Nikolić: Presuda otežava pomirenje

Tomislav Nikolić izjavio u razgovoru sa specijalnim predstavnikom UNMIK-a Faridom Zarifom da je oslobađajuća presuda Gotovini i Mrakaču otežala proces pomirenja

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

15:09

Default images

Nikolić je istakao i da je Srbija privržena stabilizaciji odnosa u regionu i da je na tom polju već mnogo učinila, ali da je presuda apelacionog veća Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala znatno otežala proces pomirenja Srbije i Hrvatske, kao i da ta neshvatljiva presuda može predstavljati veliki problem u budućnosti.

"Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog tribunala nikako ne ide u prilog", istakao je Nikolić, a saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Nikolić je u razgovoru sa Zarifom istakao da će se Srbija temeljno pripremiti za zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje je zakazano za april sledeće godine.

Premijer Ivica Dačić zatražio da je od međunarodne misije pod okriljem UN osiguraju da svi građani na Kosovu i Metohiji imaju potpunu zaštitu i ista prava.

Zarif je, kako se navodi, pozdravio napore Srbije da se normalizuju odnosi u regionu i istakao da međunarodna zajednica izuzetno ceni napredak koji je Srbija do sada postigla.

Specijalni predstavnik UNMIK-a smatra da se od razgovora o svim spornim pitanjima u regionu ne sme odustati, jer je to jedini realan način za rešavanje problema.

Premijer Dačić je, u razgovoru sa Zarifom, poručio da Srbija insistira da međunarodne misije koje su pod okriljem UN osiguraju da svi građani na Kosovu i Metohiji imaju potpunu zaštitu i da uživaju jednaka prava.

Dačić je ukazao da je neophodno da UNMIK ostane aktivan činilac sa značajnom ulogom u obezbeđivanju stabilne bezbednosti u južnoj pokrajini, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

U razgovoru je istaknuto da sva sporna pitanja i problemi na Kosovu i Metohiji treba da budu rešeni dijalogom i mirnim putem, jer je to jedini način da se obezbedi trajni mir, navedeno je u saopštenju.

Zarif sutra treba da razgovara i s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Podsetimo, Haški tribunal izrekao je u petak oslobađaju presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su prvostepeno bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora za zločine počinjene nad Srbima u akciji Oluja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: