Ahmadinežad: Zapad zastrašuje

Ispred zgrade UN u Njujorku održan protest protiv predsednika Irana Mahmuda Ahmadinežada, koji je u svom govoru optužio Zapad za nuklearno "zastrašivanje".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 26.09.2012.

17:34

Default images

Govor iranskog lidera su bojkotovali predstavnici SAD i Izraela.

Na Menhetnu je danas bila velika gužva zbog tri protesta - jednog za otcepljenje Tibeta od Kine, drugog za promenu režima u Siriji i trećeg i najbrojnijeg, protesta protiv lidera Irana Mahmuda Ahmadinežada. U najvećem protestu učestvuje i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani.

Na protest protiv režima u Iranu došle su izbeglice iz Irana, imigranti i Amerikanci koji su protivnici Mahmuda Ahmadinežada i koji se zalažu za promenu vlasti u toj velikoj azijskoj zemlji.

Svi američki mediji izveštavaju o velikoj uznemirenosti Amerikanaca, posebno Jevreja, zbog toga što je lider Irana uopšte došao u Njujork i što mu je dozvoljeno da govori u UN i to baš danas na veliki jevrejski praznik Jom Kipur.

Okupljenima na protestu se pridružio i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, sa kojim je kratko razgovarala reporterka B92 Ljubica Gojgić.

Đulijani, inače republikanac, oštar je kritičar američkog predsednika Baraka Obame, jer smatra da akcija protiv Irana mora biti momentalna, žestoka pošto se "režim u Iranu mora promenti po svaku cenu".

Đulijani je rekao da je sramotno što su Ujedinjene nacije omogućile Ahmadinedžadu da govori pred Generalnom skupštinom, pogotovo na dan jevrejskog praznika Jom Kipur.

Đulijani je rekao da su na taj način Ujedinjene nacije pokazale nepoštovanje prema Jevrejima, a Ahmadinedžada nazvao "ubicom" i "životinjom".

Demonstranti, među kojima i izbeglice iz Irana, nosili su žute majice sa likovima ljudi za koje kažu da su masakrirani od strane iranskog režima i njegovog lidera.

Više stotina njih prošetalo je ulicama Menhetna u blizini sedišta UN, jer im nije dozovljeno da priđu zgradi, noseći transparente, lutke sa likom Ahmadinedžada, kišobrane sa simbolima i zastave, uz pratnju bubnjeva.

"Pretnja necivilizovanih cionista"

Foto: Beta, AP
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad optužio je Zapad za nuklearno "zastrašivanje" u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN koji su bojkotovale Sjedinjene Američke Države i Izrael.

"Trenutna katastrofalna situacija u svetu i gorki incidenti koji se dešavaju su proizvod lošeg upravljanja svetom od strane samoproklamovanih centara moći, koji su se poverili đavolu", rekao je Ahmadinedžad.

Iranski predsednik se, međutim, za razliku od prethodnih dana, uzdržao od oštrih komentara direktno upućenih Izraelu u svom poslednjem pojavljivanju na zasedanju UN budući da će se sledeće godine povući s mesta predsednika.

"Trka u naoružanju i zastrašivanje nuklearnim oružjem i oružjem za masovno uništavanje od strane hegemonističkih sila postali su sveprisutni", rekao je Ahmadinežad, prenosi AFP.

Ipak, on se jasno osvrnuo na Izrael kada je govorio o mogućnosti vojne intervencije u Iranu.

"Kontinuirana pretnja necivilizovanih cionista da će pribeći vojnoj akciji protiv naše velike nacije je jasan primer ove gorke realnosti", dodao je on.

Ahmadinedžad je dodao i da bi se prema "autoritetu trebalo odnositi kao prema daru sa neba, a ne kao prema sredstvu za zgrtanje moći i novca".

Iran se suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom zbog svog nuklearnog programa za koji zapadne sile veruju da krije razvijanje nuklearne bombe.

Iran odbacuje ove optužbe, ali sve je više spekulacija da bi Izrael mogao da pokrene vojne udare na iranske podzemne nuklearne objkete.
Predstavnici SAD napuštaju salu (Beta, AP)
Američki predsednik Barak Obama je, govoreći juče pred Generalnom skupštinom UN, rekao da će SAD "učiniti sve što treba" da spreče Iran da dođe do nuklearnog oružja.

Kako je saopštila portparolka američke misije u UN Erin Pelton, Mahmud Ahmadinežad je "još jednom iskoristio posetu UN kako bi
izneo svoje paranoične teorije i gnusne uvrede Izraela... zato su SAD odlučile da ne prisustvuju njegovom govoru", kazala je. "Posebno je šteta što gospodin Ahmadinežad ima na raspolaganju govornicu Generalne skupštine na Jom Kipur".

U izjavama koje je dao od dolaska u Njujork pre dva dana, iranski predsednik je rekao da Iran ne "obraća nikakvu pažnju" na izraelske pretnje da će napasti iranske nuklearne instalacije, i nazvao je Izraelce "varvarskim cionistima".
Foto: Beta, AP
Ahmadinežad je, takođe, oštro kritikovao sankcije zapadnih zemalja uvedene zbog kontroverznog nuklearnog programa Teherana.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je juče pred Generalnom skupštinom UN da će SAD učiniti "sve što moraju" da bi sprečile Iran da napravi atomsku bombu.

Zapadni zvaničnici poslednjih godina napuštaju salu zbog antiizraelskih govora iranskog predsednika u UN.

Ove godine, Ahmadinežad će poslednji put govoriti pred Generalnom skupštinom, pošto mu uskoro ističe drugi predsednički mandat.

Osim u sedištu UN, iranski predsednik javnosti će se obratiti i na konferenciji za novinare u njujorškom hotelu "Valdorf-Astorija", a po službenoj dužnosti će ga posle govora primiti i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

7 h

Podeli: