Subota, 12.01.2013.

23:18

Svako rešenje u skladu sa Ustavom

Politička platforma za razgovore sa Prištinom predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244

Izvor: Tanjug

Default images

Takođe, po platformi, Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

U dijalogu sa Prištinom polazi se od toga da svako rešenje bilo opšteg ili posebnog pitanja o privremenom, prelaznom ili konačnom statusu pokrajine, položaju Srba ili zaštiti verskog ili kulturnog nasleđa mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, navedeno je u platformi.

U tekstu platforme, sa koje je vlada večeras skinula oznaku poverljivosti, a u koji je Tanjug imao uvid, navedeno je da Srbija u dobroj veri teži nastavku razgovora sa Prištinom ubeđena u to da je trajno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju moguće postići kroz iskreni dijalog dve strane.

"Vlada će radi utvrđivanja osnovnih okvira za razgovore sa Prištinom predložiti rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu“, navodi se u platformi.

U tekstu platforme, na sedam strana, taksativno je navedeno pet elemenata na kojima će rezolucija biti zasnovana: osnovna polazna premisa za pregovore sa Prištinom na visokom političkom nivou bude da Srbija u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Druga premisa jeste da sva prava i nadležnosti, koji kao rezultat pregovora budu priznati u privremenim institucijama u Prištini biće preneti zakonom na organe pokrajine Kosovo i Metohija u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Republike Srbije.

Dalje se navodi da osnovna težnja tokom nastavka razgovora bude postizanje sveobuhvatnog rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: