Donatorska večera: 65.000 € za bebe

U kristalnoj sali hotela Hajat održan je prvi donatorski skup namenjen podršci akcije "Bitka za porodilišta".

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2013.

23:16

Default images

Američka privredna komora u Srbiji i Fond B92 su, uz inicijativu kompanije Majkrosoft, podršku IT predstavnika i Ministarstva zdravlja, organizovali večeru na kojoj su potpisani ugovori kojima se akciji donira 65.000 evra.

HP, Saga, Intel, Orakl, OSA Računarski inžinjering, SBS, Komtrejd, Aigo BS i Ismart sistems okupili su se kako bi podržali akciju kupovine 35 CTG aparata za 15 porodilišta u Srbiji.

"Biti biznis lider podrazumeva pre svega odgovornost, posvećenost i spremnost za učešće u procesu identifikacije i promocije zajedničkih vrednosti, kreaciju vizije boljeg društva i aktivan doprinos transformaciji ove vizije u realnost. Mi ne smemo zaboraviti da je danas kriza morala daleko opasnija i smrtonosnija od ekonomske krize i zato je više nego ikad postalo neophodno podići nivo svesti o ličnoj, korporativnoj i društvenoj odgovornosti za pomoć i brigu o onima kojima je pomoć najpotrebnija, bez obzira kojoj grupi pripadaju. Drugim rečima, boreći se za ekonomske ciljeve ne smemo ni po koju cenu zanemariti socijalne ciljeve", izjavila je Maja Piščević, direktorka Američke privredne komore u Srbiji.

U ime Ministarstva zdravlja donatorima i organizatorima se zahvalila i ministarka Slavica Đukić Dejanović.

"U 2010. godini je bilo 24,5 posto naselja u kojima se nije rodila nijedna beba. Prosto, nema dileme šta su nam prioriteti", rekla je ona.

Kompanija Majkrosoft, inače inicijator donatorskog skupa, i njeni predstavnici zastupaju ideje da industrija informacionih tehnologija snosi veliku odgovornost i omogućava privredni i civilizacijski rast koji nije moguć bez novih generacija.

"Nije bilo je potrebe da se nešto posebno dogovaramo i organizujemo, i stoga mi je izuzetno zadovoljstvo da smo svi mi danas tu kao predstavnici IT kompanija u Srbiji", rekao je Jugoslav Prijić, direktor kompanije Majkrosoft Srbija.

Borko Kovačević, direktor marketinga Majkrosofta za Balkan istakao je da kompanija Majkrosoft kao lider u razvoju softvera, kao i druge IT kompanije koje su lideri u svojim oblastima, zajedno, ličnim primerom, snose veliku odgovornost u promociji društveno odgovornog poslovanja.

"IT industrija omogućava privredni i civilizacijski rast, ali on nije moguć bez novih generacija i naša je obaveza da te generacije podignemo", izjavio je Kovačević.

Do sada je u akcijama "Bitka za bebe" i "Bitka za porodilišta" najveći donator biznismen Milan Popović.

"Ja sam isto u jednom trenutku osetio da je došlo moje vreme da se uključim tu humanitarnu delatnost na način koji je za mene najprihvatljiviji, a to je da ulažem baš taj novac koji sam uspeo da zaradim poslednjih 20 godina u biznisu", rekao je on.

Fond B92 sprovodi ovu akciju uz brojne poruke o društvenoj odgovornosti kompanija i pojedinaca, ali i ukazujući na urgentnost rešavanja pojedinih problema. Stoga se direktor UO Fonda B92 Veran Matić prisutnima obratio citirajući Dejvida Čartera, koji je u "Tajmsu" napisao: "Ima na Balkanu jedna zemlja koja se graniči sama sa sobom, gde žive najlepše žene, a natalitet opada, gde nezaposleni najviše rade, gde na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji najviše gladuju."

Matić je rekao da je ova inicijativa nastala je iz Majkrosoftove manifestacije Sinergija.

"Ta reč upravo je najbolje objašnjenje načina na koji smo do sada radili u akcijama Fonda. Nastojali smo da proizvedemo sinergiju onih kojimaa je pomoć potrebna sa onima koji imaju i žele da pomognu, onih koji predstavljaju institucije sistema sa onima koji sistem mogu da poboljšaju, stvarali smo sinergiju između pojedinaca, nevladinih organizacija, kompanija, sportskih društava, obrazovnih institucija i različitih udruženja, u veliku zajednicu koja je sposobna da rešava probleme koji na drugi način nisu mogli biti rešeni. Priključenje IT industrije toj zajednici na ovaj način sigurno će doneti dobre rezultate kao i uspešan model za buduće slične akcije", poručio je on.

Uz pomoć donacija lidera iz IT sveta omogućen je jedan deo sredstava za nabavku aparata koji osluškuje puls novonastalog života i sprečava opasnosti koje mogu ugroziti bebino zdravlje.

"Bitka za porodilišta" predstavlja nastavak akcije "Bitka za bebe" koju je Fond B92 pokrenuo 2012. godine i koja je zbog izuzetnog uspeha zaslužila status najuspešnije humanitarne akcije svih vremena u Srbiji. Cilj akcije je da se svim porodilištima u Srbiji obezbede sredstva za kupovinu opreme neophodne za pružanje životne podrške novorođenim bebama, a pre svega opreme za reanimaciju, kao i opreme za respiratornu podršku i monitoring na odeljenjima neonatalne intenzivne nege.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: