"Suština važnija od tehnikalija"

Zahtev da se Beograd i Priština obavežu pred kamerama na normalizaciju odnosa je samo tehnička stvar. Suština je primenjivo rešenje, kaže Grubješićeva.

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2013.

18:59

Default images

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić je, gostujući u vestima TV B92, istakla da svaki korak koji se uspostavi u dijalogu doprinosi normalizaciji odnosa.

Ona je rekla da su zahtevi nemačkih parlamentaraca "u sklopu onoga što je postavljeno u uslovina Evropskog saveta". "Svi očekujemo da će se pregovori završiti sporazumom koji je prihvatljiv i primenljiv na terenu", rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

"Nema ni implicintnog, ni eksplicitnog, ni puzećeg priznanja Kosova", rekla je Grubješićeva.

Nemačka delegacija je u poseti Beogradu poručila da bi Beograd i Priština, pre početka pregovora o pristupanju, trebalo da se pisano ili pred kamerama obavežu na normalizaciju odnosa. Komentarišući to, Grubješićeva je rekla da je u pitanju samo "tehnikalija".

"Šest rundi mi viđamo pred kamerama našeg premijera i Hašima Tačija. Ako to nije dovoljno, može da se održi zajednička konferencija za novinare. To nije suština, suština je da se dođe do prihvatljivog rešenja i koje može da se sprovede".

Gosti iz Nemačke su istakli da su ohrabrujući signali susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom, kao i "poslednje mišljenje premijera Dačića" objavljeno u NIN-u (Dačić je tada naveo da se "deset godina lagalo da je Kosovo naše").

Upitana da li se očekuje da retorika Srbije bude promenjena, Grubješićeva je rekla: "Retorika je već dobrano promenjena, svedoci smo da nema više one zapaljive retorike, koja nikom nije dobro donosila, a štetila je Srbima na Kosovu. I to ide u dobrom pravcu i to je posledica toga da neke stvari stavite na sto i o njima razgovarate.“

Potpredsednica vlade je rekla da se mora uzeti u obzir vreme u koje su parlamentarci došli. Ona je podsetila na prethodnu posetu parlamentaraca CDU-CSU u septembru, i ocenila da su oni za to vreme mogli da vide pomak koji je napravljen."To su dva različita perioda", kaže Grubješićeva i dodaje da je pomak napravljen u pregovorima s Prištinom, ali i u reformama. Grubješićeva je istakla da je nemačka delagacija posebno zainteresovana za reforme u pravosuđu i da je konstatovala napredak u smislu "ispravki onog što je uradio bivši režim". "Napredak je vidljiv, oni to prepoznaju".

Potpredsednica vlade je ocenila da Srbija ima velike šanse da dobije datum za početak pregovora. "Ali ne zavisi sve od nas, za dogovor su potrebne dve strane", zaključila je Grubješićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: