"Trebalo sačekati presudu za Džaju"

Nema pravne prepreke da Džajić bude na čelu radne grupe u Zvezdi, ali država je trebalo da sačeka presudu u procesu koji se protiv njega vodi, kaže Antonijević.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2012.

20:48

Default images

Džajić je u utorak izabran za predsednika devetočlane radne grupe koja će biti na čelu ’crveno-belih’ do kraja jesenjeg dela sezone, a koja je formirana posle ostavke predsednika Vladana Lukića.

Na čelu radne grupe koja treba da spase FK Crvena zvezda od višemilionskih dugova našao se Dragan Džajić - legenda ovog kluba i srpskog fudbala, ali i čovek koji čeka prvostepenu presudu u procesu u kom je optužen da je protivpravno prisvojio 8 miliona evra na transferima igrača baš FK Crvene zvezde.

„Ono od čeka polazite kada se bavite ljudskim pravim je pretpostavka nevinosti, ali ostaje gorak ukus oko toga na koji način je ova radna grupa formirana, samim tim što postupak koji se vodi protiv Džajića nije pravosnažno okončan. Mislim da bi poruka države, koja se uplela u ovu priču, trebalo da bude drugačija, da se sačeka pravosnažnost jedne presude i da se pravosuđe, koje je izuzetno slabo u ovom trenutku, ne stavlja pred ovakve izazove - da procenjuje da li neko koga država imenovala u telo, trebalo da bude na čelu ovakvih radnih grupa,“ rekao je, gostujući u vestima B92, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević.

On kaže da nema pravne prepreke da osoba kojoj se sudi, a nije osuđena zauzme bilo koju funkciju, ali se tu moralna poruka ovim putem šalje. „Na državi je koja se uplela u celo ovo pitanje, da proceni da li u to jedno paradržavno telo koje raspolaže državnim parama, da li treba da na njenom čelu bude neko ko je trenutno na optužnici.“

U kratkom smo periodu videli dve osobe koje zauzimaju značajne funkcije- jedan je ministar, a drugi na čelu tima za spasavanje Zvezde, a koji vuku sudske procese, koji pri tome, u trenutku kada su imenovani, nisu završeni presudom – zatvorskom kaznom ili oslobađajućom presudom. Na pitanje kakva je poruka srpskom pravosuđu, on kaže:

„Pravosuđe nije pokazalo da je imuno na to da se nekima koji su u vrhu političke moći, vlasti, kojima se daju pojedine pozicije, da pravosuđe može da izađe na kraj sa takvim postupcima, već se vrlo često radi o tome da pravosuđe poklekne negde na pola puta, i da nemate jedan zadovoljavajući kvalitet suđenja u tim slučajevima.“

Upitan šta misli o izjavi prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da su Partizan i Zvezda veliki problem za sve nas u državi i da se ne sme dozvoliti da ova dva sportska društva odnosno fudbalski klubovi propadnu, Antonijević je rekao da insistira na tome da je Crvena Zvezda jedno udruženje građana. „Mislim da svi građani zaslužuju odgovor zbog čega bi se država, parama koje su pare svih nas, svih poreskih obveznika, svih građana, zbog čega bi se rešavala ovakva pitanja, i da li je to jedini način, i da li je to ono što građani žele. Da li postoje neki bolji način da se ova sredstva utroše, ukoliko ste već rešili da ih potrošite iz bidžeta...“

Komentarišući najavu da će biti reprogramirano oko 60 miliona evra dugova Crvene Zvezde, uključujući ogormne sume koje se duguju na ime poreza, jedan posetilac sajta B92 pita da li će država izaći u susret i njemu koji duguje za komunalije 300.000 dinara, zato što je nezaposlen, i koji očekuje neku vrstu pomoći.

„To je jedno legitimno pitanje koje svaki građanin može da postavlja - da li je to najefikasniji način da se troše budžetska sredstva, da li je to nešto što odgovara građanima u ovom trenutku, ili možda postoji bolji način da se u ovom trenutku potroše ionako oskudna državna sredstva," rekao je Antonijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: