"Da se zločini nikada ne ponove"

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kaže da Dan sećanja na žrtve holokausta mora da bude poziv na pamćenje, jer su mnogi brutalni zločini ostali bez kazne.

Izvor: B92

Nedelja, 27.01.2013.

09:50

Default images

Centralna ceremonija održana je na Starom sajmištu u Beogradu polaganjem venaca i odavanjem počasti žrtvama holokausta.

"Monstruozni plan uništenja celog jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda obavezuje nas da stalno edukujemo mlade i ističemo različitosti kao nešto što spaja ljude u nadi da se takva zla nikad više neće ponoviti", kaže Stefanović.

Od zaborava se, kako je istakao, moraju sačuvati i zločini nad Srbima u Drugom svetskom ratu - koncentracioni logori, deportacije, masovna pogubljenja, progoni, nasilna pokrštavanja i drugi zločini.

"Mi možemo duboko da saosećamo sa porodičama jevrejskog naroda i razumemo njihovu patnju. Ovaj dan mora da bude poziv na pamćenje, jer su mnogi ostali bez kazne, pokajanja i obeležja", poručio je predsednik srpskog parlamenta.

Na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, kako je ukazao, sećamo se žrtava logora i svih žrtava "ovih strašnih mesta koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu".
Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi (Foto: Tanjug)
"Sećamo se i Aušvica, Jasenovca, žrtava u Novom Sadu, Jajincima, Starom Sajmištu, sećamo ih se sa velikom tugom", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, žrtve holukausta i logora smrti strašna su istina o najdubljem padu čovečanstva, simbolu zločina nad milionima ljudi, jedan su od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva.

"Želim da verujem da će sećanje na smrt i patnje žrtava obavezati nove generacije da se suprostavljaju svakom obliku predrasuda, rasizma, šovinizma, antisemitizma i iracionalne mržnje. Želimo bolji svet, bolje budućnosti i pomerinje u kome nikada više neće biti žrtvava kakvih je bilo u holokaustu. Zato ovakvi događaji ne smeju da se zaborave kako se nikada više ne bi ponovili", poručio je Stefanović.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić ponovio je da će grad u saradnju sa Republikom nastaviti aktivnosti na izgradnji memorijalnog kompleksa "Staro sajmište".

"Ostajemo odlučni u ideji da predložimo Republici donošenje zakona o formiranju memorijalnog kompleksa koji bi bio neophodan preduslov, jer na osnovu njega možemo da proglasimo javni interes i da uđemo u rešavanje imovinsko pravnih poslova na tom području, da urbanistički rešimo sva sporna pitanja i da konačno zajedno krenemo u izgradnju memorijalnog kompleksa", rekao je Antić.
Žrtvama holokausta odata poèast (Foto: Beta)
On je novinarima, posle polaganja venca na Spomenik žrtvama holokausta, rekao da takav memorijalni kompleks treba da bude "jedno tužno mesto sećanja na veliku žrtvu koju je i Beograd i cela Srbija dala tokom Drugog svetskog rata".

Predsednik gradske skupštine je ukazao da se sa puno prava može istaći činjenica da u Srbiji i Beogradu nema antisemitizma i da nisu ugrožena bilo koja vrsta ljudskih, verskih i nacionalnih prava i sloboda.

Ukazujući da je veliki broj Jevreja, ali i Roma, Rusa, Poljaka, Srba dao svoj život tokom Drugog svetskog rata, Antić je naglasio da Srbija kao društvo i kao narod ima obavezu da pamti žrtve i da im se poklanja, ali i da gradi društvo u kojem će antifašizam i antifašističke vrednosti imati posebno mesto.

"Da gradimo društvo u kome ćemo se boriti protiv bilo koje vrste ugrožavanja ljudskih prava i slobode", poručio je on.

Pored predsednika parlamenta koji je položio venac sa porukom "nevinim žrtvama holokausta" i predsednika gradske skupštine, vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu položili su i predstavnici ambasada Izraela i Nemačke, opštine Novi Beograd, kao i predstavnici jevrejskih organizacija.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović poručio je da stradanje Jevreja mora biti opomena svima na pokušaje, kakvih i danas ima, za rehabilitaciju fašista.

Omerović je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, istakao da je na današnji dan posebno važno podsetiti se svih zločina koje su počinili oni koji su zamislili da se istrebe čitavi narodi.

"Stradanje Jevreja, sećanje na logore smrti moraju biti i opomena svima nama na pokušaje kakvih ima i poslednje vreme i kod nas za rehabilitaciju fašista i onih koji su činili zločine", istakao je Omerović.

Omerović je naveo da smo svedoci "svakodnevnog negiranja antifašističkih vrednosti i velicanja onih koji su bili na istoj strani sa najvećim zlom 20. veka".

"Zato moramo odlučno da se suprostavimo svakom pokušaju da se negiraju ili prekrajaju istorijske činjenica", kazao je Omerović.
Predstavnici Srbije, Nemaèke i Izraela na ceremoniji (Foto: Tanjug)
Ceremonija je započela intoniranjem državne himne "Bože pravde", održan je i kratak umetnički program pod nazivom "Sećajte se narodi sveta" u realizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a prisustvovali su i preživele žrtve holokausta, njihovi potomci, predstavnici Saveza jevrejskih opština...

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a obeležava se na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, GS UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, preko šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci i logor "Crveni Krst" u Nišu samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: