Utorak, 20.11.2012.

15:09

Nikolić: Presuda otežava pomirenje

Tomislav Nikolić izjavio u razgovoru sa specijalnim predstavnikom UNMIK-a Faridom Zarifom da je oslobađajuća presuda Gotovini i Mrakaču otežala proces pomirenja

Izvor: Tanjug

Nikoliæ: Presuda otežava pomirenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

110 Komentari

Sortiraj po:

mika mitrović

pre 11 godina

Ovo ce stvoriti osnov da dobri odnosi sa Hrvatskom niz godina budu naruseni, sto nije dobro za region...
(Ivana, 23. novembar 2012 09:49)

Koji dobri odnosi što vam je to Tadić rekao pa koliko je vratio Srba proteranih nazad u Hrvatsku koliko Srba može bezbedno danas dan da ide na letovanje.Dobri odnosi ne znači ako jedna zemlja čini sve da se to desi a druga ne ono moraju biti obostrana.

LULI

pre 11 godina

Bog zna kako i Evropa i Amerika otvaraju svoje granice i apeluju na pomirenje, a onda ovakvim potezom vrate celu situaciju na sam pocetak. Kako da razumeju i oproste porodice zrtava Ante Gotovine i Mladena Markaca?

SRB BG

pre 11 godina

Pravda Istina Ljubav Vera Nada te reči ništa neznače onima koji su nas bombardovali.Amerikanci su toliko glup narod da opravdavaju ubijanje crnaca u Sijetlu i to tako što je garda je prešla tenkovima preko njih, a samo su hteli svoja prava. Na drugoj strani podržavaju seceseonističku politiku šačice Albanaca na Kosovu koje je deo teritorije Srbije. Brate što se mešaju svuda u svaki sukob.Ne bi me čudilo da mi sutra Obama dođe na vrata da presuđuje kućne razmiruice.

Veselin

pre 11 godina

Srbija je dobila novu vlast koja će se odgovornije ponašati prema nacionalnim pitanjima, ako sami ne budemo lobirali za sebe i branili svoje stavove i istinu niko drugo to neće sigurno činiti za nas.

munz2

pre 11 godina

Mi bi kao nacija bili vrhunski mazohisti da uopste ulazimo u tu pricu dok se jasno ne odredi Hrvatska prema NDH i stotinama hiljada zrtava, aparthejdu, zlostavljanjima po gradovima Hrvatske i napadu na srpske etnicka podrucja 1990-1991. Tu je "Oluja" samo cin konacnog resenja. E posto se preko 90% Hrvata s tim "ne slaze", a u Bleiburgu retroaktivno dodjose do cifre od 200.000, o cemu mi ima da pricamo? Mi kao nacija se nismo suocili sa zlocinima u BiH, tako da nismo cvecke. Ali definitivno se kod nas ne bi docekivali generali oslobodjeni za, recimo, Kosovo (gde je analogija identicna "Oluji").

Kokan

pre 11 godina

Ne znam zasto Nikolic daje takve izjave kad dobro zna da ce opet biti pomirenja ako ne milom ono silom. I dok je BoTa isao da se rukuje bilo mu je smesno, a da vidimo njega sta ce sad da radi. I kako ce svojim biracima sve to da objasni ako uopste namerava sta da im objasnjava i dal' vredi da im sta objasnjava, jer ce oni sve to smatrati za veeeeliku njegovu pobedu!

Glasinac

pre 11 godina

Srbija je u prošlosti doživljavala i veće nepravde od međunarodne zajednice , a doživljavaće ih još u budućnosti , ali to ne sme ta utiče na stabilizovanje odnosa u regionu. Moramo se izdići iznad svih problema i učiniti sve da se normalizuju odnosi sa svim državama u okruženju.

zgb

pre 11 godina

Puna usta govora o pomirenju upravo od onih koji su najvise zla izazvali i uvjerljivo najvise zlocina pocinili. Nisu Srbi ti koji trebaju nuditi pomirenje vec ga trebaju cekati. A docekati ce ga nikad tako da uzalud vam trud sviraci.

Zeljko

pre 11 godina

Srbija dok je doticni predsjednik nemoze se pomiriti sama sa sobom a kamoli sa nekim drugim.
Sa Nikolicem na celu to je isto kao da ste birali Milosevica.

Dub

pre 11 godina

Nemojte komšije više. Nemojte molim vas. Iskreno. Puno je ovih dana teških riječi palo. Puno. Previše. I kako ćemo sutra?? Hoćemo li opet dizat neke zidove, granice?? Ili ćemo pokušati našoj djeci dati nadu u (evo upravo ga gledam na hrvatskoj teve) Bolji život?? Istine ne pišu sudovi, pa ni haški,oni samo sude, i to pojedincima za počinjenje kaznenih djela. Povijest (istorija) je ta koja će reći o svim ovim događajima, koje bi ja osobno najradije htio zaboraviti. Bio sam dječačić, slomljen, ja i majka zabrinuti za oca na ratištu (hoće li se vratiti kući???). Je li ikome od vas poznat taj strašan strah djeteta koje čeka oca sa ratišta??? Hoće li doći najgora vijest i crni glasnici... Užas, ne želim da nitko od vaše djece osjeti to što sam ja ovdje, te davne 92, u okolici Dubrovnika. Danas ne mrzim nikoga jer mrziti ne znam. Imam danas malog sina kojemu želim da putujem studira, radi, da posjeti i Srbiju i Rusiju i Paragvaj i Urugvaj. Da bude sretan. I, kao što vaš Đole kaže, samo da rata (više) ne bude...

Бојан Илић

pre 11 godina

Franjo!
A jel' mozete da mi odgovorite na isto pitanje , samo da tih 80% bude bivsa SFRJ , a ni 20% Hrvatska?!?
Koliko sam ja nesto naucio u skoli, SFRJ je bila JEDNA drzava!
Ali bitno da ste vi Hrvati priznali KOSOVU!:-))

Mile

pre 11 godina

Naravno predsednice. Veliki udarac je zadat Srbiji! ovo je teska prevara i veliko krsenje svih zakona! Oni su ratni zlocinci, oni su naredili ubijanje Srba.

Franjo

pre 11 godina

Ja bih samo volio da mi ovo netko objasni: 80% Hrvata se izjasni za samostalnost. Na to 20% ostalog stanovništva odgovori proglašenjem paradržave koja nikada, ali baš nikada nije bila sastavni Srbije.
Još vam se nudika autonomija (plan Z4), ali vi odbijate.
I onda se dogodi nešto što se moralo dogoditi i sad vi pričate o pomirenju.

Astra

pre 11 godina

"Interesuje me jedna stvar - zašto na B92, srpskom sajtu imamo toliko hrvatskih komentatora, a na hrvatskim sajtovima, srpskih komentara skoro i da nema?
(Blagzor, 20. novembar 2012 22:30)"

Javi Vučiću da odmah smeni glavnog urednika tog Interneta što pušta ovoliko Hrvate..

I da postavi nekog stručnog, koji će da radi u interesu naroda.

Hrvat7

pre 11 godina

Kvarner,

meni je čast da živiš u istoj državi kao i ja. Kad vidim tvoje komentare, nemam riječi i bude me sram zbog svega lošeg i nepravednog u Hrvatskog i od strane Hrvata, a toga je sigurno jako puno. Pozdrav

Mario

pre 11 godina

@Blazgor. Nema srpskih komentara na HR portalima? Pa vi tamo stalno visite. Pogledajte na Vecernjem, Jutarnjem, 24 sata i pogotovo Index.hr. Vise tamo danima i diskutiraju...o kompleksima. A koliko su veliki kompleksi kod vas govori cinjenica da imate toliko clanaka o Oluji, Gotovini, Markacu itd. Evo jedino B92 ima cijelu analizu, tekstove itd. Ni na HR portalima nema toliko o generalima nego kod vas. Sta vas briga? Krajina je sigurno bila u Srbiji tada? Zasto se vi uopce brinute tome? Kompleksi su veliki!

Optimus

pre 11 godina

"(hm, 20. novembar 2012 22:47)"

Pa, stvar je u tome da je Tadić ipak bio državnik, koji je pokušavao da izdejstvuje maksimum za državu u datim okolnostima.

Dok su ovo...radikali. Ovima je maksimalni domet da na primer zatvore novine koje im ne pišu hvalospeve, da pretuku nekoga u TV studiju i posle kažu da se okliznuo na koru od banane, da se raduju ubistvu premijera Đinđića, da anonimno prete devojci od 23 godine da postane član njihove organizacije ne bi li se dokopali nekakve vlasti negde, da isteruju decu iz obdaništa jer nisu srpska, i tako tome slično.

Jedini njihov ratni uspeh je zauzimanje stanova od po 200 m2 na elitnim lokacijama na Novom Beogradu u sred bombardovanja, što je i bio krajnji cilj svih ratova koje Srbija nije vodila tokom 90-tih.

Jesam li spomenuo da predsednik ima kupljenu diplomu nekog fakulteta čije ime verovatno ne ume ni da izgovori, a da ministar vojni ni vojsku nije služio, iako je u to vreme bila obavezna? Lakše mu je bilo da u rat šalje druge...

crno-beli svet

pre 11 godina

@Hrvatska je 1991 zbrinjavala 550 000izbgjelica i prrognanika a 150 000 je bilo izvan hrvatske po trecim zemljama.

Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?
(amelia, 20. novembar 2012 22:32)

Ja bih rekao da si u pravu samo, da li se sećaš šta je bilo sa Srbima u hrvatskim gradovima, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Sisku i ostalim od momenta kad je Tuđman došao na vlast, pre nego što je bilo kakav rat počeo? Da li ih je iko uznemiravao, šikanirao, otpuštao sa posla, privodio na razgovore, pretio?
"Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?"
I ko je tim ljudima sistematski i TRAJNO onemugućio povratak?

Kaiser

pre 11 godina

Parti brejkeru...nisi baš morao tu blasfemiju :)

Sad si mnogima pokvario dan.

Zar tako o Tomi, novoj političkoj zvezdi našeg neba, koji se niotkuda pojavio pre godinu dana? I Vučiću, takodje novoj političkoj zvezdi našeg neba koji se takodje niotkuda pojavio pre godinu dana?

Većina ljudi ovde ih zna upravo toliko - jer teško da pamte i šta su jutros jeli.

Ryber Palunko

pre 11 godina

p.s. prestanimo da se lažemo, egzodus i pogibelj srpskih CIVILA, najavljen kao "povlačenje" na 2-3 dana, izazvali su Martić i Babić, dva nepismena ratna profitera, kako bi zaštitili sebe i svoje oružane snage!
(bezimena, 20. novembar 2012 21:09)

A vjerujem da su njih dvojica, u 5.30, ujutro, 04.08, pogodili moju kuću raketom (Knin, rekao bih više od 200 metara od...ali to sad nije važno, je li)iz višecjevnog bacača. Ne zamjeri mi, ali to nekako nisam shvatio kao poziv na ostanak i suživot.
S kim ćeš se ti prestati lagati, ne znam, ako uopšte ima još tebi sličnih? Ipak, moram ti odati priznanje na neviđenoj drskosti da s tako malo znanja, imaš toliko želje da nam svima otvoriš oči (ne samo povodom ovog). Možda, ipak, da probaš sa svojim?

Dule NS

pre 11 godina

-Hej komšije Hrvati!
Ako ste toliko u pravu, ako vam je savest mirna i ako je toliko nebitno šta mi "zli" Srbi mislimo, šta će te onda ovde?
-Zašto opsedate sve moguće srpske portale?
-Eno vam vaši demokratski, civilizirani hrvatski portali na koje mi ostali ne možemo ni da primirišimo, pa tamo uživajte u sopstvenoj superiornosti, savršenosti i bezgrešnosti!
-Šta vi nama stalno pokušavate da dokažete?
Ostavite nas više na miru!
Nećete nas sigurno prisiliti da prihvatimo vaše laži koliko god nas proganjali!

Blagzor

pre 11 godina

Interesuje me jedna stvar - zašto na B92, srpskom sajtu imamo toliko hrvatskih komentatora, a na hrvatskim sajtovima, srpskih komentara skoro i da nema?

bezimena

pre 11 godina

(Неко ко гледа све, 20. novembar 2012 21:57)

Ne znam šta ste hteli da kažete sa "brat mi je bio domobran", moj svakako nije, ali je otac 3 godine bio jasenovački logoraš...mene može da bude sramota samo zato što sam OSTALA NORMALNA u suludim vremenima 90-tih, pored takvih kao Vi i mnogi drugi, ali eto nije! Naprotiv, vrlo sam ponosna na to što razlikujem istinu od laži, dobro od zla, realno od virtuelnog itd.!

o.samardzic

pre 11 godina

srbija je za pomirenje samo neka se sve republike izvinu srbima za to sto nisu pristale da budu njihovo roblje a srbija ce da podize optuznice za one sto su se branili od cetnicke agresije i svi moraju da zaborave cetnicko orgijanje nad nemocnima i da priznaju da su se sami ubijali samo da optuze postene srbe koji ni sami sebi nemisle dobro

hysi

pre 11 godina

Nikolić: Presuda otežava pomirenje.
Za ovo trebaliste da MISILTE prije nego ste krenuli u rat(licno ste bili na ratiste presed. Nikolicu.) sa svima u bivsoj YU.

Marko

pre 11 godina

Ljudi okrenimo se buducnosti.Svi mi nekad radimo pogreske iako nekad imamo dobre namjere ali ispadne sasvim nesto drugo, ali iz njih trebamo nesto nauciti i krenuti naprijed.Kako u svakodnevnom zivotu tako i onog dana kad zaokruzujemo kandidate na glasackom listicu.Evo promjerice, Sanader je bio najpopularniji,najomiljeniji i najutjecajniji politicar u Hrvatskoj kojeg je vecina podrzavala, sto se na kraju pokazalo i na demokratskim izborima.Jednog dana gradjani Hrvatske shvate da je radio lose stvari i svi ga mrze,osudjuju,odricu,priznaju sebi da su bili u zabludi,lupaju se po glavi i pitaju se kako su mogli biti glupi,nauce lekciju,idu naprijed .Milosevic je bio najpopularniji,najomiljeniji i najutjecajniji politicar u Srbiji kojeg je vecina podrzavala,sto se na kraju pokazalo i na demokratskim izborima.Jednog dana gradjani Srbije shvate da je radio lose stvari,nitko ga ne mrzi,ne osudjuje,ne priznaju sebi da su bili u zabludi,nista ne nauce,stoje na mjestu i nikakvu lekciju ne nauce.

Kuki

pre 11 godina

I pored cinjenice da se u bivsoj Jugoslaviji zivelo mnogo bolje nego u svim republikama sada, mislim da je velika greska Srbije posle zavrsetka Prvog Svetskog rata bila ujedinjenje sa Hrvatskom i Slovenijom. A bila je to i velika zabluda Srbije da sa pomenutim narodima mozemo ziveti u istoj drzavi.Srbija bi danas bila teritorijalno veca i puno snaznija, a verovatno i mnogo cenjenija drzava nego sto je danas. Sto se tice etnickog ciscenja i samog rata neka smo mi najodgovorniji nek smo bili najgora strana u njemu, nek smo najgori narod na svetu, makar sve tako bilo, Srbija danas ima blizu milion izbeglica sa razlicitih strana bivse Jugoslavije. Valjda su oni sami sebe proterali i za to verovatno niko nije odgovoran. Mozda nase generale, vojsku i celu Srbiju treba da optuze i za to.Jos bih zeleo da dodam da ja veoma cenim Slovence i Hrvate i smatram ih nama veoma bliskim narodom, ali sam sve vise ubedjen da oni nas bliskim ne smatraju i da nas nikad nisu ni smatrali.

amelia

pre 11 godina

@EU PM

Hrvatska je 1991 zbrinjavala 550 000izbgjelica i prrognanika a 150 000 je bilo izvan hrvatske po trecim zemljama.

Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?

kanibal

pre 11 godina

Pazi ga radikal, on je oduvek bio pacifista...

I ima obraza da uopšte spominje ovu temu?

Još pre 20 godina smo vam govorili da nije dobro to kako ste naumili, i od taka smo mi izdajnici, a vi ste konstantno patriJote.

Ja ne znam kako vam to uspeva, ali kad imate narod sa pamćenjem zlatne ribice, sigurno nije problem. Pola Srbije će se zakleti na ikoni da je za vas prvi put čula pre godinu-dve, kad ste skinuli bedž.

A najmanje pola komentara ovde i dolazi od takvih mentalnih sklopova.

Tomo, znamo te bre ko si i šta si... Smrt fašizmu!

ГЕНОЦИД СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

pre 11 godina

Све пресуде у Хагу показују неправду према Српском народу. Зато Срби морају да запамте да геноцид над Србима из 41-45 не застарева, као ни етничко чишћење 91-95 и да ће нсши потомци о томе расправљати.
Подржавам предлог престолонаследника Александра, да се тражи ревизија свих пресуда српским генералима (да се ослободе или бар преполове казне)..
Има наде за правду, јер двојица судија из ЕУ су били против ослобађајуће пресуде за хрв.генерале, а Американац, Турчин и Африканац су били за, јер се знало да САД неће дозволити да се осуди хрватска војска за организовање етичког чишћења Срба из Крајине, јер би тако и САД биле криве за помагање те војске....

hm

pre 11 godina

Mnogi će se ovdje smijati ali svejednu ću reći...

Mi u Hrvatskoj smo se iskreno bojali Tadića, taj je bio tih i opasan, grlio, ljubio, ljepo pričao ali je navlačio vodu na svoj mlin.

Nikolić, Dačić i Jeremić samo laju, i tako već godinama, galame, čupaju kosu, tuže se... Takvi nisu problem, njih se samo ignorira i pušta da rade što hoće, sami sebe će na kraju diskreditirati.

Bitno je što se Tadić kada mu se bacio mamac uvijek nekeko izmigoljio, ovi se bacaju i gutaju svom silom.

Неко ко гледа све

pre 11 godina

Безимена!
Па зар Вас није срамота госпођо "брат ми је био домобран"?!
Предпостављам да Вам је јако засметало раније пуштање Шљиванчанина?!
Неко све види, и на оном а Бога ми и на овом свету!
Пријатно вече Вам желим!

Marko

pre 11 godina

Hvala Bogu danas hrvati i srbi ne ratuju,ne stradavaju,prema tome nemaju se sta miriti.Mi imamo svoj put,svoje probleme,kao i Vi svoje.Nemamo bliske susrete,te se u principu ta mrznja moze osjetiti jos samo u virtualnom svijetu,forumima i sportskom terenu,a ne na ratistu.Vjerojatno Vas odredjeni broj hrvata,muslimana i albanaca nece nikad voljeti kao i Vi njih,ali nije u tome poanta,na koncu voljeti mozemo samo svoje najblize,obitelj,prijatelje.Poanta je da se trebamo postovati,a postovanje za zavrijedjuje djelima,nije vrlina s kojom se covjek rodi.Medjutim morate se probuditi,rascistite neke stvari sami sa sobom i krenuti naprijed radi sebe samih i onda ce Vas vecina tih ljudi barem postovati.Ja imam dosta prijatelja u Srbiji i postujemo se se kao ljudi i uvazavamo razlicite vjere,nacionalnost,obicaje,Zvezda,Dinamo itd.Medjutim oni su apsolutno svjesni posljedica Miloseviceve krvave politike,no ne osjecaju se niti se trebaju osjecati krivim za to kao i ja za Jasenovac,ali se trebamo suociti s istinom i preuzeti odgovornost da se to ne ponovi,kanitiprica,mitova i graditi bolju buducnost sebi i svojoj djeci.

bezimena

pre 11 godina

Грешка је само у томе што Србија није била никада земља освајача, већ земља браниоца !!!
(ANA 797, 20. novembar 2012 19:29)

Kako da ne, branila je 90-tih Hrvatsku i BIH od njenih gradjana, da bi sebi zabiberila na Kosovu braneći se od SVOJIH gradjana, tako što je ubijala CIVILE druge nacionalnosti...'ajde saberite se i ne pričajte gluposti.

p.s. prestanimo da se lažemo, egzodus i pogibelj srpskih CIVILA, najavljen kao "povlačenje" na 2-3 dana, izazvali su Martić i Babić, dva nepismena ratna profitera, kako bi zaštitili sebe i svoje oružane snage!

stokholmski sindrom

pre 11 godina

@kvarner
Tvoji simptomi stokholmskog sindroma vec dostizu karikaturalne razmere. Kupili te za mrvice, stan i posao pa sada imas potrebu da izigravas veceg Hrvata od samih Hrvata? Ti ces da otvoris oci Srbima? Ti ces da pricas o propagand a sam si deo hrvatske propagande. Nego, ako si vec u Hrvatskoj, daj podseti nas kada su Hrvati doziveli katarzu zbog ustaskih zlocina? Platili odsetetu, izvinili se? Da li i njima solis pamet da su trebali da se suoce sa istinom umesto sto su licemerno prihvatili komunisticko minimalizovanje i izjednacavanje hrvatskih zlocina? Pretpostavljam da o tome cutis u drustvu? Ipak stan, posao, autic...
p.s. meni nije jasno zasto se odomacio izraz "stokholmski" sindrom kada bi "srpski sindrom" bio mnogo adekvatniji naziv kada je ta pojava kod Srba bas rasirena i poznata jos od turske okupacije.

Dejan KŠ

pre 11 godina

Ovako je lakše i srpskim i hrvatskim i bošnjačkim i drugim ex-Yu "državnicima". Zamislite te "umne glave" kada ne bi imali izgovora i morali nešto zaista da rade i pokrenu u korist svojih gradjana, koji jedva preživljavaju. Pa svi bi se razbežali, a one "pametnije" bi oterali motkama, koje su i u Srbiji i u Hrvatskoj i svugde u svetu iste. Tada bi se videlo da li imamo oko čega da se svadjamo, a za patriJote svih nacija neka Hrvatska da jedno pusto ostrvo, pa nek se tuku do mile volje, šakama naravno, da ne zagadjuju okolinu.

crni domino

pre 11 godina

"бесомучно експлоатисати до миле воље (у стилу Јуес стила"
(Пробудите се, председниче!!!, 20. novembar 2012 19:40)
Nepoznati, i ti ga odvali kao ponekad Nikolic!
Jues stil iliti Zelezara u Smederevu, da bi radila, mora sve, ama bas sve, ponavljam sve da uveze da bi radila! Ti radnici su imali najbolje plate u vreme USSteel-a otkada postoji zelezara. To su cinjenice, ne tvoja lupetanja.
I jos nesto, Predsednik je budan ali prirodno nezreo da bude nas Predsednik. U tome je problem.
PS: Ni lazne diplome ne pomazu.

visimo po srbijanskim sajtovima i lecimo komplekse

pre 11 godina

@Davor
Jos kada bi poceli "ignorirati" srpske sajtove i postedeli nas ovih supljih prica iz zadnjih dana... Krenite vec sa tim "ignoriranjem" Srbije, idite na nemacke, svedske ili holandske sajtove pa tamo diskutujte. Mozda njih zanimate iako sumnjam i za to.

EU PM

pre 11 godina

Kako za koga, ova presuda je za Hrvatsku omogucila da zatvori poglavlje domovinski rat i oprostimo ali ne i zaboravimo da ste 5g bacali granate po hrvatskim gradovima i da ste 1991g izvrsili etnicko ciscenje i protjerali 3x vise Hrvata iz svojih domova od onog broja Srba koji su izbjegli za vrijeme Oluje. U Oluji ste shvatili da batina uvijek ima 2 kraja i da kolone mogu ici u oba pravca.
(EU gradjanin 2013, 20. novembar 2012 15:51)
Hoces da kazes da je 91 proterano 600 000 Hrvata?
Ja sam iz Sremske Mitrovice odakle niko nije proteran, poznajem mnogo Hrvata kome niko nije nikakav propblem pravio

SVEVISNJI SUDIJA

pre 11 godina

Односе Србије и Хрватске ће драстично а можда и потпуно уздрмати оваква пресуда и ослобађање људи који су одговорни за злочине у "ОЛУЈИ".Свако ко је крив треба да одговара без обзира ко је,шта је,одакле је ......Овим се не поштиже стабилноса а понајмање гради мир !!!

GLOBALISTA

pre 11 godina

Посматрано очима обичног човека ово ослобађање се пореди са пуштањем оних нај опаснијих затвореника који ће поновити свије дели јер нису осуђени ни првог пута.То је лоша матрица по цели свет и могућ домино ефекат.Срби и Хрвати тешко да ће моћи да једном за свагда буду у нормалним односима !

amelia

pre 11 godina

Republika hrvatska je za operaciju oluja osudila 2380osoba od toga 395 dok su bili pripadnici hrvatske vojske.

Znate li koliko bi srbija da ima isto efikasno pravosudje trebala imati presuda za sve zlocine hrvatskoj i bosni?

Dok nebude 100 000presuda protiv vlastitih gradjana za nedjela koja su cinili nemate ikakva prava drugima prebacivat.
Vase sudstvo je 0 farba za medjunarodnu zajednicu.
A s obzirom kako vasi pravnici govore o presudi za gotovinu jasno je zasto je tako.

bezimena

pre 11 godina

...reče Tomo koji negira zločin i genocid u Srebrenici..koji LAŽE da je Vukovar "oduvek " bio srpski grad gdje je živjela večina Srba..ON priča o pomirenju?!?!? ON?!? Koga je iznjedrrila na političku sceno najgora stranka u povijesti svih demokracija..ON?!? Čiji je zamjenik i danas ministar obrane hodočastio po Glini 1992 i lagao ondašnje Srbe i tjerao ih u propast svojim izjavama o Velikoj Srbiji i o nepobjedivoj vojsci tzv RSK...ON?...i objavite mi komentar..u duhu pomirenja i tolerancije
(FeboZg, 20. novembar 2012 18:48)

Rekli ste isto što i ja mislim, s tim što bih dodala da je ova oslobadjajuća presuda bila očekivana pošto su vlast u Srbiji "osvojili" predstavnici crveno-crne prošlosti 90-tih. Gradjani Srbije su hteli reprizu te vlasti, pa je bilo logično da se gradjanima Hrvatske vrati njihov general koji ih je odbranio u tim zlim vremenima, za svaki slučaj...

Eunomija

pre 11 godina

Tomislav Nikolić će sve uraditi da se poboljša stanje u našoj državi, i smatram da će polako krenuti da gradi bilateralne odnose sa Hrvatskom. Narodu je jasno da Srbija nikada nije imala jaku tužbu, Slobodan Milošević nije sačuvao ugled i čast naroda i države, i još jedanaest godina posle njega narod Srbije je ugnjetavan i ponižavan pred svetskim zvaničnicima i niko nas nije smatrao za ozbiljno.Smatram da tužilašto za ratne zločine nije radilo kako je trebalo da se radi.

MAURITANIJA 99

pre 11 godina

Учесници "Нинбершког процеса"су имали правичније суђење него ово данас.Срамота и велика "сенка над неправде" је пала на све жртве и њихове потомке.Са Хрватском ништа неће више бити као што је било.

ПАНДОРА 5565

pre 11 godina

Биће мира,сарадње,просперитета и напретка између Србије и Хрватске кад сви буду одговарали за злочине,овако само Срби кривци,а сви "невини".Страшно грозан "опор укус у устима"

Dule NS

pre 11 godina

"Unmik mora podhitno da preduzme sve korake koji su potrebni kako bi se svi zlocinci priveli pravdi i pronasli dokazi kako se ne bi desila situacija koja je vec jednom bila da je Ramus Haradinaj oslobodjen i ova sramna odluka od pre neki dan."
@(Mikeli, 20. novembar 2012 19:52)


-Pa zar su dokazi bitni haškom tribunalu??
-Koliko je samo dokaza bilo protiv dvojice hrvatskih generala, doneta prvostepena presuda bez ikakvih problema, a onda su sudije nakon lobiranja i po političkom nalogu jednostavno izignorisali sve dikaze i oslobodili zločince!
-Shvatite da danas ni najjači dokazi ne vrede apsolutno ništa!!!
Treba li vam bolji primer za to od poslednje sramne presude Gotovini i Markaču?!
-Bitne su samo i jedino pare - tojest interesi svetskih moćnika! Njih se očigledno i sam Bog plaši!

Davor

pre 11 godina

Mislim da Hrvatsku opce ne interesira da ima neke odnose sa Srbijom. Hrvatska je vec skoro u EU, i unutar je NATO-a. Kad ude u EU moze samo jos vise dijeliti lekcije Srbiji. Najbolje bih bilo da uopce nemamo nikakve kontakte sa nasim istocnim susjedima. Zaratiti se nece vise, zemlje imaju ignorirajuce odnose i to je bolje za sve.

DUKING

pre 11 godina

Светске бруке и срамоте.Не постоји више шанси да се оствари помирење међу нашим народима.Правда и право нису победили злочин,а то је срамота.Толики егзодус,страдање,разарање а никога кривог за етничко чишћење.............

laki

pre 11 godina

Znate vi odlicno sta ste radili i zakuvali.Zbog toga niste bas merodavni da dajete takve izjave,kriminalce pustate na slobodu.Nego,znate li koliko je dece jos siromasnije i odlaze gladna na spavanje,za ovih nekoliko meseci,uskoro ce i da se smrzavaju.To je vas domaci zadatak,a ne vecite price o pravdi,a od pravde nema ni P.Zasto ne kritikujete poslanike,ne odlaze na sednice a vuku debele plate,dok poreski obaveznici grcaju u mukama,zaradjujuci vam te plate.Nisam cuo da ste to kritikovali,kakva je ovo vlada,mnogo ste obecavali,a ono sve gore.Niste opozicija,i nemojte vecito da krivite druge,dokazite da ste bolji.

Mikeli

pre 11 godina

Unmik mora podhitno da preduzme sve korake koji su potrebni kako bi se svi zlocinci priveli pravdi i pronasli dokazi kako se ne bi desila situacija koja je vec jednom bila da je Ramus Haradinaj oslobodjen i ova sramna odluka od pre neki dan.

ANA 797

pre 11 godina

Тешке срамоте за наведене судије које су донеле политикантску пресуду,а још већа брука и срамота за свет и светску правду и право.Србија није и никада није била Нацистичка Hемачка а Хашки суд није требао да буде други Нинберг.На жалост и срамоту то је постао.Грешка је само у томе што Србија није била никада земља освајача, већ земља браниоца !!!

Goran

pre 11 godina

Zašto će otežati proces pomirenja? Zna se ko je zastupao teoriju Velike Srbije, Krlobag-Ogulin,Karlovac,Virovitica! Svedoci smo kolika nam je zemlja.Pa da smo Saher torta ne bi nas cepkali ovako na parče. Svako ko je kinio na nas mi smo dobili tešku upalu plića i još je lečimo pogrešnim lekovima.Jadno jeste. Ko gubi ima pravo i da se ljti. Trener je postavio lošu taktiku i izgubili smo sve mečeve. Kada si poslednji zna se kako se s tobom postupa. Poslednji nikom ne treba. Vi ste momci zonska liga.Kada naučite da igrate možete da se takmičite u ligi šampiona a do tada igrajet klikere. Na žalost ove nacije trener se igrao sa ljudskim životima, nečijom imovinom,verom...Odakle uopšte ideja pomirenja pošto su se svi ogradili i pobegli glavom bez obzira od Srbije da oni uopšte i žele i minimum pomirenja.Opet ideja ujedinjenju prijateljstva bivše SFRJ. Pa da je postojao onaj neophodni minimum "prijateljstva" pa zar bi uopšte došlo do ovoga? Prvo reši problem u svojoj kući. Da ona bude čista i poštovana pa kao stari bik sačekaj da drugi dodju kod tebe da ti ponude prijateljstvo.

Пробудите се, председниче!!!

pre 11 godina

Само Ви, председниче, са ''искреним смешком'', наставите да мирите непомирљиво и проћи ће нам живот. Вама је важније да се састајете са злотворима. Немојте да Вам ни случајно на памет падне да сарађујете са људима који поштују нашу целовитост и културни идентитет, као што су Уго Чавез, Кристина Киршнер, Дилма Русеф, Александар Лукашенко, Виктор Јанукович, Хосе Мухика, Ево Моралес, Раул Кастро или Рафаел Кореа! Замислите, председниче, како би САД и ЕУ реаговале, када би Чавез или Лукашенко дошли у пријатељску посету Србији! Али, не смемо их љутити! МОРАМО се улизиштвом додворавати зликовцима, да не би сматрали да смо зли. Оно што је добро за нас не смемо спроводити, јер то не одговара ни ЕУ ни САД! МОРАМО ''посвећено'' спроводити све што је у њиховом интересу, и наравно, онда то намазати као ''наш интерес''. Зашто да развијамо наше образовање и домаћу производњу када то не одговара фанатицима ''Болоње'' и неолибералним битангама? Зашто да радимо достојно човека и да се запошљавамо у домаћим предузећима када то не одговара мултинационалним концернима? Зашто да покрећемо нашу привреду, када можемо скоро све да увозимо? Зашто да заобиђемо ЕУ, унију монополистичког капитализма, када су њима потребна наша богатства која могу бесомучно експлоатисати до миле воље (у стилу Јуес стила и НАТО бандита на Космету или ускоро на Мокрој Гори!)? Зашто да сачувамо Космет, када можемо предати и Војводину и Санџак? Само напред и напредно, Николићу, док не уништите Србију, нећете се смирити!

Милојца

pre 11 godina

Што би се уопште мирили са Хрватима? Не морамо баш да ратујемо али не морамо ни да се миримо. Не видим никакву корист од тога. Да се "помиримо" Хрвати би и даље гледали на Србе као на непријатеље а Срби би живели у заблуди да су им Хрвати пријатељи.... и тако до следећег рата у ком Србин бежи са огњишта да сачува живу главу. Треба нама војни савез са Русијом. Боље да пустимо да Руси раде шта хоће него непријатељи... барем ћемо сачувати национални идентитет. Овако су Срби почели да мисле да су неки "Еуропљани" боже мој.

karasdjordje

pre 11 godina

ova presuda otezava pomirenje dva naroda ali ja krivim prethodne vlasti jer nisu mogle da pomognu u iznosenju dokaza o ratnim zlocinima kao sto nisu ni pomagali nase generale optuzene za ratne zlocine, samo da napomenem hrvati su izdvojili 30miliona za odbranu svojih generala, dok se kod nas uveliko kralo po javnim preduzecima, bankama i svim segmrntima gde su rukovodile partije na vlasti

TEOFAN PALANACKI

pre 11 godina

Хашки казамат је доказао да је политички и национални суд,суд који само суди Србима.Срамна пресуда је показатељ јалавости права и правде политичкога суда и велика срамота за цео свет. Ова одлука је порушила све мостове за сарадњу Србије и Хрветске.

LUCIJUS PRAJD

pre 11 godina

Сигурно је да оваква срамна пресуда не може да допринесе нормализацији односа у региону а посебно између Србије и Хрватске.За рат је потребно двоје а у рату има жртава на обе стране као и злоцина итд.Сви треба да одговарају за злодела без обзира на веру,расу,пол,националност.

RACA 002

pre 11 godina

Било би мира,сарадње и добрих односа да није ове болне и срамне политичке пресуде Хашке инквизиције.После овога ништа неће бити исто.Ако је и била шанса за помирење,сад је запаљена и уништена !!!

marina

pre 11 godina

Pozdrav svima, ja sam hrvatica i oduševljena sam komentarima. Iako je moj otac ubijen ispred svoje kuće 92. i ostala sam bez njega sa nepunih 15 godina, a moja majka udovica u 37. nikada nisam mrzila Srbe. Jer jednostavno sam tako odgajana. Da nisu svi Srbi isti, da smo svi ljudi i pred Bogom isti. Imam jako puno prijatelja srpske nacionalnosti, jako ih puno živi i radi zajedno ovdje u Hrvatskoj.
Nedajte da nas opet posvađaju! Nedajte da naša djeca moraju opet proći rat i proživjeti ono što smo mi proživjeli. Učite ih ljubavi i poštovanju svih vjera i nacija. Vidim da vas jako puno razmišlja isto kao i ja i užasno sam sretna zbog toga.
Što se tiče Gotovine i Markača, sretna sam što su na slobodi. Smatram da oni osobno nisu krivi za nikakav genocid, ali smatram da svaki onaj pojedinac koji je počinio nekakav zločin treba odgovarati za to i pred Bogom i pred ljudima. Kao naprimjer Glavaš. Njega je sustigla kazna koju je zaslužio.

MIROVNJAK

pre 11 godina

Једно је сигурно.Поводом овакве пресуде сигурно да никада неће моћи да дође до искреног помирења између наших земаља.Мислим да оваква пресуда ником неће донети бенефите и корист а понајмање за бољу будућност и стабилност.

FeboZg

pre 11 godina

...reče Tomo koji negira zločin i genocid u Srebrenici..koji LAŽE da je Vukovar "oduvek " bio srpski grad gdje je živjela večina Srba..ON priča o pomirenju?!?!? ON?!? Koga je iznjedrrila na političku sceno najgora stranka u povijesti svih demokracija..ON?!? Čiji je zamjenik i danas ministar obrane hodočastio po Glini 1992 i lagao ondašnje Srbe i tjerao ih u propast svojim izjavama o Velikoj Srbiji i o nepobjedivoj vojsci tzv RSK...ON?...i objavite mi komentar..u duhu pomirenja i tolerancije

kaokao

pre 11 godina

Nisma znao, stvarno nisam znao da je Haški sud osnovan u svrhu pomirenja Srba i Hrvata. Mislio sam da je riječ o sudu, a ne mirovnoj organizaciji. O sudu koji sudi na temelju dokaznog materijala i koji donosi svoje odluke, ne u svrhu pomirenja. nego nekakve istine o događajima iz prošlosti. Zašto bi odluka o oslobađanju Gotovine otežala odnose, a odluka o oslobađanju majora JNA Radića za Vukovar bi ih po Srbima, valjda trebala unaprijediti??? Pa kakav je to sud koji je trebao suditi samo da zadovolji naše kriterije pravednosti, u kojoj je uvijek kriv onaj drugi??

MIROVNJAK

pre 11 godina

Једно је сигурно. Поводом овакве пресуде сигурно да никада неће моћи да дође до искреног помирења између наших земаља. Мислим да оваква пресуда ником неће донети бенефите и корист а понајмање за бољу будућност и стабилност.

mira

pre 11 godina

Eto kako to izgleda u nasoj politici. U izbornoj kampanji govoris jedno, a kada "pobedis", na misice, radis nesto sasvim drugo. On je jedan od tvoraca ideje "Karlovac-Karlobag-Ogulin", i umesto da da izjavu o tome, napada Hrvate. Ideja da su nam uvek drugi krivi potpuno ce nas unistiti. Kada predsednik NAMA, a ne drugima prizna da smo napali Hrvatsku i Bosnu, i ucinili uzasne zlocine, imace pravo da proziva druge. Do tada, mir sa susedima, koji smo na jedvite jade koliko toliko uspeli da izgradimo, treba cuvati po svaku cenu.

Vitas

pre 11 godina

Pomirenje između Hrvata i Srba je po mom mišljenju nemoguća misija. Hrvati su lideri i udarna pesnica Vatikana na Balkanu. Nisu oni očistili etnički samo nas Srbe. Prvo su očistili Rimljane iz Dalmacije i zauzeli njihove gradove i teritoriju. Zatim u XVI veku učestvuju u verskom ratu protiv Luterana u Nemačkoj. Zauzimaju i deo slovenačke teritorije Zagorje i Međimurje (narod govori ekavski i kajkavski dialekt). Guše revoluciju u Mađarskoj (Ban Jelačić). U svim ratovima su saveznici sa Nemcima i sa njima čak bombarduju ruske gradove. Vrše genocid u "tišini" nad drugim Slovenima (Srbi) bez ispaljenog metka samo nož i drveni bat (41-45). Preoblače uniformu i uvode komunizam u Jugoslaviju i vladaju 50 godina. Skorašnji događaji se znaju. Interesantan narod koji se kolektivno pretvara u žrtvu iako to očigledno nisu. Takve da zovemo braćom ne ide.

katica

pre 11 godina

Presuda ne otežava ništa onome ko je raskrstio sa naopakom ratnom ideologijom „memoranduma SANU“ koja je Srbiju zavila u crno. Ali je očito da mi kao narod nismo bili sposobni da napravimo lustraciju i sa političke scene sklonimo ideologe i pristalice ratne samoubilačke avanture. Danas je 2012. znači sa „okretanjem nove stranice u našoj politici“ straćili smo celih 12 godina a nismo odmakli iz ’90.

Jogi Letač

pre 11 godina

A šta je naš vajni predsednik pre neki dan uradio? Pomilovao je osuđene kriminalce kako bi "napravili više mesta u zatvorima". Treba da se poklopi ušima i ćuti.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Nikolić: Presuda otežava pomirenje

Inace da nije bilo ove presude hravtskim generalima to "pomirenje" je zahvaljujuci "pomirljivim izjavama" Predsednika Nikolica da je "Vukovar srpski grad" i da se u "Srebrenici nije dogodio GENOCID" prakticno bilo na samom "dohvatu ruke" !
"Sunce moje malo NIJE NAM SE DALO.." !

Miloš

pre 11 godina

Uvek sam bio za pomirenje, ljudi, pa i celi narodi greše. Ali kad priznaju grešku ili kad sudskom odlukom oduže svoju kaznu u zatvoru. Ovako, kako je moguće pomirenje? Jedni su za sve krivi a drugi nisu krivi ni za ono što je očigledno celom svetu. Delikatnost trenutka ne znači da treba uvek saviti glavu.Predsednik Hrvatske nije hteo da se susretne sa Nikolićem zbog nekakvih izjava. A sada treba da im oprostimo i nakon takvih zločina, proterivanja Srba iz krajine, da pognemo glave i da se pravio da se ništa nije dogodilo. Dogodilo se, dogodilo se.

odlucnost

pre 11 godina

Sa ovim ruganjem i oslobadjanjem zlocinaca su jasno stavili do znanja sta nam misle i da ne zele da se mirimo sa njima. Njihovi zlocinci su na slobodi a nasi Srpski heroji su u Hagu. Nemam vise reci osim: Imajte svoj stav predsednice ne dajte da rade ovo vise.

Justin

pre 11 godina

Kako to presuda otezava pomirenje? Pa nije sud u Hagu hrvatski sud pa da se na Hrvatsku ljutimo. Postoje mnogo znacajnine prepreke za unapredjenje odnosa dve drzave i dva naroda. Jedna od njih je i u radikalskom poreklu naseg drzavnig vrha.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad

pre 11 godina

"Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog tribunala nikako ne ide u prilog"
Hahaha, znamo mi dobro tvoj plan vojvodo.
Svima nama dobro još odjekuje Karlovac-Karlobag-Virovitica. http://www.youtube.com/watch?v=nGwmRH-8vsw

Lika

pre 11 godina

ne treba nama pomirenje s nekim ko ni ne zna gdje su granice njegove države, ko svojata tvoje kao svoje, takav je uvijek prijetnja i nema smisla pomirba sa takvim.
Mi smo susjedi ali samo to susjedi. Neke stvari su napravljene u prošlosti koje će vječno utjecati u budućnosti.

zabrinuti

pre 11 godina

O kakvom pomirenju govori: Vukovar je Srpski grad i nema šta da se Hrvati vračaju tamo? Jako pomirljivo, Hrvati nikad neće dopustiti da takav i s titulom vojvode dođe u Hrvatsku, pomirite se s tim.

Nightmare

pre 11 godina

TN: "Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti``

Molim TN a i sve druge ljude, narocito one koji su roditelji, da svojoj deci objasne da je najveca greska Srbije u zadnjih 100 godina upravo to sto je pokusala ujedinjavati i biti prijatelj sa susednim drzavama, a narocito sa onim fasisoidnim.
Saradnja (hladna) zasnovana na konkretnim interesima Srbije - DA
Oprostaj - NE (i prethodna dva su bila VELIKA greska)
Bratimljenje, prijateljstvo i sl. - s kim, sa fasistima, sa koljacima i ubicama staraca, zena i dece???? Pa jos da to bude nekakav drzavni ``Plan``????
Izbij sebi iz glave to prijateljstvo i ujedinjavanja. (Ono nas je ovde i dovelo). Drugi je nas ``Plan``, svakako - ne prijateljevanje sa onima koji salutiraju fasistickim pozdravom na fudbalskim utakmicama. Mislim da bi njima vise pristajao jedan plan o cijim detaljima bi smo se mogli saglasiti sa nekim drugim prijateljima u svetu. Sa sve obracunatom kamatom na kamatu!

iva

pre 11 godina

Nema pomirenja.Sud u Hagu je poništio sve naše žrtve u oluji na stotine holjada proteranih ali Srbija to ne može i neće nikada zaboraviti!

kvarner

pre 11 godina

Ovoga puta slazem se sa Nikolicem, i sa @marijom. Presuda otezava pomirenje. Otezava ga jer je srpska politika, ova i sve ostale, jos od Milosevica, zelela, i sve ucinila da se izjednaci krivica za ratove, i abolira Srbija od najvece odgovornosti za rat, da ne spominjemo tuzbu Hrvatske.

Sada kada je pravosnaznim oslobadjanjem hrvatskih generala takva mogucnost propala, i to upravo zbog kontinuiteta pogresne srpske politike, koja se najbolje ocituje u likovima danasnjeg i premijera i predsednika Srbije, sada se ponovo odgovornost pokusava prebaciti na Hrvatsku, na Hag, na SAD, CIA-u, Nemacku, Vatikan, kao sto je uostalom i do sada bio slucaj.

Zalosno je sto gradjani u Srbiji uglavnom ne znaju ili ne zele da znaju sta se sve dogadjalo u bivsoj Jugoslaviji od dolaska Milosevica na vlast do danas. Jos je zalosnije da mediji u Srbiji nista ili uglavnom nista ne cine po pitanju da gradjani Srbije saznaju istinu koja bi im pomogla u katarzi, i posledicno, napretku drzave Srbije i srpskog drustva.

A dok god se u Srbiji ne prihvati istina i odgovornost da nisu sve "strane u sukobu" podjednako krive i da Srbi i Srbija nisu najvece ili cak jedine zrtve prosloga rata, do tada ce pomirenje biti otezano, ili bolje receno, NEMOGUCE.

Pozdrav iz Hrvatske od hrvatskog Srbina i vernika SPC koji nikada nije podlegao manipulacijama, nije dizao oruzje protiv zemlje u kojoj zivi, i koji nije "etnicki ociscen", vec naprotiv, zivi i dan-danas u HR, bolje i zadovoljnije od mnogih Hrvata.

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Kako za koga, ova presuda je za Hrvatsku omogucila da zatvori poglavlje domovinski rat i oprostimo ali ne i zaboravimo da ste 5g bacali granate po hrvatskim gradovima i da ste 1991g izvrsili etnicko ciscenje i protjerali 3x vise Hrvata iz svojih domova od onog broja Srba koji su izbjegli za vrijeme Oluje. U Oluji ste shvatili da batina uvijek ima 2 kraja i da kolone mogu ici u oba pravca.

jovan

pre 11 godina

Nikolicu.
Sta je bilo devedesetih godina bilo je,i mi svi na prostoru bivse Jugoslavije se moramo okrenuti buducnoscu.
Da li su hrvati bili u pravu ili mi to ce jednoga dana reci istorija.Treba gledati NIkolicu kako da se prezimi zima,kako da se dovedu nove inostrane investicije,kako da povecamo nantalitet,kako da smanjimo saobracajne nesrece u kome iskljucivo ginu mlade osobe,kako da prmenimo svest mladih ljudi da ostanu u zemlji da bi gradili svoju karijeru i da bi gradili buducnost nase zemlje,kako da zaposlimo falkutetske obrazovne ljude i doktore nauka.To su goruci problemi ove nase drzave,a ne sta je bilo pre 20 ili60 ili 100 godina na prostorima Balkana.
Pozdrav od Jovana

A, zbog cega ste se sastali?

pre 11 godina

A, ovaj, jesu li uopste razgovarali o Kosmetu? Valjda se UNMIK bavi time, a ne odnosima Srbije i Hrvatske i zasedanjem UN?

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Kako za koga, ova presuda je za Hrvatsku omogucila da zatvori poglavlje domovinski rat i oprostimo ali ne i zaboravimo da ste 5g bacali granate po hrvatskim gradovima i da ste 1991g izvrsili etnicko ciscenje i protjerali 3x vise Hrvata iz svojih domova od onog broja Srba koji su izbjegli za vrijeme Oluje. U Oluji ste shvatili da batina uvijek ima 2 kraja i da kolone mogu ici u oba pravca.

kvarner

pre 11 godina

Ovoga puta slazem se sa Nikolicem, i sa @marijom. Presuda otezava pomirenje. Otezava ga jer je srpska politika, ova i sve ostale, jos od Milosevica, zelela, i sve ucinila da se izjednaci krivica za ratove, i abolira Srbija od najvece odgovornosti za rat, da ne spominjemo tuzbu Hrvatske.

Sada kada je pravosnaznim oslobadjanjem hrvatskih generala takva mogucnost propala, i to upravo zbog kontinuiteta pogresne srpske politike, koja se najbolje ocituje u likovima danasnjeg i premijera i predsednika Srbije, sada se ponovo odgovornost pokusava prebaciti na Hrvatsku, na Hag, na SAD, CIA-u, Nemacku, Vatikan, kao sto je uostalom i do sada bio slucaj.

Zalosno je sto gradjani u Srbiji uglavnom ne znaju ili ne zele da znaju sta se sve dogadjalo u bivsoj Jugoslaviji od dolaska Milosevica na vlast do danas. Jos je zalosnije da mediji u Srbiji nista ili uglavnom nista ne cine po pitanju da gradjani Srbije saznaju istinu koja bi im pomogla u katarzi, i posledicno, napretku drzave Srbije i srpskog drustva.

A dok god se u Srbiji ne prihvati istina i odgovornost da nisu sve "strane u sukobu" podjednako krive i da Srbi i Srbija nisu najvece ili cak jedine zrtve prosloga rata, do tada ce pomirenje biti otezano, ili bolje receno, NEMOGUCE.

Pozdrav iz Hrvatske od hrvatskog Srbina i vernika SPC koji nikada nije podlegao manipulacijama, nije dizao oruzje protiv zemlje u kojoj zivi, i koji nije "etnicki ociscen", vec naprotiv, zivi i dan-danas u HR, bolje i zadovoljnije od mnogih Hrvata.

mira

pre 11 godina

Eto kako to izgleda u nasoj politici. U izbornoj kampanji govoris jedno, a kada "pobedis", na misice, radis nesto sasvim drugo. On je jedan od tvoraca ideje "Karlovac-Karlobag-Ogulin", i umesto da da izjavu o tome, napada Hrvate. Ideja da su nam uvek drugi krivi potpuno ce nas unistiti. Kada predsednik NAMA, a ne drugima prizna da smo napali Hrvatsku i Bosnu, i ucinili uzasne zlocine, imace pravo da proziva druge. Do tada, mir sa susedima, koji smo na jedvite jade koliko toliko uspeli da izgradimo, treba cuvati po svaku cenu.

FeboZg

pre 11 godina

...reče Tomo koji negira zločin i genocid u Srebrenici..koji LAŽE da je Vukovar "oduvek " bio srpski grad gdje je živjela večina Srba..ON priča o pomirenju?!?!? ON?!? Koga je iznjedrrila na političku sceno najgora stranka u povijesti svih demokracija..ON?!? Čiji je zamjenik i danas ministar obrane hodočastio po Glini 1992 i lagao ondašnje Srbe i tjerao ih u propast svojim izjavama o Velikoj Srbiji i o nepobjedivoj vojsci tzv RSK...ON?...i objavite mi komentar..u duhu pomirenja i tolerancije

marina

pre 11 godina

Pozdrav svima, ja sam hrvatica i oduševljena sam komentarima. Iako je moj otac ubijen ispred svoje kuće 92. i ostala sam bez njega sa nepunih 15 godina, a moja majka udovica u 37. nikada nisam mrzila Srbe. Jer jednostavno sam tako odgajana. Da nisu svi Srbi isti, da smo svi ljudi i pred Bogom isti. Imam jako puno prijatelja srpske nacionalnosti, jako ih puno živi i radi zajedno ovdje u Hrvatskoj.
Nedajte da nas opet posvađaju! Nedajte da naša djeca moraju opet proći rat i proživjeti ono što smo mi proživjeli. Učite ih ljubavi i poštovanju svih vjera i nacija. Vidim da vas jako puno razmišlja isto kao i ja i užasno sam sretna zbog toga.
Što se tiče Gotovine i Markača, sretna sam što su na slobodi. Smatram da oni osobno nisu krivi za nikakav genocid, ali smatram da svaki onaj pojedinac koji je počinio nekakav zločin treba odgovarati za to i pred Bogom i pred ljudima. Kao naprimjer Glavaš. Njega je sustigla kazna koju je zaslužio.

Justin

pre 11 godina

Kako to presuda otezava pomirenje? Pa nije sud u Hagu hrvatski sud pa da se na Hrvatsku ljutimo. Postoje mnogo znacajnine prepreke za unapredjenje odnosa dve drzave i dva naroda. Jedna od njih je i u radikalskom poreklu naseg drzavnig vrha.

zabrinuti

pre 11 godina

O kakvom pomirenju govori: Vukovar je Srpski grad i nema šta da se Hrvati vračaju tamo? Jako pomirljivo, Hrvati nikad neće dopustiti da takav i s titulom vojvode dođe u Hrvatsku, pomirite se s tim.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Nikolić: Presuda otežava pomirenje

Inace da nije bilo ove presude hravtskim generalima to "pomirenje" je zahvaljujuci "pomirljivim izjavama" Predsednika Nikolica da je "Vukovar srpski grad" i da se u "Srebrenici nije dogodio GENOCID" prakticno bilo na samom "dohvatu ruke" !
"Sunce moje malo NIJE NAM SE DALO.." !

kaokao

pre 11 godina

Nisma znao, stvarno nisam znao da je Haški sud osnovan u svrhu pomirenja Srba i Hrvata. Mislio sam da je riječ o sudu, a ne mirovnoj organizaciji. O sudu koji sudi na temelju dokaznog materijala i koji donosi svoje odluke, ne u svrhu pomirenja. nego nekakve istine o događajima iz prošlosti. Zašto bi odluka o oslobađanju Gotovine otežala odnose, a odluka o oslobađanju majora JNA Radića za Vukovar bi ih po Srbima, valjda trebala unaprijediti??? Pa kakav je to sud koji je trebao suditi samo da zadovolji naše kriterije pravednosti, u kojoj je uvijek kriv onaj drugi??

hm

pre 11 godina

Mnogi će se ovdje smijati ali svejednu ću reći...

Mi u Hrvatskoj smo se iskreno bojali Tadića, taj je bio tih i opasan, grlio, ljubio, ljepo pričao ali je navlačio vodu na svoj mlin.

Nikolić, Dačić i Jeremić samo laju, i tako već godinama, galame, čupaju kosu, tuže se... Takvi nisu problem, njih se samo ignorira i pušta da rade što hoće, sami sebe će na kraju diskreditirati.

Bitno je što se Tadić kada mu se bacio mamac uvijek nekeko izmigoljio, ovi se bacaju i gutaju svom silom.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad

pre 11 godina

"Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog tribunala nikako ne ide u prilog"
Hahaha, znamo mi dobro tvoj plan vojvodo.
Svima nama dobro još odjekuje Karlovac-Karlobag-Virovitica. http://www.youtube.com/watch?v=nGwmRH-8vsw

Goran

pre 11 godina

Zašto će otežati proces pomirenja? Zna se ko je zastupao teoriju Velike Srbije, Krlobag-Ogulin,Karlovac,Virovitica! Svedoci smo kolika nam je zemlja.Pa da smo Saher torta ne bi nas cepkali ovako na parče. Svako ko je kinio na nas mi smo dobili tešku upalu plića i još je lečimo pogrešnim lekovima.Jadno jeste. Ko gubi ima pravo i da se ljti. Trener je postavio lošu taktiku i izgubili smo sve mečeve. Kada si poslednji zna se kako se s tobom postupa. Poslednji nikom ne treba. Vi ste momci zonska liga.Kada naučite da igrate možete da se takmičite u ligi šampiona a do tada igrajet klikere. Na žalost ove nacije trener se igrao sa ljudskim životima, nečijom imovinom,verom...Odakle uopšte ideja pomirenja pošto su se svi ogradili i pobegli glavom bez obzira od Srbije da oni uopšte i žele i minimum pomirenja.Opet ideja ujedinjenju prijateljstva bivše SFRJ. Pa da je postojao onaj neophodni minimum "prijateljstva" pa zar bi uopšte došlo do ovoga? Prvo reši problem u svojoj kući. Da ona bude čista i poštovana pa kao stari bik sačekaj da drugi dodju kod tebe da ti ponude prijateljstvo.

jovan

pre 11 godina

Nikolicu.
Sta je bilo devedesetih godina bilo je,i mi svi na prostoru bivse Jugoslavije se moramo okrenuti buducnoscu.
Da li su hrvati bili u pravu ili mi to ce jednoga dana reci istorija.Treba gledati NIkolicu kako da se prezimi zima,kako da se dovedu nove inostrane investicije,kako da povecamo nantalitet,kako da smanjimo saobracajne nesrece u kome iskljucivo ginu mlade osobe,kako da prmenimo svest mladih ljudi da ostanu u zemlji da bi gradili svoju karijeru i da bi gradili buducnost nase zemlje,kako da zaposlimo falkutetske obrazovne ljude i doktore nauka.To su goruci problemi ove nase drzave,a ne sta je bilo pre 20 ili60 ili 100 godina na prostorima Balkana.
Pozdrav od Jovana

Davor

pre 11 godina

Mislim da Hrvatsku opce ne interesira da ima neke odnose sa Srbijom. Hrvatska je vec skoro u EU, i unutar je NATO-a. Kad ude u EU moze samo jos vise dijeliti lekcije Srbiji. Najbolje bih bilo da uopce nemamo nikakve kontakte sa nasim istocnim susjedima. Zaratiti se nece vise, zemlje imaju ignorirajuce odnose i to je bolje za sve.

Jogi Letač

pre 11 godina

A šta je naš vajni predsednik pre neki dan uradio? Pomilovao je osuđene kriminalce kako bi "napravili više mesta u zatvorima". Treba da se poklopi ušima i ćuti.

Lika

pre 11 godina

ne treba nama pomirenje s nekim ko ni ne zna gdje su granice njegove države, ko svojata tvoje kao svoje, takav je uvijek prijetnja i nema smisla pomirba sa takvim.
Mi smo susjedi ali samo to susjedi. Neke stvari su napravljene u prošlosti koje će vječno utjecati u budućnosti.

bezimena

pre 11 godina

...reče Tomo koji negira zločin i genocid u Srebrenici..koji LAŽE da je Vukovar "oduvek " bio srpski grad gdje je živjela večina Srba..ON priča o pomirenju?!?!? ON?!? Koga je iznjedrrila na političku sceno najgora stranka u povijesti svih demokracija..ON?!? Čiji je zamjenik i danas ministar obrane hodočastio po Glini 1992 i lagao ondašnje Srbe i tjerao ih u propast svojim izjavama o Velikoj Srbiji i o nepobjedivoj vojsci tzv RSK...ON?...i objavite mi komentar..u duhu pomirenja i tolerancije
(FeboZg, 20. novembar 2012 18:48)

Rekli ste isto što i ja mislim, s tim što bih dodala da je ova oslobadjajuća presuda bila očekivana pošto su vlast u Srbiji "osvojili" predstavnici crveno-crne prošlosti 90-tih. Gradjani Srbije su hteli reprizu te vlasti, pa je bilo logično da se gradjanima Hrvatske vrati njihov general koji ih je odbranio u tim zlim vremenima, za svaki slučaj...

katica

pre 11 godina

Presuda ne otežava ništa onome ko je raskrstio sa naopakom ratnom ideologijom „memoranduma SANU“ koja je Srbiju zavila u crno. Ali je očito da mi kao narod nismo bili sposobni da napravimo lustraciju i sa političke scene sklonimo ideologe i pristalice ratne samoubilačke avanture. Danas je 2012. znači sa „okretanjem nove stranice u našoj politici“ straćili smo celih 12 godina a nismo odmakli iz ’90.

bezimena

pre 11 godina

Грешка је само у томе што Србија није била никада земља освајача, већ земља браниоца !!!
(ANA 797, 20. novembar 2012 19:29)

Kako da ne, branila je 90-tih Hrvatsku i BIH od njenih gradjana, da bi sebi zabiberila na Kosovu braneći se od SVOJIH gradjana, tako što je ubijala CIVILE druge nacionalnosti...'ajde saberite se i ne pričajte gluposti.

p.s. prestanimo da se lažemo, egzodus i pogibelj srpskih CIVILA, najavljen kao "povlačenje" na 2-3 dana, izazvali su Martić i Babić, dva nepismena ratna profitera, kako bi zaštitili sebe i svoje oružane snage!

amelia

pre 11 godina

Republika hrvatska je za operaciju oluja osudila 2380osoba od toga 395 dok su bili pripadnici hrvatske vojske.

Znate li koliko bi srbija da ima isto efikasno pravosudje trebala imati presuda za sve zlocine hrvatskoj i bosni?

Dok nebude 100 000presuda protiv vlastitih gradjana za nedjela koja su cinili nemate ikakva prava drugima prebacivat.
Vase sudstvo je 0 farba za medjunarodnu zajednicu.
A s obzirom kako vasi pravnici govore o presudi za gotovinu jasno je zasto je tako.

hysi

pre 11 godina

Nikolić: Presuda otežava pomirenje.
Za ovo trebaliste da MISILTE prije nego ste krenuli u rat(licno ste bili na ratiste presed. Nikolicu.) sa svima u bivsoj YU.

amelia

pre 11 godina

@EU PM

Hrvatska je 1991 zbrinjavala 550 000izbgjelica i prrognanika a 150 000 je bilo izvan hrvatske po trecim zemljama.

Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?

Franjo

pre 11 godina

Ja bih samo volio da mi ovo netko objasni: 80% Hrvata se izjasni za samostalnost. Na to 20% ostalog stanovništva odgovori proglašenjem paradržave koja nikada, ali baš nikada nije bila sastavni Srbije.
Još vam se nudika autonomija (plan Z4), ali vi odbijate.
I onda se dogodi nešto što se moralo dogoditi i sad vi pričate o pomirenju.

Optimus

pre 11 godina

"(hm, 20. novembar 2012 22:47)"

Pa, stvar je u tome da je Tadić ipak bio državnik, koji je pokušavao da izdejstvuje maksimum za državu u datim okolnostima.

Dok su ovo...radikali. Ovima je maksimalni domet da na primer zatvore novine koje im ne pišu hvalospeve, da pretuku nekoga u TV studiju i posle kažu da se okliznuo na koru od banane, da se raduju ubistvu premijera Đinđića, da anonimno prete devojci od 23 godine da postane član njihove organizacije ne bi li se dokopali nekakve vlasti negde, da isteruju decu iz obdaništa jer nisu srpska, i tako tome slično.

Jedini njihov ratni uspeh je zauzimanje stanova od po 200 m2 na elitnim lokacijama na Novom Beogradu u sred bombardovanja, što je i bio krajnji cilj svih ratova koje Srbija nije vodila tokom 90-tih.

Jesam li spomenuo da predsednik ima kupljenu diplomu nekog fakulteta čije ime verovatno ne ume ni da izgovori, a da ministar vojni ni vojsku nije služio, iako je u to vreme bila obavezna? Lakše mu je bilo da u rat šalje druge...

o.samardzic

pre 11 godina

srbija je za pomirenje samo neka se sve republike izvinu srbima za to sto nisu pristale da budu njihovo roblje a srbija ce da podize optuznice za one sto su se branili od cetnicke agresije i svi moraju da zaborave cetnicko orgijanje nad nemocnima i da priznaju da su se sami ubijali samo da optuze postene srbe koji ni sami sebi nemisle dobro

kanibal

pre 11 godina

Pazi ga radikal, on je oduvek bio pacifista...

I ima obraza da uopšte spominje ovu temu?

Još pre 20 godina smo vam govorili da nije dobro to kako ste naumili, i od taka smo mi izdajnici, a vi ste konstantno patriJote.

Ja ne znam kako vam to uspeva, ali kad imate narod sa pamćenjem zlatne ribice, sigurno nije problem. Pola Srbije će se zakleti na ikoni da je za vas prvi put čula pre godinu-dve, kad ste skinuli bedž.

A najmanje pola komentara ovde i dolazi od takvih mentalnih sklopova.

Tomo, znamo te bre ko si i šta si... Smrt fašizmu!

bezimena

pre 11 godina

(Неко ко гледа све, 20. novembar 2012 21:57)

Ne znam šta ste hteli da kažete sa "brat mi je bio domobran", moj svakako nije, ali je otac 3 godine bio jasenovački logoraš...mene može da bude sramota samo zato što sam OSTALA NORMALNA u suludim vremenima 90-tih, pored takvih kao Vi i mnogi drugi, ali eto nije! Naprotiv, vrlo sam ponosna na to što razlikujem istinu od laži, dobro od zla, realno od virtuelnog itd.!

Marko

pre 11 godina

Hvala Bogu danas hrvati i srbi ne ratuju,ne stradavaju,prema tome nemaju se sta miriti.Mi imamo svoj put,svoje probleme,kao i Vi svoje.Nemamo bliske susrete,te se u principu ta mrznja moze osjetiti jos samo u virtualnom svijetu,forumima i sportskom terenu,a ne na ratistu.Vjerojatno Vas odredjeni broj hrvata,muslimana i albanaca nece nikad voljeti kao i Vi njih,ali nije u tome poanta,na koncu voljeti mozemo samo svoje najblize,obitelj,prijatelje.Poanta je da se trebamo postovati,a postovanje za zavrijedjuje djelima,nije vrlina s kojom se covjek rodi.Medjutim morate se probuditi,rascistite neke stvari sami sa sobom i krenuti naprijed radi sebe samih i onda ce Vas vecina tih ljudi barem postovati.Ja imam dosta prijatelja u Srbiji i postujemo se se kao ljudi i uvazavamo razlicite vjere,nacionalnost,obicaje,Zvezda,Dinamo itd.Medjutim oni su apsolutno svjesni posljedica Miloseviceve krvave politike,no ne osjecaju se niti se trebaju osjecati krivim za to kao i ja za Jasenovac,ali se trebamo suociti s istinom i preuzeti odgovornost da se to ne ponovi,kanitiprica,mitova i graditi bolju buducnost sebi i svojoj djeci.

Marko

pre 11 godina

Ljudi okrenimo se buducnosti.Svi mi nekad radimo pogreske iako nekad imamo dobre namjere ali ispadne sasvim nesto drugo, ali iz njih trebamo nesto nauciti i krenuti naprijed.Kako u svakodnevnom zivotu tako i onog dana kad zaokruzujemo kandidate na glasackom listicu.Evo promjerice, Sanader je bio najpopularniji,najomiljeniji i najutjecajniji politicar u Hrvatskoj kojeg je vecina podrzavala, sto se na kraju pokazalo i na demokratskim izborima.Jednog dana gradjani Hrvatske shvate da je radio lose stvari i svi ga mrze,osudjuju,odricu,priznaju sebi da su bili u zabludi,lupaju se po glavi i pitaju se kako su mogli biti glupi,nauce lekciju,idu naprijed .Milosevic je bio najpopularniji,najomiljeniji i najutjecajniji politicar u Srbiji kojeg je vecina podrzavala,sto se na kraju pokazalo i na demokratskim izborima.Jednog dana gradjani Srbije shvate da je radio lose stvari,nitko ga ne mrzi,ne osudjuje,ne priznaju sebi da su bili u zabludi,nista ne nauce,stoje na mjestu i nikakvu lekciju ne nauce.

Vitas

pre 11 godina

Pomirenje između Hrvata i Srba je po mom mišljenju nemoguća misija. Hrvati su lideri i udarna pesnica Vatikana na Balkanu. Nisu oni očistili etnički samo nas Srbe. Prvo su očistili Rimljane iz Dalmacije i zauzeli njihove gradove i teritoriju. Zatim u XVI veku učestvuju u verskom ratu protiv Luterana u Nemačkoj. Zauzimaju i deo slovenačke teritorije Zagorje i Međimurje (narod govori ekavski i kajkavski dialekt). Guše revoluciju u Mađarskoj (Ban Jelačić). U svim ratovima su saveznici sa Nemcima i sa njima čak bombarduju ruske gradove. Vrše genocid u "tišini" nad drugim Slovenima (Srbi) bez ispaljenog metka samo nož i drveni bat (41-45). Preoblače uniformu i uvode komunizam u Jugoslaviju i vladaju 50 godina. Skorašnji događaji se znaju. Interesantan narod koji se kolektivno pretvara u žrtvu iako to očigledno nisu. Takve da zovemo braćom ne ide.

Mario

pre 11 godina

@Blazgor. Nema srpskih komentara na HR portalima? Pa vi tamo stalno visite. Pogledajte na Vecernjem, Jutarnjem, 24 sata i pogotovo Index.hr. Vise tamo danima i diskutiraju...o kompleksima. A koliko su veliki kompleksi kod vas govori cinjenica da imate toliko clanaka o Oluji, Gotovini, Markacu itd. Evo jedino B92 ima cijelu analizu, tekstove itd. Ni na HR portalima nema toliko o generalima nego kod vas. Sta vas briga? Krajina je sigurno bila u Srbiji tada? Zasto se vi uopce brinute tome? Kompleksi su veliki!

A, zbog cega ste se sastali?

pre 11 godina

A, ovaj, jesu li uopste razgovarali o Kosmetu? Valjda se UNMIK bavi time, a ne odnosima Srbije i Hrvatske i zasedanjem UN?

laki

pre 11 godina

Znate vi odlicno sta ste radili i zakuvali.Zbog toga niste bas merodavni da dajete takve izjave,kriminalce pustate na slobodu.Nego,znate li koliko je dece jos siromasnije i odlaze gladna na spavanje,za ovih nekoliko meseci,uskoro ce i da se smrzavaju.To je vas domaci zadatak,a ne vecite price o pravdi,a od pravde nema ni P.Zasto ne kritikujete poslanike,ne odlaze na sednice a vuku debele plate,dok poreski obaveznici grcaju u mukama,zaradjujuci vam te plate.Nisam cuo da ste to kritikovali,kakva je ovo vlada,mnogo ste obecavali,a ono sve gore.Niste opozicija,i nemojte vecito da krivite druge,dokazite da ste bolji.

Astra

pre 11 godina

"Interesuje me jedna stvar - zašto na B92, srpskom sajtu imamo toliko hrvatskih komentatora, a na hrvatskim sajtovima, srpskih komentara skoro i da nema?
(Blagzor, 20. novembar 2012 22:30)"

Javi Vučiću da odmah smeni glavnog urednika tog Interneta što pušta ovoliko Hrvate..

I da postavi nekog stručnog, koji će da radi u interesu naroda.

Dub

pre 11 godina

Nemojte komšije više. Nemojte molim vas. Iskreno. Puno je ovih dana teških riječi palo. Puno. Previše. I kako ćemo sutra?? Hoćemo li opet dizat neke zidove, granice?? Ili ćemo pokušati našoj djeci dati nadu u (evo upravo ga gledam na hrvatskoj teve) Bolji život?? Istine ne pišu sudovi, pa ni haški,oni samo sude, i to pojedincima za počinjenje kaznenih djela. Povijest (istorija) je ta koja će reći o svim ovim događajima, koje bi ja osobno najradije htio zaboraviti. Bio sam dječačić, slomljen, ja i majka zabrinuti za oca na ratištu (hoće li se vratiti kući???). Je li ikome od vas poznat taj strašan strah djeteta koje čeka oca sa ratišta??? Hoće li doći najgora vijest i crni glasnici... Užas, ne želim da nitko od vaše djece osjeti to što sam ja ovdje, te davne 92, u okolici Dubrovnika. Danas ne mrzim nikoga jer mrziti ne znam. Imam danas malog sina kojemu želim da putujem studira, radi, da posjeti i Srbiju i Rusiju i Paragvaj i Urugvaj. Da bude sretan. I, kao što vaš Đole kaže, samo da rata (više) ne bude...

iva

pre 11 godina

Nema pomirenja.Sud u Hagu je poništio sve naše žrtve u oluji na stotine holjada proteranih ali Srbija to ne može i neće nikada zaboraviti!

crni domino

pre 11 godina

"бесомучно експлоатисати до миле воље (у стилу Јуес стила"
(Пробудите се, председниче!!!, 20. novembar 2012 19:40)
Nepoznati, i ti ga odvali kao ponekad Nikolic!
Jues stil iliti Zelezara u Smederevu, da bi radila, mora sve, ama bas sve, ponavljam sve da uveze da bi radila! Ti radnici su imali najbolje plate u vreme USSteel-a otkada postoji zelezara. To su cinjenice, ne tvoja lupetanja.
I jos nesto, Predsednik je budan ali prirodno nezreo da bude nas Predsednik. U tome je problem.
PS: Ni lazne diplome ne pomazu.

EU PM

pre 11 godina

Kako za koga, ova presuda je za Hrvatsku omogucila da zatvori poglavlje domovinski rat i oprostimo ali ne i zaboravimo da ste 5g bacali granate po hrvatskim gradovima i da ste 1991g izvrsili etnicko ciscenje i protjerali 3x vise Hrvata iz svojih domova od onog broja Srba koji su izbjegli za vrijeme Oluje. U Oluji ste shvatili da batina uvijek ima 2 kraja i da kolone mogu ici u oba pravca.
(EU gradjanin 2013, 20. novembar 2012 15:51)
Hoces da kazes da je 91 proterano 600 000 Hrvata?
Ja sam iz Sremske Mitrovice odakle niko nije proteran, poznajem mnogo Hrvata kome niko nije nikakav propblem pravio

Hrvat7

pre 11 godina

Kvarner,

meni je čast da živiš u istoj državi kao i ja. Kad vidim tvoje komentare, nemam riječi i bude me sram zbog svega lošeg i nepravednog u Hrvatskog i od strane Hrvata, a toga je sigurno jako puno. Pozdrav

Пробудите се, председниче!!!

pre 11 godina

Само Ви, председниче, са ''искреним смешком'', наставите да мирите непомирљиво и проћи ће нам живот. Вама је важније да се састајете са злотворима. Немојте да Вам ни случајно на памет падне да сарађујете са људима који поштују нашу целовитост и културни идентитет, као што су Уго Чавез, Кристина Киршнер, Дилма Русеф, Александар Лукашенко, Виктор Јанукович, Хосе Мухика, Ево Моралес, Раул Кастро или Рафаел Кореа! Замислите, председниче, како би САД и ЕУ реаговале, када би Чавез или Лукашенко дошли у пријатељску посету Србији! Али, не смемо их љутити! МОРАМО се улизиштвом додворавати зликовцима, да не би сматрали да смо зли. Оно што је добро за нас не смемо спроводити, јер то не одговара ни ЕУ ни САД! МОРАМО ''посвећено'' спроводити све што је у њиховом интересу, и наравно, онда то намазати као ''наш интерес''. Зашто да развијамо наше образовање и домаћу производњу када то не одговара фанатицима ''Болоње'' и неолибералним битангама? Зашто да радимо достојно човека и да се запошљавамо у домаћим предузећима када то не одговара мултинационалним концернима? Зашто да покрећемо нашу привреду, када можемо скоро све да увозимо? Зашто да заобиђемо ЕУ, унију монополистичког капитализма, када су њима потребна наша богатства која могу бесомучно експлоатисати до миле воље (у стилу Јуес стила и НАТО бандита на Космету или ускоро на Мокрој Гори!)? Зашто да сачувамо Космет, када можемо предати и Војводину и Санџак? Само напред и напредно, Николићу, док не уништите Србију, нећете се смирити!

visimo po srbijanskim sajtovima i lecimo komplekse

pre 11 godina

@Davor
Jos kada bi poceli "ignorirati" srpske sajtove i postedeli nas ovih supljih prica iz zadnjih dana... Krenite vec sa tim "ignoriranjem" Srbije, idite na nemacke, svedske ili holandske sajtove pa tamo diskutujte. Mozda njih zanimate iako sumnjam i za to.

Dejan KŠ

pre 11 godina

Ovako je lakše i srpskim i hrvatskim i bošnjačkim i drugim ex-Yu "državnicima". Zamislite te "umne glave" kada ne bi imali izgovora i morali nešto zaista da rade i pokrenu u korist svojih gradjana, koji jedva preživljavaju. Pa svi bi se razbežali, a one "pametnije" bi oterali motkama, koje su i u Srbiji i u Hrvatskoj i svugde u svetu iste. Tada bi se videlo da li imamo oko čega da se svadjamo, a za patriJote svih nacija neka Hrvatska da jedno pusto ostrvo, pa nek se tuku do mile volje, šakama naravno, da ne zagadjuju okolinu.

Kaiser

pre 11 godina

Parti brejkeru...nisi baš morao tu blasfemiju :)

Sad si mnogima pokvario dan.

Zar tako o Tomi, novoj političkoj zvezdi našeg neba, koji se niotkuda pojavio pre godinu dana? I Vučiću, takodje novoj političkoj zvezdi našeg neba koji se takodje niotkuda pojavio pre godinu dana?

Većina ljudi ovde ih zna upravo toliko - jer teško da pamte i šta su jutros jeli.

Nightmare

pre 11 godina

TN: "Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti``

Molim TN a i sve druge ljude, narocito one koji su roditelji, da svojoj deci objasne da je najveca greska Srbije u zadnjih 100 godina upravo to sto je pokusala ujedinjavati i biti prijatelj sa susednim drzavama, a narocito sa onim fasisoidnim.
Saradnja (hladna) zasnovana na konkretnim interesima Srbije - DA
Oprostaj - NE (i prethodna dva su bila VELIKA greska)
Bratimljenje, prijateljstvo i sl. - s kim, sa fasistima, sa koljacima i ubicama staraca, zena i dece???? Pa jos da to bude nekakav drzavni ``Plan``????
Izbij sebi iz glave to prijateljstvo i ujedinjavanja. (Ono nas je ovde i dovelo). Drugi je nas ``Plan``, svakako - ne prijateljevanje sa onima koji salutiraju fasistickim pozdravom na fudbalskim utakmicama. Mislim da bi njima vise pristajao jedan plan o cijim detaljima bi smo se mogli saglasiti sa nekim drugim prijateljima u svetu. Sa sve obracunatom kamatom na kamatu!

Kuki

pre 11 godina

I pored cinjenice da se u bivsoj Jugoslaviji zivelo mnogo bolje nego u svim republikama sada, mislim da je velika greska Srbije posle zavrsetka Prvog Svetskog rata bila ujedinjenje sa Hrvatskom i Slovenijom. A bila je to i velika zabluda Srbije da sa pomenutim narodima mozemo ziveti u istoj drzavi.Srbija bi danas bila teritorijalno veca i puno snaznija, a verovatno i mnogo cenjenija drzava nego sto je danas. Sto se tice etnickog ciscenja i samog rata neka smo mi najodgovorniji nek smo bili najgora strana u njemu, nek smo najgori narod na svetu, makar sve tako bilo, Srbija danas ima blizu milion izbeglica sa razlicitih strana bivse Jugoslavije. Valjda su oni sami sebe proterali i za to verovatno niko nije odgovoran. Mozda nase generale, vojsku i celu Srbiju treba da optuze i za to.Jos bih zeleo da dodam da ja veoma cenim Slovence i Hrvate i smatram ih nama veoma bliskim narodom, ali sam sve vise ubedjen da oni nas bliskim ne smatraju i da nas nikad nisu ni smatrali.

crno-beli svet

pre 11 godina

@Hrvatska je 1991 zbrinjavala 550 000izbgjelica i prrognanika a 150 000 je bilo izvan hrvatske po trecim zemljama.

Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?
(amelia, 20. novembar 2012 22:32)

Ja bih rekao da si u pravu samo, da li se sećaš šta je bilo sa Srbima u hrvatskim gradovima, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Sisku i ostalim od momenta kad je Tuđman došao na vlast, pre nego što je bilo kakav rat počeo? Da li ih je iko uznemiravao, šikanirao, otpuštao sa posla, privodio na razgovore, pretio?
"Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?"
I ko je tim ljudima sistematski i TRAJNO onemugućio povratak?

zgb

pre 11 godina

Puna usta govora o pomirenju upravo od onih koji su najvise zla izazvali i uvjerljivo najvise zlocina pocinili. Nisu Srbi ti koji trebaju nuditi pomirenje vec ga trebaju cekati. A docekati ce ga nikad tako da uzalud vam trud sviraci.

Милојца

pre 11 godina

Што би се уопште мирили са Хрватима? Не морамо баш да ратујемо али не морамо ни да се миримо. Не видим никакву корист од тога. Да се "помиримо" Хрвати би и даље гледали на Србе као на непријатеље а Срби би живели у заблуди да су им Хрвати пријатељи.... и тако до следећег рата у ком Србин бежи са огњишта да сачува живу главу. Треба нама војни савез са Русијом. Боље да пустимо да Руси раде шта хоће него непријатељи... барем ћемо сачувати национални идентитет. Овако су Срби почели да мисле да су неки "Еуропљани" боже мој.

ГЕНОЦИД СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

pre 11 godina

Све пресуде у Хагу показују неправду према Српском народу. Зато Срби морају да запамте да геноцид над Србима из 41-45 не застарева, као ни етничко чишћење 91-95 и да ће нсши потомци о томе расправљати.
Подржавам предлог престолонаследника Александра, да се тражи ревизија свих пресуда српским генералима (да се ослободе или бар преполове казне)..
Има наде за правду, јер двојица судија из ЕУ су били против ослобађајуће пресуде за хрв.генерале, а Американац, Турчин и Африканац су били за, јер се знало да САД неће дозволити да се осуди хрватска војска за организовање етичког чишћења Срба из Крајине, јер би тако и САД биле криве за помагање те војске....

Zeljko

pre 11 godina

Srbija dok je doticni predsjednik nemoze se pomiriti sama sa sobom a kamoli sa nekim drugim.
Sa Nikolicem na celu to je isto kao da ste birali Milosevica.

MIROVNJAK

pre 11 godina

Једно је сигурно. Поводом овакве пресуде сигурно да никада неће моћи да дође до искреног помирења између наших земаља. Мислим да оваква пресуда ником неће донети бенефите и корист а понајмање за бољу будућност и стабилност.

stokholmski sindrom

pre 11 godina

@kvarner
Tvoji simptomi stokholmskog sindroma vec dostizu karikaturalne razmere. Kupili te za mrvice, stan i posao pa sada imas potrebu da izigravas veceg Hrvata od samih Hrvata? Ti ces da otvoris oci Srbima? Ti ces da pricas o propagand a sam si deo hrvatske propagande. Nego, ako si vec u Hrvatskoj, daj podseti nas kada su Hrvati doziveli katarzu zbog ustaskih zlocina? Platili odsetetu, izvinili se? Da li i njima solis pamet da su trebali da se suoce sa istinom umesto sto su licemerno prihvatili komunisticko minimalizovanje i izjednacavanje hrvatskih zlocina? Pretpostavljam da o tome cutis u drustvu? Ipak stan, posao, autic...
p.s. meni nije jasno zasto se odomacio izraz "stokholmski" sindrom kada bi "srpski sindrom" bio mnogo adekvatniji naziv kada je ta pojava kod Srba bas rasirena i poznata jos od turske okupacije.

Miloš

pre 11 godina

Uvek sam bio za pomirenje, ljudi, pa i celi narodi greše. Ali kad priznaju grešku ili kad sudskom odlukom oduže svoju kaznu u zatvoru. Ovako, kako je moguće pomirenje? Jedni su za sve krivi a drugi nisu krivi ni za ono što je očigledno celom svetu. Delikatnost trenutka ne znači da treba uvek saviti glavu.Predsednik Hrvatske nije hteo da se susretne sa Nikolićem zbog nekakvih izjava. A sada treba da im oprostimo i nakon takvih zločina, proterivanja Srba iz krajine, da pognemo glave i da se pravio da se ništa nije dogodilo. Dogodilo se, dogodilo se.

Kokan

pre 11 godina

Ne znam zasto Nikolic daje takve izjave kad dobro zna da ce opet biti pomirenja ako ne milom ono silom. I dok je BoTa isao da se rukuje bilo mu je smesno, a da vidimo njega sta ce sad da radi. I kako ce svojim biracima sve to da objasni ako uopste namerava sta da im objasnjava i dal' vredi da im sta objasnjava, jer ce oni sve to smatrati za veeeeliku njegovu pobedu!

TEOFAN PALANACKI

pre 11 godina

Хашки казамат је доказао да је политички и национални суд,суд који само суди Србима.Срамна пресуда је показатељ јалавости права и правде политичкога суда и велика срамота за цео свет. Ова одлука је порушила све мостове за сарадњу Србије и Хрветске.

RACA 002

pre 11 godina

Било би мира,сарадње и добрих односа да није ове болне и срамне политичке пресуде Хашке инквизиције.После овога ништа неће бити исто.Ако је и била шанса за помирење,сад је запаљена и уништена !!!

DUKING

pre 11 godina

Светске бруке и срамоте.Не постоји више шанси да се оствари помирење међу нашим народима.Правда и право нису победили злочин,а то је срамота.Толики егзодус,страдање,разарање а никога кривог за етничко чишћење.............

ANA 797

pre 11 godina

Тешке срамоте за наведене судије које су донеле политикантску пресуду,а још већа брука и срамота за свет и светску правду и право.Србија није и никада није била Нацистичка Hемачка а Хашки суд није требао да буде други Нинберг.На жалост и срамоту то је постао.Грешка је само у томе што Србија није била никада земља освајача, већ земља браниоца !!!

MAURITANIJA 99

pre 11 godina

Учесници "Нинбершког процеса"су имали правичније суђење него ово данас.Срамота и велика "сенка над неправде" је пала на све жртве и њихове потомке.Са Хрватском ништа неће више бити као што је било.

GLOBALISTA

pre 11 godina

Посматрано очима обичног човека ово ослобађање се пореди са пуштањем оних нај опаснијих затвореника који ће поновити свије дели јер нису осуђени ни првог пута.То је лоша матрица по цели свет и могућ домино ефекат.Срби и Хрвати тешко да ће моћи да једном за свагда буду у нормалним односима !

Ryber Palunko

pre 11 godina

p.s. prestanimo da se lažemo, egzodus i pogibelj srpskih CIVILA, najavljen kao "povlačenje" na 2-3 dana, izazvali su Martić i Babić, dva nepismena ratna profitera, kako bi zaštitili sebe i svoje oružane snage!
(bezimena, 20. novembar 2012 21:09)

A vjerujem da su njih dvojica, u 5.30, ujutro, 04.08, pogodili moju kuću raketom (Knin, rekao bih više od 200 metara od...ali to sad nije važno, je li)iz višecjevnog bacača. Ne zamjeri mi, ali to nekako nisam shvatio kao poziv na ostanak i suživot.
S kim ćeš se ti prestati lagati, ne znam, ako uopšte ima još tebi sličnih? Ipak, moram ti odati priznanje na neviđenoj drskosti da s tako malo znanja, imaš toliko želje da nam svima otvoriš oči (ne samo povodom ovog). Možda, ipak, da probaš sa svojim?

odlucnost

pre 11 godina

Sa ovim ruganjem i oslobadjanjem zlocinaca su jasno stavili do znanja sta nam misle i da ne zele da se mirimo sa njima. Njihovi zlocinci su na slobodi a nasi Srpski heroji su u Hagu. Nemam vise reci osim: Imajte svoj stav predsednice ne dajte da rade ovo vise.

Mikeli

pre 11 godina

Unmik mora podhitno da preduzme sve korake koji su potrebni kako bi se svi zlocinci priveli pravdi i pronasli dokazi kako se ne bi desila situacija koja je vec jednom bila da je Ramus Haradinaj oslobodjen i ova sramna odluka od pre neki dan.

Неко ко гледа све

pre 11 godina

Безимена!
Па зар Вас није срамота госпођо "брат ми је био домобран"?!
Предпостављам да Вам је јако засметало раније пуштање Шљиванчанина?!
Неко све види, и на оном а Бога ми и на овом свету!
Пријатно вече Вам желим!

Blagzor

pre 11 godina

Interesuje me jedna stvar - zašto na B92, srpskom sajtu imamo toliko hrvatskih komentatora, a na hrvatskim sajtovima, srpskih komentara skoro i da nema?

MIROVNJAK

pre 11 godina

Једно је сигурно.Поводом овакве пресуде сигурно да никада неће моћи да дође до искреног помирења између наших земаља.Мислим да оваква пресуда ником неће донети бенефите и корист а понајмање за бољу будућност и стабилност.

SVEVISNJI SUDIJA

pre 11 godina

Односе Србије и Хрватске ће драстично а можда и потпуно уздрмати оваква пресуда и ослобађање људи који су одговорни за злочине у "ОЛУЈИ".Свако ко је крив треба да одговара без обзира ко је,шта је,одакле је ......Овим се не поштиже стабилноса а понајмање гради мир !!!

Dule NS

pre 11 godina

"Unmik mora podhitno da preduzme sve korake koji su potrebni kako bi se svi zlocinci priveli pravdi i pronasli dokazi kako se ne bi desila situacija koja je vec jednom bila da je Ramus Haradinaj oslobodjen i ova sramna odluka od pre neki dan."
@(Mikeli, 20. novembar 2012 19:52)


-Pa zar su dokazi bitni haškom tribunalu??
-Koliko je samo dokaza bilo protiv dvojice hrvatskih generala, doneta prvostepena presuda bez ikakvih problema, a onda su sudije nakon lobiranja i po političkom nalogu jednostavno izignorisali sve dikaze i oslobodili zločince!
-Shvatite da danas ni najjači dokazi ne vrede apsolutno ništa!!!
Treba li vam bolji primer za to od poslednje sramne presude Gotovini i Markaču?!
-Bitne su samo i jedino pare - tojest interesi svetskih moćnika! Njih se očigledno i sam Bog plaši!

ПАНДОРА 5565

pre 11 godina

Биће мира,сарадње,просперитета и напретка између Србије и Хрватске кад сви буду одговарали за злочине,овако само Срби кривци,а сви "невини".Страшно грозан "опор укус у устима"

Dule NS

pre 11 godina

-Hej komšije Hrvati!
Ako ste toliko u pravu, ako vam je savest mirna i ako je toliko nebitno šta mi "zli" Srbi mislimo, šta će te onda ovde?
-Zašto opsedate sve moguće srpske portale?
-Eno vam vaši demokratski, civilizirani hrvatski portali na koje mi ostali ne možemo ni da primirišimo, pa tamo uživajte u sopstvenoj superiornosti, savršenosti i bezgrešnosti!
-Šta vi nama stalno pokušavate da dokažete?
Ostavite nas više na miru!
Nećete nas sigurno prisiliti da prihvatimo vaše laži koliko god nas proganjali!

karasdjordje

pre 11 godina

ova presuda otezava pomirenje dva naroda ali ja krivim prethodne vlasti jer nisu mogle da pomognu u iznosenju dokaza o ratnim zlocinima kao sto nisu ni pomagali nase generale optuzene za ratne zlocine, samo da napomenem hrvati su izdvojili 30miliona za odbranu svojih generala, dok se kod nas uveliko kralo po javnim preduzecima, bankama i svim segmrntima gde su rukovodile partije na vlasti

Eunomija

pre 11 godina

Tomislav Nikolić će sve uraditi da se poboljša stanje u našoj državi, i smatram da će polako krenuti da gradi bilateralne odnose sa Hrvatskom. Narodu je jasno da Srbija nikada nije imala jaku tužbu, Slobodan Milošević nije sačuvao ugled i čast naroda i države, i još jedanaest godina posle njega narod Srbije je ugnjetavan i ponižavan pred svetskim zvaničnicima i niko nas nije smatrao za ozbiljno.Smatram da tužilašto za ratne zločine nije radilo kako je trebalo da se radi.

Glasinac

pre 11 godina

Srbija je u prošlosti doživljavala i veće nepravde od međunarodne zajednice , a doživljavaće ih još u budućnosti , ali to ne sme ta utiče na stabilizovanje odnosa u regionu. Moramo se izdići iznad svih problema i učiniti sve da se normalizuju odnosi sa svim državama u okruženju.

LUCIJUS PRAJD

pre 11 godina

Сигурно је да оваква срамна пресуда не може да допринесе нормализацији односа у региону а посебно између Србије и Хрватске.За рат је потребно двоје а у рату има жртава на обе стране као и злоцина итд.Сви треба да одговарају за злодела без обзира на веру,расу,пол,националност.

Mile

pre 11 godina

Naravno predsednice. Veliki udarac je zadat Srbiji! ovo je teska prevara i veliko krsenje svih zakona! Oni su ratni zlocinci, oni su naredili ubijanje Srba.

Бојан Илић

pre 11 godina

Franjo!
A jel' mozete da mi odgovorite na isto pitanje , samo da tih 80% bude bivsa SFRJ , a ni 20% Hrvatska?!?
Koliko sam ja nesto naucio u skoli, SFRJ je bila JEDNA drzava!
Ali bitno da ste vi Hrvati priznali KOSOVU!:-))

munz2

pre 11 godina

Mi bi kao nacija bili vrhunski mazohisti da uopste ulazimo u tu pricu dok se jasno ne odredi Hrvatska prema NDH i stotinama hiljada zrtava, aparthejdu, zlostavljanjima po gradovima Hrvatske i napadu na srpske etnicka podrucja 1990-1991. Tu je "Oluja" samo cin konacnog resenja. E posto se preko 90% Hrvata s tim "ne slaze", a u Bleiburgu retroaktivno dodjose do cifre od 200.000, o cemu mi ima da pricamo? Mi kao nacija se nismo suocili sa zlocinima u BiH, tako da nismo cvecke. Ali definitivno se kod nas ne bi docekivali generali oslobodjeni za, recimo, Kosovo (gde je analogija identicna "Oluji").

Veselin

pre 11 godina

Srbija je dobila novu vlast koja će se odgovornije ponašati prema nacionalnim pitanjima, ako sami ne budemo lobirali za sebe i branili svoje stavove i istinu niko drugo to neće sigurno činiti za nas.

SRB BG

pre 11 godina

Pravda Istina Ljubav Vera Nada te reči ništa neznače onima koji su nas bombardovali.Amerikanci su toliko glup narod da opravdavaju ubijanje crnaca u Sijetlu i to tako što je garda je prešla tenkovima preko njih, a samo su hteli svoja prava. Na drugoj strani podržavaju seceseonističku politiku šačice Albanaca na Kosovu koje je deo teritorije Srbije. Brate što se mešaju svuda u svaki sukob.Ne bi me čudilo da mi sutra Obama dođe na vrata da presuđuje kućne razmiruice.

mika mitrović

pre 11 godina

Ovo ce stvoriti osnov da dobri odnosi sa Hrvatskom niz godina budu naruseni, sto nije dobro za region...
(Ivana, 23. novembar 2012 09:49)

Koji dobri odnosi što vam je to Tadić rekao pa koliko je vratio Srba proteranih nazad u Hrvatsku koliko Srba može bezbedno danas dan da ide na letovanje.Dobri odnosi ne znači ako jedna zemlja čini sve da se to desi a druga ne ono moraju biti obostrana.

LULI

pre 11 godina

Bog zna kako i Evropa i Amerika otvaraju svoje granice i apeluju na pomirenje, a onda ovakvim potezom vrate celu situaciju na sam pocetak. Kako da razumeju i oproste porodice zrtava Ante Gotovine i Mladena Markaca?

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Kako za koga, ova presuda je za Hrvatsku omogucila da zatvori poglavlje domovinski rat i oprostimo ali ne i zaboravimo da ste 5g bacali granate po hrvatskim gradovima i da ste 1991g izvrsili etnicko ciscenje i protjerali 3x vise Hrvata iz svojih domova od onog broja Srba koji su izbjegli za vrijeme Oluje. U Oluji ste shvatili da batina uvijek ima 2 kraja i da kolone mogu ici u oba pravca.

Vitas

pre 11 godina

Pomirenje između Hrvata i Srba je po mom mišljenju nemoguća misija. Hrvati su lideri i udarna pesnica Vatikana na Balkanu. Nisu oni očistili etnički samo nas Srbe. Prvo su očistili Rimljane iz Dalmacije i zauzeli njihove gradove i teritoriju. Zatim u XVI veku učestvuju u verskom ratu protiv Luterana u Nemačkoj. Zauzimaju i deo slovenačke teritorije Zagorje i Međimurje (narod govori ekavski i kajkavski dialekt). Guše revoluciju u Mađarskoj (Ban Jelačić). U svim ratovima su saveznici sa Nemcima i sa njima čak bombarduju ruske gradove. Vrše genocid u "tišini" nad drugim Slovenima (Srbi) bez ispaljenog metka samo nož i drveni bat (41-45). Preoblače uniformu i uvode komunizam u Jugoslaviju i vladaju 50 godina. Skorašnji događaji se znaju. Interesantan narod koji se kolektivno pretvara u žrtvu iako to očigledno nisu. Takve da zovemo braćom ne ide.

Nightmare

pre 11 godina

TN: "Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti``

Molim TN a i sve druge ljude, narocito one koji su roditelji, da svojoj deci objasne da je najveca greska Srbije u zadnjih 100 godina upravo to sto je pokusala ujedinjavati i biti prijatelj sa susednim drzavama, a narocito sa onim fasisoidnim.
Saradnja (hladna) zasnovana na konkretnim interesima Srbije - DA
Oprostaj - NE (i prethodna dva su bila VELIKA greska)
Bratimljenje, prijateljstvo i sl. - s kim, sa fasistima, sa koljacima i ubicama staraca, zena i dece???? Pa jos da to bude nekakav drzavni ``Plan``????
Izbij sebi iz glave to prijateljstvo i ujedinjavanja. (Ono nas je ovde i dovelo). Drugi je nas ``Plan``, svakako - ne prijateljevanje sa onima koji salutiraju fasistickim pozdravom na fudbalskim utakmicama. Mislim da bi njima vise pristajao jedan plan o cijim detaljima bi smo se mogli saglasiti sa nekim drugim prijateljima u svetu. Sa sve obracunatom kamatom na kamatu!

iva

pre 11 godina

Nema pomirenja.Sud u Hagu je poništio sve naše žrtve u oluji na stotine holjada proteranih ali Srbija to ne može i neće nikada zaboraviti!

odlucnost

pre 11 godina

Sa ovim ruganjem i oslobadjanjem zlocinaca su jasno stavili do znanja sta nam misle i da ne zele da se mirimo sa njima. Njihovi zlocinci su na slobodi a nasi Srpski heroji su u Hagu. Nemam vise reci osim: Imajte svoj stav predsednice ne dajte da rade ovo vise.

Miloš

pre 11 godina

Uvek sam bio za pomirenje, ljudi, pa i celi narodi greše. Ali kad priznaju grešku ili kad sudskom odlukom oduže svoju kaznu u zatvoru. Ovako, kako je moguće pomirenje? Jedni su za sve krivi a drugi nisu krivi ni za ono što je očigledno celom svetu. Delikatnost trenutka ne znači da treba uvek saviti glavu.Predsednik Hrvatske nije hteo da se susretne sa Nikolićem zbog nekakvih izjava. A sada treba da im oprostimo i nakon takvih zločina, proterivanja Srba iz krajine, da pognemo glave i da se pravio da se ništa nije dogodilo. Dogodilo se, dogodilo se.

Милојца

pre 11 godina

Што би се уопште мирили са Хрватима? Не морамо баш да ратујемо али не морамо ни да се миримо. Не видим никакву корист од тога. Да се "помиримо" Хрвати би и даље гледали на Србе као на непријатеље а Срби би живели у заблуди да су им Хрвати пријатељи.... и тако до следећег рата у ком Србин бежи са огњишта да сачува живу главу. Треба нама војни савез са Русијом. Боље да пустимо да Руси раде шта хоће него непријатељи... барем ћемо сачувати национални идентитет. Овако су Срби почели да мисле да су неки "Еуропљани" боже мој.

stokholmski sindrom

pre 11 godina

@kvarner
Tvoji simptomi stokholmskog sindroma vec dostizu karikaturalne razmere. Kupili te za mrvice, stan i posao pa sada imas potrebu da izigravas veceg Hrvata od samih Hrvata? Ti ces da otvoris oci Srbima? Ti ces da pricas o propagand a sam si deo hrvatske propagande. Nego, ako si vec u Hrvatskoj, daj podseti nas kada su Hrvati doziveli katarzu zbog ustaskih zlocina? Platili odsetetu, izvinili se? Da li i njima solis pamet da su trebali da se suoce sa istinom umesto sto su licemerno prihvatili komunisticko minimalizovanje i izjednacavanje hrvatskih zlocina? Pretpostavljam da o tome cutis u drustvu? Ipak stan, posao, autic...
p.s. meni nije jasno zasto se odomacio izraz "stokholmski" sindrom kada bi "srpski sindrom" bio mnogo adekvatniji naziv kada je ta pojava kod Srba bas rasirena i poznata jos od turske okupacije.

Dule NS

pre 11 godina

"Unmik mora podhitno da preduzme sve korake koji su potrebni kako bi se svi zlocinci priveli pravdi i pronasli dokazi kako se ne bi desila situacija koja je vec jednom bila da je Ramus Haradinaj oslobodjen i ova sramna odluka od pre neki dan."
@(Mikeli, 20. novembar 2012 19:52)


-Pa zar su dokazi bitni haškom tribunalu??
-Koliko je samo dokaza bilo protiv dvojice hrvatskih generala, doneta prvostepena presuda bez ikakvih problema, a onda su sudije nakon lobiranja i po političkom nalogu jednostavno izignorisali sve dikaze i oslobodili zločince!
-Shvatite da danas ni najjači dokazi ne vrede apsolutno ništa!!!
Treba li vam bolji primer za to od poslednje sramne presude Gotovini i Markaču?!
-Bitne su samo i jedino pare - tojest interesi svetskih moćnika! Njih se očigledno i sam Bog plaši!

EU PM

pre 11 godina

Kako za koga, ova presuda je za Hrvatsku omogucila da zatvori poglavlje domovinski rat i oprostimo ali ne i zaboravimo da ste 5g bacali granate po hrvatskim gradovima i da ste 1991g izvrsili etnicko ciscenje i protjerali 3x vise Hrvata iz svojih domova od onog broja Srba koji su izbjegli za vrijeme Oluje. U Oluji ste shvatili da batina uvijek ima 2 kraja i da kolone mogu ici u oba pravca.
(EU gradjanin 2013, 20. novembar 2012 15:51)
Hoces da kazes da je 91 proterano 600 000 Hrvata?
Ja sam iz Sremske Mitrovice odakle niko nije proteran, poznajem mnogo Hrvata kome niko nije nikakav propblem pravio

Mile

pre 11 godina

Naravno predsednice. Veliki udarac je zadat Srbiji! ovo je teska prevara i veliko krsenje svih zakona! Oni su ratni zlocinci, oni su naredili ubijanje Srba.

Blagzor

pre 11 godina

Interesuje me jedna stvar - zašto na B92, srpskom sajtu imamo toliko hrvatskih komentatora, a na hrvatskim sajtovima, srpskih komentara skoro i da nema?

LUCIJUS PRAJD

pre 11 godina

Сигурно је да оваква срамна пресуда не може да допринесе нормализацији односа у региону а посебно између Србије и Хрватске.За рат је потребно двоје а у рату има жртава на обе стране као и злоцина итд.Сви треба да одговарају за злодела без обзира на веру,расу,пол,националност.

karasdjordje

pre 11 godina

ova presuda otezava pomirenje dva naroda ali ja krivim prethodne vlasti jer nisu mogle da pomognu u iznosenju dokaza o ratnim zlocinima kao sto nisu ni pomagali nase generale optuzene za ratne zlocine, samo da napomenem hrvati su izdvojili 30miliona za odbranu svojih generala, dok se kod nas uveliko kralo po javnim preduzecima, bankama i svim segmrntima gde su rukovodile partije na vlasti

RACA 002

pre 11 godina

Било би мира,сарадње и добрих односа да није ове болне и срамне политичке пресуде Хашке инквизиције.После овога ништа неће бити исто.Ако је и била шанса за помирење,сад је запаљена и уништена !!!

Eunomija

pre 11 godina

Tomislav Nikolić će sve uraditi da se poboljša stanje u našoj državi, i smatram da će polako krenuti da gradi bilateralne odnose sa Hrvatskom. Narodu je jasno da Srbija nikada nije imala jaku tužbu, Slobodan Milošević nije sačuvao ugled i čast naroda i države, i još jedanaest godina posle njega narod Srbije je ugnjetavan i ponižavan pred svetskim zvaničnicima i niko nas nije smatrao za ozbiljno.Smatram da tužilašto za ratne zločine nije radilo kako je trebalo da se radi.

Dule NS

pre 11 godina

-Hej komšije Hrvati!
Ako ste toliko u pravu, ako vam je savest mirna i ako je toliko nebitno šta mi "zli" Srbi mislimo, šta će te onda ovde?
-Zašto opsedate sve moguće srpske portale?
-Eno vam vaši demokratski, civilizirani hrvatski portali na koje mi ostali ne možemo ni da primirišimo, pa tamo uživajte u sopstvenoj superiornosti, savršenosti i bezgrešnosti!
-Šta vi nama stalno pokušavate da dokažete?
Ostavite nas više na miru!
Nećete nas sigurno prisiliti da prihvatimo vaše laži koliko god nas proganjali!

kvarner

pre 11 godina

Ovoga puta slazem se sa Nikolicem, i sa @marijom. Presuda otezava pomirenje. Otezava ga jer je srpska politika, ova i sve ostale, jos od Milosevica, zelela, i sve ucinila da se izjednaci krivica za ratove, i abolira Srbija od najvece odgovornosti za rat, da ne spominjemo tuzbu Hrvatske.

Sada kada je pravosnaznim oslobadjanjem hrvatskih generala takva mogucnost propala, i to upravo zbog kontinuiteta pogresne srpske politike, koja se najbolje ocituje u likovima danasnjeg i premijera i predsednika Srbije, sada se ponovo odgovornost pokusava prebaciti na Hrvatsku, na Hag, na SAD, CIA-u, Nemacku, Vatikan, kao sto je uostalom i do sada bio slucaj.

Zalosno je sto gradjani u Srbiji uglavnom ne znaju ili ne zele da znaju sta se sve dogadjalo u bivsoj Jugoslaviji od dolaska Milosevica na vlast do danas. Jos je zalosnije da mediji u Srbiji nista ili uglavnom nista ne cine po pitanju da gradjani Srbije saznaju istinu koja bi im pomogla u katarzi, i posledicno, napretku drzave Srbije i srpskog drustva.

A dok god se u Srbiji ne prihvati istina i odgovornost da nisu sve "strane u sukobu" podjednako krive i da Srbi i Srbija nisu najvece ili cak jedine zrtve prosloga rata, do tada ce pomirenje biti otezano, ili bolje receno, NEMOGUCE.

Pozdrav iz Hrvatske od hrvatskog Srbina i vernika SPC koji nikada nije podlegao manipulacijama, nije dizao oruzje protiv zemlje u kojoj zivi, i koji nije "etnicki ociscen", vec naprotiv, zivi i dan-danas u HR, bolje i zadovoljnije od mnogih Hrvata.

Justin

pre 11 godina

Kako to presuda otezava pomirenje? Pa nije sud u Hagu hrvatski sud pa da se na Hrvatsku ljutimo. Postoje mnogo znacajnine prepreke za unapredjenje odnosa dve drzave i dva naroda. Jedna od njih je i u radikalskom poreklu naseg drzavnig vrha.

ANA 797

pre 11 godina

Тешке срамоте за наведене судије које су донеле политикантску пресуду,а још већа брука и срамота за свет и светску правду и право.Србија није и никада није била Нацистичка Hемачка а Хашки суд није требао да буде други Нинберг.На жалост и срамоту то је постао.Грешка је само у томе што Србија није била никада земља освајача, већ земља браниоца !!!

Ryber Palunko

pre 11 godina

p.s. prestanimo da se lažemo, egzodus i pogibelj srpskih CIVILA, najavljen kao "povlačenje" na 2-3 dana, izazvali su Martić i Babić, dva nepismena ratna profitera, kako bi zaštitili sebe i svoje oružane snage!
(bezimena, 20. novembar 2012 21:09)

A vjerujem da su njih dvojica, u 5.30, ujutro, 04.08, pogodili moju kuću raketom (Knin, rekao bih više od 200 metara od...ali to sad nije važno, je li)iz višecjevnog bacača. Ne zamjeri mi, ali to nekako nisam shvatio kao poziv na ostanak i suživot.
S kim ćeš se ti prestati lagati, ne znam, ako uopšte ima još tebi sličnih? Ipak, moram ti odati priznanje na neviđenoj drskosti da s tako malo znanja, imaš toliko želje da nam svima otvoriš oči (ne samo povodom ovog). Možda, ipak, da probaš sa svojim?

TEOFAN PALANACKI

pre 11 godina

Хашки казамат је доказао да је политички и национални суд,суд који само суди Србима.Срамна пресуда је показатељ јалавости права и правде политичкога суда и велика срамота за цео свет. Ова одлука је порушила све мостове за сарадњу Србије и Хрветске.

MIROVNJAK

pre 11 godina

Једно је сигурно.Поводом овакве пресуде сигурно да никада неће моћи да дође до искреног помирења између наших земаља.Мислим да оваква пресуда ником неће донети бенефите и корист а понајмање за бољу будућност и стабилност.

visimo po srbijanskim sajtovima i lecimo komplekse

pre 11 godina

@Davor
Jos kada bi poceli "ignorirati" srpske sajtove i postedeli nas ovih supljih prica iz zadnjih dana... Krenite vec sa tim "ignoriranjem" Srbije, idite na nemacke, svedske ili holandske sajtove pa tamo diskutujte. Mozda njih zanimate iako sumnjam i za to.

DUKING

pre 11 godina

Светске бруке и срамоте.Не постоји више шанси да се оствари помирење међу нашим народима.Правда и право нису победили злочин,а то је срамота.Толики егзодус,страдање,разарање а никога кривог за етничко чишћење.............

MIROVNJAK

pre 11 godina

Једно је сигурно. Поводом овакве пресуде сигурно да никада неће моћи да дође до искреног помирења између наших земаља. Мислим да оваква пресуда ником неће донети бенефите и корист а понајмање за бољу будућност и стабилност.

Mikeli

pre 11 godina

Unmik mora podhitno da preduzme sve korake koji su potrebni kako bi se svi zlocinci priveli pravdi i pronasli dokazi kako se ne bi desila situacija koja je vec jednom bila da je Ramus Haradinaj oslobodjen i ova sramna odluka od pre neki dan.

Пробудите се, председниче!!!

pre 11 godina

Само Ви, председниче, са ''искреним смешком'', наставите да мирите непомирљиво и проћи ће нам живот. Вама је важније да се састајете са злотворима. Немојте да Вам ни случајно на памет падне да сарађујете са људима који поштују нашу целовитост и културни идентитет, као што су Уго Чавез, Кристина Киршнер, Дилма Русеф, Александар Лукашенко, Виктор Јанукович, Хосе Мухика, Ево Моралес, Раул Кастро или Рафаел Кореа! Замислите, председниче, како би САД и ЕУ реаговале, када би Чавез или Лукашенко дошли у пријатељску посету Србији! Али, не смемо их љутити! МОРАМО се улизиштвом додворавати зликовцима, да не би сматрали да смо зли. Оно што је добро за нас не смемо спроводити, јер то не одговара ни ЕУ ни САД! МОРАМО ''посвећено'' спроводити све што је у њиховом интересу, и наравно, онда то намазати као ''наш интерес''. Зашто да развијамо наше образовање и домаћу производњу када то не одговара фанатицима ''Болоње'' и неолибералним битангама? Зашто да радимо достојно човека и да се запошљавамо у домаћим предузећима када то не одговара мултинационалним концернима? Зашто да покрећемо нашу привреду, када можемо скоро све да увозимо? Зашто да заобиђемо ЕУ, унију монополистичког капитализма, када су њима потребна наша богатства која могу бесомучно експлоатисати до миле воље (у стилу Јуес стила и НАТО бандита на Космету или ускоро на Мокрој Гори!)? Зашто да сачувамо Космет, када можемо предати и Војводину и Санџак? Само напред и напредно, Николићу, док не уништите Србију, нећете се смирити!

ГЕНОЦИД СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

pre 11 godina

Све пресуде у Хагу показују неправду према Српском народу. Зато Срби морају да запамте да геноцид над Србима из 41-45 не застарева, као ни етничко чишћење 91-95 и да ће нсши потомци о томе расправљати.
Подржавам предлог престолонаследника Александра, да се тражи ревизија свих пресуда српским генералима (да се ослободе или бар преполове казне)..
Има наде за правду, јер двојица судија из ЕУ су били против ослобађајуће пресуде за хрв.генерале, а Американац, Турчин и Африканац су били за, јер се знало да САД неће дозволити да се осуди хрватска војска за организовање етичког чишћења Срба из Крајине, јер би тако и САД биле криве за помагање те војске....

crno-beli svet

pre 11 godina

@Hrvatska je 1991 zbrinjavala 550 000izbgjelica i prrognanika a 150 000 je bilo izvan hrvatske po trecim zemljama.

Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?
(amelia, 20. novembar 2012 22:32)

Ja bih rekao da si u pravu samo, da li se sećaš šta je bilo sa Srbima u hrvatskim gradovima, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Sisku i ostalim od momenta kad je Tuđman došao na vlast, pre nego što je bilo kakav rat počeo? Da li ih je iko uznemiravao, šikanirao, otpuštao sa posla, privodio na razgovore, pretio?
"Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?"
I ko je tim ljudima sistematski i TRAJNO onemugućio povratak?

FeboZg

pre 11 godina

...reče Tomo koji negira zločin i genocid u Srebrenici..koji LAŽE da je Vukovar "oduvek " bio srpski grad gdje je živjela večina Srba..ON priča o pomirenju?!?!? ON?!? Koga je iznjedrrila na političku sceno najgora stranka u povijesti svih demokracija..ON?!? Čiji je zamjenik i danas ministar obrane hodočastio po Glini 1992 i lagao ondašnje Srbe i tjerao ih u propast svojim izjavama o Velikoj Srbiji i o nepobjedivoj vojsci tzv RSK...ON?...i objavite mi komentar..u duhu pomirenja i tolerancije

MAURITANIJA 99

pre 11 godina

Учесници "Нинбершког процеса"су имали правичније суђење него ово данас.Срамота и велика "сенка над неправде" је пала на све жртве и њихове потомке.Са Хрватском ништа неће више бити као што је било.

ПАНДОРА 5565

pre 11 godina

Биће мира,сарадње,просперитета и напретка између Србије и Хрватске кад сви буду одговарали за злочине,овако само Срби кривци,а сви "невини".Страшно грозан "опор укус у устима"

Неко ко гледа све

pre 11 godina

Безимена!
Па зар Вас није срамота госпођо "брат ми је био домобран"?!
Предпостављам да Вам је јако засметало раније пуштање Шљиванчанина?!
Неко све види, и на оном а Бога ми и на овом свету!
Пријатно вече Вам желим!

Kuki

pre 11 godina

I pored cinjenice da se u bivsoj Jugoslaviji zivelo mnogo bolje nego u svim republikama sada, mislim da je velika greska Srbije posle zavrsetka Prvog Svetskog rata bila ujedinjenje sa Hrvatskom i Slovenijom. A bila je to i velika zabluda Srbije da sa pomenutim narodima mozemo ziveti u istoj drzavi.Srbija bi danas bila teritorijalno veca i puno snaznija, a verovatno i mnogo cenjenija drzava nego sto je danas. Sto se tice etnickog ciscenja i samog rata neka smo mi najodgovorniji nek smo bili najgora strana u njemu, nek smo najgori narod na svetu, makar sve tako bilo, Srbija danas ima blizu milion izbeglica sa razlicitih strana bivse Jugoslavije. Valjda su oni sami sebe proterali i za to verovatno niko nije odgovoran. Mozda nase generale, vojsku i celu Srbiju treba da optuze i za to.Jos bih zeleo da dodam da ja veoma cenim Slovence i Hrvate i smatram ih nama veoma bliskim narodom, ali sam sve vise ubedjen da oni nas bliskim ne smatraju i da nas nikad nisu ni smatrali.

SVEVISNJI SUDIJA

pre 11 godina

Односе Србије и Хрватске ће драстично а можда и потпуно уздрмати оваква пресуда и ослобађање људи који су одговорни за злочине у "ОЛУЈИ".Свако ко је крив треба да одговара без обзира ко је,шта је,одакле је ......Овим се не поштиже стабилноса а понајмање гради мир !!!

mira

pre 11 godina

Eto kako to izgleda u nasoj politici. U izbornoj kampanji govoris jedno, a kada "pobedis", na misice, radis nesto sasvim drugo. On je jedan od tvoraca ideje "Karlovac-Karlobag-Ogulin", i umesto da da izjavu o tome, napada Hrvate. Ideja da su nam uvek drugi krivi potpuno ce nas unistiti. Kada predsednik NAMA, a ne drugima prizna da smo napali Hrvatsku i Bosnu, i ucinili uzasne zlocine, imace pravo da proziva druge. Do tada, mir sa susedima, koji smo na jedvite jade koliko toliko uspeli da izgradimo, treba cuvati po svaku cenu.

marina

pre 11 godina

Pozdrav svima, ja sam hrvatica i oduševljena sam komentarima. Iako je moj otac ubijen ispred svoje kuće 92. i ostala sam bez njega sa nepunih 15 godina, a moja majka udovica u 37. nikada nisam mrzila Srbe. Jer jednostavno sam tako odgajana. Da nisu svi Srbi isti, da smo svi ljudi i pred Bogom isti. Imam jako puno prijatelja srpske nacionalnosti, jako ih puno živi i radi zajedno ovdje u Hrvatskoj.
Nedajte da nas opet posvađaju! Nedajte da naša djeca moraju opet proći rat i proživjeti ono što smo mi proživjeli. Učite ih ljubavi i poštovanju svih vjera i nacija. Vidim da vas jako puno razmišlja isto kao i ja i užasno sam sretna zbog toga.
Što se tiče Gotovine i Markača, sretna sam što su na slobodi. Smatram da oni osobno nisu krivi za nikakav genocid, ali smatram da svaki onaj pojedinac koji je počinio nekakav zločin treba odgovarati za to i pred Bogom i pred ljudima. Kao naprimjer Glavaš. Njega je sustigla kazna koju je zaslužio.

jovan

pre 11 godina

Nikolicu.
Sta je bilo devedesetih godina bilo je,i mi svi na prostoru bivse Jugoslavije se moramo okrenuti buducnoscu.
Da li su hrvati bili u pravu ili mi to ce jednoga dana reci istorija.Treba gledati NIkolicu kako da se prezimi zima,kako da se dovedu nove inostrane investicije,kako da povecamo nantalitet,kako da smanjimo saobracajne nesrece u kome iskljucivo ginu mlade osobe,kako da prmenimo svest mladih ljudi da ostanu u zemlji da bi gradili svoju karijeru i da bi gradili buducnost nase zemlje,kako da zaposlimo falkutetske obrazovne ljude i doktore nauka.To su goruci problemi ove nase drzave,a ne sta je bilo pre 20 ili60 ili 100 godina na prostorima Balkana.
Pozdrav od Jovana

zabrinuti

pre 11 godina

O kakvom pomirenju govori: Vukovar je Srpski grad i nema šta da se Hrvati vračaju tamo? Jako pomirljivo, Hrvati nikad neće dopustiti da takav i s titulom vojvode dođe u Hrvatsku, pomirite se s tim.

Davor

pre 11 godina

Mislim da Hrvatsku opce ne interesira da ima neke odnose sa Srbijom. Hrvatska je vec skoro u EU, i unutar je NATO-a. Kad ude u EU moze samo jos vise dijeliti lekcije Srbiji. Najbolje bih bilo da uopce nemamo nikakve kontakte sa nasim istocnim susjedima. Zaratiti se nece vise, zemlje imaju ignorirajuce odnose i to je bolje za sve.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Nikolić: Presuda otežava pomirenje

Inace da nije bilo ove presude hravtskim generalima to "pomirenje" je zahvaljujuci "pomirljivim izjavama" Predsednika Nikolica da je "Vukovar srpski grad" i da se u "Srebrenici nije dogodio GENOCID" prakticno bilo na samom "dohvatu ruke" !
"Sunce moje malo NIJE NAM SE DALO.." !

katica

pre 11 godina

Presuda ne otežava ništa onome ko je raskrstio sa naopakom ratnom ideologijom „memoranduma SANU“ koja je Srbiju zavila u crno. Ali je očito da mi kao narod nismo bili sposobni da napravimo lustraciju i sa političke scene sklonimo ideologe i pristalice ratne samoubilačke avanture. Danas je 2012. znači sa „okretanjem nove stranice u našoj politici“ straćili smo celih 12 godina a nismo odmakli iz ’90.

Franjo

pre 11 godina

Ja bih samo volio da mi ovo netko objasni: 80% Hrvata se izjasni za samostalnost. Na to 20% ostalog stanovništva odgovori proglašenjem paradržave koja nikada, ali baš nikada nije bila sastavni Srbije.
Još vam se nudika autonomija (plan Z4), ali vi odbijate.
I onda se dogodi nešto što se moralo dogoditi i sad vi pričate o pomirenju.

Бојан Илић

pre 11 godina

Franjo!
A jel' mozete da mi odgovorite na isto pitanje , samo da tih 80% bude bivsa SFRJ , a ni 20% Hrvatska?!?
Koliko sam ja nesto naucio u skoli, SFRJ je bila JEDNA drzava!
Ali bitno da ste vi Hrvati priznali KOSOVU!:-))

munz2

pre 11 godina

Mi bi kao nacija bili vrhunski mazohisti da uopste ulazimo u tu pricu dok se jasno ne odredi Hrvatska prema NDH i stotinama hiljada zrtava, aparthejdu, zlostavljanjima po gradovima Hrvatske i napadu na srpske etnicka podrucja 1990-1991. Tu je "Oluja" samo cin konacnog resenja. E posto se preko 90% Hrvata s tim "ne slaze", a u Bleiburgu retroaktivno dodjose do cifre od 200.000, o cemu mi ima da pricamo? Mi kao nacija se nismo suocili sa zlocinima u BiH, tako da nismo cvecke. Ali definitivno se kod nas ne bi docekivali generali oslobodjeni za, recimo, Kosovo (gde je analogija identicna "Oluji").

bezimena

pre 11 godina

...reče Tomo koji negira zločin i genocid u Srebrenici..koji LAŽE da je Vukovar "oduvek " bio srpski grad gdje je živjela večina Srba..ON priča o pomirenju?!?!? ON?!? Koga je iznjedrrila na političku sceno najgora stranka u povijesti svih demokracija..ON?!? Čiji je zamjenik i danas ministar obrane hodočastio po Glini 1992 i lagao ondašnje Srbe i tjerao ih u propast svojim izjavama o Velikoj Srbiji i o nepobjedivoj vojsci tzv RSK...ON?...i objavite mi komentar..u duhu pomirenja i tolerancije
(FeboZg, 20. novembar 2012 18:48)

Rekli ste isto što i ja mislim, s tim što bih dodala da je ova oslobadjajuća presuda bila očekivana pošto su vlast u Srbiji "osvojili" predstavnici crveno-crne prošlosti 90-tih. Gradjani Srbije su hteli reprizu te vlasti, pa je bilo logično da se gradjanima Hrvatske vrati njihov general koji ih je odbranio u tim zlim vremenima, za svaki slučaj...

Astra

pre 11 godina

"Interesuje me jedna stvar - zašto na B92, srpskom sajtu imamo toliko hrvatskih komentatora, a na hrvatskim sajtovima, srpskih komentara skoro i da nema?
(Blagzor, 20. novembar 2012 22:30)"

Javi Vučiću da odmah smeni glavnog urednika tog Interneta što pušta ovoliko Hrvate..

I da postavi nekog stručnog, koji će da radi u interesu naroda.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad

pre 11 godina

"Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog tribunala nikako ne ide u prilog"
Hahaha, znamo mi dobro tvoj plan vojvodo.
Svima nama dobro još odjekuje Karlovac-Karlobag-Virovitica. http://www.youtube.com/watch?v=nGwmRH-8vsw

amelia

pre 11 godina

Republika hrvatska je za operaciju oluja osudila 2380osoba od toga 395 dok su bili pripadnici hrvatske vojske.

Znate li koliko bi srbija da ima isto efikasno pravosudje trebala imati presuda za sve zlocine hrvatskoj i bosni?

Dok nebude 100 000presuda protiv vlastitih gradjana za nedjela koja su cinili nemate ikakva prava drugima prebacivat.
Vase sudstvo je 0 farba za medjunarodnu zajednicu.
A s obzirom kako vasi pravnici govore o presudi za gotovinu jasno je zasto je tako.

bezimena

pre 11 godina

Грешка је само у томе што Србија није била никада земља освајача, већ земља браниоца !!!
(ANA 797, 20. novembar 2012 19:29)

Kako da ne, branila je 90-tih Hrvatsku i BIH od njenih gradjana, da bi sebi zabiberila na Kosovu braneći se od SVOJIH gradjana, tako što je ubijala CIVILE druge nacionalnosti...'ajde saberite se i ne pričajte gluposti.

p.s. prestanimo da se lažemo, egzodus i pogibelj srpskih CIVILA, najavljen kao "povlačenje" na 2-3 dana, izazvali su Martić i Babić, dva nepismena ratna profitera, kako bi zaštitili sebe i svoje oružane snage!

kaokao

pre 11 godina

Nisma znao, stvarno nisam znao da je Haški sud osnovan u svrhu pomirenja Srba i Hrvata. Mislio sam da je riječ o sudu, a ne mirovnoj organizaciji. O sudu koji sudi na temelju dokaznog materijala i koji donosi svoje odluke, ne u svrhu pomirenja. nego nekakve istine o događajima iz prošlosti. Zašto bi odluka o oslobađanju Gotovine otežala odnose, a odluka o oslobađanju majora JNA Radića za Vukovar bi ih po Srbima, valjda trebala unaprijediti??? Pa kakav je to sud koji je trebao suditi samo da zadovolji naše kriterije pravednosti, u kojoj je uvijek kriv onaj drugi??

laki

pre 11 godina

Znate vi odlicno sta ste radili i zakuvali.Zbog toga niste bas merodavni da dajete takve izjave,kriminalce pustate na slobodu.Nego,znate li koliko je dece jos siromasnije i odlaze gladna na spavanje,za ovih nekoliko meseci,uskoro ce i da se smrzavaju.To je vas domaci zadatak,a ne vecite price o pravdi,a od pravde nema ni P.Zasto ne kritikujete poslanike,ne odlaze na sednice a vuku debele plate,dok poreski obaveznici grcaju u mukama,zaradjujuci vam te plate.Nisam cuo da ste to kritikovali,kakva je ovo vlada,mnogo ste obecavali,a ono sve gore.Niste opozicija,i nemojte vecito da krivite druge,dokazite da ste bolji.

Jogi Letač

pre 11 godina

A šta je naš vajni predsednik pre neki dan uradio? Pomilovao je osuđene kriminalce kako bi "napravili više mesta u zatvorima". Treba da se poklopi ušima i ćuti.

amelia

pre 11 godina

@EU PM

Hrvatska je 1991 zbrinjavala 550 000izbgjelica i prrognanika a 150 000 je bilo izvan hrvatske po trecim zemljama.

Tko je te ljude tjerao, od kuda, i zasto?

Veselin

pre 11 godina

Srbija je dobila novu vlast koja će se odgovornije ponašati prema nacionalnim pitanjima, ako sami ne budemo lobirali za sebe i branili svoje stavove i istinu niko drugo to neće sigurno činiti za nas.

A, zbog cega ste se sastali?

pre 11 godina

A, ovaj, jesu li uopste razgovarali o Kosmetu? Valjda se UNMIK bavi time, a ne odnosima Srbije i Hrvatske i zasedanjem UN?

GLOBALISTA

pre 11 godina

Посматрано очима обичног човека ово ослобађање се пореди са пуштањем оних нај опаснијих затвореника који ће поновити свије дели јер нису осуђени ни првог пута.То је лоша матрица по цели свет и могућ домино ефекат.Срби и Хрвати тешко да ће моћи да једном за свагда буду у нормалним односима !

o.samardzic

pre 11 godina

srbija je za pomirenje samo neka se sve republike izvinu srbima za to sto nisu pristale da budu njihovo roblje a srbija ce da podize optuznice za one sto su se branili od cetnicke agresije i svi moraju da zaborave cetnicko orgijanje nad nemocnima i da priznaju da su se sami ubijali samo da optuze postene srbe koji ni sami sebi nemisle dobro

zgb

pre 11 godina

Puna usta govora o pomirenju upravo od onih koji su najvise zla izazvali i uvjerljivo najvise zlocina pocinili. Nisu Srbi ti koji trebaju nuditi pomirenje vec ga trebaju cekati. A docekati ce ga nikad tako da uzalud vam trud sviraci.

Goran

pre 11 godina

Zašto će otežati proces pomirenja? Zna se ko je zastupao teoriju Velike Srbije, Krlobag-Ogulin,Karlovac,Virovitica! Svedoci smo kolika nam je zemlja.Pa da smo Saher torta ne bi nas cepkali ovako na parče. Svako ko je kinio na nas mi smo dobili tešku upalu plića i još je lečimo pogrešnim lekovima.Jadno jeste. Ko gubi ima pravo i da se ljti. Trener je postavio lošu taktiku i izgubili smo sve mečeve. Kada si poslednji zna se kako se s tobom postupa. Poslednji nikom ne treba. Vi ste momci zonska liga.Kada naučite da igrate možete da se takmičite u ligi šampiona a do tada igrajet klikere. Na žalost ove nacije trener se igrao sa ljudskim životima, nečijom imovinom,verom...Odakle uopšte ideja pomirenja pošto su se svi ogradili i pobegli glavom bez obzira od Srbije da oni uopšte i žele i minimum pomirenja.Opet ideja ujedinjenju prijateljstva bivše SFRJ. Pa da je postojao onaj neophodni minimum "prijateljstva" pa zar bi uopšte došlo do ovoga? Prvo reši problem u svojoj kući. Da ona bude čista i poštovana pa kao stari bik sačekaj da drugi dodju kod tebe da ti ponude prijateljstvo.

SRB BG

pre 11 godina

Pravda Istina Ljubav Vera Nada te reči ništa neznače onima koji su nas bombardovali.Amerikanci su toliko glup narod da opravdavaju ubijanje crnaca u Sijetlu i to tako što je garda je prešla tenkovima preko njih, a samo su hteli svoja prava. Na drugoj strani podržavaju seceseonističku politiku šačice Albanaca na Kosovu koje je deo teritorije Srbije. Brate što se mešaju svuda u svaki sukob.Ne bi me čudilo da mi sutra Obama dođe na vrata da presuđuje kućne razmiruice.

Lika

pre 11 godina

ne treba nama pomirenje s nekim ko ni ne zna gdje su granice njegove države, ko svojata tvoje kao svoje, takav je uvijek prijetnja i nema smisla pomirba sa takvim.
Mi smo susjedi ali samo to susjedi. Neke stvari su napravljene u prošlosti koje će vječno utjecati u budućnosti.

hm

pre 11 godina

Mnogi će se ovdje smijati ali svejednu ću reći...

Mi u Hrvatskoj smo se iskreno bojali Tadića, taj je bio tih i opasan, grlio, ljubio, ljepo pričao ali je navlačio vodu na svoj mlin.

Nikolić, Dačić i Jeremić samo laju, i tako već godinama, galame, čupaju kosu, tuže se... Takvi nisu problem, njih se samo ignorira i pušta da rade što hoće, sami sebe će na kraju diskreditirati.

Bitno je što se Tadić kada mu se bacio mamac uvijek nekeko izmigoljio, ovi se bacaju i gutaju svom silom.

Optimus

pre 11 godina

"(hm, 20. novembar 2012 22:47)"

Pa, stvar je u tome da je Tadić ipak bio državnik, koji je pokušavao da izdejstvuje maksimum za državu u datim okolnostima.

Dok su ovo...radikali. Ovima je maksimalni domet da na primer zatvore novine koje im ne pišu hvalospeve, da pretuku nekoga u TV studiju i posle kažu da se okliznuo na koru od banane, da se raduju ubistvu premijera Đinđića, da anonimno prete devojci od 23 godine da postane član njihove organizacije ne bi li se dokopali nekakve vlasti negde, da isteruju decu iz obdaništa jer nisu srpska, i tako tome slično.

Jedini njihov ratni uspeh je zauzimanje stanova od po 200 m2 na elitnim lokacijama na Novom Beogradu u sred bombardovanja, što je i bio krajnji cilj svih ratova koje Srbija nije vodila tokom 90-tih.

Jesam li spomenuo da predsednik ima kupljenu diplomu nekog fakulteta čije ime verovatno ne ume ni da izgovori, a da ministar vojni ni vojsku nije služio, iako je u to vreme bila obavezna? Lakše mu je bilo da u rat šalje druge...

bezimena

pre 11 godina

(Неко ко гледа све, 20. novembar 2012 21:57)

Ne znam šta ste hteli da kažete sa "brat mi je bio domobran", moj svakako nije, ali je otac 3 godine bio jasenovački logoraš...mene može da bude sramota samo zato što sam OSTALA NORMALNA u suludim vremenima 90-tih, pored takvih kao Vi i mnogi drugi, ali eto nije! Naprotiv, vrlo sam ponosna na to što razlikujem istinu od laži, dobro od zla, realno od virtuelnog itd.!

Glasinac

pre 11 godina

Srbija je u prošlosti doživljavala i veće nepravde od međunarodne zajednice , a doživljavaće ih još u budućnosti , ali to ne sme ta utiče na stabilizovanje odnosa u regionu. Moramo se izdići iznad svih problema i učiniti sve da se normalizuju odnosi sa svim državama u okruženju.

crni domino

pre 11 godina

"бесомучно експлоатисати до миле воље (у стилу Јуес стила"
(Пробудите се, председниче!!!, 20. novembar 2012 19:40)
Nepoznati, i ti ga odvali kao ponekad Nikolic!
Jues stil iliti Zelezara u Smederevu, da bi radila, mora sve, ama bas sve, ponavljam sve da uveze da bi radila! Ti radnici su imali najbolje plate u vreme USSteel-a otkada postoji zelezara. To su cinjenice, ne tvoja lupetanja.
I jos nesto, Predsednik je budan ali prirodno nezreo da bude nas Predsednik. U tome je problem.
PS: Ni lazne diplome ne pomazu.

Dejan KŠ

pre 11 godina

Ovako je lakše i srpskim i hrvatskim i bošnjačkim i drugim ex-Yu "državnicima". Zamislite te "umne glave" kada ne bi imali izgovora i morali nešto zaista da rade i pokrenu u korist svojih gradjana, koji jedva preživljavaju. Pa svi bi se razbežali, a one "pametnije" bi oterali motkama, koje su i u Srbiji i u Hrvatskoj i svugde u svetu iste. Tada bi se videlo da li imamo oko čega da se svadjamo, a za patriJote svih nacija neka Hrvatska da jedno pusto ostrvo, pa nek se tuku do mile volje, šakama naravno, da ne zagadjuju okolinu.

Marko

pre 11 godina

Hvala Bogu danas hrvati i srbi ne ratuju,ne stradavaju,prema tome nemaju se sta miriti.Mi imamo svoj put,svoje probleme,kao i Vi svoje.Nemamo bliske susrete,te se u principu ta mrznja moze osjetiti jos samo u virtualnom svijetu,forumima i sportskom terenu,a ne na ratistu.Vjerojatno Vas odredjeni broj hrvata,muslimana i albanaca nece nikad voljeti kao i Vi njih,ali nije u tome poanta,na koncu voljeti mozemo samo svoje najblize,obitelj,prijatelje.Poanta je da se trebamo postovati,a postovanje za zavrijedjuje djelima,nije vrlina s kojom se covjek rodi.Medjutim morate se probuditi,rascistite neke stvari sami sa sobom i krenuti naprijed radi sebe samih i onda ce Vas vecina tih ljudi barem postovati.Ja imam dosta prijatelja u Srbiji i postujemo se se kao ljudi i uvazavamo razlicite vjere,nacionalnost,obicaje,Zvezda,Dinamo itd.Medjutim oni su apsolutno svjesni posljedica Miloseviceve krvave politike,no ne osjecaju se niti se trebaju osjecati krivim za to kao i ja za Jasenovac,ali se trebamo suociti s istinom i preuzeti odgovornost da se to ne ponovi,kanitiprica,mitova i graditi bolju buducnost sebi i svojoj djeci.

hysi

pre 11 godina

Nikolić: Presuda otežava pomirenje.
Za ovo trebaliste da MISILTE prije nego ste krenuli u rat(licno ste bili na ratiste presed. Nikolicu.) sa svima u bivsoj YU.

Marko

pre 11 godina

Ljudi okrenimo se buducnosti.Svi mi nekad radimo pogreske iako nekad imamo dobre namjere ali ispadne sasvim nesto drugo, ali iz njih trebamo nesto nauciti i krenuti naprijed.Kako u svakodnevnom zivotu tako i onog dana kad zaokruzujemo kandidate na glasackom listicu.Evo promjerice, Sanader je bio najpopularniji,najomiljeniji i najutjecajniji politicar u Hrvatskoj kojeg je vecina podrzavala, sto se na kraju pokazalo i na demokratskim izborima.Jednog dana gradjani Hrvatske shvate da je radio lose stvari i svi ga mrze,osudjuju,odricu,priznaju sebi da su bili u zabludi,lupaju se po glavi i pitaju se kako su mogli biti glupi,nauce lekciju,idu naprijed .Milosevic je bio najpopularniji,najomiljeniji i najutjecajniji politicar u Srbiji kojeg je vecina podrzavala,sto se na kraju pokazalo i na demokratskim izborima.Jednog dana gradjani Srbije shvate da je radio lose stvari,nitko ga ne mrzi,ne osudjuje,ne priznaju sebi da su bili u zabludi,nista ne nauce,stoje na mjestu i nikakvu lekciju ne nauce.

Mario

pre 11 godina

@Blazgor. Nema srpskih komentara na HR portalima? Pa vi tamo stalno visite. Pogledajte na Vecernjem, Jutarnjem, 24 sata i pogotovo Index.hr. Vise tamo danima i diskutiraju...o kompleksima. A koliko su veliki kompleksi kod vas govori cinjenica da imate toliko clanaka o Oluji, Gotovini, Markacu itd. Evo jedino B92 ima cijelu analizu, tekstove itd. Ni na HR portalima nema toliko o generalima nego kod vas. Sta vas briga? Krajina je sigurno bila u Srbiji tada? Zasto se vi uopce brinute tome? Kompleksi su veliki!

Zeljko

pre 11 godina

Srbija dok je doticni predsjednik nemoze se pomiriti sama sa sobom a kamoli sa nekim drugim.
Sa Nikolicem na celu to je isto kao da ste birali Milosevica.

kanibal

pre 11 godina

Pazi ga radikal, on je oduvek bio pacifista...

I ima obraza da uopšte spominje ovu temu?

Još pre 20 godina smo vam govorili da nije dobro to kako ste naumili, i od taka smo mi izdajnici, a vi ste konstantno patriJote.

Ja ne znam kako vam to uspeva, ali kad imate narod sa pamćenjem zlatne ribice, sigurno nije problem. Pola Srbije će se zakleti na ikoni da je za vas prvi put čula pre godinu-dve, kad ste skinuli bedž.

A najmanje pola komentara ovde i dolazi od takvih mentalnih sklopova.

Tomo, znamo te bre ko si i šta si... Smrt fašizmu!

Hrvat7

pre 11 godina

Kvarner,

meni je čast da živiš u istoj državi kao i ja. Kad vidim tvoje komentare, nemam riječi i bude me sram zbog svega lošeg i nepravednog u Hrvatskog i od strane Hrvata, a toga je sigurno jako puno. Pozdrav

Dub

pre 11 godina

Nemojte komšije više. Nemojte molim vas. Iskreno. Puno je ovih dana teških riječi palo. Puno. Previše. I kako ćemo sutra?? Hoćemo li opet dizat neke zidove, granice?? Ili ćemo pokušati našoj djeci dati nadu u (evo upravo ga gledam na hrvatskoj teve) Bolji život?? Istine ne pišu sudovi, pa ni haški,oni samo sude, i to pojedincima za počinjenje kaznenih djela. Povijest (istorija) je ta koja će reći o svim ovim događajima, koje bi ja osobno najradije htio zaboraviti. Bio sam dječačić, slomljen, ja i majka zabrinuti za oca na ratištu (hoće li se vratiti kući???). Je li ikome od vas poznat taj strašan strah djeteta koje čeka oca sa ratišta??? Hoće li doći najgora vijest i crni glasnici... Užas, ne želim da nitko od vaše djece osjeti to što sam ja ovdje, te davne 92, u okolici Dubrovnika. Danas ne mrzim nikoga jer mrziti ne znam. Imam danas malog sina kojemu želim da putujem studira, radi, da posjeti i Srbiju i Rusiju i Paragvaj i Urugvaj. Da bude sretan. I, kao što vaš Đole kaže, samo da rata (više) ne bude...

Kaiser

pre 11 godina

Parti brejkeru...nisi baš morao tu blasfemiju :)

Sad si mnogima pokvario dan.

Zar tako o Tomi, novoj političkoj zvezdi našeg neba, koji se niotkuda pojavio pre godinu dana? I Vučiću, takodje novoj političkoj zvezdi našeg neba koji se takodje niotkuda pojavio pre godinu dana?

Većina ljudi ovde ih zna upravo toliko - jer teško da pamte i šta su jutros jeli.

Kokan

pre 11 godina

Ne znam zasto Nikolic daje takve izjave kad dobro zna da ce opet biti pomirenja ako ne milom ono silom. I dok je BoTa isao da se rukuje bilo mu je smesno, a da vidimo njega sta ce sad da radi. I kako ce svojim biracima sve to da objasni ako uopste namerava sta da im objasnjava i dal' vredi da im sta objasnjava, jer ce oni sve to smatrati za veeeeliku njegovu pobedu!

LULI

pre 11 godina

Bog zna kako i Evropa i Amerika otvaraju svoje granice i apeluju na pomirenje, a onda ovakvim potezom vrate celu situaciju na sam pocetak. Kako da razumeju i oproste porodice zrtava Ante Gotovine i Mladena Markaca?

mika mitrović

pre 11 godina

Ovo ce stvoriti osnov da dobri odnosi sa Hrvatskom niz godina budu naruseni, sto nije dobro za region...
(Ivana, 23. novembar 2012 09:49)

Koji dobri odnosi što vam je to Tadić rekao pa koliko je vratio Srba proteranih nazad u Hrvatsku koliko Srba može bezbedno danas dan da ide na letovanje.Dobri odnosi ne znači ako jedna zemlja čini sve da se to desi a druga ne ono moraju biti obostrana.