Dačić i Vučić danas o lokalu

Predsednik vlade Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić danas bi trebalo da se sastanu kako bi razgovarali o koalicijama na lokalnom nivou.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.10.2012.

00:45

Default images

Ovaj sastanak je u u Utisku nedelje najavila Jadranka Joksimović, članica predsedništva SNS.

Jedan od povoda je odluka SPS-a i URS-a da sa vlasti u Smederevskoj Palanci skinu SNS.

Podsetimo, Smederevska Palanka je za nepuna tri meseca dobila svoju treću vlast. Demokrate su raskinule koaliciju sa naprednjacima i uz pomoć socijalista i URS-a formirali novu vlast.

Ova odluka razljutila je SNS, čiji je lider Aleksandar Vučić izjavio da takvi potezi partnera neće proći bez posledica.

Premijer je dan uoči sastanka kazao da u vladajućoj koaliciji postoje problemi, ali ne takvi da će zbog njih pasti vlada, kako je u javnosti počelo da se spekuliše nakon Vučićevih poruka.

Lokalne koalicije su samo jedna od tema, ali Dačić nije precizirao o čemu će sve razgovarati sa Vučićem.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je da Srpska napredna stranka još nije zvanično uputila zahtev za promenu vlasti u Beogradu, ali da su socijalisti, ako se to desi, spremni za razgovor.

"Mi smo spremni i otvoreni za razgovore na tu temu. Pre dva ili tri meseca to se postavljalo kao etičko pitanje od strane Srpske napredne stranke", kazao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Komentarišući navode o nesuglasicama u vladajućoj koaliciji zbog usaglašavanja vlasti na republičkom i lokalnom nivou, Ružić je rekao da očekuje da će današnji susret lidera vladajućih stranaka Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađan Dinkića "relaksirati problem, ako on uopšte postoji".

"Ne vidim da lokalna samouprava i lokalne koalicije mogu da budu važniji od državnih pitanja, kao što je Kosovo i važnih državni infrastrukturni projekti i investicije", kazao je Ružić.

On je podsetio na odluku predsedništva SPS-a da svuda gde postoji politička volja i matematička mogućnost dođe do prekompovanja lokalne vlasti i njenog usklađivanja s republičkom vlašću i napomenuo da je, što se tiče SPS, politička volja nesporna.

"Mnogo je lakše za građane u tim lokalnim sredinama da lokalna vlast korespondira sa republičkom, oni koji to danas kritikuju isto su radili u prethodnom mandatu", kazao je Ružić.

Na pitanje gde je to promena vlasti matematički moguća Ružić je pomenuo Leskovac, Šabac, Zaječar, Knić, Sombor i Kuršumliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: