Prekinuto glasanje o Pavličiću

Glasanje o smeni gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića počelo je nešto pre ponoći i odmah je prekinuto zbog nesuglasica oko obaveze tajnosti glasanja.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 12.09.2012.

11:40

Default images

Naime, prva dva odbornika iz SNS-a nisu želela da glasaju iza paravana postavljenog da bi se obezbedila tajnost glasanja, već su glasali sa druge strane paravana na vidnom mestu.

Posle toga je predsednica novosadske skupštine Aleksandra Jerkov prekinula glasanje i pozvala šefove odborničkih grupa na konsultacije.

Glasanje, prema poslovniku, treba da se obavlja tajno, tako što se odbornici prozivaju po imenice i u glasačku kutiju ubacuju listić sa zaokruženim "da" ili "ne".

Otpočinjanju glasanja o smeni Pavličića je prethodila skoro tročasovna rasprava o toj tački dnevnog reda.

Sednica ponovo počela u 19h, rasprava o Pavličiću oko 22h

Vanredna sednica Skupštine Novog Sada, na kojoj se raspravljalo o zahtevu za smenu gradonačelnika i gradske vlasti, nastavljena je oko 19h. SRS napustio sednicu.

Na dnevni red sednice nešto pre 22 sata stigla je rasprava o gradonačelniku.

Predsednik novosadskog odbora naprednjaka Miloš Vučević i kandidat SNS za mesto gradonačelnika rekao je u raspravi da postoje nove objektivne okolnosti u gradskoj skupštini, da je formirana nova većina i da Pavličić nema većinsku podršku u palamentu.

Vučević je podsetio da je prethodnih dana kritikovao rad Pavličića i da neće ponavljati te kritike, ali je naglasio da Pavličić nije "položio ispit" gradonačelnika i da je došlo vreme da "grad krene drugim pravcem" a da će vreme pokazati da li će njegov naslednik biti bolji ili lošiji.

S druge strane, u debati odbornici DS i LSV su isticali da je Vučević "politički nedosledan" jer je mnogo oštrije kritikovao Pavličića prethodnih dana u javnosti, dok je sada, kako su naveli, u mnogome promenio retoriku.

Govoreći o rezultatima koje je još uvek aktuelni gradonačelnik Novog Sada ostvario u prethodne četiri godine, oni su naglasili da je Novi Sad za vreme njegovog manata dobio dva velika bulevara.

Odbornici DS i LSV su odbacili tvrdnje opozicije da je Pavličić "najgori gradonačelnik u istoriji Novog Sada".

Sednica novosadskog parlamenta počela je oko sedam sati nakon četvoročasovne pauze kada je usvojen dnevni red, ali ubrzo nakon toga i određena nova pauza u radu kako bi bila formirana gradska izborna komisija.

Dnevni red ima 20 tačaka, a razrešenje gradonačelnika Novog Sada i članova Gradskog veća je šesta tačka.

Među tačkama dnevnog reda je, sedma po redu - predlog za razrešenje predsednika Skupština grada, a naredna osma izbor novog predsednika novosadskog parlamenta.

Izbor novog gradonačelnika je 15 tačka po redu. Odbornici su na početku sednice raspravljali o prvoj tački dnevnog reda - predlogu o razrešenju predsednika, zamenika predsednika i članova Gradske izborne komisije.

Ubrzo nakon toga predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov je odredila pauzu radi formiranja nove Gradske izborne komisije, koja će verifikovati ostavke odbornika koji prelaze na druge funkcije.

Prethodno, odmah nakonglasanja o dnevnom redu sednicu su napustili odbornici SRS. Šef njihove odborničke grupe Đurađ Jakšić rekao je da radikali neće da učestvuju u "zamešateljstvu ispod koga je potpis, kako mi se čini, Nenada Čanka".

"Dosadašnju vlast kritikovali smo kao najnesposobniju, ali ovi koji dolaze gori su i od ovih najgorih", rekao je Jakšić.

Nastavak su obeležile protivrečne odluke.

Odbornici su velikom većinom glasova izglasali predlog da se glasa javno podizanjem ruke, iako su ranije danas izglasali da se na sednici glasa javno prozivkom poimenično svakog odbornika.

Kako su objasnili, odluka je promenjena nakon sastanka šefova odborničkih grupa u gradskom parlamentu.

Potom se prešlo na utvrđivanje dnevnog reda, predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov predložila je da se sa dnevnog reda skine odluka o izboru gradske izborne komisije.

Pošto na njeno pitanje ko je za taj predlog niko od odbornika nije podigao ruku, ona je više puta ponovila to pitanje gledajući sve vreme u odbornike Srpske napredne stranke i njihove koalicione partnere.

Jerkovljeva je odbornike naprednjaka i njihovih partnera podsetila da je skidanje te tačke dnevnog reda dogovoreno na sastanku šefova
odborničkih grupa.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Miloš Vučević je rekao da nisu dobili materijal za izbor članova gradske izborne komisije.

Sednica gradske skupštine danas je tri puta prekidana. Obeležilo ju je jako puno polemika, oštrih diskusija i reklamiranja povrede poslovnika. Po nastavku sednice, atmosfera je promenjena i krenulo se na utvrđivanje dnevnog reda.

Kako je tekla maratonska sednica od samog početka

Odbornici Skupštine Novog Sada započeli su danas sa 90 minuta zakašnjenja raspravu o smeni gradonačelnika Igora Pavličića i gradske vlasti, na zahtev 34 odbornika.

Podsetimo, sednica je bila zakazana za 11 sati.

Oko Skupštine je bilo pojačano prisustvo policije, ali i kratko ošišanih "snažnih" mladića koji za sebe kažu da su pripadnici stranačkog obezbeđenja. Oni, međutim, nisu hteli da kažu koja stranka ih je angažovala.

Posle iscrpljujuće rasprave o povredi poslovnika, predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov je nešto posle 14.30 odredila pauzu jer su, kako je rekla, "kratko ošišani mladići koji podržavaju pojedine odborničke grupe ponovo ušli u zgradu Skupštine". Ona je pozvala obezbeđenje da ih udalji iz zgrade, a šefove odborničkih grupa da se dogovore o daljem radu.

Sednicu je obeležila burna rasprava između odbornika SNS-a i drugih stranaka koje traže smenu aktuelne vlasti s predsednicom novosadske skupštine Aleksandrom Jerkov i sa šefom odbornika DS-a Borislavom Novakovićem. Naprednjaci optužuju Jerkovljevu da proceduralnim razlozima namerno opstruira izbor nove lokalne vlasti.

Šef odbornika SNS Miloš Vučević rekao je Aleksandri Jerkov da se igra sa uvođenjem prinudne uprave i da su građani svedoci "pravnog nasilja manjine nad većinom koja želi da se ne konstituiše nova gradska vlast".

"Dok sam ja predsednica skupštine neće biti pravnog nasilja", rekla je Aleksandra Jerkov, dok je novoformirana većina optužuje za kršenje poslovnika koji su i sa 42 glasa za usvojili.

Problem je to što Aleksandra Jerkov insistira na tome da seveć utvrđeni dnevni red sednice gradske skupštine ne može menjati naknadno zato je odbila da naknadno dostavljene predloge opozicije uvrsti u dnevni red. Nešto posle 13.30 počelo je glasanje o povredama poslovnika. Odobrnici glasaju prozivkom. Sa 42 glasa odbornika nove većine odbili su povrede poslovnika koje su tražili odobrnici odlazeće vlasti, dok sa isto toliko glasova za prolaze povrede poslovnika koje traže odbornici SNS i DSS. Odbornici SRS ne glasaju.

Na početku sednice Miloš Vučević, kandidat SNS-a za gradonačelnika Novog Sada, optužio je u nastavku sednice vladajuću koaliciju u Novom Sadu da pokušava da opstruira današnje zasedanje.

"Dobro je što je ovde veliki broj predstavnika medija koji mogu da vide ko je zaista za poštovanje demokratskih principa, a ko protiv", kazao je Vučević, dodajući da očekuje da će u nastavku biti još opstrukcija.

On je kao primer malverzacija aktuelne vlasti izneo činjenicu da je tokom prvog prebrojavanja glasova o načinu glasanja na sednici, za predlog da se glasa dizanjem ruke izbrojano 52 glasa, a u stvari podržao ga je samo 31 odbornik.

Vučević je kazao da postoji mogućnost i da se sednica prekine, ali da će u tom slučaju biti konsultovano Ministarstvo za lokalnu samoupravu i da će sednica ipak biti održana, jer sadašnja opozicija može da napravi kvorum.

"Mogu oni da rade šta hoće, ali smenu neće izbeći", istakao je Vučević, dodajući da u pokušajima opstrukcije demokrate i LSV imaju podršku njihovih, kako je kazao, "koalicionih partnera SRS".

Odbornici su potom, sa 42 glasa za, odlučili da glasanje o smeni aktuelne vlasti, predvođene DS i LSV, bude tajno. Time je definitivno potvrđena nova skupštinska većina.
Miloš Vuèeviæ, kandidat SNS za gradonaèelnika Novog Sada (Foto: Tanjug)
Đorđe Petrović iz SPS-a se zahvalio ranijim koalicionim partnerima i Pavličiću na dosadašnjoj saradnji. On je rekao da je odluka da se vlast u Novom Sadu "prekomponuje" stav vrha SPS i da socijalisti zato pružaju podršku Vučeviću da bude gradonačelnik.

Na početku sednice Aleksandra Jerkov je stavila na glasanje predlog o načinu izjašnjavanja odbornika, da li će glasanje biti obavljeno dizanjem ruke ili prozivanjem odbornika. Predlog da se glasa dizanjem ruke je odbijen, jer je za njega glasao 31 odbornik.

Milorad Mirčić iz SRS zatražio je zatim od predsednice Skupštine da se iz sale izbace lica koja nemaju pravo da prisustvuju sednici kako bi se obezbedio normalan rad Skupštine. Sednica je zbog toga odložena na pet minuta. Međutim, pauza je trajala više od 25 minuta.

Predsednica Skupštine je pauzu produžila na još 15 minuta i naložila skupštinskim službama da legitimisanjem utvrde ko sve može da prisustvuje sednici. Ona je novinarima kazala da su pojedine od tih osoba dobacivale i pretile odbornicima i dodala da je o tome obavestila policiju. Te osobe, njih oko 30, na zahtev skupštinskog obezbeđenja u početku nisu htele da napuste salu i predstavili su se kao obezbeđenje Vučevića.

Vučević je nešto kasnije to demantovao i rekao da nema svoje obezbeđenje.

Jerkovljeva je dodala da neće nastaviti sednicu dok god se ne obezbede uslovi za normalan rad, odnosno dok je skupštinsko obezbeđenje ne obavesti da su neovlašćena lica napustila salu. Nakon nekog vremena većina tih osoba napustila je salu, pa je sednica nastavljena
Igor Pavlièiæ, aktuelni gradonaèelnik Novog Sada èiju smenu traži nova veæina (Foto: Tanjug)
Mirčić je ponovo zatražio da se sednica prekine jer su u sali dva "sumnjiva lica", na šta mu je Aleksandra Jerkov kazala da je tražila od policije da ih izbaci, a da su oni to odbili. Jerkovljeva je kazala i da su ta dva muškarca sa izborne liste SNS, na šta joj je Vučević rekao da laže. Ona mu je odgovorila da obmanjuje javnost pomenuvši da je jedan od njih Damir Zobenica, koji je u međuvremenu izašao iz sale.

Prema Poslovniku, zainteresovani građani mogu da prisustvuju sednici gradskog parlamenta, ali za to moraju 72 sata pre zakazivanja početka sednice da podnesu zahtev predsedniku skupštine. Predsednica novosadske skupštine je kazala da nije primila nijedan takav zahtev građana.

Podsetimo, poslednjih mesec dana obeležili su brojni sukobi između novosadskih odbora DS, SNS i SPO. Na predlog 34 odbornika SNS zatražena je smena Pavličića, Aleksandre Jerkov i direktora javnih preduzeća, kao i izbor novih predstavnika vlasti.

Stranke i odborničke grupe okupljene oko SNS potpisale su u prošli ponedeljak koalicioni sporazum koji podržavaju 42 odbornika, što je dovoljno za novu većinu u Skupštini Novog Sada, koja ima 78 mesta.
Miroslav Mirèiæ, SRS, aktivno uèestvuje u raspravi (Foto: Tanjug)
Koalicioni sporazum o novoj većini potpisali su odbornici iz SNS (15 odbornika), SPS (sedam odbornika), Romske demokratske partije (šest odbornika) i DSS (pet odbornika).

Sporazum su potpisali i predstavnici odborničke grupe "Novi Sad-odmah", koju čini pet odbornika koji su mandate osvojili na listi Dveri pa potom isključeni iz stranke, kao i odbornik koji je mandat osvojio na listi stranke Nijedan od ponuđenih odgovora i potom isključen iz nje. Koalicioni sporazum potpisalo je i troje odbornika SPO, koji su mandate osvojili na listi LSV-a.

Kako je ranije najavljeno, gradonačelnik će biti naprednjak Miloš Vučević, njegov zamenik iz DSS-a, a predsednik skupštine socijalista.

Pavličić je u međuvremenu izjavio da još nije sigurno da će doći do najavljene smene vlasti u Novom Sadu, na šta je Gradski odbor SNS Novog Sada saopštio da će naredna sednica Skupštine grada jasno i nedvosmisleno pokazati ko će u naredne četiri godine voditi taj grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: