Ponedeljak, 18.03.2013.

00:11

Datum zavisi od reformi i dijaloga

Evropski komesar Štefan File poručio je srpskim zvaničnicima da dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU zavisi od reformi i dijaloga s Prištinom.

Izvor: B92

Datum zavisi od reformi i dijaloga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

VOTSON

pre 11 godina

Srbija je na jako dobrom putu za sprovodjenje reformi,sto su nam i iz evrope nekoliko puta ukazali i slali podrske i silno je opredeljena za pronalazenje resenja na Kosovu,ali za dogovor je potrebno dvoje.

Brat Djura

pre 11 godina

Mi reforme sprovodimo i imamo dijalog sa Pristinom.ja ne znam sta hocete vise od nas?Ma teorije nema da se prizna Kosovo ,ni explicitno ni inplicitno ,ni de facto ni de jure,Cao!!!!!!dovidjenja prijatno.

slamarica

pre 11 godina

Pobogu ljudi.Pa da li ste vi culi sta se juce desilo na Kipru ?
Evropska unija ,euro je proizvod krupnog bankarskog kapitala koji u sustini oduzima suverenitet jedne drzave.
Znaci evropski trio je odlucio da se juce ladno skine novac sa SVIH privatnih racuna u bankama na Kipru.

Da li ste vi shvatili sta se desilo ? I dalje sanjate mamu Evropu ? Ili mozda to vas ne interesuje.

Pristevac

pre 11 godina

Samo Gospodin Cedomir Jovanovic u Srbiji ima m*da da se konfrontise sa Kosovskim resenjem ili tako reci dialogom. Danasnja vlada Nikolic i Dacic ce ponovo kao i Milosevic voditi gradjane Srbije korake unazad sa pogresnom poltikom i lazi. Gradjani Srbije neznaju istinu o Kosovu, prema komentarima se razume da su vecina totalno lazno informisani sto se tice rata i pre rata na Kosovu. Ja vam kazem kao ne politicki opredeljen gradjanin Pristine da je drzavni teror Srbije bio tako brutalan da se to ne moze usporediti ni sa drugim svetskim ratom. Kada bi ste vi znali istinu svi ama bas svi vi bi glasali za nezavisnu Kosovsku drzavu. Ako ovako nastavite zao mi je postenih gradjana Srbije jer ce patiti jos 20 iducih godina. Pitanje: dali su USA, Nemacka, Francuska, GB tako nepravedne drzave sto su na strani Albanaca sa Kosova ??? ili su na strani istine i pravde ???

Volens-nolens

pre 11 godina

Dobili smo odredjene pohvale i sugestije za sto bolje funkcionisanje po tom pitanju...Znamo da je podrska Nemacke od velikog znacaja za dobijanje datuma...Nadamo se da ce Nemacka dati zeleno svetlo.A Srbija je vec napravila ustupak,potrebno je i Pristina da to ucini.

Nenad Sremac

pre 11 godina

Jedan od ne uspešnih političkih trikova gospodina Filea. Naime, Srbija radi sve da bi došla do datuma, verujući u iskrenost EU.
Srbija jeste radila zadnjih nekoliko meseci. Uadila je oslove koje su savetovani baš od EU.
E sada je na EU da pokaže svoju iskrenost prema Srbiji

pogled sa strane

pre 11 godina

Sve je to jedna velika predstava.Srpska vlast će potpisati sve što je već prije dogovoreno,i to vrlo brzo.

Zato - ne se ložiti!

Masinica

pre 11 godina

Svaki zvanicnik EU koji dodje u Srbiju nas toliko nahvali da nas je prosto sramota, ali jos nismo culi ni od jednog zvanicnika da kaze niste Vi ti koji ste prepreka, vec su ti druga strana koji u ovom trenutku ne zele dogovor. Drauga strana samo ceka mig, kako da se ponasaju.

Dinko VRŠAC

pre 11 godina

Znači ostaje kao sporo jedino pitanje Kosova. Srbija treba da pregovara i da pokuša da reši problem Kosova. Nema druge mogućnosti da se pomogne Srbima na Kosovu, nego pregovorima. Srbija ne može više da ratuje, a i da može, u svakom ratu u kojem Srbija nema podršku međunarodne zajednice, a nema je, Srbija bi opet izgubila, a Srbi sa Kosova bi na kraju bili proterani i sa severa Kosova.

neuračunljivi

pre 11 godina

Rekao "da ne postoje razlike u porukama koje on i premijer...". Pa ne da postoje različite poruke u odnosu na premijera, nego su različite i same tvoje poruke. Koliko do pre neki dan reče "Priština popustila". Danas, poručuje Fileu, da prenese Prištini "da i oni treba da popuste". Lakrdija od političke neuračunljivosti.

namcor

pre 11 godina

Ajde bre dosta da se lazemo. "zajednica srpskih opstina" na severu kosova je vise nego indirektno priznavanje da u "Drzavi Kosovo" postoji srpska nacionalna manjina! Koga bre, bilo ko, vise laze o nekakvim, kobajagi, pregovorima? Vecina EU zemalja priznaje Kosovo i polaze iz te pozicije. Prosla vlast je videla sa kim ima posla i prilicno namerno izgubila izbore i na taj nacin vreo krompir prebacila u ruke onih koji su i najodgovorniji sto smo uopste u takvoj situaciji. A EU "obozava" novu vlast, dok budu radili kako im se kaze. Posle ce postati srpski nacionalisti. A opet, nova vlast pokusava to da izbegne taj scenario pripremajuci srpsku javnost za "neizbezno" priznavanje Kosova! E, pa nece biti! Niti moramo da priznamo, niti treba da priznamo, niti moramo u EU! Znam da je narodu tesko. Znam da puno toga donosi pristupanje EU, ali, ne precenjujte to. Iako su neki na krajevima sveta, jos uvek bi Srbija mogla opstati i prilicno normalno ziveti, kada bi se oslonila na Kinu, Brazil, Rusiju, Indiju i druge zemlje koje danas beleze najveci porast BND! Nema EU monopol na normalan (da ne kazem dobar) zivot. Pogledajte Rumuniju, Bugarsku, pa i Grcku i Kipar....a bice ih jos vise! Oduvek sam mislio da je Savez Evropskih Zemalja idealan odgovor na SAD i ostale, ali, na zalost, ta ideja se danas sprovodi u pravcu da opet velike zemlje iskoriscavaju male. Ne znam, ali neki analiticari su savremeno vreme nazvali "pljackaski kapitalizam" i "pljackaski neokolonijalizam". Ima tu istine.

Natasa Rostova

pre 11 godina

Do toga odn. Ulaska u EU ce doci postepeno...Treba jos mnogo toga uraditi,ovo je samo prvi korak nacinjen ka krajnjem cilju...

Zoran

pre 11 godina

EU bi htela da sami sebi odsecemo glavu, da to predstavimo kao nashu ideju, i, iznad svega, da uzivamo u tome. Ako je i od osvedocenih "demokrata", mnogo je.

ima ko

pre 11 godina

Rezime: ponovo papagajska prica o napretku u dijalogu sa Kosovom i reformama i obilazak starih partnera iz DS-a. Mozda jos jedan vid pritiska u fazonu - ako vi necete ima ko da popusti vise.

Pametnjaković

pre 11 godina

Lepo čovek kaže da zavisi od reformi, a ova naša elita nesposobnih se uhvatila za Kosovo, jer nisu u stanju da sprovedu reforme, jer su svuda postavili nesposobne ljude. Znači Srbija neće ući u EU ni za 20 godina, a možda ni za 50. Samo revolucija može da reši nagomilane probleme, mi moramo da ih sve sklonimo.

novicavg

pre 11 godina

Činjenica da je EU preko Filea i visoke delegacije parlamentaraca nemačkog Bundestaga pokrenula ofanzivu pred narednu rundu razgovora u Briselu i pokušaja da se između Beograda i prištine postigne dogovor oko zajednice opština. EU pravi pokušaje da napravi mesta da Srbija načini još neki ustupak iako je Srbija kako kaže naš premijer doterana do " duvara " i da mesta za ustupke više nema. EU i ovog puta ide na pogrešnu adrsu i prišta je pre mesto gde je moguiće napraviti ustupke i načiniti mesta za kooperativnost i sklapanje sporazuma. I na kraju možda je potparol DSS-a Petković u pravu kad kaže da je vreme da Srbija način zaokret prema EU i ne prima više packe i ukore od EU.

FRA***

pre 11 godina

Srbija ce uciniti sve sto treba.
Ako ne danas onda sutra.
Ili sa ovima na vladi ili ko ce doci.
STO DUZE SMINKAJU I LAZU ISTORIJU STO SIROMASNIJA SRBIJA

Bucko_koji_ne_razmislja

pre 11 godina

Sto god da se napravi, EU ce izmisliti neke nove uslove. Dokle god oni imaju nesto da nas ucenjuju mi ne mozemo nista. Samo se narod laze.

ivan

pre 11 godina

Nadam se da ce File doci i sa pohvalama kako bi se put Srbije ka EU ubrzao, a Srbija dobila novi vetar u ledja da nastavi idalje da reformise svoje drustvo i obracunava se sa kriminalom i korupcijom.

nobody

pre 11 godina

Vec 13 godina nas lazu za kosovo da je deo Srbije. Ko koga laze ?Donosimo ustav po kome je Kosovo u Srbiji iako to odavno nije i na osnovu tog ustava (ne sme biti u protivurecnosti sa ustavom) donosimo rezoluciju o Kosovu sa napomenom da smo dosta popustili! Kako je moguce da se dogovaramo i to tolerantno (popustili) kako ponavljamo ali se ne secam da je neko ikad rekao sta smo to popustili,makar da to nije moguce ako je a jeste Kosovo ustavom Srbije regulisano. Cesto je narod imao pogresno ubedjenje da pregovori sa Kosovom je uslov za datum. Reforme i promene situacije su mozda jos veci problem iako se o tome malo prica. Korupcija nije nesto sto cemo od sutra skloniti, norme kojih se moramo drzati i sprovesti pre nego udjemo u EU su ogroman posao i zahtevaju i sredstva i odlucnost kojoj se mnogi protive.

dzimiS

pre 11 godina

Moramo se jednom suociti sa realnoscu. Ako zelimo da dobijemo datum, moramo pregovarati sa svima, i balansirati istovremeno. Nemoguce je da nam sve ide idealno, ali bice to na kraju sve ok. Nek se jednom pokaze jedinstvo medju nasim politicarima.

MUKNAVI

pre 11 godina

SNS-frakcija Radikala- je u predizbornoj kampanji za sve ,odma ako se oni docepaju vlasti,imao resenje,a kada su zaseli u fotelje nastavljaju sa istim metodama koje su kod onih kritikovali.Ovo je jos jedan primer da se kod nas dogadja ..sjaho kurta da uzjasi murta a na izborima ..menjaju se u krug jahaci na ledjima obicnih gradjana kako nas naziviju nase pokondirene komsije koji se bave "politikom" i uz pomoc nje grabe za se i svoje.

Petriti

pre 11 godina

Dve godine kasnije Hag vise niko ne pominje samo Kosovo.
(skeptik, 18. mart 2013 14:51)

Dve godine kasnije Kosovo vise niko ne pominje samo Presevske Doline.
a znas zashto? Πάντα ῥεῖ ὡς ποταμός - Sve teče kao reka.

RELJA013

pre 11 godina

Ako i ovoga puta EU smisli nesto novo da bi nam nametnula neki novi uslov,mislim da bi trebalo da odustanemo od ideje o ulasku u EU,i okrenuti se drugim zemljama koji sa nama hoce iskreno da sardjuju.

jeremija

pre 11 godina

Nikolic objasnjava i postavlja uslove....smesno i naravno glupo.Mislim da upravo on najvise koci i smeta napredku Srbije,da nije njega na mestu predsednika,iako se on kao nista ne mesa i nije glavni,bilo bi mnogo lakse resavati probleme.On vuce poteze iz pozadine,i nije Vucic glavni a Dacic se mnogo i ne pita,on je tu samo da slusa i izvrsava njihove naredbe.Nikolic ne zna da vodi politiku,i ne bi trebao da je na vaznijim funkcijama.Zbog njega ce narod jos osetiti sta znaci beda i nepravda.Nije ni Vucic bolji,ali je realniji od mastera i spreman da uci na greskama,verujem i Dacic,od Tome se to ne moze ocekivati.Nije on za politicara,verujem da je za njega najbolje da obavlja ono cime se bavio ranije.

lutfi

pre 11 godina

"Srbija ne može da učini ni manje ni više od Rezolucije, kaže Tomislav Nikolić".
Koju rezoluciju covece jer vi imate toliko rezolucija i ustava samo zbog kosova da povezite sami sebi, jer kosovo ni bruksel ni ti Vasington ne poznaje vasu rezolucij ni ustava sto se tice kosova.
Pa imate vi i oni amandmana sto ste menjali sa tenkovima 1989.godali ne vredi vas nista.
Kosovo je nezavisna drzava od srbije i to cinjenicu treba nekako da objasnite onog dela naroda sto jos veruje lazove vec 20 god.i vise

sanja

pre 11 godina

Ako Srbija nije zasluzila datum, ne cak ni clanstvo, vec datum za pregovore, za ovih 13 godina, kako moze da ga navodno zasluzi za 3 meseca?

hronolog

pre 11 godina

nema hronologije komentara, nevesto pisete komentare, nivo decjih razmirica, primecujete li? Kredibilitet vam opada, nisam vas uvazavatelj, do juce bio! Pospesujete svoju nepricipijelnost!

informer

pre 11 godina

Pristina ne sme da popusta nista van Atisarijev plan drugo Srbija kao kriminalna drzava nema mesto u EU.
(albakos, 18. mart 2013 15:34)
"Srbija kao kriminalna drzava" ... Kosovo je raj za svercere droge, prostituciju, trgovinu ljudima i ljudskim organima.
Mozda mi nismo za Evropsku Uniju ali vi niste ni za Balkansku Uniju.

Ivcha

pre 11 godina

He, He gledam ove slike i mislim se sta razmislja ovaj File dok razgovara sa ovom dvojicom. Sigurno se pita da li su bre ovo najpametniji ljudi u Srbiji.

App

pre 11 godina

Ocigledno da je Kosovo nezavisno za EU i da vode pregovore i sa kosovom oko ulaska u EU, pa me zanima,da li su i kosovu rekli da im za ulazak u EU zavisi od toga dijaloga sa Srbijom, bas me zanima,ili smo samo mi ti koje nonstop ucenjuju

Sasa M.

pre 11 godina

Kako Toma da shvati da je EU jasno rekla uslove, i da ne moze da kaze da smo mi vec zasluzili odredjivanje datuma. Sada i ja sumnjam u njegovu diplomu.

salas u malom ritu

pre 11 godina

E pa kradikali bez bedža pukli ste, jedino bi vas ovaj datum izvadio iz bule ali ako ne dobijete datum nemate više čime da obmanjujete, ostaćete samo na ruševinama Srbije koju ste razozrili još odavno... i zaslužili ste,

London 94

pre 11 godina

Nije vlada DSS suzila manevarski prostor Srbije. Nego je to vlada Slobe jos 1998/99..a I pre toga .
Necemo valjda da së lazemo. A mi kao da ne znamo .

mirela

pre 11 godina

Pa taj isti gospodin File jako dobro zna da je u pregovorima koje Beograd vodi sa Pristinom upravo Pristina koja ne zeli da dodje do dogovora. i koja ni na sta ne pristaje.

jaki

pre 11 godina

Bilo bi previse da nas sada odbiju. Bilo je tu velikog zalaganja za taj datum. Pregovori o Kosovu, borba protiv korupcije, i mnogo toga. Agonija ne sme da se produbi po pitanju datuma, bas naprotiv mislim da cemo dobiti datuma za Eu.

jovica

pre 11 godina

Simptomatično je učestalo gostovanje briselskih administrativaca u Srbiji. Ili im se žuri ili je zapelo pa moraju pogurati. A Rezolucija je jasna svima!

Marko Surla

pre 11 godina

Koliko je Srbija učinila ustupaka mogla bi podebela knjiga da se napiše. Znali smo svi da pregovori sa Prištinom su glavni uslov za dobijanje datuma za pregovore u ulazak u EU, ali Srbija nema više snage da ide preko rezolucije inače bi sve bilo jasno - da je pitanje Kosova već definisano ostala je samo formalnost.Ovo su jedni od najtežih pregovora koji jedna od vlada Srbije preuzima na sebe od 1999 godine.

Aca

pre 11 godina

File jezuit bi da nas reformiše dok svi ne pocrkamo. Bože, Bože naš, sačuvaj nas kuge i datuma. Ako nam jezuiti uvale datu preko ovih kaparisanih plaćenika to će nam biti smrtna presuda! Svu prljavu tehnologiju i šraf ciger industriju će migrirati iz Evrope u Srbiju i podaviće nas sa otrovom! Moramo pobiti ovu pseudo elitu i postaviti namesnika!

Nada ŠID

pre 11 godina

Koliko vidim tu više nema nikakvih problema sem Kosova. Gospodinu Fileu i drugim evropskim zvaničnicima je bitno da se Srbija iskreno bori protiv korupcije i kriminala, i evropski zvaničnici tu nemaju nikakve zamerke. Pre nekih mesec dana ministar Selaković je bio u Briselu i rečeno je i da oko nove reforme pravosuđa u Briselu nemaju nikakve zamerke.

albakos

pre 11 godina

Pristina ne sme da popusta nista van Atisarijev plan drugo Srbija kao kriminalna drzava nema mesto u EU.O sovranitetom Kosova odgovorna je samo narod Kosova i nuko drugi.

faton

pre 11 godina

Nista ste ucinili ni vi a ni mi na Kosovu!!!

Do sada sve sto se pre i dogovorila nikada se nije zluzbeno potpisalo ili implementovano.

Zato niste ni vi a ni mi nista ZASLUZALI, politika i narod je tamogde je sve i pocelo, 20 godina nazad.

sale

pre 11 godina

Sve sto sadasnja vlast radi po pitanju Kosova je ogranicavanje stete koju su napravile prethodne vlasti. Ocigledno je da se najvise napora ulaze u to da se posledice toga smanje na minimum. Mnogo smo izgubili zbog veoma malog interesovanja prosle vlasti za resavanje problema oko KiM, sada to treba nadoknaditi koliko je vise moguce.

dokle vise

pre 11 godina

"Zajednica srpskih opstina je srce srbije
(milan, 18. mart 2013 14:30)"

Ne samo to, nego sto nam kazu da budemo strpljivi, jer cemo na kraju dobiti sve sto zelimo (i severno kosovo i eu). Pa dokle vise da cekamo...

Kako ide ona engleska recenica: "In the long run....we are all going to be f***ng dead"

Miki 19

pre 11 godina

Reforme u Srbiji su neminovne, i mora se raditi na poboljsanju svih zakona i institucija, ako zelimo kao drzava da napredujemo.To nam moze doneti i datum za pregovore sa Eu, sto je opet od velikok znacaja.

Profesor

pre 11 godina

Vrlo realno se radi i posmatra situacija. Dobro je da su Nikolic, Dacic i Vucic jednoglasni po pitanju Kosova, kao i da stranke opozocije podrzavaju vladine pregovore. Dajte da se to vevc jednom zavrsi, najbolje sto moze po nas..

Olivera T

pre 11 godina

Sa predhodnom vladom se razgovaralo telefonom, jer su se samo diktirali uslovi koje je ona prihvatala bez kolebanja, samo da bi imala podrušku zapada i opstala na vlasti.

Deda/Gago

pre 11 godina

Za Srbiju bi bilo mnogo bolje da njen predsednik umeso servilne
konstruktivnosti prema zvanicnicima EU primenjuje kostruktivnost u
resavanju unutrasnjih problema u Srbiji. Jalova opsednutost EU je
Srbiju vec previse kostala, niko nam nece pomoci ako sami sebi
ne pomognemo.

Deficit

pre 11 godina

Hajde da se ne lazemo i nadmudrujemo ovde na forumu.Predaja Kosova--datum za pregovore.Sve ostalo je laz i magla za neuki narod.
(milos, 18. mart 2013 13:19)

MOžda si u pravu! Ali ako jesi daj da pitamo one koji su doveli do takvog rešenja i spremali teren za ovakav scenario....ja ne želim da se moja zemlja više rasparčava!

prokleta avlija

pre 11 godina

ma jok datum zavisi od Presvetlog veličanstvenog neverovatnog gospodara svemira i okolnih oblasti bivšeg direktora sportsko poslovnogcentra Pinki Gosp najvećeg premijera u istoriji planete Aleksandra Vučića

onako usput

pre 11 godina

Takođe, Đurić od posete Filea očekuje da se valorizuje i prizna napor koji je Srbija učinila prethodnih meseci i godina.


MOLIM, pa zar nije bilo da to sto su ZUTI prethodno radili bila IZDAJA, kakav sada napor?

Jel ovaj Djuric iz LDP-a?

skeptik

pre 11 godina

2011 godine kad je dolazio u Srbiju predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je jasno rekao "Hag uslov za EU, Kosovo nije". Dve godine kasnije Hag vise niko ne pominje samo Kosovo.

Branislava M

pre 11 godina

Prdhodne vlsti su ostavile vrlo malo ili nimalo manevarstkog prostora sadašnjim vlastima, tako je ova vlada primorana da spašava minimum naših interesa, ako se išta spasiti može.

EU=SSSR

pre 11 godina

Dokle više "datum". Zar mislite, i vi (mediji) i političari, da je ovaj narod retardiran!? Ukucajte u pretraživač B92 reč "datum" - rezultat je 80(!) naslova oko famoznog datuma i to samo od 8.11.2012. pa do sad.

Branko

pre 11 godina

Srbija zaslužuje datum za početak pregovora o pridruživanju EU jer na sve načine pokazuje da je otvorena za dijalog i mirno rešavanje sporova.

marko24

pre 11 godina

Prvi put posle mnogo godina imamo jedinsven drzavni vrh koji ima hrabrosti da stane u odbranu srpskih interesa. Ne pale vise ni sargarepe. Ova vlast ono sto obeca to i uradi. A i zvanicnici u Briselu su se do sada uverili da drzavni vrh sa Nikolicem, Dacicem i Vucicem ne daje prazna obecanja i da su jedinstveni.

Asteriks i Obeliks

pre 11 godina

Nadam se da je napokon doslo vreme da Evropska Komisija iskreno i iz sve snage podrzi put Srbije ka EU. Srbija vec neko vreme cini sve kako bi se sto vise priblizila Evropskoj Uniji.
(comi, 18. mart 2013 12:56)

Samo ako podrže celovitost Srbije....tek onda će članstvo imati smisla!

Vesna D

pre 11 godina

Fileu i Evrpskoj uniji je verovatno već jasno da se sa sadašnjom vladom može samo razgovrati a ne ucenjivati i stalno nametati nove uslove.

Hr1

pre 11 godina

"Očekujem sa jedne strane da se volorizuje i prizna napor koji je Srbija učinila prethodnih meseci i godina..."

Ne razumijem ovu izjavu!?!? O kakvom "naporu" zbog kojeg bi Srbija trebala biti nagradjena se prica? Srbija jos nije priznala stvarno stanje na terenu niti drzavu Kosovo. Sav "napor" je zapravo ulozen za unutrasnje potrebe kako bi narod prihvatio da je Kosovo otislo.

comi

pre 11 godina

Nadam se da je napokon doslo vreme da Evropska Komisija iskreno i iz sve snage podrzi put Srbije ka EU. Srbija vec neko vreme cini sve kako bi se sto vise priblizila Evropskoj Uniji.

Dinosaur Jr

pre 11 godina

Nadamo se da će posle aprilskog izveštaja EK o napretku Srbije u evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine Savet konačno doneti odluku i dodeliti datum o početku pregovora o pridruživanju.
(Kula, 18. mart 2013 07:01)

I ja se nadam tome jer ćemo tada konačno skinuti Cosovo sa grbače i početi da se bavimo sobom i ovom zemljom!

Klod

pre 11 godina

Drzavni vrh je ispunio skoro sve zahteve EU, sad su oni u problemu jer sigurno nisu ocekivali da ce Srbija ispuniti skoro sve zahteve.File ce s naci u velikom problemu kakav ce im odgovor dati. Koliko vidim Drzavni vrh je i dalje jedinstven drzi se odluke Skupstine Srbije i rezolucije, to najvise i brine zvanicnike EU.
(Masinica, 18. mart 2013 09:10)

Hahaha...jaaoooj bože, koliko su mi slatki ovi klinci iz kancelarije za brze odgovore kad ostavljaju ovakve komentare. Strašno, čoveče! Šta kažeš mala..."sad je ta EU u problemu jer smo ih iznenadili brzinom ispunjavanja zadataka"!Hahahaha...pa vidi, moguće, vrlo moguće. Polomiše se ovi iz EU zbog nas, znaš, mi smo njima uvek bili na prvom mestu i sve što rade, rade samo zbog nas! Plašim se samo da se vi iz SNSa ne iznenadite brzinom kojom će državni vrh potpisati nezavisnost Cosova!

BANEX

pre 11 godina

Srbija može da pristane i na ovakav kompromis po pitanju Kosova, ali da Srbija prizna nezavisnost Kosova, to ne može, i to naš državni vrh treba da stavi do znanja evropskim zvaničnicima. Ni po koju cenu Srbija priznati Kosovo ne može.

FRANC***

pre 11 godina

Posto ovaj srpski sloj jos uvek misli da je drzava zbog njih an e zbog naroda---upravo zato ce nas EU uzeti sto pre jer mnogo toga je bas taj srpski sloj unistio vecinu slobodnih i zdravih ljudi na Balkanu !!!
Sve drugo je napravio dosad EU jer ovo sto radi taj sloj je ispunjavanje demokratskih zakona koji su potrebni---
jer zato sami nisu sposobni! Istorija je svedok!

Masinica

pre 11 godina

Drzavni vrh je ispunio skoro sve zahteve EU, sad su oni u problemu jer sigurno nisu ocekivali da ce Srbija ispuniti skoro sve zahteve.File ce s naci u velikom problemu kakav ce im odgovor dati. Koliko vidim Drzavni vrh je i dalje jedinstven drzi se odluke Skupstine Srbije i rezolucije, to najvise i brine zvanicnike EU.

silvija

pre 11 godina

Državni vrh sigurno treba da ima "crvene linije" preko kojih Srbija ne može da pređe ni po cenu datuma. Treba staviti doznanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

TODORAN

pre 11 godina

Vučić, Nikolić i ova vlada su učinili mnogo, možda i više nego što je EU očekivala, i zbog toga imaju puno pravo da to jasno i glasno da kažu gospodinu Fileu da je Srbija zaslužila i da Srbija, sa punim pravom, očekuje dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

jelena jsm

pre 11 godina

Ja ovim Nemcima ne verujem apsolutno ništa. Svesna sam da su oni "nužno zlo" i da se najviše u EU pitaju oni, ali mislim da će nas i ovog puta izigrati!

isidora

pre 11 godina

Postoje realne šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, jer je Srbija podigla svoj kredibilitet pre svega zbog iskrene posvećenosti vlade Srbije, a posebno Vučića na iskorenjivanju kriminala i korupcije. Zemlje u kojima caruje kriminal i korupcija niko ne ceni. Takve zemlje EU ne trebaju, i da Srbija nije počela iskreno i bezkompromisno da se bori sa korupcojom, nas u EU ne bi primili, pa ni po cenu da priznamo Kosovo.

pajica

pre 11 godina

Dobijanje datuma je važno zbog ekonomskog aspekta, jer u očima drugih država i potencijalnih investitora vi postajete sigurna zemlja za investiranje i imate pravo da koristite niz benefita koji se dobijaju momentom otpočinjanja pregovora.

Čalić Č.

pre 11 godina

Ako smo mogli DOS-u, u različitim oblicima da damo 12 godina, i da na kraju ne dobijemo datum, pa možemo i SNS-u da damo 12 meseci, a ne da posle 6 meseci, ako ne dobijemo datum, a možda ga i dobijemo, da kritikujemo SNS, a ćutali smo ovih 12 godina vladavine tzv. demokratskih snaga.

Kula

pre 11 godina

Nadamo se da će posle aprilskog izveštaja EK o napretku Srbije u evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine Savet konačno doneti odluku i dodeliti datum o početku pregovora o pridruživanju.

London 94

pre 11 godina

File ,Srbija je uradila mnogo . Ucinjen veliki napredak za mir na Zapadnom balkanu. Preostaje jos puno toga da së uradi ali ipak je uradila dosta toga da bi dobila datum za pregovore sa EU .
Kosovo mora da ispuni sva obecanjau u vezi prava manjina.
I stvar resena. Zahvaljujemo. A toliko vremena I zgubljeno.

markus

pre 11 godina

Ta komiteja izgleda pise mesecne izvestaje o napretku Srbije?! Ovo bi bio br 4 ove godine? Gde mogu da se procitaju tri prethodna i da li su prevedeni sa srpsku cirilicu?

pajica

pre 11 godina

Dobijanje datuma je važno zbog ekonomskog aspekta, jer u očima drugih država i potencijalnih investitora vi postajete sigurna zemlja za investiranje i imate pravo da koristite niz benefita koji se dobijaju momentom otpočinjanja pregovora.

Klod

pre 11 godina

Drzavni vrh je ispunio skoro sve zahteve EU, sad su oni u problemu jer sigurno nisu ocekivali da ce Srbija ispuniti skoro sve zahteve.File ce s naci u velikom problemu kakav ce im odgovor dati. Koliko vidim Drzavni vrh je i dalje jedinstven drzi se odluke Skupstine Srbije i rezolucije, to najvise i brine zvanicnike EU.
(Masinica, 18. mart 2013 09:10)

Hahaha...jaaoooj bože, koliko su mi slatki ovi klinci iz kancelarije za brze odgovore kad ostavljaju ovakve komentare. Strašno, čoveče! Šta kažeš mala..."sad je ta EU u problemu jer smo ih iznenadili brzinom ispunjavanja zadataka"!Hahahaha...pa vidi, moguće, vrlo moguće. Polomiše se ovi iz EU zbog nas, znaš, mi smo njima uvek bili na prvom mestu i sve što rade, rade samo zbog nas! Plašim se samo da se vi iz SNSa ne iznenadite brzinom kojom će državni vrh potpisati nezavisnost Cosova!

Hr1

pre 11 godina

"Očekujem sa jedne strane da se volorizuje i prizna napor koji je Srbija učinila prethodnih meseci i godina..."

Ne razumijem ovu izjavu!?!? O kakvom "naporu" zbog kojeg bi Srbija trebala biti nagradjena se prica? Srbija jos nije priznala stvarno stanje na terenu niti drzavu Kosovo. Sav "napor" je zapravo ulozen za unutrasnje potrebe kako bi narod prihvatio da je Kosovo otislo.

Dinosaur Jr

pre 11 godina

Nadamo se da će posle aprilskog izveštaja EK o napretku Srbije u evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine Savet konačno doneti odluku i dodeliti datum o početku pregovora o pridruživanju.
(Kula, 18. mart 2013 07:01)

I ja se nadam tome jer ćemo tada konačno skinuti Cosovo sa grbače i početi da se bavimo sobom i ovom zemljom!

lutfi

pre 11 godina

"Srbija ne može da učini ni manje ni više od Rezolucije, kaže Tomislav Nikolić".
Koju rezoluciju covece jer vi imate toliko rezolucija i ustava samo zbog kosova da povezite sami sebi, jer kosovo ni bruksel ni ti Vasington ne poznaje vasu rezolucij ni ustava sto se tice kosova.
Pa imate vi i oni amandmana sto ste menjali sa tenkovima 1989.godali ne vredi vas nista.
Kosovo je nezavisna drzava od srbije i to cinjenicu treba nekako da objasnite onog dela naroda sto jos veruje lazove vec 20 god.i vise

FRA***

pre 11 godina

Srbija ce uciniti sve sto treba.
Ako ne danas onda sutra.
Ili sa ovima na vladi ili ko ce doci.
STO DUZE SMINKAJU I LAZU ISTORIJU STO SIROMASNIJA SRBIJA

onako usput

pre 11 godina

Takođe, Đurić od posete Filea očekuje da se valorizuje i prizna napor koji je Srbija učinila prethodnih meseci i godina.


MOLIM, pa zar nije bilo da to sto su ZUTI prethodno radili bila IZDAJA, kakav sada napor?

Jel ovaj Djuric iz LDP-a?

FRANC***

pre 11 godina

Posto ovaj srpski sloj jos uvek misli da je drzava zbog njih an e zbog naroda---upravo zato ce nas EU uzeti sto pre jer mnogo toga je bas taj srpski sloj unistio vecinu slobodnih i zdravih ljudi na Balkanu !!!
Sve drugo je napravio dosad EU jer ovo sto radi taj sloj je ispunjavanje demokratskih zakona koji su potrebni---
jer zato sami nisu sposobni! Istorija je svedok!

faton

pre 11 godina

Nista ste ucinili ni vi a ni mi na Kosovu!!!

Do sada sve sto se pre i dogovorila nikada se nije zluzbeno potpisalo ili implementovano.

Zato niste ni vi a ni mi nista ZASLUZALI, politika i narod je tamogde je sve i pocelo, 20 godina nazad.

Sasa M.

pre 11 godina

Kako Toma da shvati da je EU jasno rekla uslove, i da ne moze da kaze da smo mi vec zasluzili odredjivanje datuma. Sada i ja sumnjam u njegovu diplomu.

albakos

pre 11 godina

Pristina ne sme da popusta nista van Atisarijev plan drugo Srbija kao kriminalna drzava nema mesto u EU.O sovranitetom Kosova odgovorna je samo narod Kosova i nuko drugi.

Ivcha

pre 11 godina

He, He gledam ove slike i mislim se sta razmislja ovaj File dok razgovara sa ovom dvojicom. Sigurno se pita da li su bre ovo najpametniji ljudi u Srbiji.

Pametnjaković

pre 11 godina

Lepo čovek kaže da zavisi od reformi, a ova naša elita nesposobnih se uhvatila za Kosovo, jer nisu u stanju da sprovedu reforme, jer su svuda postavili nesposobne ljude. Znači Srbija neće ući u EU ni za 20 godina, a možda ni za 50. Samo revolucija može da reši nagomilane probleme, mi moramo da ih sve sklonimo.

MUKNAVI

pre 11 godina

SNS-frakcija Radikala- je u predizbornoj kampanji za sve ,odma ako se oni docepaju vlasti,imao resenje,a kada su zaseli u fotelje nastavljaju sa istim metodama koje su kod onih kritikovali.Ovo je jos jedan primer da se kod nas dogadja ..sjaho kurta da uzjasi murta a na izborima ..menjaju se u krug jahaci na ledjima obicnih gradjana kako nas naziviju nase pokondirene komsije koji se bave "politikom" i uz pomoc nje grabe za se i svoje.

jelena jsm

pre 11 godina

Ja ovim Nemcima ne verujem apsolutno ništa. Svesna sam da su oni "nužno zlo" i da se najviše u EU pitaju oni, ali mislim da će nas i ovog puta izigrati!

prokleta avlija

pre 11 godina

ma jok datum zavisi od Presvetlog veličanstvenog neverovatnog gospodara svemira i okolnih oblasti bivšeg direktora sportsko poslovnogcentra Pinki Gosp najvećeg premijera u istoriji planete Aleksandra Vučića

isidora

pre 11 godina

Postoje realne šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, jer je Srbija podigla svoj kredibilitet pre svega zbog iskrene posvećenosti vlade Srbije, a posebno Vučića na iskorenjivanju kriminala i korupcije. Zemlje u kojima caruje kriminal i korupcija niko ne ceni. Takve zemlje EU ne trebaju, i da Srbija nije počela iskreno i bezkompromisno da se bori sa korupcojom, nas u EU ne bi primili, pa ni po cenu da priznamo Kosovo.

informer

pre 11 godina

Pristina ne sme da popusta nista van Atisarijev plan drugo Srbija kao kriminalna drzava nema mesto u EU.
(albakos, 18. mart 2013 15:34)
"Srbija kao kriminalna drzava" ... Kosovo je raj za svercere droge, prostituciju, trgovinu ljudima i ljudskim organima.
Mozda mi nismo za Evropsku Uniju ali vi niste ni za Balkansku Uniju.

nobody

pre 11 godina

Vec 13 godina nas lazu za kosovo da je deo Srbije. Ko koga laze ?Donosimo ustav po kome je Kosovo u Srbiji iako to odavno nije i na osnovu tog ustava (ne sme biti u protivurecnosti sa ustavom) donosimo rezoluciju o Kosovu sa napomenom da smo dosta popustili! Kako je moguce da se dogovaramo i to tolerantno (popustili) kako ponavljamo ali se ne secam da je neko ikad rekao sta smo to popustili,makar da to nije moguce ako je a jeste Kosovo ustavom Srbije regulisano. Cesto je narod imao pogresno ubedjenje da pregovori sa Kosovom je uslov za datum. Reforme i promene situacije su mozda jos veci problem iako se o tome malo prica. Korupcija nije nesto sto cemo od sutra skloniti, norme kojih se moramo drzati i sprovesti pre nego udjemo u EU su ogroman posao i zahtevaju i sredstva i odlucnost kojoj se mnogi protive.

Čalić Č.

pre 11 godina

Ako smo mogli DOS-u, u različitim oblicima da damo 12 godina, i da na kraju ne dobijemo datum, pa možemo i SNS-u da damo 12 meseci, a ne da posle 6 meseci, ako ne dobijemo datum, a možda ga i dobijemo, da kritikujemo SNS, a ćutali smo ovih 12 godina vladavine tzv. demokratskih snaga.

London 94

pre 11 godina

Nije vlada DSS suzila manevarski prostor Srbije. Nego je to vlada Slobe jos 1998/99..a I pre toga .
Necemo valjda da së lazemo. A mi kao da ne znamo .

Petriti

pre 11 godina

Dve godine kasnije Hag vise niko ne pominje samo Kosovo.
(skeptik, 18. mart 2013 14:51)

Dve godine kasnije Kosovo vise niko ne pominje samo Presevske Doline.
a znas zashto? Πάντα ῥεῖ ὡς ποταμός - Sve teče kao reka.

BANEX

pre 11 godina

Srbija može da pristane i na ovakav kompromis po pitanju Kosova, ali da Srbija prizna nezavisnost Kosova, to ne može, i to naš državni vrh treba da stavi do znanja evropskim zvaničnicima. Ni po koju cenu Srbija priznati Kosovo ne može.

salas u malom ritu

pre 11 godina

E pa kradikali bez bedža pukli ste, jedino bi vas ovaj datum izvadio iz bule ali ako ne dobijete datum nemate više čime da obmanjujete, ostaćete samo na ruševinama Srbije koju ste razozrili još odavno... i zaslužili ste,

sanja

pre 11 godina

Ako Srbija nije zasluzila datum, ne cak ni clanstvo, vec datum za pregovore, za ovih 13 godina, kako moze da ga navodno zasluzi za 3 meseca?

London 94

pre 11 godina

File ,Srbija je uradila mnogo . Ucinjen veliki napredak za mir na Zapadnom balkanu. Preostaje jos puno toga da së uradi ali ipak je uradila dosta toga da bi dobila datum za pregovore sa EU .
Kosovo mora da ispuni sva obecanjau u vezi prava manjina.
I stvar resena. Zahvaljujemo. A toliko vremena I zgubljeno.

jeremija

pre 11 godina

Nikolic objasnjava i postavlja uslove....smesno i naravno glupo.Mislim da upravo on najvise koci i smeta napredku Srbije,da nije njega na mestu predsednika,iako se on kao nista ne mesa i nije glavni,bilo bi mnogo lakse resavati probleme.On vuce poteze iz pozadine,i nije Vucic glavni a Dacic se mnogo i ne pita,on je tu samo da slusa i izvrsava njihove naredbe.Nikolic ne zna da vodi politiku,i ne bi trebao da je na vaznijim funkcijama.Zbog njega ce narod jos osetiti sta znaci beda i nepravda.Nije ni Vucic bolji,ali je realniji od mastera i spreman da uci na greskama,verujem i Dacic,od Tome se to ne moze ocekivati.Nije on za politicara,verujem da je za njega najbolje da obavlja ono cime se bavio ranije.

Asteriks i Obeliks

pre 11 godina

Nadam se da je napokon doslo vreme da Evropska Komisija iskreno i iz sve snage podrzi put Srbije ka EU. Srbija vec neko vreme cini sve kako bi se sto vise priblizila Evropskoj Uniji.
(comi, 18. mart 2013 12:56)

Samo ako podrže celovitost Srbije....tek onda će članstvo imati smisla!

Deda/Gago

pre 11 godina

Za Srbiju bi bilo mnogo bolje da njen predsednik umeso servilne
konstruktivnosti prema zvanicnicima EU primenjuje kostruktivnost u
resavanju unutrasnjih problema u Srbiji. Jalova opsednutost EU je
Srbiju vec previse kostala, niko nam nece pomoci ako sami sebi
ne pomognemo.

dokle vise

pre 11 godina

"Zajednica srpskih opstina je srce srbije
(milan, 18. mart 2013 14:30)"

Ne samo to, nego sto nam kazu da budemo strpljivi, jer cemo na kraju dobiti sve sto zelimo (i severno kosovo i eu). Pa dokle vise da cekamo...

Kako ide ona engleska recenica: "In the long run....we are all going to be f***ng dead"

silvija

pre 11 godina

Državni vrh sigurno treba da ima "crvene linije" preko kojih Srbija ne može da pređe ni po cenu datuma. Treba staviti doznanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

EU=SSSR

pre 11 godina

Dokle više "datum". Zar mislite, i vi (mediji) i političari, da je ovaj narod retardiran!? Ukucajte u pretraživač B92 reč "datum" - rezultat je 80(!) naslova oko famoznog datuma i to samo od 8.11.2012. pa do sad.

Bucko_koji_ne_razmislja

pre 11 godina

Sto god da se napravi, EU ce izmisliti neke nove uslove. Dokle god oni imaju nesto da nas ucenjuju mi ne mozemo nista. Samo se narod laze.

markus

pre 11 godina

Ta komiteja izgleda pise mesecne izvestaje o napretku Srbije?! Ovo bi bio br 4 ove godine? Gde mogu da se procitaju tri prethodna i da li su prevedeni sa srpsku cirilicu?

skeptik

pre 11 godina

2011 godine kad je dolazio u Srbiju predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je jasno rekao "Hag uslov za EU, Kosovo nije". Dve godine kasnije Hag vise niko ne pominje samo Kosovo.

App

pre 11 godina

Ocigledno da je Kosovo nezavisno za EU i da vode pregovore i sa kosovom oko ulaska u EU, pa me zanima,da li su i kosovu rekli da im za ulazak u EU zavisi od toga dijaloga sa Srbijom, bas me zanima,ili smo samo mi ti koje nonstop ucenjuju

Deficit

pre 11 godina

Hajde da se ne lazemo i nadmudrujemo ovde na forumu.Predaja Kosova--datum za pregovore.Sve ostalo je laz i magla za neuki narod.
(milos, 18. mart 2013 13:19)

MOžda si u pravu! Ali ako jesi daj da pitamo one koji su doveli do takvog rešenja i spremali teren za ovakav scenario....ja ne želim da se moja zemlja više rasparčava!

Kula

pre 11 godina

Nadamo se da će posle aprilskog izveštaja EK o napretku Srbije u evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine Savet konačno doneti odluku i dodeliti datum o početku pregovora o pridruživanju.

Olivera T

pre 11 godina

Sa predhodnom vladom se razgovaralo telefonom, jer su se samo diktirali uslovi koje je ona prihvatala bez kolebanja, samo da bi imala podrušku zapada i opstala na vlasti.

hronolog

pre 11 godina

nema hronologije komentara, nevesto pisete komentare, nivo decjih razmirica, primecujete li? Kredibilitet vam opada, nisam vas uvazavatelj, do juce bio! Pospesujete svoju nepricipijelnost!

Zoran

pre 11 godina

EU bi htela da sami sebi odsecemo glavu, da to predstavimo kao nashu ideju, i, iznad svega, da uzivamo u tome. Ako je i od osvedocenih "demokrata", mnogo je.

TODORAN

pre 11 godina

Vučić, Nikolić i ova vlada su učinili mnogo, možda i više nego što je EU očekivala, i zbog toga imaju puno pravo da to jasno i glasno da kažu gospodinu Fileu da je Srbija zaslužila i da Srbija, sa punim pravom, očekuje dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Branislava M

pre 11 godina

Prdhodne vlsti su ostavile vrlo malo ili nimalo manevarstkog prostora sadašnjim vlastima, tako je ova vlada primorana da spašava minimum naših interesa, ako se išta spasiti može.

Profesor

pre 11 godina

Vrlo realno se radi i posmatra situacija. Dobro je da su Nikolic, Dacic i Vucic jednoglasni po pitanju Kosova, kao i da stranke opozocije podrzavaju vladine pregovore. Dajte da se to vevc jednom zavrsi, najbolje sto moze po nas..

Miki 19

pre 11 godina

Reforme u Srbiji su neminovne, i mora se raditi na poboljsanju svih zakona i institucija, ako zelimo kao drzava da napredujemo.To nam moze doneti i datum za pregovore sa Eu, sto je opet od velikok znacaja.

dzimiS

pre 11 godina

Moramo se jednom suociti sa realnoscu. Ako zelimo da dobijemo datum, moramo pregovarati sa svima, i balansirati istovremeno. Nemoguce je da nam sve ide idealno, ali bice to na kraju sve ok. Nek se jednom pokaze jedinstvo medju nasim politicarima.

Masinica

pre 11 godina

Drzavni vrh je ispunio skoro sve zahteve EU, sad su oni u problemu jer sigurno nisu ocekivali da ce Srbija ispuniti skoro sve zahteve.File ce s naci u velikom problemu kakav ce im odgovor dati. Koliko vidim Drzavni vrh je i dalje jedinstven drzi se odluke Skupstine Srbije i rezolucije, to najvise i brine zvanicnike EU.

Branko

pre 11 godina

Srbija zaslužuje datum za početak pregovora o pridruživanju EU jer na sve načine pokazuje da je otvorena za dijalog i mirno rešavanje sporova.

comi

pre 11 godina

Nadam se da je napokon doslo vreme da Evropska Komisija iskreno i iz sve snage podrzi put Srbije ka EU. Srbija vec neko vreme cini sve kako bi se sto vise priblizila Evropskoj Uniji.

Vesna D

pre 11 godina

Fileu i Evrpskoj uniji je verovatno već jasno da se sa sadašnjom vladom može samo razgovrati a ne ucenjivati i stalno nametati nove uslove.

novicavg

pre 11 godina

Činjenica da je EU preko Filea i visoke delegacije parlamentaraca nemačkog Bundestaga pokrenula ofanzivu pred narednu rundu razgovora u Briselu i pokušaja da se između Beograda i prištine postigne dogovor oko zajednice opština. EU pravi pokušaje da napravi mesta da Srbija načini još neki ustupak iako je Srbija kako kaže naš premijer doterana do " duvara " i da mesta za ustupke više nema. EU i ovog puta ide na pogrešnu adrsu i prišta je pre mesto gde je moguiće napraviti ustupke i načiniti mesta za kooperativnost i sklapanje sporazuma. I na kraju možda je potparol DSS-a Petković u pravu kad kaže da je vreme da Srbija način zaokret prema EU i ne prima više packe i ukore od EU.

ima ko

pre 11 godina

Rezime: ponovo papagajska prica o napretku u dijalogu sa Kosovom i reformama i obilazak starih partnera iz DS-a. Mozda jos jedan vid pritiska u fazonu - ako vi necete ima ko da popusti vise.

neuračunljivi

pre 11 godina

Rekao "da ne postoje razlike u porukama koje on i premijer...". Pa ne da postoje različite poruke u odnosu na premijera, nego su različite i same tvoje poruke. Koliko do pre neki dan reče "Priština popustila". Danas, poručuje Fileu, da prenese Prištini "da i oni treba da popuste". Lakrdija od političke neuračunljivosti.

jovica

pre 11 godina

Simptomatično je učestalo gostovanje briselskih administrativaca u Srbiji. Ili im se žuri ili je zapelo pa moraju pogurati. A Rezolucija je jasna svima!

ivan

pre 11 godina

Nadam se da ce File doci i sa pohvalama kako bi se put Srbije ka EU ubrzao, a Srbija dobila novi vetar u ledja da nastavi idalje da reformise svoje drustvo i obracunava se sa kriminalom i korupcijom.

Dinko VRŠAC

pre 11 godina

Znači ostaje kao sporo jedino pitanje Kosova. Srbija treba da pregovara i da pokuša da reši problem Kosova. Nema druge mogućnosti da se pomogne Srbima na Kosovu, nego pregovorima. Srbija ne može više da ratuje, a i da može, u svakom ratu u kojem Srbija nema podršku međunarodne zajednice, a nema je, Srbija bi opet izgubila, a Srbi sa Kosova bi na kraju bili proterani i sa severa Kosova.

marko24

pre 11 godina

Prvi put posle mnogo godina imamo jedinsven drzavni vrh koji ima hrabrosti da stane u odbranu srpskih interesa. Ne pale vise ni sargarepe. Ova vlast ono sto obeca to i uradi. A i zvanicnici u Briselu su se do sada uverili da drzavni vrh sa Nikolicem, Dacicem i Vucicem ne daje prazna obecanja i da su jedinstveni.

Marko Surla

pre 11 godina

Koliko je Srbija učinila ustupaka mogla bi podebela knjiga da se napiše. Znali smo svi da pregovori sa Prištinom su glavni uslov za dobijanje datuma za pregovore u ulazak u EU, ali Srbija nema više snage da ide preko rezolucije inače bi sve bilo jasno - da je pitanje Kosova već definisano ostala je samo formalnost.Ovo su jedni od najtežih pregovora koji jedna od vlada Srbije preuzima na sebe od 1999 godine.

RELJA013

pre 11 godina

Ako i ovoga puta EU smisli nesto novo da bi nam nametnula neki novi uslov,mislim da bi trebalo da odustanemo od ideje o ulasku u EU,i okrenuti se drugim zemljama koji sa nama hoce iskreno da sardjuju.

namcor

pre 11 godina

Ajde bre dosta da se lazemo. "zajednica srpskih opstina" na severu kosova je vise nego indirektno priznavanje da u "Drzavi Kosovo" postoji srpska nacionalna manjina! Koga bre, bilo ko, vise laze o nekakvim, kobajagi, pregovorima? Vecina EU zemalja priznaje Kosovo i polaze iz te pozicije. Prosla vlast je videla sa kim ima posla i prilicno namerno izgubila izbore i na taj nacin vreo krompir prebacila u ruke onih koji su i najodgovorniji sto smo uopste u takvoj situaciji. A EU "obozava" novu vlast, dok budu radili kako im se kaze. Posle ce postati srpski nacionalisti. A opet, nova vlast pokusava to da izbegne taj scenario pripremajuci srpsku javnost za "neizbezno" priznavanje Kosova! E, pa nece biti! Niti moramo da priznamo, niti treba da priznamo, niti moramo u EU! Znam da je narodu tesko. Znam da puno toga donosi pristupanje EU, ali, ne precenjujte to. Iako su neki na krajevima sveta, jos uvek bi Srbija mogla opstati i prilicno normalno ziveti, kada bi se oslonila na Kinu, Brazil, Rusiju, Indiju i druge zemlje koje danas beleze najveci porast BND! Nema EU monopol na normalan (da ne kazem dobar) zivot. Pogledajte Rumuniju, Bugarsku, pa i Grcku i Kipar....a bice ih jos vise! Oduvek sam mislio da je Savez Evropskih Zemalja idealan odgovor na SAD i ostale, ali, na zalost, ta ideja se danas sprovodi u pravcu da opet velike zemlje iskoriscavaju male. Ne znam, ali neki analiticari su savremeno vreme nazvali "pljackaski kapitalizam" i "pljackaski neokolonijalizam". Ima tu istine.

pogled sa strane

pre 11 godina

Sve je to jedna velika predstava.Srpska vlast će potpisati sve što je već prije dogovoreno,i to vrlo brzo.

Zato - ne se ložiti!

Pristevac

pre 11 godina

Samo Gospodin Cedomir Jovanovic u Srbiji ima m*da da se konfrontise sa Kosovskim resenjem ili tako reci dialogom. Danasnja vlada Nikolic i Dacic ce ponovo kao i Milosevic voditi gradjane Srbije korake unazad sa pogresnom poltikom i lazi. Gradjani Srbije neznaju istinu o Kosovu, prema komentarima se razume da su vecina totalno lazno informisani sto se tice rata i pre rata na Kosovu. Ja vam kazem kao ne politicki opredeljen gradjanin Pristine da je drzavni teror Srbije bio tako brutalan da se to ne moze usporediti ni sa drugim svetskim ratom. Kada bi ste vi znali istinu svi ama bas svi vi bi glasali za nezavisnu Kosovsku drzavu. Ako ovako nastavite zao mi je postenih gradjana Srbije jer ce patiti jos 20 iducih godina. Pitanje: dali su USA, Nemacka, Francuska, GB tako nepravedne drzave sto su na strani Albanaca sa Kosova ??? ili su na strani istine i pravde ???

Brat Djura

pre 11 godina

Mi reforme sprovodimo i imamo dijalog sa Pristinom.ja ne znam sta hocete vise od nas?Ma teorije nema da se prizna Kosovo ,ni explicitno ni inplicitno ,ni de facto ni de jure,Cao!!!!!!dovidjenja prijatno.

mirela

pre 11 godina

Pa taj isti gospodin File jako dobro zna da je u pregovorima koje Beograd vodi sa Pristinom upravo Pristina koja ne zeli da dodje do dogovora. i koja ni na sta ne pristaje.

slamarica

pre 11 godina

Pobogu ljudi.Pa da li ste vi culi sta se juce desilo na Kipru ?
Evropska unija ,euro je proizvod krupnog bankarskog kapitala koji u sustini oduzima suverenitet jedne drzave.
Znaci evropski trio je odlucio da se juce ladno skine novac sa SVIH privatnih racuna u bankama na Kipru.

Da li ste vi shvatili sta se desilo ? I dalje sanjate mamu Evropu ? Ili mozda to vas ne interesuje.

sale

pre 11 godina

Sve sto sadasnja vlast radi po pitanju Kosova je ogranicavanje stete koju su napravile prethodne vlasti. Ocigledno je da se najvise napora ulaze u to da se posledice toga smanje na minimum. Mnogo smo izgubili zbog veoma malog interesovanja prosle vlasti za resavanje problema oko KiM, sada to treba nadoknaditi koliko je vise moguce.

Nada ŠID

pre 11 godina

Koliko vidim tu više nema nikakvih problema sem Kosova. Gospodinu Fileu i drugim evropskim zvaničnicima je bitno da se Srbija iskreno bori protiv korupcije i kriminala, i evropski zvaničnici tu nemaju nikakve zamerke. Pre nekih mesec dana ministar Selaković je bio u Briselu i rečeno je i da oko nove reforme pravosuđa u Briselu nemaju nikakve zamerke.

Aca

pre 11 godina

File jezuit bi da nas reformiše dok svi ne pocrkamo. Bože, Bože naš, sačuvaj nas kuge i datuma. Ako nam jezuiti uvale datu preko ovih kaparisanih plaćenika to će nam biti smrtna presuda! Svu prljavu tehnologiju i šraf ciger industriju će migrirati iz Evrope u Srbiju i podaviće nas sa otrovom! Moramo pobiti ovu pseudo elitu i postaviti namesnika!

jaki

pre 11 godina

Bilo bi previse da nas sada odbiju. Bilo je tu velikog zalaganja za taj datum. Pregovori o Kosovu, borba protiv korupcije, i mnogo toga. Agonija ne sme da se produbi po pitanju datuma, bas naprotiv mislim da cemo dobiti datuma za Eu.

Masinica

pre 11 godina

Svaki zvanicnik EU koji dodje u Srbiju nas toliko nahvali da nas je prosto sramota, ali jos nismo culi ni od jednog zvanicnika da kaze niste Vi ti koji ste prepreka, vec su ti druga strana koji u ovom trenutku ne zele dogovor. Drauga strana samo ceka mig, kako da se ponasaju.

Volens-nolens

pre 11 godina

Dobili smo odredjene pohvale i sugestije za sto bolje funkcionisanje po tom pitanju...Znamo da je podrska Nemacke od velikog znacaja za dobijanje datuma...Nadamo se da ce Nemacka dati zeleno svetlo.A Srbija je vec napravila ustupak,potrebno je i Pristina da to ucini.

Natasa Rostova

pre 11 godina

Do toga odn. Ulaska u EU ce doci postepeno...Treba jos mnogo toga uraditi,ovo je samo prvi korak nacinjen ka krajnjem cilju...

Nenad Sremac

pre 11 godina

Jedan od ne uspešnih političkih trikova gospodina Filea. Naime, Srbija radi sve da bi došla do datuma, verujući u iskrenost EU.
Srbija jeste radila zadnjih nekoliko meseci. Uadila je oslove koje su savetovani baš od EU.
E sada je na EU da pokaže svoju iskrenost prema Srbiji

VOTSON

pre 11 godina

Srbija je na jako dobrom putu za sprovodjenje reformi,sto su nam i iz evrope nekoliko puta ukazali i slali podrske i silno je opredeljena za pronalazenje resenja na Kosovu,ali za dogovor je potrebno dvoje.

isidora

pre 11 godina

Postoje realne šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, jer je Srbija podigla svoj kredibilitet pre svega zbog iskrene posvećenosti vlade Srbije, a posebno Vučića na iskorenjivanju kriminala i korupcije. Zemlje u kojima caruje kriminal i korupcija niko ne ceni. Takve zemlje EU ne trebaju, i da Srbija nije počela iskreno i bezkompromisno da se bori sa korupcojom, nas u EU ne bi primili, pa ni po cenu da priznamo Kosovo.

TODORAN

pre 11 godina

Vučić, Nikolić i ova vlada su učinili mnogo, možda i više nego što je EU očekivala, i zbog toga imaju puno pravo da to jasno i glasno da kažu gospodinu Fileu da je Srbija zaslužila i da Srbija, sa punim pravom, očekuje dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

BANEX

pre 11 godina

Srbija može da pristane i na ovakav kompromis po pitanju Kosova, ali da Srbija prizna nezavisnost Kosova, to ne može, i to naš državni vrh treba da stavi do znanja evropskim zvaničnicima. Ni po koju cenu Srbija priznati Kosovo ne može.

marko24

pre 11 godina

Prvi put posle mnogo godina imamo jedinsven drzavni vrh koji ima hrabrosti da stane u odbranu srpskih interesa. Ne pale vise ni sargarepe. Ova vlast ono sto obeca to i uradi. A i zvanicnici u Briselu su se do sada uverili da drzavni vrh sa Nikolicem, Dacicem i Vucicem ne daje prazna obecanja i da su jedinstveni.

Masinica

pre 11 godina

Drzavni vrh je ispunio skoro sve zahteve EU, sad su oni u problemu jer sigurno nisu ocekivali da ce Srbija ispuniti skoro sve zahteve.File ce s naci u velikom problemu kakav ce im odgovor dati. Koliko vidim Drzavni vrh je i dalje jedinstven drzi se odluke Skupstine Srbije i rezolucije, to najvise i brine zvanicnike EU.

Čalić Č.

pre 11 godina

Ako smo mogli DOS-u, u različitim oblicima da damo 12 godina, i da na kraju ne dobijemo datum, pa možemo i SNS-u da damo 12 meseci, a ne da posle 6 meseci, ako ne dobijemo datum, a možda ga i dobijemo, da kritikujemo SNS, a ćutali smo ovih 12 godina vladavine tzv. demokratskih snaga.

Branislava M

pre 11 godina

Prdhodne vlsti su ostavile vrlo malo ili nimalo manevarstkog prostora sadašnjim vlastima, tako je ova vlada primorana da spašava minimum naših interesa, ako se išta spasiti može.

jelena jsm

pre 11 godina

Ja ovim Nemcima ne verujem apsolutno ništa. Svesna sam da su oni "nužno zlo" i da se najviše u EU pitaju oni, ali mislim da će nas i ovog puta izigrati!

Vesna D

pre 11 godina

Fileu i Evrpskoj uniji je verovatno već jasno da se sa sadašnjom vladom može samo razgovrati a ne ucenjivati i stalno nametati nove uslove.

Olivera T

pre 11 godina

Sa predhodnom vladom se razgovaralo telefonom, jer su se samo diktirali uslovi koje je ona prihvatala bez kolebanja, samo da bi imala podrušku zapada i opstala na vlasti.

silvija

pre 11 godina

Državni vrh sigurno treba da ima "crvene linije" preko kojih Srbija ne može da pređe ni po cenu datuma. Treba staviti doznanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

Branko

pre 11 godina

Srbija zaslužuje datum za početak pregovora o pridruživanju EU jer na sve načine pokazuje da je otvorena za dijalog i mirno rešavanje sporova.

London 94

pre 11 godina

File ,Srbija je uradila mnogo . Ucinjen veliki napredak za mir na Zapadnom balkanu. Preostaje jos puno toga da së uradi ali ipak je uradila dosta toga da bi dobila datum za pregovore sa EU .
Kosovo mora da ispuni sva obecanjau u vezi prava manjina.
I stvar resena. Zahvaljujemo. A toliko vremena I zgubljeno.

comi

pre 11 godina

Nadam se da je napokon doslo vreme da Evropska Komisija iskreno i iz sve snage podrzi put Srbije ka EU. Srbija vec neko vreme cini sve kako bi se sto vise priblizila Evropskoj Uniji.

informer

pre 11 godina

Pristina ne sme da popusta nista van Atisarijev plan drugo Srbija kao kriminalna drzava nema mesto u EU.
(albakos, 18. mart 2013 15:34)
"Srbija kao kriminalna drzava" ... Kosovo je raj za svercere droge, prostituciju, trgovinu ljudima i ljudskim organima.
Mozda mi nismo za Evropsku Uniju ali vi niste ni za Balkansku Uniju.

Kula

pre 11 godina

Nadamo se da će posle aprilskog izveštaja EK o napretku Srbije u evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine Savet konačno doneti odluku i dodeliti datum o početku pregovora o pridruživanju.

Asteriks i Obeliks

pre 11 godina

Nadam se da je napokon doslo vreme da Evropska Komisija iskreno i iz sve snage podrzi put Srbije ka EU. Srbija vec neko vreme cini sve kako bi se sto vise priblizila Evropskoj Uniji.
(comi, 18. mart 2013 12:56)

Samo ako podrže celovitost Srbije....tek onda će članstvo imati smisla!

pajica

pre 11 godina

Dobijanje datuma je važno zbog ekonomskog aspekta, jer u očima drugih država i potencijalnih investitora vi postajete sigurna zemlja za investiranje i imate pravo da koristite niz benefita koji se dobijaju momentom otpočinjanja pregovora.

Deficit

pre 11 godina

Hajde da se ne lazemo i nadmudrujemo ovde na forumu.Predaja Kosova--datum za pregovore.Sve ostalo je laz i magla za neuki narod.
(milos, 18. mart 2013 13:19)

MOžda si u pravu! Ali ako jesi daj da pitamo one koji su doveli do takvog rešenja i spremali teren za ovakav scenario....ja ne želim da se moja zemlja više rasparčava!

mirela

pre 11 godina

Pa taj isti gospodin File jako dobro zna da je u pregovorima koje Beograd vodi sa Pristinom upravo Pristina koja ne zeli da dodje do dogovora. i koja ni na sta ne pristaje.

Hr1

pre 11 godina

"Očekujem sa jedne strane da se volorizuje i prizna napor koji je Srbija učinila prethodnih meseci i godina..."

Ne razumijem ovu izjavu!?!? O kakvom "naporu" zbog kojeg bi Srbija trebala biti nagradjena se prica? Srbija jos nije priznala stvarno stanje na terenu niti drzavu Kosovo. Sav "napor" je zapravo ulozen za unutrasnje potrebe kako bi narod prihvatio da je Kosovo otislo.

ivan

pre 11 godina

Nadam se da ce File doci i sa pohvalama kako bi se put Srbije ka EU ubrzao, a Srbija dobila novi vetar u ledja da nastavi idalje da reformise svoje drustvo i obracunava se sa kriminalom i korupcijom.

Profesor

pre 11 godina

Vrlo realno se radi i posmatra situacija. Dobro je da su Nikolic, Dacic i Vucic jednoglasni po pitanju Kosova, kao i da stranke opozocije podrzavaju vladine pregovore. Dajte da se to vevc jednom zavrsi, najbolje sto moze po nas..

Bucko_koji_ne_razmislja

pre 11 godina

Sto god da se napravi, EU ce izmisliti neke nove uslove. Dokle god oni imaju nesto da nas ucenjuju mi ne mozemo nista. Samo se narod laze.

skeptik

pre 11 godina

2011 godine kad je dolazio u Srbiju predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je jasno rekao "Hag uslov za EU, Kosovo nije". Dve godine kasnije Hag vise niko ne pominje samo Kosovo.

markus

pre 11 godina

Ta komiteja izgleda pise mesecne izvestaje o napretku Srbije?! Ovo bi bio br 4 ove godine? Gde mogu da se procitaju tri prethodna i da li su prevedeni sa srpsku cirilicu?

jovica

pre 11 godina

Simptomatično je učestalo gostovanje briselskih administrativaca u Srbiji. Ili im se žuri ili je zapelo pa moraju pogurati. A Rezolucija je jasna svima!

RELJA013

pre 11 godina

Ako i ovoga puta EU smisli nesto novo da bi nam nametnula neki novi uslov,mislim da bi trebalo da odustanemo od ideje o ulasku u EU,i okrenuti se drugim zemljama koji sa nama hoce iskreno da sardjuju.

App

pre 11 godina

Ocigledno da je Kosovo nezavisno za EU i da vode pregovore i sa kosovom oko ulaska u EU, pa me zanima,da li su i kosovu rekli da im za ulazak u EU zavisi od toga dijaloga sa Srbijom, bas me zanima,ili smo samo mi ti koje nonstop ucenjuju

Nada ŠID

pre 11 godina

Koliko vidim tu više nema nikakvih problema sem Kosova. Gospodinu Fileu i drugim evropskim zvaničnicima je bitno da se Srbija iskreno bori protiv korupcije i kriminala, i evropski zvaničnici tu nemaju nikakve zamerke. Pre nekih mesec dana ministar Selaković je bio u Briselu i rečeno je i da oko nove reforme pravosuđa u Briselu nemaju nikakve zamerke.

Aca

pre 11 godina

File jezuit bi da nas reformiše dok svi ne pocrkamo. Bože, Bože naš, sačuvaj nas kuge i datuma. Ako nam jezuiti uvale datu preko ovih kaparisanih plaćenika to će nam biti smrtna presuda! Svu prljavu tehnologiju i šraf ciger industriju će migrirati iz Evrope u Srbiju i podaviće nas sa otrovom! Moramo pobiti ovu pseudo elitu i postaviti namesnika!

Marko Surla

pre 11 godina

Koliko je Srbija učinila ustupaka mogla bi podebela knjiga da se napiše. Znali smo svi da pregovori sa Prištinom su glavni uslov za dobijanje datuma za pregovore u ulazak u EU, ali Srbija nema više snage da ide preko rezolucije inače bi sve bilo jasno - da je pitanje Kosova već definisano ostala je samo formalnost.Ovo su jedni od najtežih pregovora koji jedna od vlada Srbije preuzima na sebe od 1999 godine.

Dinosaur Jr

pre 11 godina

Nadamo se da će posle aprilskog izveštaja EK o napretku Srbije u evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine Savet konačno doneti odluku i dodeliti datum o početku pregovora o pridruživanju.
(Kula, 18. mart 2013 07:01)

I ja se nadam tome jer ćemo tada konačno skinuti Cosovo sa grbače i početi da se bavimo sobom i ovom zemljom!

sale

pre 11 godina

Sve sto sadasnja vlast radi po pitanju Kosova je ogranicavanje stete koju su napravile prethodne vlasti. Ocigledno je da se najvise napora ulaze u to da se posledice toga smanje na minimum. Mnogo smo izgubili zbog veoma malog interesovanja prosle vlasti za resavanje problema oko KiM, sada to treba nadoknaditi koliko je vise moguce.

jaki

pre 11 godina

Bilo bi previse da nas sada odbiju. Bilo je tu velikog zalaganja za taj datum. Pregovori o Kosovu, borba protiv korupcije, i mnogo toga. Agonija ne sme da se produbi po pitanju datuma, bas naprotiv mislim da cemo dobiti datuma za Eu.

albakos

pre 11 godina

Pristina ne sme da popusta nista van Atisarijev plan drugo Srbija kao kriminalna drzava nema mesto u EU.O sovranitetom Kosova odgovorna je samo narod Kosova i nuko drugi.

Zoran

pre 11 godina

EU bi htela da sami sebi odsecemo glavu, da to predstavimo kao nashu ideju, i, iznad svega, da uzivamo u tome. Ako je i od osvedocenih "demokrata", mnogo je.

FRANC***

pre 11 godina

Posto ovaj srpski sloj jos uvek misli da je drzava zbog njih an e zbog naroda---upravo zato ce nas EU uzeti sto pre jer mnogo toga je bas taj srpski sloj unistio vecinu slobodnih i zdravih ljudi na Balkanu !!!
Sve drugo je napravio dosad EU jer ovo sto radi taj sloj je ispunjavanje demokratskih zakona koji su potrebni---
jer zato sami nisu sposobni! Istorija je svedok!

EU=SSSR

pre 11 godina

Dokle više "datum". Zar mislite, i vi (mediji) i političari, da je ovaj narod retardiran!? Ukucajte u pretraživač B92 reč "datum" - rezultat je 80(!) naslova oko famoznog datuma i to samo od 8.11.2012. pa do sad.

dzimiS

pre 11 godina

Moramo se jednom suociti sa realnoscu. Ako zelimo da dobijemo datum, moramo pregovarati sa svima, i balansirati istovremeno. Nemoguce je da nam sve ide idealno, ali bice to na kraju sve ok. Nek se jednom pokaze jedinstvo medju nasim politicarima.

Klod

pre 11 godina

Drzavni vrh je ispunio skoro sve zahteve EU, sad su oni u problemu jer sigurno nisu ocekivali da ce Srbija ispuniti skoro sve zahteve.File ce s naci u velikom problemu kakav ce im odgovor dati. Koliko vidim Drzavni vrh je i dalje jedinstven drzi se odluke Skupstine Srbije i rezolucije, to najvise i brine zvanicnike EU.
(Masinica, 18. mart 2013 09:10)

Hahaha...jaaoooj bože, koliko su mi slatki ovi klinci iz kancelarije za brze odgovore kad ostavljaju ovakve komentare. Strašno, čoveče! Šta kažeš mala..."sad je ta EU u problemu jer smo ih iznenadili brzinom ispunjavanja zadataka"!Hahahaha...pa vidi, moguće, vrlo moguće. Polomiše se ovi iz EU zbog nas, znaš, mi smo njima uvek bili na prvom mestu i sve što rade, rade samo zbog nas! Plašim se samo da se vi iz SNSa ne iznenadite brzinom kojom će državni vrh potpisati nezavisnost Cosova!

Deda/Gago

pre 11 godina

Za Srbiju bi bilo mnogo bolje da njen predsednik umeso servilne
konstruktivnosti prema zvanicnicima EU primenjuje kostruktivnost u
resavanju unutrasnjih problema u Srbiji. Jalova opsednutost EU je
Srbiju vec previse kostala, niko nam nece pomoci ako sami sebi
ne pomognemo.

sanja

pre 11 godina

Ako Srbija nije zasluzila datum, ne cak ni clanstvo, vec datum za pregovore, za ovih 13 godina, kako moze da ga navodno zasluzi za 3 meseca?

London 94

pre 11 godina

Nije vlada DSS suzila manevarski prostor Srbije. Nego je to vlada Slobe jos 1998/99..a I pre toga .
Necemo valjda da së lazemo. A mi kao da ne znamo .

Petriti

pre 11 godina

Dve godine kasnije Hag vise niko ne pominje samo Kosovo.
(skeptik, 18. mart 2013 14:51)

Dve godine kasnije Kosovo vise niko ne pominje samo Presevske Doline.
a znas zashto? Πάντα ῥεῖ ὡς ποταμός - Sve teče kao reka.

salas u malom ritu

pre 11 godina

E pa kradikali bez bedža pukli ste, jedino bi vas ovaj datum izvadio iz bule ali ako ne dobijete datum nemate više čime da obmanjujete, ostaćete samo na ruševinama Srbije koju ste razozrili još odavno... i zaslužili ste,

FRA***

pre 11 godina

Srbija ce uciniti sve sto treba.
Ako ne danas onda sutra.
Ili sa ovima na vladi ili ko ce doci.
STO DUZE SMINKAJU I LAZU ISTORIJU STO SIROMASNIJA SRBIJA

faton

pre 11 godina

Nista ste ucinili ni vi a ni mi na Kosovu!!!

Do sada sve sto se pre i dogovorila nikada se nije zluzbeno potpisalo ili implementovano.

Zato niste ni vi a ni mi nista ZASLUZALI, politika i narod je tamogde je sve i pocelo, 20 godina nazad.

nobody

pre 11 godina

Vec 13 godina nas lazu za kosovo da je deo Srbije. Ko koga laze ?Donosimo ustav po kome je Kosovo u Srbiji iako to odavno nije i na osnovu tog ustava (ne sme biti u protivurecnosti sa ustavom) donosimo rezoluciju o Kosovu sa napomenom da smo dosta popustili! Kako je moguce da se dogovaramo i to tolerantno (popustili) kako ponavljamo ali se ne secam da je neko ikad rekao sta smo to popustili,makar da to nije moguce ako je a jeste Kosovo ustavom Srbije regulisano. Cesto je narod imao pogresno ubedjenje da pregovori sa Kosovom je uslov za datum. Reforme i promene situacije su mozda jos veci problem iako se o tome malo prica. Korupcija nije nesto sto cemo od sutra skloniti, norme kojih se moramo drzati i sprovesti pre nego udjemo u EU su ogroman posao i zahtevaju i sredstva i odlucnost kojoj se mnogi protive.

Pametnjaković

pre 11 godina

Lepo čovek kaže da zavisi od reformi, a ova naša elita nesposobnih se uhvatila za Kosovo, jer nisu u stanju da sprovedu reforme, jer su svuda postavili nesposobne ljude. Znači Srbija neće ući u EU ni za 20 godina, a možda ni za 50. Samo revolucija može da reši nagomilane probleme, mi moramo da ih sve sklonimo.

dokle vise

pre 11 godina

"Zajednica srpskih opstina je srce srbije
(milan, 18. mart 2013 14:30)"

Ne samo to, nego sto nam kazu da budemo strpljivi, jer cemo na kraju dobiti sve sto zelimo (i severno kosovo i eu). Pa dokle vise da cekamo...

Kako ide ona engleska recenica: "In the long run....we are all going to be f***ng dead"

novicavg

pre 11 godina

Činjenica da je EU preko Filea i visoke delegacije parlamentaraca nemačkog Bundestaga pokrenula ofanzivu pred narednu rundu razgovora u Briselu i pokušaja da se između Beograda i prištine postigne dogovor oko zajednice opština. EU pravi pokušaje da napravi mesta da Srbija načini još neki ustupak iako je Srbija kako kaže naš premijer doterana do " duvara " i da mesta za ustupke više nema. EU i ovog puta ide na pogrešnu adrsu i prišta je pre mesto gde je moguiće napraviti ustupke i načiniti mesta za kooperativnost i sklapanje sporazuma. I na kraju možda je potparol DSS-a Petković u pravu kad kaže da je vreme da Srbija način zaokret prema EU i ne prima više packe i ukore od EU.

ima ko

pre 11 godina

Rezime: ponovo papagajska prica o napretku u dijalogu sa Kosovom i reformama i obilazak starih partnera iz DS-a. Mozda jos jedan vid pritiska u fazonu - ako vi necete ima ko da popusti vise.

prokleta avlija

pre 11 godina

ma jok datum zavisi od Presvetlog veličanstvenog neverovatnog gospodara svemira i okolnih oblasti bivšeg direktora sportsko poslovnogcentra Pinki Gosp najvećeg premijera u istoriji planete Aleksandra Vučića

Miki 19

pre 11 godina

Reforme u Srbiji su neminovne, i mora se raditi na poboljsanju svih zakona i institucija, ako zelimo kao drzava da napredujemo.To nam moze doneti i datum za pregovore sa Eu, sto je opet od velikok znacaja.

lutfi

pre 11 godina

"Srbija ne može da učini ni manje ni više od Rezolucije, kaže Tomislav Nikolić".
Koju rezoluciju covece jer vi imate toliko rezolucija i ustava samo zbog kosova da povezite sami sebi, jer kosovo ni bruksel ni ti Vasington ne poznaje vasu rezolucij ni ustava sto se tice kosova.
Pa imate vi i oni amandmana sto ste menjali sa tenkovima 1989.godali ne vredi vas nista.
Kosovo je nezavisna drzava od srbije i to cinjenicu treba nekako da objasnite onog dela naroda sto jos veruje lazove vec 20 god.i vise

MUKNAVI

pre 11 godina

SNS-frakcija Radikala- je u predizbornoj kampanji za sve ,odma ako se oni docepaju vlasti,imao resenje,a kada su zaseli u fotelje nastavljaju sa istim metodama koje su kod onih kritikovali.Ovo je jos jedan primer da se kod nas dogadja ..sjaho kurta da uzjasi murta a na izborima ..menjaju se u krug jahaci na ledjima obicnih gradjana kako nas naziviju nase pokondirene komsije koji se bave "politikom" i uz pomoc nje grabe za se i svoje.

Pristevac

pre 11 godina

Samo Gospodin Cedomir Jovanovic u Srbiji ima m*da da se konfrontise sa Kosovskim resenjem ili tako reci dialogom. Danasnja vlada Nikolic i Dacic ce ponovo kao i Milosevic voditi gradjane Srbije korake unazad sa pogresnom poltikom i lazi. Gradjani Srbije neznaju istinu o Kosovu, prema komentarima se razume da su vecina totalno lazno informisani sto se tice rata i pre rata na Kosovu. Ja vam kazem kao ne politicki opredeljen gradjanin Pristine da je drzavni teror Srbije bio tako brutalan da se to ne moze usporediti ni sa drugim svetskim ratom. Kada bi ste vi znali istinu svi ama bas svi vi bi glasali za nezavisnu Kosovsku drzavu. Ako ovako nastavite zao mi je postenih gradjana Srbije jer ce patiti jos 20 iducih godina. Pitanje: dali su USA, Nemacka, Francuska, GB tako nepravedne drzave sto su na strani Albanaca sa Kosova ??? ili su na strani istine i pravde ???

jeremija

pre 11 godina

Nikolic objasnjava i postavlja uslove....smesno i naravno glupo.Mislim da upravo on najvise koci i smeta napredku Srbije,da nije njega na mestu predsednika,iako se on kao nista ne mesa i nije glavni,bilo bi mnogo lakse resavati probleme.On vuce poteze iz pozadine,i nije Vucic glavni a Dacic se mnogo i ne pita,on je tu samo da slusa i izvrsava njihove naredbe.Nikolic ne zna da vodi politiku,i ne bi trebao da je na vaznijim funkcijama.Zbog njega ce narod jos osetiti sta znaci beda i nepravda.Nije ni Vucic bolji,ali je realniji od mastera i spreman da uci na greskama,verujem i Dacic,od Tome se to ne moze ocekivati.Nije on za politicara,verujem da je za njega najbolje da obavlja ono cime se bavio ranije.

Ivcha

pre 11 godina

He, He gledam ove slike i mislim se sta razmislja ovaj File dok razgovara sa ovom dvojicom. Sigurno se pita da li su bre ovo najpametniji ljudi u Srbiji.

onako usput

pre 11 godina

Takođe, Đurić od posete Filea očekuje da se valorizuje i prizna napor koji je Srbija učinila prethodnih meseci i godina.


MOLIM, pa zar nije bilo da to sto su ZUTI prethodno radili bila IZDAJA, kakav sada napor?

Jel ovaj Djuric iz LDP-a?

hronolog

pre 11 godina

nema hronologije komentara, nevesto pisete komentare, nivo decjih razmirica, primecujete li? Kredibilitet vam opada, nisam vas uvazavatelj, do juce bio! Pospesujete svoju nepricipijelnost!

VOTSON

pre 11 godina

Srbija je na jako dobrom putu za sprovodjenje reformi,sto su nam i iz evrope nekoliko puta ukazali i slali podrske i silno je opredeljena za pronalazenje resenja na Kosovu,ali za dogovor je potrebno dvoje.

Sasa M.

pre 11 godina

Kako Toma da shvati da je EU jasno rekla uslove, i da ne moze da kaze da smo mi vec zasluzili odredjivanje datuma. Sada i ja sumnjam u njegovu diplomu.

namcor

pre 11 godina

Ajde bre dosta da se lazemo. "zajednica srpskih opstina" na severu kosova je vise nego indirektno priznavanje da u "Drzavi Kosovo" postoji srpska nacionalna manjina! Koga bre, bilo ko, vise laze o nekakvim, kobajagi, pregovorima? Vecina EU zemalja priznaje Kosovo i polaze iz te pozicije. Prosla vlast je videla sa kim ima posla i prilicno namerno izgubila izbore i na taj nacin vreo krompir prebacila u ruke onih koji su i najodgovorniji sto smo uopste u takvoj situaciji. A EU "obozava" novu vlast, dok budu radili kako im se kaze. Posle ce postati srpski nacionalisti. A opet, nova vlast pokusava to da izbegne taj scenario pripremajuci srpsku javnost za "neizbezno" priznavanje Kosova! E, pa nece biti! Niti moramo da priznamo, niti treba da priznamo, niti moramo u EU! Znam da je narodu tesko. Znam da puno toga donosi pristupanje EU, ali, ne precenjujte to. Iako su neki na krajevima sveta, jos uvek bi Srbija mogla opstati i prilicno normalno ziveti, kada bi se oslonila na Kinu, Brazil, Rusiju, Indiju i druge zemlje koje danas beleze najveci porast BND! Nema EU monopol na normalan (da ne kazem dobar) zivot. Pogledajte Rumuniju, Bugarsku, pa i Grcku i Kipar....a bice ih jos vise! Oduvek sam mislio da je Savez Evropskih Zemalja idealan odgovor na SAD i ostale, ali, na zalost, ta ideja se danas sprovodi u pravcu da opet velike zemlje iskoriscavaju male. Ne znam, ali neki analiticari su savremeno vreme nazvali "pljackaski kapitalizam" i "pljackaski neokolonijalizam". Ima tu istine.

Natasa Rostova

pre 11 godina

Do toga odn. Ulaska u EU ce doci postepeno...Treba jos mnogo toga uraditi,ovo je samo prvi korak nacinjen ka krajnjem cilju...

Masinica

pre 11 godina

Svaki zvanicnik EU koji dodje u Srbiju nas toliko nahvali da nas je prosto sramota, ali jos nismo culi ni od jednog zvanicnika da kaze niste Vi ti koji ste prepreka, vec su ti druga strana koji u ovom trenutku ne zele dogovor. Drauga strana samo ceka mig, kako da se ponasaju.

Nenad Sremac

pre 11 godina

Jedan od ne uspešnih političkih trikova gospodina Filea. Naime, Srbija radi sve da bi došla do datuma, verujući u iskrenost EU.
Srbija jeste radila zadnjih nekoliko meseci. Uadila je oslove koje su savetovani baš od EU.
E sada je na EU da pokaže svoju iskrenost prema Srbiji

slamarica

pre 11 godina

Pobogu ljudi.Pa da li ste vi culi sta se juce desilo na Kipru ?
Evropska unija ,euro je proizvod krupnog bankarskog kapitala koji u sustini oduzima suverenitet jedne drzave.
Znaci evropski trio je odlucio da se juce ladno skine novac sa SVIH privatnih racuna u bankama na Kipru.

Da li ste vi shvatili sta se desilo ? I dalje sanjate mamu Evropu ? Ili mozda to vas ne interesuje.

Brat Djura

pre 11 godina

Mi reforme sprovodimo i imamo dijalog sa Pristinom.ja ne znam sta hocete vise od nas?Ma teorije nema da se prizna Kosovo ,ni explicitno ni inplicitno ,ni de facto ni de jure,Cao!!!!!!dovidjenja prijatno.

pogled sa strane

pre 11 godina

Sve je to jedna velika predstava.Srpska vlast će potpisati sve što je već prije dogovoreno,i to vrlo brzo.

Zato - ne se ložiti!

Volens-nolens

pre 11 godina

Dobili smo odredjene pohvale i sugestije za sto bolje funkcionisanje po tom pitanju...Znamo da je podrska Nemacke od velikog znacaja za dobijanje datuma...Nadamo se da ce Nemacka dati zeleno svetlo.A Srbija je vec napravila ustupak,potrebno je i Pristina da to ucini.

neuračunljivi

pre 11 godina

Rekao "da ne postoje razlike u porukama koje on i premijer...". Pa ne da postoje različite poruke u odnosu na premijera, nego su različite i same tvoje poruke. Koliko do pre neki dan reče "Priština popustila". Danas, poručuje Fileu, da prenese Prištini "da i oni treba da popuste". Lakrdija od političke neuračunljivosti.

Dinko VRŠAC

pre 11 godina

Znači ostaje kao sporo jedino pitanje Kosova. Srbija treba da pregovara i da pokuša da reši problem Kosova. Nema druge mogućnosti da se pomogne Srbima na Kosovu, nego pregovorima. Srbija ne može više da ratuje, a i da može, u svakom ratu u kojem Srbija nema podršku međunarodne zajednice, a nema je, Srbija bi opet izgubila, a Srbi sa Kosova bi na kraju bili proterani i sa severa Kosova.