Širom Srbije pripreme pred Božić

U svim krajevima Srbije, danas se obeležava Badnji dan, a vernici se pripremaju za večerašnje paljenje badnjaka i sutrašnje obeležavanje rođenja Isusa Hrista.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

12:20

Default images

SPC i vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležiće ovaj praznik službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima.

Organizovanim odlaskom na seču badnjaka u naselju Makova sedmica i njegovim unošenjem u crkvu, u Subotici su danas vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas počeli da obeležavaju Badnji dan i veče.

U osam časova, iz porte crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, okupljeni vernici krenuli su u organizovanu seču badnjaka koja se tradicionalno organizuje u naselju Makova sedmica, nakon čega je badnjak unet u crkvu.

Pravoslavni vernici će se ponovo okupiti u crkvi u popodnevnim časovima, odakle će u 17 časova krenuti litija do glavnog gradskog trga, gde će ispred spomenika caru Jovanu Nenadu badnjak biti osvećen i zapaljen.
Tom prilikom biće izveden i kulturno umetnički program.

Organizatori obeležavanja Badnjeg dana i Badnje večeri u Subotici su tradicionalno Srpska pravoslavna Crkvena opština i Srpski kulturni centar “Sveti Sava”.

U 21 čas u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” biće priređeno i guslarsko veče, na kome će učestvovati guslari Željko Čurović, Slavko Jeknić i Saša Laketić. Svim Subotičanima koji božićne praznike slave po julijanskom kalendaru, čestitke su uputili prezviter Pravoslavne crkvene opštine u Subotici Zvonko Angelov i subotički biskup Ivan Penzeš, koji su poslali poruku mira i uputili blagoslov svim hrišćanskim vernicima.

Gradonačelnik Modest Dulić čestitao je Božić i rekao da je taj dan prilika za porodična okupljanja i trenutke uživanja u prazničnom ambijentu.

Svima koji Božić slave po julijanskom kalendaru poželeo je prijatne trenutke ispunjene ljubavlju, slogom i mirom.

Vernici na Badnji dan u Boru seku badnjak koji se uveče pali na kućnom ognjištu, a večeras će biti organizovano paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Đorđa.

Vernici na Badnje veče pale badnjak na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zblizava ukućane.

Badnji dan je i poslednji dan božićnog posta i tada se dovršavaju sve priprema za sutrašnju proslavu Božića, pa je tako i borska pijaca od ranog jutra puna ljudi.

U crkvi Sveti Đorđe u 18 sati organizovano je paljenje badnjaka.

I dok se danas do badnjaka u gradu vrlo lako može doći na pijaci ili kod uličnih prodavaca, u selima nije takav slučaj.

U zlatiborskim krajevima gde preovladavaju četinari, mnogi moraju da se pomuče, da prepešače kilometre i kilometre po bespuću dok ne pronađu pravi badnjak.

Zato i praznični običaji u tim krajevima imaju posebnu specifičnost i čar, koji se neguju generacijama.

Badnjak se uvek odlaže sa istočne strane kuće. I dok je prepodnevni posao domaćina gotov, na scenu stupa domaćica pripremanjem posne trpeze, koja nekada nije bila tako bogata kaže baka Milojka Radović.

U večernjim satima, po povratku iz crkve, badnjak se unosi u kuću, a pre loženja premazuje se obavezno medom.

Nakon što se založi badnjak, okadi se ikona, trpeza i ukućani, potom sledi molitva i pre nego što se večera, konačno je došao najomiljeniji trenutak za najmlađe ukućane.

Tek nakon te zanimljive potrage za slatkišima i drugim zanimacijama koje se kriju u slami, ukućani započinju večeru. Trpeza ne mora biti pretprana brojnim jelima, ali je važno da su sva posna. Srbi na Kosovu i Metohiji rano jutros započeli su obeležavanje Badnjeg dana, odlaskom u obližnje šume po badnjak.

Na Badnji dan u svim crkvama i 20 manastira Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske biće služena praznična liturgija i ložen badnjak, rečeno je Tanjugu u eparhiji.

Liturgija će biti služena ne samo u srpskim enklavama i na severu Kosova već i u gradovima u kojima je ostao da živi mali broj Srba kao što su Priština, Peć i Prizren.

Episkop raško-prizrenski Teodosije služiće večernju službu u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici a prisustvovaće joj i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Za razliku od centralne Srbije i hramova Srpske pravoslavne crkve u dijaspori, na Kosovu i Metohiji se ne služi ponoćna liturgija.

Iz Eparhije raško-prizrenske su pozvali verni narod da se u što većem broju okupi u svojim hramovima i u miru i duhovnoj radosti proslavi Božić, radosni praznik rođenja Isusa Hrista.

Srbi sa severa Kosova od ranih jutarnjih sati sekli su badnjake u obližnjim šumama a centralna
gradska ulica u Kosovskoj Mitrovici je njima ukrašena.

Srbi iz centralnog Kosova, zbog bezbednosnih prilika, nešto kasnije će organizovano ići po badnjake.

Centralna proslava Božića sutra na Kosovu i Metohiji biće održana u Gračanici, kada će Srbi organizovano posetiti i hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice koji je stradao u martovskim neredima 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: