Kažiprst: Od Fonda do nindži

Novogodišnje izdanje „Kažiprsta“ prošlo je bez priče o politici, ali se zato govorilo o političarima, ali i o dobrotvornom radu, odgovornosti...

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2012.

12:01

Default images

Prvi gost Suzane Trninić bio je direktor Fonda B92 Veran Matić, koji se osvrnuo na 2012. godinu i završavanje jedne bitke i ulazak u drugu.

„Fond zvanično postoji već šest godina iako smo se ovim poslom bavili i ranije. U ovoj godini uspešno je završena Bitka za bebe, odnosno Bitka za inkubatore. Uspeli smo da nabavimo 207 inkubatora za 50 ustanova, ukupne vrednosti oko dva miliona evra, čime su rešeni problemi za prevremeno rođene bebe. Shvatili smo da je potrebno mnogo druge opreme za porodilišta i zato smo krenuli u Bitku za porodilišta. Ono što je dobra i radosna vest je da je smrtnost prevremeno rođene dece smanjena za jednu trećinu, a važno je istaći da svako peto rođeno dete prođe kroz inkubator“, rekao je Matić.

On je istakao da će biti potrebno oko tri do četiri miliona evra da se opreme sva porodilišta, a dosad je nabavljena neophodna aparatura za pet porodilišta u vrednosti od oko 700 hiljada evra. Osim toga, pokrenuta je akcija i za nabavku mikroskopa za Kliniku za neurohirurgiju KCS, neophodnih za operacije, jer od četiri postojeća mikroskopa, tri su otkazala zbog starosti.

„Krajem godine uočili smo da i Urgentni centar takođe ima velikih problema, situacija sa opremom je zapuštena, potrebno je 400.000 evra, pre svega takvoj ustanovi potreban je uređaj za otkrivanje sepse. Već smo na polovini“, rekao je Matić.

Prvi čovek Fonda B92 je istakao i humanitarni rad na Kosovu.

„Na Kosovu smo svake godine, u enklavama, gde održavamo u životu narodne kuhinje. Pozvani smo pre tri godine i odmah smo se odazvali. Narodne kuhinje su mogle da nestanu posle debakla sa proneverom novca“, istakao je Matić, koji je dodao i da nema potrebu da nekome dokazuje da je patriota.

Matić je odgovorio i na pitanje koje se često ponavlja „koliko je on tu dobar?“

„Ja ovo radim pro bono, plaćen sam samo za funkciju glavnog i odgovornog urednika B92 i predsednika borda direktora B92. Fond i funkcioniše zato što je u svakom trenutku sve što radimo proverivo, to smo tako postavili u samom početku. Prošle godine me je zvao naš sada najveći donator Milan Popović, koga tada nisam poznavao. On me je pitao da li možemo da obezbedimo da sva sredstva koja dobijemo odu tamo gde treba, da li možemo da obezbedimo da ne mora da plaća dodatan porez na svoju humanost i da li možemo da mu obezbedimo kompletnu dokumentaciju, od proizvođača do tokova novca. Odgovor na sva pitanja je bio da i zato ovako funkcionišemo. Imali smo i poresku inspekciju i sve inspekcije zakonom predviđene i uvek su svi podaci dostupni“, istakao je Matić.

Matić je rekao i da je Fond počeo da radi jer je postalo jasno da je država uvek u nekom nastajanju, da nema kontinuiteta.

„Shvatili smo da tu zapuštenost država ne može da reši. Ministarstvo nema sredstva kojima raspolaže fond, a ja bih najviše voleo da pronađu neki sistem da sarađuju sa dobrotvorima“, rekao je Matić.

Direktor Fonda B92 je istakao da je važno da svaka institucija mora da vodi računa mnogo šire od sopstvenog kolektiva i profita za vlasnike.

„Svaka institucija ili preduzeće imaju odgovornost da od njihovog rada profitiraju i građani“, istakao je Matić.
Foto: B92
Nakon Matića, gosti Suzane Trninić bili su „nindža ratnici“ i „Banzuke“ Vladimir Đorđević i Igor Brakus.

Oni su govorili o primeni nindža veština, misteriji džakova, hapšenjima, preporučili su vlastima da dovedu Makota Nagana, a Brakus je bio lično zabrinut za svoju bezbednost.

„Često sam kupovao u Miškovićevim radnjama, pa se pitam da li to može da se protumači kao da sam ga finansirao“, upitao se Brakus.

Ostatak je najbolje pogledati na snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: