Blažević: Gotovina je naš heroj

Hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević kaže da je presuda suda u Hagu velika stvar za Hrvatsku. "Gotovina je naš heroj i moj prijatelj", rekao je on za Danas.

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2012.

08:27

Default images

Blažević je istakao i da oslobađajuću presudu Haškog tribunala hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču ne treba previše mešati sa sportom.

On je istovremeno pohvalio odluku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da pomiluje Džajića, za koga smatra da će Zvezdu opet odvesti do velikih visina.

"Odluka suda u Hagu je najveća stvar koja se desila Hrvatskoj u njenoj istoriji. Time je zemlja konačno u potpunosti rehabilitovana, veliki ljudi su oslobođeni za dela koja su im nepravedno stavljena na leđa. Gotovina je naš heroj i moj veliki prijatelj. I da nije tako, smatrao bih da je on najmanje kriv za sve što se dešavalo tokom rata, bilo je tu možda drugih krivaca, ali on nije", rekao je Blažević. Na pitanje šta misli o stavu Srbije, s kojim je saglasan i veliki broj drugih zemalja, da je oslobađanje generala sramotno za pravdu, odgovorio je: "Šta me boli k.... šta misle druge zemlje. Možete da se bunite koliko hoćete, to je vaša stvar. Oduvek sam podržavao generale i znam da su Markač i Gotovina nevini, to je sada i dokazano odlukom suda. Hrvatska će ovaj dan slaviti. Da nije kriv i da je veliki čovek, Gotovina je potvrdio kada je sve prognane pozvao da se vrate ukoliko to žele".

Za ideju selektora Hrvatske Igora Štimca da generali izvedu prvi udarac na meču protiv Srbije u kvalifikacijama za SP, Blažević je rekao da je "velika glupost".

"Znam da je i on veliki prijatelj sa generalima, ali za ovakav predlog je morao bolje da razmisli. Ne kažem da takav potez 22. marta ne bi bio dobar za Hrvatsku, ali ovo je sport, mora se misliti i na drugu stranu. Mislim da je on tim predlogom samo hteo da da svoj doprinos u euforiji koja je nastala oslobađajućom presudom", objasnio je on.

Na pitanje šta očekuje od meča, Blažević je kazao: "To je važan meč za obe reprezentacije, može učiniti stanje na tabeli jasnijim, ali ne mora biti presudan. Fudbal je to, svašta je moguće. Ako me pitate ko će proći na Svetsko prvenstvo, to ne znam. Srbija ima Mihajlovića, njemu je potrebno vreme sa mladim igračima, možda baš sad zablista. Daleko je mart". Prema njegovom mišljenju, ta utakmica bi trebalo da se igra u Zagrebu, na Maksimiru.

"Mogu da se pominju i Split i drugi gradovi, ali najbolje je u Zagrebu, tu će biti najbolja fudbalska atmosfera. Na kraju krajeva, važna su i pravila FIFA i UEFA, a jedino Maksimir može da ispuni sve zahteve", rekao je on.

Blažević je u prošlosti govorio da je sramota za Srbiju što Dragan Džajić nije u sportu i što se vodi sudski postupak protiv njega. O pomilovanju predsednika i njegovom povratku u Crvenu zvezdu, rekao je: "To je dobar refleks vašeg predsednika Tomislava Nikolića. Osetio je šta je pravda i kako se treba poneti prema jednoj fudbalskoj veličini kakva je Dragan Džajić. Njemu nije mesto po sudovima već u fudbalu, u Zvezdi. Ako bude imao snage, puno toga može da uradi. Zato ga čuvajte i verujte mu".

Upitan da li sport toliko zavisi od politike, s obzirom na to da je Džajić u Zvezdu došao inicijativom prvog potpredsednika Vlade Srbije, Blažević je kazao: "Sporta nema bez politike, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj. Situacija nam je takva, takve su činjenice i protiv njih ne možemo. Samo se nadam da će politika jednom doneti dobro sportu i fudbalu. U slučaju Dragana Džajića to je opravdano. Sada je dobio šansu i veliku podršku, pustite ga da radi, dajte mu vremena i prostora i vratiće opet Zvezdu gde joj je mesto. Jednom ju je popeo na krov sveta, zašto opet ne bi mogao da uradi nešto slično".

"Danas" saznaje da je Džajiću Zvezda samo usputna stanica, odnosno da pretenduje na fotelju FSS. Na to jedan od najvećih fudbalskih trenera regiona kaže: "Neko može reći da on želi da bude i predsednik države, u to ne ulazim. Ali zar nije bolje da pustite čoveka da radi posao koji najbolje ume? Dajte mu vremena i prostora, uradiće veliku stvar. Nemojte da gledate u daleku budućnost - zaključuje Blažević".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: