovorima u Briselu

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić kaže da je državni vrh u osmoj rundi razgovora pokazao odlučnost, jedinstvo i nacionalnu i državnu odgovornost.

Izvor: Tanjug

Default images

Zajednička sednica odbornika četiri opštine na severu Kosova počela je u Leposaviću, a tema razgovora je osma runda dijaloga Beograda i Prištine.

Sednica odbornika iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka počela je oko 12 sati, u Domu kulture u Leposaviću, a prisustvuje joj 100 odbornika, od 119 koliko ukupno imaju te opštine.

Vasić je na pocetku sednice pozvao odbornike opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok da pruže podršku pregovaračkom timu Beograda zbog jučerašnjih razgovora.

Dodao je su na severu pokrajine juče svi s pažnjom pratili događanja u Briselu, te da, iako su, kako je naveo, neki rekli da je juče bio "dan D", za stanovnike tog dela pokrajine, svaki je dan u poslednjih 14 godina "dan D".

Vasić je zato pozvao građane na budnost a predstavnike međunarodne zajednice zadužene za očuvanje bezbednosti da zaštite građane na severu pokrajine.

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je danas da se samo pod okriljem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija može doći do sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju i naglasio da su odluke državnog vrha u Beogradu prihvatljive za kosovske Srbe i da se jasno pokazalo da pregovori vođeni pod okriljem EU "nisu pregovori već uslovljavanja po principu uzmi ili ostavi".

On je upozorio da postoji latentna opasnost od nasilnih akcija Prištine koja bi mogla nasilnim akcijama da pokuša da integriše sever Kosova i srpske sredine u kosovske institucije.

"Međjunarodna zajednica treba da obezbedi mir i sigurnost za sve na Kosovu i Metohiji bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost, moraju jer im je to u mandatu - da na terenu spreče svaki nasilni pokušaj Prištine da krene ka severu pokrajine ili drugim srpskim sredinama na Kosovu", rekao je on.

Nedeljković je kazao da Srbi pružaju ispruženu ruku međunarodnoj zajednici i da su za saradnju sa njom jer, kako je ocenio, samo zajednički se može obezbediti mir i sigurnost na ovim prostorima. On je podsetio da je na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, istakavši da je to jedini legalni akt na Kosovu i da on mora da se poštuje.

Na terenu se pokazalo da je se misija Euleksa pokazala kao neorganizovana i nesposobna, kazao je Nedeljković, dodavši da ona treba da pretrpi određene izmene, ali i da treba da se vrati UNMIK.

Nedeljković je ponovio da se do sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju može doći jedino pod okriljem Saveta bezbednosti UN, ističući da Srbi žele mir i da budu dobre komšije kosovskim Albancima.

On ističe da Albanci treba da shvate "koliko je njihovo Kosovo onda je toliko i srpsko" i da ima mesta za sve, "ali ne pod okriljem albanskih institucija".

"Ako mi ne želimo da upravljamo Albancima nećemo dozvoliti ni da Albanci upravljaju nama, jednostavno želimo da zadržimo institicije Republike Srbije, jer tako zadržavamo Srbiju ovde", kazao je Nedeljković i naglasio da oni neće prihvatiti "demontažu institucija Republike Srbije".

"Želimo državu na ovim prostorima s obzirom da smo sve ovo vreme bili gradjani i državljani Republike Srbije. Treba zajedno da radimo sa državnim vrhom, državni vrh je poslao poruku da ne može da prihvati ucene poniženja i uslovljavanja i nadam se da će se pregovori vratiti pod okriljem UN, gde imamo prijatelja i gde im je i mesto", zaključio je Nedeljković.

Odbornici će se na sednici upoznati sa rezultatima dijaloga u Briselu, a očekuje se i donošenje zaključaka.

Predstavnici Srba sa severa Kosova najavili su ranije da će, ukoliko rešenja postignuta u pregovorima ne budu povoljna po njih, formirati Skupštinu severa Kosova koja bi, po njihovim rečima, sprovodila Ustav i zakone Srbije.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je u nedelju da, ukoliko se nastave pritisci na Vladu Srbije i Srbe na Kosovu, postoji mogućnost da se odbornici sa severa pokrajine obrate Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Nakon proglašenja Skupštine severnog Kosova i Metohije, odbornici četiri opštine bi najverovatnije uputili Međunarodnom sudu u Hagu isto pitanje kao u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane Albanaca, a to je - da li neformalna grupa ljudi ima pravo da proglasi svoju Skupštinu i svoju autonomiju na delu teritorije", rekao je Pantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: