"Druga šansa" za neobrazovane

Danas se obeležava Međunarodni dan pismenosti. Nivo obrazovanja građana Srbije sve je ozbiljniji problem društva, jer većina njih nema završenu osnovnu školu.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

11:27

Default images

Samo mali procenat radno sposobnih ima visoko obrazovanje, dok je statistički, daleko veći broj onih koji u svom obrazovanju, nažalost, nisu stigli ni do diplome o završenom osnovnom školovanju.

Aleksandra Kokanović, saradnica na projektu "Druga šansa", kaže da Srbiji nedostaje program osnovnog obrazovanja prilagođen odraslim osobama.

U našoj zemlji oko 1,35 miliona ljudi nema završenu osnovnu školu. Samo 1,5 miliona naših građana ima završeno osnovno obrazovanje, a najviše onih sa završenom srednjom školom.

"Moramo da uspostavimo sistem koji će odgovoriti na ovakve zahteve", kaže Kokanović gostujući u Vestima B92.

Ona je navela da Srbija, za razliku od razvijenih zemalja, nema program osnovnog obrazovanja prilagođen odraslima, koji nudi funkcionalna, primenljiva znanja.

"To omogućava projekat Druga šansa, koji se sprovodi u saradnji s EU. Njegova suština je da se razvije osnovno obrazovanje za odrasle, da se testira, razvija i nakon toga implementira u sistem", objašnjava Kokanović.

Prema njenim rečima, prošle godine je u našoj zemlji u ovom projektu učestvovalo 1.600 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: