Bežanje sa časova i 5 iz vladanja

Đaci i dalje beže s nastave, i pored izmene Zakona kojom je trebalo smanjiti broj neopravdanih izostanaka. Loša ocena iz vladanja ne prati neopravdane.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

16:28

Default images

Zakon je izmenjen pre dve godine, ali rešenja problema neopravdanih izostanaka još nema. Prosvetari smatraju da su dva glavna razloga što đaci i dalje mnogo beže sa časova - nezainteresovanost roditelja i nezanimljiva nastava.

Da li se može stati na put bežanju sa časova? U junu 2011. godine objavljeni su zaprepašćujući podaci - đaci u srednjim školama imali su neverovatnih 48 miliona izostanaka. To znači da je svaki učenik u toku jedne školske godine izostao sa 160 časova, što je isto kao da ceo mesec nije dolazio na nastavu.

Poseban problem je to što broj neopravdanih izostanaka, po zakonu koji je važio do 2011. godine, nije uticao na ocenu iz vladanja.

Tako je zabeležen slučaj u jednoj beogradskoj školi da je učenik sa 40 neopravdanih izostanaka imao peticu iz vladanja. Pored toga, gornja granica za pokretanje disciplinskog postupka koji vodi izbacivanjiu iz škole zakonom iz 2009. pomerena je na 35 neopravdanih nedolazaka.

Zbog loših efekata, usledile su promene zakona, kojima je broj dozovljenih neopravdanih izostanaka smanjen na 25. Nova rešenja su dala rezultate, a to će pokazati i istraživanje na teritoriji cele Srbije, koje će uskoro biti objavljeno, kaže za B92 Velimir Tmušić iz republičke prosvetne inspekcije.

"Smanjen je drastično broj izostanaka, jer smo videlio da je to zloupotreba jednog broja učenika i to ne samo onih loših, već i dobrih, koji su napravili kalkulaciju - danas ću da odgovaram samo matematiku i na ostale časove neću da dođem", kaže on.

U Elektrotehničkoj školi "Rade Končar", međutim, nova zakonska rešenja nisu dovela do pomaka, ali ni do pogoršanja situacije.

Prema njihovim podacima, prosečan broj izostanaka, i opravdanih i neopravdanih, po đaku, nije se promenio - i prethodne školske godine i u prvom polugodištu ove bilo ih je 125. Prema rečima direktora, zakonska izmena jeste bila potrebna, ali nije i dovoljna.

"Što se tiče drugih razloga, roditelji sve manje vode računa o srednjoškolcima, đaci sve više kalkulišu, mnogi roditelji su ostali bez posla, ima i dece maturanata koji moraju da rade i izdržavaju porodice, konobarišu", kaže Momčilo Stojanović, direktor Elektrotehničke škole "Rade Končar".

Neki od razloga zbog kojih učenici najčešće izostaju jesu i dosada na času, način na koji se ostvaruje nastavni program, bežanje na nagovor vršnjaka, ali i privatni časovi, jer deca gube motivaciju da prate redovnu nastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: