Datum zavisi od reformi i dijaloga

Evropski komesar Štefan File poručio je srpskim zvaničnicima da dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU zavisi od reformi i dijaloga s Prištinom.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.03.2013.

00:11

Default images

Evropski komesar za proširenje Štefan File sastao se u Beogradu s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji mu je preneo stav Beograda da je Srbija zaslužila da dobije datum početka pregovora sa EU.

Prema Nikolićevim rečima, Srbija je učinila mnogo kada je reč o uslovima koje je Savet EU postavio pred Beograd, ali da u dijalogu s Prištinom ne može da učini ni više ni manje od onoga što je sadržano u Rezoluciji Skupštine Srbije. Prema Nikolićevom mišljenju, da bi do dogovora došlo, druga strana treba da popusti.

"Komesar File danas ima potpuniju sliku o svemu ovome. Obići će i Prištinu, pa neka mu tamo i predstavnici institucija iz Prištine kažu šta oni misle o dijalogu, koji je sa naše strane počeo potpuno iskreno i sa željom da se ovaj prostor uredi i osigura mir, bezbednost i prosperitet", kazao je on.

Nikolić smatra da ne postoji razlika u porukama koje on i premijer Ivica Dačić upućuju povodom dijaloga s Prištinom, i da će, ukoliko taj dijalog "zapne", obojica to saopštiti građanima.

"Nema nikakvih razlika u izjavama premijera i predsednika države, izuzev u tome da sam iskazivao optimizam da može pozitivno da se odgovori na Rezoluciju naše skupštine, a premijer, pošto ima više kontakata sa Prištinom, da to neće ići lako", rekao je on.

"Iznenađenja iz državnog vrha neće biti, ja sam rekao da slabe karike u tom timu nema, da svi poštujemo Rezoluciju i da je to osnova za pregovore. Nisam želeo kao prethodnici da se krijem - neko iza Ustava, neko iza činovnika. Ja sam predloženom platformom predložio svoju političku karijeru koja je beznačajna u odnosu na ono što može da donese, a to je mir i stabilnost na Balkanu, siguran razvoj Srbije, sigurnost i bezbednost i vezu srpske zajednice sa Srbijom i Srbiju u EU", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao i da je Srbija spremna za svaku vrstu dijaloga s EU i da neprekidno radi na tome da zaključak u izveštaju Evropskog saveta bude pozitivan kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

"Izneo sam stav da je Srbija učinila mnogo i da je otvorena da učini još više, i da opravdano smatra da treba da otpočne pregovore sa EU, kao država koja želi da bude član i iz toga izvuče i obaveze i privilegije", rekao je predsednik Nikolić.
Susret Štefana Filea i Tomislava Nikoliæa (Tanjug)
Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da će dobijanje datuma o početku pregovora Srbije sa EU u junu zavisiti od sprovođenja reformi i vidljivog i održivog napretka u normalizaciji odnosa s Prištinom.

"Zajedno sa (visokom predstavnicom EU) Ketrin Ešton podržavamo aspiracije Srbije i želimo da uspe u evropskim naporima", rekao je File. "Znam da vas sve zanima hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu. Odgovor na pitanje zavisi od napora da se ispunjavaju reforme i toga hoće li biti postignut vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom", poručio je on.

Evropski komesar je pohvalio napredak postignut u dijalogu Beograda i Prištine, ali nije eksplicitno odgovorio na pitanje hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu.

On je rekao da će u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen 16. aprila, biti navedeno sve što je učinjeno u ispunjavanju reformi, ali i poručio da se u nekim oblastima poput pravosuđa, donošenja antikorupcijske strategije, slobode medija i inkluzije "ranjivih" grupa rad na reformama mora intenzivirati.

File je pozdravio novu dinamiku u dijalogu Beograda I Prištine i "proboj" koji je napravljen susretom Nikolića i Jahjage i dodao da se nada da će biti postignuti značajni rezultati.
Štefan File i Ivica Daèiæ (Tanjug)
Nakon susreta sa Nikolićem, komesar File se uputio u zgradu Vlade Srbije, gde se sastao sa premijerom Ivicom Dačićem. Predsednik Vlade Srbije izjavio je, posle sastanka, da je veoma zadovoljan kvalitetom napretka u ispunjenju političkih kriterijuma za nastavak i ubrzanje evrointegracije Srbije.

Dačić je kazao da je vidljiv i održiv napredak u odnosima s Prištinom ključni uslov za nastavak evrointegracije.

Premijer je naveo da je normalizacija odnosa s Prištinom Srbiji cilj ne zbog datuma početka pregovora sa EU, već zato što je to "objektivan problem" Srbije.

Komesar File je rekao da je zajednički cilj i Srbije i EU da Srbija uđe u Uniju.

"Nadamo se narednih nedelja dodatnim naporima u pregovorima s Prištinom koji su ključni. Prolećni izveštaj neće biti kraj, radićemo i posle 16. aprila", ukazao je File.

Upitan da li je moguće da EU utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije, a da se ne postigne dogovor o zajednici srpskih opština na Kosovu, File je rekao "dva dana pred sedmu rundu dijaloga Beograda i Prištine (20. marta u Briselu) treba očekivati najbolje, a ne spekulisati".
Štefan File i Aleksandar Vuèiæ (Foto: Kabinet potpredsednika Vlade Srbije)
Nakon susreta sa Nikolićem i Dačićem, evropski komesar se sastao i s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

"Srbija je postigla napredak na evropskom putu, učinili smo mnoge ustupke, ali Srbija očekuje da ustupke učini i Priština", rekao je Vučić.

Odgovor da li će Srbija dobiti datum zavisi od napretka u poboljšanju odnosa sa Kosovom, poručio File pozdravljajući dinamiku dijaloga Beograda i Prištine.

Evropska komisija će u aprilu podneti izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama i o dijalogu Beograda i Prištine, nakon čega će Savet odlučiti o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju.

File se sastao s Đilasom i Pajtićem

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas i zamenik predsednika Bojan Pajtić sastali su se danas s komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Fileom.

Tema razgovora je bila aktuelna politička situacija u Srbiji. Posebno je istaknuta pozicija i značaj učešća DS u procesu evropskih integracija Srbije, navodi se u saopštenju iz DS-a.

Dragan Đilas i Bojan Pajtić su posebno naglasili posvećenost DS evropskom putu Srbije, evropskim vrednostima, vladavini prava, značaju nezavisnih institucija i zaštiti ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Posle Beograda, File će posetiti Prištinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: