Najbolji zakonski tekst o amnestiji

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da usvajanje zakona o amenstiji ne znači da će se svih 3.600 osuđenika obuhvaćenih amnestijom naći na slobodi.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

17:00

Default images

On je pohvalio napravljeni predlog zakona i ocenio da je to do sada najbolji zakonski tekst o amnestiji. Selaković je, posle razgovora sa vršiocima funkcija predsednika sudova u Nišu, rekao da je situacija u srpskim zatvorima teška, jer je ukupni kapacitet nešto više od 7.000 zatvorenika, a u zatvorima se nalazi trenutno oko 11.000 pritvorenika i osuđenika.

"Oni koji su osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca biće na slobodi, oni koji su osuđeni do šest meseci, njima će kazna biti umanjena za 50 odsto, a ostalim osuđenicima će kazna biti umanjena za četvrtinu", podsetio je Selaković u razgovoru sa novinarima.

On je ukazao da se amnestija ne odnosi na izvršioce teških krivičnih dela kao što su teška ubistva, polni kriminal, organizovani kriminal, davanje i primanje mita, terorizam ili na lica koja su osuđena za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga.

Amnestijom neće biti obuhvaćeni ni oni koji su tri puta pravosnažno osuđeni, a prvi put će se amnestija odnositi na lica starija od 70 godina.

Selaković je napomenuo da je nacrt tog zakona rađen od samog početka rada Ministarstva pravde i da nije u bilo kakvoj uzročnoj vezi sa navodnim najavama protesta u srpskim zatvorima.

On je, upitan o stradanju gardista a povodom godišnjice od tog događaja, rekao da je adresa za to pitanje Vrhovni kasacioni sud i republičko tužilaštvo.

"Ministar pravde ne treba da komentariše sudske odluke. Ako je ranije bilo političkih pritisaka i prepreka, one sada ne postoje. Nadležni organi treba da daju odgovore koje postavlja javnost", kazao je Selaković. Ministar Selaković je dodao i da će ministarstvo probleme pravosuđa rešavati na sistemski način, ali da najpre u kratkom roku treba otkloniti štetne posledice prethodne reforme.

Najavljujući novu Startegiju za reformu pravosuđa i novi akcioni plan, Selaković je rekao da će sudije i tužioci, kojima su usvojene žalbe, biti vraćene na posao, kao i da će konačan raspored dobiti sa usvajanjem nove mreže sudova u Srbiji.

Komentarišući negativan izveštaj Evropske komisije o stanju u srpskom pravosuđu, Selaković je rekao da se može uraditi puno kako bi to stanje bilo bolje.

Iz izveštaja možemo izvući uzroke, a možemo uočiti šta to treba lečiti, kazao je Selaković i primetio da imamo mnogo primera iz ranijeg perioda koji pokazuju kako ne treba raditi.

On je rekao da će se u narednom periodu raditi na nezavisnosti sudija i sudova, njihovoj nepristrasnosti, kao i na efikasnijem radu sudske administracije, jačanjem Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca kao tela koja su garanti nezavisnosti i nepristrasnosti.

"Ukoliko nisu dobri zakoni, menjaćemo zakone", kazao je Selaković novinarima posle razgovora sa vršiocima funkcija predsednika sudova u Nišu.

Selaković je istakao da su sva pitanja "na stolu" tokom izrade nove strategije, tako da postoji šansa da se u strategiji nađu i pitanja sastava i promene postupka u izboru članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

O tome treba najbolji i adekvatan odgovor da daje velika radna grupa koja radi na izradi tog dokumenta, napomenuo je ministar. Selaković je rekao da je sa kolegama u inostranstvu razgovarao o tim pitanjima, kao i da je rezultat tih razgovora da ne treba menjati proceduru izbora i sprovoditi izbor po njima ukoliko ta pravila nisu važila u vreme izbora postojećih članova.

To je diskutabilno sa stanovišta demokratskog izbora i ako se vrši novi izbor treba ga vršiti po postojećem zakonu, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: