Asanž:Sunce obasjalo drugačiji svet

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž obratio se javnosti prvi put od marta i sa balkona ambasade Ekvadora pozvao SAD da obustave "lov na veštice" protiv Vikiliksa.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 19.08.2012.

09:37

Default images

On je pozvao na oslobađanje novinara i "uzbunjivača" i na opštu borbu protiv represije, ali o svojim daljim potezima nije govorio.

Asanž, koji se već 61 dan krije u ambasadi zemlje od koje je u četvrtak dobio azil, rekao je da su policijsku raciju tokom prethodnih noći sprečili svi okupljeni, a posebnu zahvalnost iskazao je "hrabrom narodu Ekvadora".

"Danas sam ovde gore, jer ne mogu da budem tu dole, među vama. Posle pretnji da će policija ući u ovu zgradu, vi ste izašli i doveli sa sobom oči celog sveta. Čuo sam ih u mraku na stepenicama, ali ipak nisu išli do kraja zahvaljujući vama. Vi ste me čuvali, a ceo svet je gledao. Zato je sutradan Sunce obasjalo drugačiji svet", rekao je Asanž praćen aplauzima. Uprkos očekivanjima, osnivač Vikiliksa nije govorio o svojim daljim potezima niti o načinu na koji će izaći iz ambasade koja je već danima opkoljena sa svih strana - policijom, novinarskim ekipama i mnogobrojnim pristalicama Vikiliksa.

"Ako vam iko ikada kaže da je besmisleno braniti vrednosti za koje se zalažemo, podsetite ih na ove noći i dane ispred ambasade u Londonu", rekao je on.

Asanž, kome britanske vlasti i dalje prete hapšenjem, istakao je da bi SAD trebalo da iskoriste ovaj trenutak da "artikulišu revolucionarne ideje i vrednosti na kojima su nastale".

"Ili to, ili će nas sve povući u opasan svet ispunjen represijom, zbog koje se novinari plaše i moraju ćute, zbog koje građani smeju samo da šapuću u mraku", rekao je Asanž.

On je pozvao na puštanje američkog vojnika Bredlija Meninga nazvavši ga "najvećim političkim zatvorenikom današnjice", a osvrnuo se i na slučaj "Pusi Rajot" i rekao da mnogi širom sveta rade protiv slobode govora i mišljenja.

"Oni su ujedinjeni u represiji, a mi moramo da budemo ujedinjeni protiv te represije. Rat SAD protiv "uzbunjivača" mora da prestane, mora doći kraj istragama protiv novinara, bilo da je reč o Vikiliksu ili Njujork tajmsu", rekao je Asanž.

"Pozivam predsednika SAD Baraka Obamu da obustavi lov na veštice. Neka se zakunu pred svetom da neće goniti one koji ukazuju na tajne zločine moćnika", rekao je on.
Posle tih poruka, Asanž se povukao u ambasadu, pa je jedina informacija o njegovim daljim potezima stigla nekoliko sati ranije, od njegovog advokata. Baltazar Garson je oko 14 časova okupljenima rekao da je "Asanž zahvalan predsedniku Ekvadora i narodu te zemlje na azilu". "Gospodin Asanž je i dalje pun borbenog duha, on se oduvek borio za istinu i pravdu. Dao je instrukcije svom pravnom timu i naložio da se svim pravnim sredstvima zaštite njegova prava, prava Vikiliksa i svih onih koji se neopravdano gone. Neću reći detalje, ali ću reći da ćemo ispitati sve mogućnosti", rekao je advokat Baltazar Garson.

Nešto kasnije, Krejg Marej, bivši ambasador Velike Britanije u Uzbekistanu, rekao je ispred ambasade da su mnogi britanski zvaničnici i zaposleni u diplomatiji razočarani zbog ponašanja i pretnji Forin ofisa i dodao da "ne možete da lokalnim zakonima zaobilazite međunarodno pravo".

Aktivista i istaknuti levičar Tarik Ali rekao je da se Asanž odlučio za utočište u Ekvadoru, zbog "uspona levice i socijalne pravde u Latinskoj Americi".

"Radikalne socijaldemokratske vlasti u južnoameričkim zemljama pružaju mnogo više socijalne pravde i ljudskih prava svojim narodima nego što se to čini u Evropi", rekao je između ostalog Ali.

Ekvador je u četvrtak odobrio azil Asanžu koji je u ambasadi te zemlje u Londonu od 19. juna, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde ga traže zbog saslušanja vezanog za optužbe za seksualni napad.

Asanž strahuje da američke vlasti nameravaju da ga preuzmu od Šveđana i da mu sude za špijunažu zbog čega bi mogla da mu preti čak i smrtna kazna.
Foto: Beta, AP
Ipak, kako navodi britanski "Tajms" još postoji mogućnost da Asanž uskoro dobrovoljno napusti ambasadu Ekvadora i prepusti se britanskim vlastima ako dobije čvrste garancije od Švedske da ni pod kojim uslovima neće biti isporučen SAD.

"Ukoliko bi švedske vlasti bez rezervi saopštile da Džulijan nikada neće biti izručen iz Švedske u SAD to bi bila dobra baza za pregovore o rešenju ovog pitanja", rekao je Hrafnson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: