SAD očekuju poslušnost od Srbije

Politika Vašingtona prema Srbiji se ne menja. Od Beograda i Prištine se traži da sarađuju, a nezavisnost Kosova je neupitna za SAD, kažu iz Stejt departmenta.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

21:58

Default images

Tretman Srbije i regiona u drugom predsedničkom mandatu Baraka Obame biće manje-više isti: prepustiti Evropskoj uniji da se bavi Balkanom, uz strogi monitoring Bele kuće.

Ovako bi ukratko mogla da se opiše buduća politika Baraka Obame prema Srbiji. Sagovornici "Novosti", zvaničnici Stejt departmenta, kažu da će se Obama "obrušiti" na rešavanje problema u sopstvenom dvorištu i SAD će sve manje igrati ulogu svetskog policajca. Ambasador Džon Nej, zadužen za pitanja izbora i američke spoljne politike u Stejt departmentu, kaže za "Novosti" da ne treba očekivati promenu kursa:

"Od Beograda i Prištine očekuje se da sarađuju kako bi se stavila tačka na nerešena pitanja. Amerika ne želi previše da se meša u dijalog, to je prepustila EU, ali će budno pratiti proces i da li se izlazi izvan granica prihvatljivih za Vašington, za koji je nezavisnost Kosova završena priča", kaže Nej.

Dan posle izbora Obama se već uhvatio u koštac s domaćim problemima, razrađujući strategiju kako će sarađivati s Kongresom, gde su republikanci zadržali "kontrolu" nad Predstavničkim domom. On je posle samo nekoliko sati sa suprugom Mišel i kćerkama napustio Čikago i započeo seriju sastanaka sa saradnicima na temu fiskalne krize i pomirenja razlika demokrata i republikanaca u smanjenju poreza i budžetskog deficita.

"Problemi sa kojima se SAD suočavaju ogromni su i zahtevaju da se mobilišu sve snage kako bi se izbegao katastrofalni ekonomski scenario", rekao je Volter Podrazik, analitičar iz Odseka za spoljnu politiku.

I gradski odbornik u Čikagu Dik Simpson kazao je "Novostima" da će Obama morati hitno da se pozabavi ogromnim deficitom, inače će "doći do totalnog kraha američke ekonomije".

"Balkan zaista nije na radaru Vašingtona."

Sagovornici "Novosti" dodaju da Vašington ne gleda blagonaklono na činjenicu da se mnoge zemlje, pa i Srbija, u ekonomskim vezama sve više okreću Rusiji i Kini, ali da u ovom trenutku Amerika nema ni snage ni resurse da to promeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: