Ban: Sankcije pogađaju narod Irana

Sankcije uvedene Iranu imaju ozbiljane posledice po iranski narod i ometaju humanitarne operacije u toj zemlji, kaže generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

20:37

Default images

"Sankcije zavedene Iranu imaju značajne posledice po narod, došlo je do povećanja inflacije i povećanja stope nezaposlenih, kao i manjka neophodnih proizvoda među kojima i lekova", navodi Ban u izveštaju Generalnoj skupštini UN koji je danas objavljen.

Protiv Irana su uvedene sankcije UN, SAD i EU zbog odbijanja da prekine svoj nuklearni program, za koji strane sile i njihovi saveznici strahuju da je deo plana u cilju pravljenja nuklearnog oružja.

Teheran, međutim, to negira, govoreći da je njegova atomska aktivnost usmerena isključivo u medicinske svrhe i proizvodnju električne energije.

Vrednost iranske valute je znatno opala tokom prošle godine, a samo proteklih 10 dana izgubila je trećinu vrednosti, što je izazvalo ulične proteste, prenosi britanska agencija Rojters.

Iranu su četiri puta nametane sankcije između 2006. i 2010. godine, sa ciljem, kako su govorile zapadne sile, da utiču na vladu, a ne da pogode narod, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: