Saradnjom protiv sajber kriminala

Ministri policije Srbije, BiH i Crne Gore založili su se u Sarajevu za nastavak unapređenja saradnje po pitanju borbe protiv visokotehnološkog kriminala.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

07:07

Default images

Ivica Dačić, Sadik Ahmetović i Ivan Brajović su se na zajedničkoj konferenciji za novinare, povodom međunarodne konferencije o sajber kriminalu, saglasili da je kompjuterski kriminal globalna pretnja i da odgovor na taj izazov mora biti zajednički.

Prema rečima predsednika srpske vlade i ministra unutrašnjih poslova Dačića, na ovakvim slučajevima posebno se dobro vidi koliko je važna regionalna saradnja.

"Mi ne možemo u ovu borbu bez dobre tehnologije i kvalitetnih kadrova. Međutim, Republika Srbija je i do sada pokazivala da može uspešno da radi na slučajevima sajber kriminala", rekao je Dačić.

On je istakao dobru saradnju sa nadležnim institucijama u susednim zemljama i najavio dalji razvoj te saradnje.

Prema rečima ministra Ahmetovića, organizovanje konferencije u Sarajevu pokazuje odlučnost da se zajedničkim snagama suprotstavimo kompjuterskom kriminalu.

"Internet ne poznaje granice pa tako ni ova vrsta organizovanog kriminala. Na udaru su svi, institucije i građani i zato moramo imati obučene stručnjake koji će ići korak ispred kriminalaca", ukazao je on.

Crnogorski ministar Brajović ukazao je da je kompjuterski kriminal problem koji nas sve više opterećuje.

"Ova konferencija je pokazala da postoji svest o problemu kao i potreba saradnje na rešavanju ovakvih slučajeva. Kriminalne mreže su vrlo spremne, pa moramo biti spremni i mi", istakao je Brajović.

Dačić će kasnije tokom dana razgovarati s predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsedništva, a imaće i odvojen susret sa šefom diplomatije BIH Zlatkom Lagumdžijom.

Srpski premijer, koji je juče doputovao u Sarajevo, razgovarao je s predsednikom Saveta ministara Vjekoslavom Bevandom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: