Blic: BG i PR postigli dogovor

Beograd i Priština postigli dogovor o Zajednici srpskih opština. Obe strane zatražile su od EU još malo vremena kako bi pripremile svoju javnost, saznaje Blic.

Izvor: B92, Blic

Sreda, 13.03.2013.

21:52

Default images

Ovim rešenjem očigledno neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci na Kosovu, saznaje list od izvora bliskih EU.

On kaže da "što se tiče EU, dogovor Beograda i Prištine je postignut", ali određenu zabrinutost Unije unosio je predsednik Srbije Tomislav Nikolićsvojim izjavama, koje su se, sada se vidi, pokazale tačnim.

"Misija visoke predsedstavnice EU Ketrin Ešton je uspela i što se nas tiče dogovor Srbije i Kosova o uspostavljanju i nadležnosti Zajednice srpskih opština na Kosovu je postignut. Međuitim, i jedna i druga strana tražile su još malo vremena kako bi pripremile svoju javnost na ovaj dogovor, jer su obe strane morale da odustanu od dela zahteva kako bi sporazum bio postignut. Ono što je izazvalo zabrinutost u Briselu bila je izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića posle sastanaka sa Ketrin Ešton da je Priština popustila, jer je to pretilo da pokvari dogovor", navodi sagovornik "Blica", koji nije želeo da otkrije detalje dogovora.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da EU "ne daje nikakve ultimatume Srbiji" i negirao da je postignut dogovor.

"U dijalogu jeste postignut napredak, ali daleko smo od rešenja. Ne mogu da kažem da sam preveliki optimista. Postoji mišljenje da će Beograd učiniti sve za datum. To je pogrešno, Beograd ovo ne radi zbog datuma, već da bismo našli održivo rešenje za funkcionisanje institucija koje priznaju i Beograd i Priština", istakao je Dačić.

S druge strane, premijer Kosova Hašim Tači očekuje da poseta Ketrin Ešton Prištini bude podstrek postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom.

Najbolji dokaz da li je dogovor postignut daće Ketrin Ešton, koja večeras treba da stigne u Prištinu, gde će razgovarati s kosovskim zvaničima. Ukoliko posle Prištine poseti i Beograd biće to i siguran znak da je postignut dogovor. Za svaki slučaj, Vlada Srbije je redovnu sednicu koja se svakog četvrtka održava u 13 časova pomerila za jutarnje sate, navodi "Blic".

Dogovor s Prištinom ključni je uslov da bi Srbija dobila datum za početak pregovora sa EU, o čemu će se odlučivati 16. aprila.

Živojin Rakočević, novinar koji živi na Kosovu, kaže za Radio B92 da ne očekjue da međunardna zajednica izvši pritisak na Prištinu u pravom smilu te reči.

"Očigledno je da se od Prištine traži da formalno pristane na nešto što sada ne zvuči dobro. Ali suština nije u tome na šta Priština pristaje, nego u tome šta hoće i može da implementira. To je osnova problema. Nemamo nijednu garanciju u proteklih 13 godina da je Priština išta primenila što joj nije odgovaralo. Ne možete od neizgrađenog društva koje nema kapaciteta da očekujete da primeni demokratske standarde. Ne, to društvo te demokratske standarde doživljava kao slabost druge strane", kaže Rakočević.

Rakočević smatra da od rešenja za sever Kosova zavisi i položaj Srba koji žive južno od Ibtra

"Srbi na severu mogu biti gubitnici onog stapena slobode u kom se sada osećaju sigurno. To nije slučaj sa nama južno od Ibra. To je sistem spojenih sudova, u slučaju da se takva vlast Prištine proširi na sever mi gubitmo nadu da imamo perspektivu da imamo osnovna prava", kaže Rakočević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: