Tači: Nova runda sledeće nedelje

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio posle 8. runde dijaloga u Briselu da je Priština bila spremna na sporazum, ali da je oklevanja bilo na strani Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2013.

00:30

Default images

On je najavio da bi nova runda dijaloga mogla biti održana već početkom naredne nedelje ukoliko Srbija prihvati principe Prištine. Tači je novinarima u Briselu rekao i da se nada da će "Srbija naredne dane iskoristiti da ozbiljno razmisli i da će dogovor biti postignut".

Prema njegovim rečima, Priština je izložila ideju koja je poznata u javnosti i bila je "maksimalno velikodušna".

"Odlučili smo da srpski narod integrišemo u Kosovo - oni su građani Kosova bez ikakve razlike i na tome radimo zajedno sa svim međunarodnim institucijama. Pokazali smo najbolju volju i kreativnost u našim stavovima, ali nažalost na srpskoj strani i dalje ima oklevanja i nestajanja na
principima. Oni su tražili dodatno vreme za dodatne konsultacije međusobno", kazao je Tači.

On je rekao da je stav Beograda pomalo statičan, ali da se nada da će se to promeniti.

"Još jednom želim da istaknem da asocijacija opština neće imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja, a spremni smo da ponudimo sve što dolazi iz Ustava Kosova i evropskim principima. Ako se Srbija složi sa principima, naredna runda biće početkom sledeće nedelje", rekao je Tači.

On je dodao da današnji sastanci nisu bili laki, jer je bilo novih učesnika koji, kako je rekao, nisu bili spremni na realnost na Kosovu, pa im je trebalo više vremena da se prilagode diskusiji.

"Oni su morali da potroše više vremena da shvate realnost i da naprave raskid sa politikom Šešelja", rekao je on.

Tači je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stavovi Prištine, kako je rekao, saglasni sa stavovima EU i SAD.

"Predstavili smo naše stavove koji su utemeljeni u zakonima i ustavu Kosova i bili smo za postizanje dogovora i izgradnju dobrosusedskih odnosa i izgradnju multietničkog i evropskog Kosova. U tom smeru želimo da budemo odgovorni i kooperativni. Naši stavovi su veoma bliski stavovima EU i SAD. Bili smo maksimalno popustljivi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: