Počelo novo suđenje anarhistima

U Beogradu je ponovo počelo suđenje tzv. “Beogradskoj šestorci”, koji su optuženi da su bacili tri molotovljeva koktela na ambasadu Grčke u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

09:13

Default images

Takođe, oni se terete i da su napisali grafit na fasadi zgrade.

Suđenje je počelo nakon što je Apelacioni sud poništio prvostepenu oslobađajuću presudu. Inače, šest pripadnika pokreta Anarho-sindikalistička incijativa prvobitno su optuženi za međunarodni terorizam, ali je optužnica u međuvremenu prekvalifikovana u izazivanje opšte opasnosti.

Tužilaštvo smatra da su izazvali “opasnost za život i imovinu većeg obima” i to sa umišljajem, tako što su bacili dva molotovljeva koktela, od kojih je jedan pao na fasadu, a drugi na trotoar i napisali anarhistički simbol “A” na zgradi grčkle ambasade. Svih šestoro optuženih ne priznaje odgovornost.

“Mi smo na početku optuženi za međunarodni terorizam i to je samo po sebi bilo toliko neverovatno i bizarno, ali je zahvaljujući nekom ispravnom suđenju pokazano da nema osnove za bilo šta, ne samo za međunarodni terorizam, nego i za izazivanje opšte opasnosti, kako je sada kvalifikovano”, kazao je Ratibor Trivunac, jedan od optuženih.

Šestoro optuženih kažu da su svojim činom želeli da pokažu solidarnost sa, kako navode, “grčkim radničkim aktivistom koji je nevin čamio u pritvoru”, kao i da nisu “napali” ambasadu, već da su na trotoar ispred zgrade bacili dve flaše sa zapaljivom tečnošću, koja se pri tome nije ni zapalila

“Ova deca su iz nekakve solidarnosti sa čovekom koji je nevin ležao u grčkom zatvoru hteli samo da daju do znanja da i oni postoje na ovoj planeti i da ne podržavaju nehumanost prema licu lišenom slobode, a onda je neko odlučio da tu njihovu humanu aktivnost pretoči u međunarodni terorizam“, kazala je Zora Dobričanin, branilac Tadeja Kurepe.

Početak ponovljenog suđenja za napad na grčku ambasadu ostao je u senci prošlonedeljne oslobađajuće presude za paljenje američke ambasade 2008. Iako se na snimcima jasno vidi da materijalne štete na grčkoj ambasadi skoro da nema, suđenje “Beogradskoj šestorci” se nastavlja, dok za upad u američku ambasadu i njeno paljenje, kada je jedna osoba poginula, niko nije odgovarao.

Za paljenje američke ambasade, kao i kamenovanje ambasada Hrvatske, Nemačke i Turske, nakon mitinga “Kosovo je Srbija” 21. februara 2008. nedavno je optuženo još 12 osoba, a to suđenje tek treba da bude zakazano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: