Nedelja, 19.08.2012.

09:37

Asanž:Sunce obasjalo drugačiji svet

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž obratio se javnosti prvi put od marta i sa balkona ambasade Ekvadora pozvao SAD da obustave "lov na veštice" protiv Vikiliksa.

Izvor: B92

Asanž:Sunce obasjalo drugaèiji svet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

ooooh yeah

pre 11 godina

"Radikalne socijaldemokratske vlasti u južnoameričkim zemljama pružaju mnogo više socijalne pravde i ljudskih prava svojim narodima nego što se to čini u Evropi", rekao je između ostalog Ali.

Wake up Europe!!!

Zoran

pre 11 godina

Nista u slucaju Asanz nije novo. Oduvek su oni, koji su najvise naklapali o demokratiji i ljudskim pravima, najvise delovali protiv istih (citaj SAD i sateliti). Iz sve snage se nadam da ce se Asanz izvuci.

I.

pre 11 godina

Interesantno kako su svi skocili da brane one prostakuse bez mozga iz Rusije, a niko se ne javi da brani ovog coveka. Pa da, ko sme? Bono, veliki aktivista, ide u Belu kucu na pivce, Endzi, jeste...

Meni sve ovo lici na holivudski blokbaster, ne mogu da verujem kako ce sve "proci", ako im uspe, ako ovaj covek ne pretekne, ja ne znam sta da mislim, zaista. Naocigled celog sveta.

Ah da, zaboravila sam Amnesty International. Gde je?!

Антифашиста

pre 11 godina

Нема ништа без слободе! Слободарски јужноамерички народи не бране само своју слободу. Читавом свету светли светло светионика из Еквадора, Кубе, Никарагве, Боливије, Аргентине, Венецуеле... У трулом капиталистичком свету још једино блистају они који се својом људском силином одупиру свеопштем ништавилу потрошачког друштва.Њима основни мотив постојања није 'нови бог' - профит, већ инспирација потиче из смисла за слободом, истином, једнакошћу, социјалном правдом, солидарношћу, љубављу и садржајем богатог живота достојног живљења. Певају и Кореа и Чавез и радосно се смеју и када се одупиру империјалистима. Певаће еквадорски народ када њиховим улицама буде шетао Асанж. Већ сада, широм Еквадора и целе Латинске Америке лепршају се транспаренти са поруком: 'Добродошао Џулијане!' - 'Julian Assange bienvenido a Latinoamerica'!!!

Rodja

pre 11 godina

@Flash
Velja je potpuno u pravu. Asanz se bori za univerzalne vrednosti, a te vrednosti su nezavisne od nacije, pripadnosti ovoj ili onoj politici. Srbija je jos daleko od toga. Narod u Srbiji ceka nekog mesiju da sredi stanje, a takvog nema jer politika svake iole demokratske zemlje je samo odraz u ogledalu naroda. Vecina srpskih kriticara kritikuje ne iz principijelnih razloga, nego iz ljubomore i sutra bi isto to uradio sto kritikuje kada bi im se pruzila prilika. Trenutna realnost Srbije je da bi jedan Asanz u Srbiji garantovano jos gore prosao.

Dragan

pre 11 godina

ne mogu sada da chitam sve komentare, tako da ne znam da li je neko vec korigovao... dakle, nije u pitanju POLITICHKI AZIL vec DIPLOMATSKI AZIL, koji je u ovim uslovima jedini mogao da se da.

mitja

pre 11 godina

@modesty blaise
"Svedski zakon koji inkriminise seksualni odnos bez kondoma kao silovanje ne moze biti arhaican, vec moderan, on to jeste"

Vecu glupost kada je u pitanju zakon, nisam nigde naso!!
Da se razumemo, ne mislim da je komentar glup, niti me zanima da li neko naiziva sex tj. definise kao arhaican ili moderan!?
Ono sto me zanima je kod ovog (krivicnog) prekrsaja: Ko je kriv za seks bez kondoma?? Moguce je da sam nesto bukvalno shvatio ili da mi je neka informacija promakla ali mi je stvarno neverovatno!!

Velibor, USA

pre 11 godina

Podrshka Assange-u ovde i kritike birokratskim zapadnim ali i putinovskim ruskim dogmatama koji su opet kao za vreme hladnog rata ochito ujedinjeni protiv trecih ideja ljudskih prava i slobode govora!

Srecom u Americi ipak postoji istinski slobodouman pokret RootsAction http://act.rootsaction.org/p/dia/action/public/?action_KEY=6484 chijeg sam chlan i chiju peticiju za ostavljanje Assange-a na miru sam ponosno potpisao kao i peticije za oslobadjanje Pussy Riot devojaka i peticije protiv putinovskih izavljavatorskih zabrana Gej Prajda!

podanik

pre 11 godina

Nadam se da Assange nece poverovati Svedskim vlastima da ga nece izruciti. Jer cim ga se domognu naci ce vec nacina, ako treba parlament ce izglasati novi zakon kako bi sve formalno bilo OK!
Reci ce onda - jeste obecali smo neizrucenje ali tada nije postojao ovaj novi zakon.

Ako ga traze samo radi davanja izjave - posto optuznicu nisu ni podigli - mogu to da urade u Amabasadi!

Ali nece, i tu je jasno koliko cela stvar smrdi.

A dolazili su u Beograd da uzmiaju izjave od haskih Srba, to im nije bilo tesko.

Boze, kakav svet pun lazi i licemerja, iskorvanja zlocina USA.

Svaka cast latinskoj Americi - pravde u Rusiji i na Zapadu nema!!!

Flash

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.
(velja, 19. avgust 2012 13:45)

Znas ti dobro koliko kod nas narod mrzi politicare, pogotovo muljatore... ne verujem da bi tako bilo, ako bi taj cin uspeo da zatvori nekog politicara lopova u zatvor, taj nas asanz bi verovatno bio proglasen za narodnog heroja. I da, stvari su dosta drugacije kod nas, mi nismo imperija/alijansa koja se proteze na 2 kontinenta i koja ovako ili onako kontrolise polovinu zemalja sveta, pa i nebi imali sta da izgubimo.

Mirko

pre 11 godina

@KG
Hoćeš da kažeš da ga Ekvador štiti od kazne za silovanje? Jel si ti lud Il se samo praviš?
I maloumnom je jasno da je silovanje izgovor za hapšenje i izručivanje Americi. Objavljivanje bezbednosnih podataka je delo protiv sigurnosti i bezbednosti Amerike, ali ono što je objavljeno pokazuje ruglo američke politike i ne ugrozava bezbednost već autoritet Amerike i njihove odvratne politike. Zna se ko je u svetu najgori i najbezobzirniji, ko ne poštuje ni jedno pravilo koje bi svima ostalima da nametne, po uzoru na drevnu demokratiju u kojoj je za jedne bila demokratija a za druge ropstvo. Zna se ko ne dozvoljava suđenje svojim građanima za dela počinjena u drugim zemljama, ko ne dozvoljava čak ni doping kontrole svojim sportistima! Da nije tužno bilo bi smešno.
Jel ovde ima naivnih? Većina nije.

Stefan

pre 11 godina

Britanija sada ne priznaje politicki azil, a priznavala ga je kada je davala azil ruskim oligarsima kriminalcima, koji su optuzeni u Rusiji. Dvostruki arsini.

Rade

pre 11 godina

@(Skeptik, 19. avgust 2012 17:38) - Ako je vojna tajna prikrivanje velikih zlocina i prevara, onda se ona ne moze tretirati kao vojna tajna.

antifilozof

pre 11 godina

@Skeptik Evo ja ću da probam da Vam objasnim. Nije vam dobra pretpostavka.

Zapravo, aktivno vojno lice pošalje informaciju koja je vojna tajna privatnoj firmi koja kaže sledeće: Šta god nam bilo ko pošalje, objavićemo... bilo tačno ili ne... neka veruje ko hoće i koliko hoće... jedino nećemo otkriti ko nam je poslao. Mogao je niko da ne veruju u istinitos svih objavljenih podataka... niko za njihovu tačnost nije garantovao...

Dakle, ova firma se nije udruživala sa ovom vojnim licem, nego je radila ono za šta je legalno registrovana ne kršeći ni jedan zakon.

A onda neko osudi vlasnika firme jer je preko firme otkrivena vojna tajna. Jel Vam sada jasnije?

platinum edition

pre 11 godina

kad Asanž u Wikiliksu spomene patnje Palestinaca , kriterijume. za dobivanje Nobelove nagrade za mir, raskoš i tajnovitost Bilderberg sastanaka kao i Bohemian Grove i dešavanja pre i za vreme 11/9 onda ću ga smatrati borcem za istinu a do tada je on za mene njihov igrač
(MikiМ, 19. avgust 2012 17:25)

Zaboravio si trilateralu, iluminate i Rotsilde...nemoj da ne kompletiramo the Best of teorija zavere

NeVerujem

pre 11 godina

Njegov seksualni napad je što je sa prostitutkom bio bez kondoma. Ali zvuči teško kada se priča, a zanimljivo je da su tu optužnicu podigli 10 dana nakon što su počeli da ga jure zbog wikilinksa.
A ovi što lupaju da je sajt mali i ne posećen pa nije tako važno, greše mnogo. Wikilinks je sajt gde mogu da se prikupe informacije sa različitih uglova, u isto vreme znate informacije sirijskih, turskih, americkih novina... Većinu tekstova postavljaju ljudi širom sveta. Svako ko se bavi politikom ili pravom,tamo nalazi gomilu informacija. Nije facebook i google ceo internet.
Još jedna stvar, ovo je pokušaj prve presude informativnim sajtovima (do sada su samo zatvarali sajtove zbog čuvanja fajlova). Tako da sutra mogu da zatvore Wikipediju, blogove itd. ako se pojavi nešto što im se ne sviđa.

MikiМ

pre 11 godina

kad Asanž u Wikiliksu spomene patnje Palestinaca , kriterijume. za dobivanje Nobelove nagrade za mir, raskoš i tajnovitost Bilderberg sastanaka kao i Bohemian Grove i dešavanja pre i za vreme 11/9 onda ću ga smatrati borcem za istinu a do tada je on za mene njihov igrač

Civilizovani

pre 11 godina

Svi ste za Asanža, jel da? A da vas pitam nešto: Zamislite da radite u nekoj kompaniji gde imate nekog kolegu koji prčka po vašim računarima, radnim stolovima, fiokama kad niste tu. Zamislite sistem administratora koji prati svaku vašu aktivnost na kompu, netu, svaku vašu privatnu prepisku ... I koji posle pokušava da vas ucenjuje tim podacima. Šta biste mu uradili?

Asanža bi u svakoj kompaniji nazvali uhodom i izbacili sa posla. A ovde je heroj ...

emanuelson

pre 11 godina

Asandzova borba za slobodu i borba Pussy Riot nemaju dodirnih tacaka ... Asanz je inteligentan covjek koji je na kulturan nacin spustio mocnike, rizikuje zivot ... dok Pussy je gomila potplacenog prostakluka, to su 3 da ne kazem sta dalje i to se jasno vidi ... Ne mozes ti uci u crkvu i pokazivati srednji prst, postoji mnogo kulturnijih i pametnijih nacina ... Jadne su ! u rudnik bi ih strpao ...

KG

pre 11 godina

On se kao bori za slobodu štampe, a izabrao je da traži azil u zemlji u kojoj sloboda štampe ne postoji, a na vlasti je najcrnja diktatura.
s druge strane, ostali vlasnici vikiliksa govore da im njegove aktivnosti unistavaju rad i profit.
On je dobio azil u Ekvadoru pod uslovom "da ne daje političke izjave", a on ordža podugačak POLITIČKI govor, koji sa slobodom javne reči nema ama baš nikakve veze. Čak može da mu se desi da mu uskrate azil, time bi se oni izvukli iz glupe situacije u koju su upali, a imali bi kao opravdanje da je ON prekršio uslove dobijanja azila.
Ne traži njega Švedska zbog vikiliksa već zbog silovanja. Ne zamenjujte teze!

Skeptik

pre 11 godina

Aktivno vojno lice ukrade strogo cuvanu vojnu tajnu. Preda ukradenu vojnu tajnu drugom licu koji je objavi na internetu. U svim zemljama na svijetu bili bi optuzenu za spijunazu. Hoce li mi iko objasniti u cemu je problem ovdje?

PS - Ako je izuzetak to sto je u pitanju USA to onda ne potvrdjuje pravilo. Hajmo onda krasti vojna tajna dokumenta Rusije, Kine, Srbije ,... i objavljivati na internetu.

roza

pre 11 godina

@modesty blaise
svedski zakon koji inkriminise seksualni odnos bez kondoma kao silovanje ne moze biti arhaican, vec moderan. on to jeste. e sad da li je optuzba protiv asanza u ovom slucaju 'holding case', to vec ne bih mogli pouzdano znati. ja bih volela da on moze da ode u svedsku i suoci se sa optuzbom tih dveju zena kako i dolikuje ali ne i da bude isporucen sad-u...

Sale

pre 11 godina

"Radikalne socijaldemokratske vlasti u južnoameričkim zemljama pružaju mnogo više socijalne pravde i ljudskih prava svojim narodima nego što se to čini u Evropi"

"Oni su ujedinjeni u represiji, a mi moramo da budemo ujedinjeni protiv represije. Rat SAD protiv "uzbunjivača" mora da prestane..."

Ma nešto mi nije ovde jasno, naši proevropski i proamerički novinari uporno nam pune glavu i ubeđuju nas kako Amerika i Evropa treba da nam bude primer, to su kolevke demokratije, a ove južnoamerikance na čelu sa Čavesom, koje njihov narod veliča kao bogove, treba smatrati diktatorima...Nešto tu ne štima....Gospodo novinari sa B92 i slični, ako ste za slobodu govora, vladavinu naroda i ljude poput Asanža, onda nipošto ne možete podržavati američku politiku protiv Srbije, Iraka, Irana, Egipta, Sirije, Tunisa, Venecuele itd itd... poduži je spisak izguglajte od 1945...

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Sve ok što je rekao, ali ne mogu da se otmem utisku koliko je loš govornik. Mora da radi na tome ako želi da održi i proširi ovu histeriju oko njega.

Kiza

pre 11 godina

@Zoki
Predsednik Ekvadora dikatator? Šta je onda Obama ?
Kada CIA šalje dronove da ubijaju navodne teroriste(
pri čemu je prema pakistankskim izvorima obično 75-80%
ubijenih su civili žene deca starci)
u Pakistanu , Afganistanu i Iraku prvo se traži potpis
predsednika koji mora da odobri čitavu akciju.
Šta je onda Obama ako direktno odobrava ove akcije
,ako proganja novinare poput Asanža?

vuk79

pre 11 godina

Neverovatna zamene teze. Ko prica o bilo kakvom slobodnom govoru ili njegovom sajtu ili Americi ili o nekim slobodama,pa njega traze Svedske vlasti zbog silovanja ili nekog sexualnog prekrsaja ne juri ga niko zbog wikiliksa.

...

pre 11 godina

Da imam para i slobodnog vremena, odleteo bih u London i sedeo tamo ispred ambasade da podrzim ovog coveka! Svi mi znamo manje-vise kako funkcionise ta monstruozna represorska masinerija, ali su retki ljudi koji imaju hrabrosti, snage i pameti da nesto i ucine po tom pitanju...

Tex

pre 11 godina

Niko ne zna tacnu spregu celog slucaja tako da navijati za jedne ili druge je besmisleno skroz. Nije to bas tako jednostavno kao on dobio informacije pa ih objavio, mnogo vece spletke i igraci su tu u pitanju ocigledno. A u najmanju ruku Asanz se samo obogatio na svemu ovome tako da rec wiki u njegovom wikileaks nema veze sa wikipediom gde ljudi ulazu svoje vreme bez novcane nadoknade.

Neka se bore ko ih sisa.

Nina

pre 11 godina

Da li je moguce da svet cuti pred ovim stvarima?Da li je moguce da narod cuti i ne mrda prstom? Je li ovo demokratija? Je li demokratija isporuciti coveka SAD da bi ga ucutkali? Kud ide ovaj svet?!

zoki

pre 11 godina

Ja sam licno iz vikiliksa vise saznao prljavih stvari o drugima, nego o USA, i nije mi jasno sto ga uopste toliko proganjaju.
Ja bi ga ostavio na miru, vikiliks je i onako "stara prica".

Takodje Asanz mi nije jasan da trazi azil u zemlji gde se novinari proganjaju ako kazu nesto protiv "el prezidente", sto se protivi samoj ideji koju Asanz kao zastupa.
Sad slusam da Asan trazi slobodu za Bradlija Meninga koji se sumnjici za spijunazu u USA, zanima me da li ce traziti pomilovanje i za ekvadorskog novinara Emilia Palacia koji je morao pobeci iz Ekvadora jer je napisao clanak "diktator" o tamosnjem predsedniku.
Sigurno da nece, sto potvrdjuje da je Asanz covek bez principa.

modesty blaise

pre 11 godina

Pa kad bi Svedjani dali cvrsto obecanje pred medjunarodnom zajednicom da ga nece isporuciti Americi, onda nebi bilo nikakvog razloga za nastavljanjem ove farse "seksualnog napada". Interesantno je da medije sirom sveta konzistentno ne spominju da je tema optuzbe to sto je Asanz navodno imao seks bez kondoma sa jednom zenom a sa drugom mu je kondom navodno pukao. Oba odnosa su bila dobrovoljna, i ovo se desava samo zato sto u Svedskoj postoji arhaicni zakon po kome se seks bez kondoma van braka moze protumaciti kao "silovanje".
Znaci, potpuna glupost.

Ja Svedima nebi verovala kad bi i dali obecanje je bi skoro sigurno - lagali. Oni vec nemaju nikakvog obraza jer su podigli takvu optuznicu, koja je tu samo da se Asanz prebaci njima, a oni da ga prebace u US da se Ameri na njemu izivljavaju dok ne crkne, jer ih je osramotio.

Ej, "free world"! O cemu oni uopste pricaju vise?

tokio

pre 11 godina

...nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.
sisanje vesla, 19. avgust 2012 15:12
Istina, iako su ovi nasi pokusali da obezvrede sve sto dolazi sa vikiliksa.
Lazanski je npr. tvrdio da je sve to namestaljka SADa.

Meni je najdraza stvar koja se pojavila na vikiju, da je Jeremic plakao "ko dete" kad su mu Ameri rekli da zaboravi Kosovo. Neprocenjivo:)

sisanje vesla

pre 11 godina

Najbrutalnije , fasisticko gusenje slobode izrazavanja a pri tom nije skakao po oltaru u Notr Damu ili u Katedrali SV Petra u Vatikanu nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.

belle

pre 11 godina

Ako ga uhapse ili ubiju, umrece moja nada u bolji svet. Ali stvarno, ljudi, ovo sto se desava je zaista vazno za sve nas.

Da li ste primetili da YouTube pocinje sa objavljivanjem vasih komentara pod punim imenom i prezimenom? Od sada kada budete nepovoljno komentarisali neku vest, cuvajte se. Hocu reci, od sada, kada budete razmisljali svojom glavom, cuvajte se.

Istina

pre 11 godina

"Najbrutalnije , fasisticko gusenje slobode izrazavanja a pri tom nije skakao po oltaru u Notr Damu ili u Katedrali SV Petra u Vatikanu nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.
(sisanje vesla, 19. avgust 2012 15:12) "

Ne mogu docekati dan kad neko ne ukrade i objavi Vojne Tajne dokumente Generalstaba JNA 91-99 da napokon saznamo istinu.

Alex

pre 11 godina

ama bre neka ga ubace u balon lepo sleti na krov ambasade,Dzuli uskoci i tako lepo odleprsa sa baloncetom :))
PS. Balon pod zastavom Ekvadora naravno :)

Azilant

pre 11 godina

"Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?
(Google, 19. avgust 2012 14:12) "

Britanija priznaje samo politicki azil. Od kada se za silovanje trazi azil?

Maki

pre 11 godina

Kada je trebalo "postujuci zakone" Britanija je uspela da odbije nalog suda iz Spanije da im se isporuci general Pinoce koje je tada bio na lecenju u Londonu u aranzmanu svoje prijateljice Margaret Tacer. To je bila nadokanda za usluge prilikom rata Britanije sa Argentinom za Foklande, kada su radari iz Cilea javljali Britancima vreme uzletanja argentisnkih aviona.

WikiLeaks

pre 11 godina

"Julian Assange breaks silence, says U.S. "must renounce its witch hunt against WikiLeaks."

Julian Assange - "USA mora odustati od lova na vjestice protiv WikiLeaks"

Koja glupost, koja naivnost. USA nikada nece stati dok ga nevidi 2 metra ispod zemlje.

neriljano

pre 11 godina

Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?
(Google, 19. avgust 2012 14:12)

Da, cak su i jadne gusare stitili svojim liberalnim shvatanjima.

Oduvek su isti, ne znam u cemu je razlika?! Sve je to u sluzbi Njenog kraljevskog velicanstva, a ne gradjana Ostrva.

robert

pre 11 godina

Gde je špijunski triler tu je i erotika. Brrrr, baš uzbudljivo. Sinoć sam gledao Bonda pa me zanima da li bi danas i on mogao biti optužen za silovanje, One devojke nisu željele bilo što da imaju s njim, ali on je znao bolje. Uhapsite Bonda!

neriljano

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.
(velja, 19. avgust 2012 13:45)

I niko mu ne bi verovao da nije iz stranke.

Shone

pre 11 godina

@ Tobey, @ StaZ:

"... Koji Asanaz? Koji Vikiliks? To je smesno."

Pa, da vidiš, amerima i nije baš smešno, a ni englezima rek'o bih... Ako im pobegne to će tek pokazati koliko su ove "ozbiljne države" zaista nemoćne. Jedan čovek sa par istomišljenika (od kojih je jedan američki vojnik kome se sve smučilo - koliko je još takvih pita se pentagon) da izblamira i razgoliti do kosti celu tzv zapadnu demokratiju... hehehe. Sad je meni smešno. Mada, kolk'o cenim, pustiće ih da ga uhapse..

A što se tiče onih tripova da je sve režirano (pretpostavljam od strane amerike i engleske) - nikome, a verovatno ni autoru posta, nije jasno zašto bi to neko zdravog razume uradio... da skrene pažnju s Pussy Riot...? HAHAHa

I da, mala slova nisu slučajna...

Google

pre 11 godina

Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?

velja

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.

StaZ

pre 11 godina

"Asanž se danas obraća javnosti"

... - I? - Čovečanstvo je prestalo da diše! Planeta Zemlja je stala! Tajac! Očekivanje! ... Stvarno, koliko SNOBOVSKIH BUDALAŠTINA može naša javnost progutati?

Jahorina

pre 11 godina

Ne mogu da se otmem utisku da Olimpijada 2012. godine veoma podseća na Olimpijadu iz 1936. godine. Scena sje postavljena, samo je pitanje ko će opaliti starni pucanj.

eklektičar

pre 11 godina

Ne mislim da smo mi publika a Asanž glumac. Ovo je samo jedna užasna priča o još užasnijim ljudima koje vode najsnažnije države, koje niko ne može da opere i opravda. U ovim trenucima shvatam da je ceo smisao građanskog-bilo-čega tako nepotrebna karika u ovom svetu, jer baš oni koji najviše i zagovaraju te stvari iste na daleko burtalniji način ruše. I onda i ako želiš nešto da menjaš, to ne možeš, jer se onaj najviši ne menja. A baš verujem u bolje. Ako Asanža kroz nekoliko godina ne bude bilo među živima, nisam siguran da ćemo imati prostora da verujemo u bolje. Osim ako se ne predamo populizmu i kapitalzmu. I tako u krug.

Dragan

pre 11 godina

takodje, RT prenosi uzivo... moguce da ce biti bolji snimak nego sa mobilnog OccupyNewsNetwork... 15h danas (14h GMT) na linku http://rt.com/on-air/

Tobey

pre 11 godina

Leba i igara. Niste ni svesni da gledate igre po napisanom scenariju. Koji Asanaz? Koji Vikiliks? To je smesno. Svako ko bi ugrozavavao bezbednost zapadnih demokratija, pustao poverljive informacije preko interenta bi bio zaustavljen pre nego sto bi iko cuo zanjega i njegov veb sajt. Covek je glumac na sceni, a vi ste gledaoci u pozoristu. Britanija i Amerika su ozbiljne zemlje, najmocnije na planeti, smesno je da moze da se pojavi tu neki lik koji iz hobija njih ugrozava. Ali, narod voli igre i zabavu, uvek je voleo. Prvo su bili kaubojski filmovi, pa kasnije veliki brat i survivor, sad je neki lik koji podriva dve najmocnije zemlje na svetu pa kao bezi od njih a oni nikako da ga uhvate. Nema od toga nista. Realnost je drugacija nego sto se predtavlja a ovo su samo igre, zabava za mase.

Dragan

pre 11 godina

nije oko podneva, vec u 14h GMT (15h po nashem vremenu), a ko hoce da prati uzivo i da ne cheka prezentaciju sa mejnstrim medija, moze otici na sledeci link http://www.ustream.tv/channel/occupynewsnetwork

Buridanov magarac

pre 11 godina

Kad malo bolje covek razmisli ovi britanci su najveci zlikovci. Ne bi do pre pedeset godina bili `carstvo u kome sunce ne zalazi`. Pokrali su nevidjena bogatstva iz Indije, Afrike, Azije, Australije i Amerike. Ah, da, i usput malo organizovali trgovinu desetinama miliona robova, istrebili nebrojeno indijanaca ... i slicne trice. A onda, naravno na sav glas liberalna demokratija, magna carta libertatem, habeas corpus act i sl., za prost svijet. Da nije nesto onog rock n rolla ....

Buridanov magarac

pre 11 godina

Kad malo bolje covek razmisli ovi britanci su najveci zlikovci. Ne bi do pre pedeset godina bili `carstvo u kome sunce ne zalazi`. Pokrali su nevidjena bogatstva iz Indije, Afrike, Azije, Australije i Amerike. Ah, da, i usput malo organizovali trgovinu desetinama miliona robova, istrebili nebrojeno indijanaca ... i slicne trice. A onda, naravno na sav glas liberalna demokratija, magna carta libertatem, habeas corpus act i sl., za prost svijet. Da nije nesto onog rock n rolla ....

Jahorina

pre 11 godina

Ne mogu da se otmem utisku da Olimpijada 2012. godine veoma podseća na Olimpijadu iz 1936. godine. Scena sje postavljena, samo je pitanje ko će opaliti starni pucanj.

eklektičar

pre 11 godina

Ne mislim da smo mi publika a Asanž glumac. Ovo je samo jedna užasna priča o još užasnijim ljudima koje vode najsnažnije države, koje niko ne može da opere i opravda. U ovim trenucima shvatam da je ceo smisao građanskog-bilo-čega tako nepotrebna karika u ovom svetu, jer baš oni koji najviše i zagovaraju te stvari iste na daleko burtalniji način ruše. I onda i ako želiš nešto da menjaš, to ne možeš, jer se onaj najviši ne menja. A baš verujem u bolje. Ako Asanža kroz nekoliko godina ne bude bilo među živima, nisam siguran da ćemo imati prostora da verujemo u bolje. Osim ako se ne predamo populizmu i kapitalzmu. I tako u krug.

robert

pre 11 godina

Gde je špijunski triler tu je i erotika. Brrrr, baš uzbudljivo. Sinoć sam gledao Bonda pa me zanima da li bi danas i on mogao biti optužen za silovanje, One devojke nisu željele bilo što da imaju s njim, ali on je znao bolje. Uhapsite Bonda!

sisanje vesla

pre 11 godina

Najbrutalnije , fasisticko gusenje slobode izrazavanja a pri tom nije skakao po oltaru u Notr Damu ili u Katedrali SV Petra u Vatikanu nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.

Kiza

pre 11 godina

@Zoki
Predsednik Ekvadora dikatator? Šta je onda Obama ?
Kada CIA šalje dronove da ubijaju navodne teroriste(
pri čemu je prema pakistankskim izvorima obično 75-80%
ubijenih su civili žene deca starci)
u Pakistanu , Afganistanu i Iraku prvo se traži potpis
predsednika koji mora da odobri čitavu akciju.
Šta je onda Obama ako direktno odobrava ove akcije
,ako proganja novinare poput Asanža?

Google

pre 11 godina

Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?

Maki

pre 11 godina

Kada je trebalo "postujuci zakone" Britanija je uspela da odbije nalog suda iz Spanije da im se isporuci general Pinoce koje je tada bio na lecenju u Londonu u aranzmanu svoje prijateljice Margaret Tacer. To je bila nadokanda za usluge prilikom rata Britanije sa Argentinom za Foklande, kada su radari iz Cilea javljali Britancima vreme uzletanja argentisnkih aviona.

Istina

pre 11 godina

"Najbrutalnije , fasisticko gusenje slobode izrazavanja a pri tom nije skakao po oltaru u Notr Damu ili u Katedrali SV Petra u Vatikanu nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.
(sisanje vesla, 19. avgust 2012 15:12) "

Ne mogu docekati dan kad neko ne ukrade i objavi Vojne Tajne dokumente Generalstaba JNA 91-99 da napokon saznamo istinu.

velja

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.

Dragan

pre 11 godina

nije oko podneva, vec u 14h GMT (15h po nashem vremenu), a ko hoce da prati uzivo i da ne cheka prezentaciju sa mejnstrim medija, moze otici na sledeci link http://www.ustream.tv/channel/occupynewsnetwork

modesty blaise

pre 11 godina

Pa kad bi Svedjani dali cvrsto obecanje pred medjunarodnom zajednicom da ga nece isporuciti Americi, onda nebi bilo nikakvog razloga za nastavljanjem ove farse "seksualnog napada". Interesantno je da medije sirom sveta konzistentno ne spominju da je tema optuzbe to sto je Asanz navodno imao seks bez kondoma sa jednom zenom a sa drugom mu je kondom navodno pukao. Oba odnosa su bila dobrovoljna, i ovo se desava samo zato sto u Svedskoj postoji arhaicni zakon po kome se seks bez kondoma van braka moze protumaciti kao "silovanje".
Znaci, potpuna glupost.

Ja Svedima nebi verovala kad bi i dali obecanje je bi skoro sigurno - lagali. Oni vec nemaju nikakvog obraza jer su podigli takvu optuznicu, koja je tu samo da se Asanz prebaci njima, a oni da ga prebace u US da se Ameri na njemu izivljavaju dok ne crkne, jer ih je osramotio.

Ej, "free world"! O cemu oni uopste pricaju vise?

belle

pre 11 godina

Ako ga uhapse ili ubiju, umrece moja nada u bolji svet. Ali stvarno, ljudi, ovo sto se desava je zaista vazno za sve nas.

Da li ste primetili da YouTube pocinje sa objavljivanjem vasih komentara pod punim imenom i prezimenom? Od sada kada budete nepovoljno komentarisali neku vest, cuvajte se. Hocu reci, od sada, kada budete razmisljali svojom glavom, cuvajte se.

Shone

pre 11 godina

@ Tobey, @ StaZ:

"... Koji Asanaz? Koji Vikiliks? To je smesno."

Pa, da vidiš, amerima i nije baš smešno, a ni englezima rek'o bih... Ako im pobegne to će tek pokazati koliko su ove "ozbiljne države" zaista nemoćne. Jedan čovek sa par istomišljenika (od kojih je jedan američki vojnik kome se sve smučilo - koliko je još takvih pita se pentagon) da izblamira i razgoliti do kosti celu tzv zapadnu demokratiju... hehehe. Sad je meni smešno. Mada, kolk'o cenim, pustiće ih da ga uhapse..

A što se tiče onih tripova da je sve režirano (pretpostavljam od strane amerike i engleske) - nikome, a verovatno ni autoru posta, nije jasno zašto bi to neko zdravog razume uradio... da skrene pažnju s Pussy Riot...? HAHAHa

I da, mala slova nisu slučajna...

emanuelson

pre 11 godina

Asandzova borba za slobodu i borba Pussy Riot nemaju dodirnih tacaka ... Asanz je inteligentan covjek koji je na kulturan nacin spustio mocnike, rizikuje zivot ... dok Pussy je gomila potplacenog prostakluka, to su 3 da ne kazem sta dalje i to se jasno vidi ... Ne mozes ti uci u crkvu i pokazivati srednji prst, postoji mnogo kulturnijih i pametnijih nacina ... Jadne su ! u rudnik bi ih strpao ...

Nina

pre 11 godina

Da li je moguce da svet cuti pred ovim stvarima?Da li je moguce da narod cuti i ne mrda prstom? Je li ovo demokratija? Je li demokratija isporuciti coveka SAD da bi ga ucutkali? Kud ide ovaj svet?!

...

pre 11 godina

Da imam para i slobodnog vremena, odleteo bih u London i sedeo tamo ispred ambasade da podrzim ovog coveka! Svi mi znamo manje-vise kako funkcionise ta monstruozna represorska masinerija, ali su retki ljudi koji imaju hrabrosti, snage i pameti da nesto i ucine po tom pitanju...

neriljano

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.
(velja, 19. avgust 2012 13:45)

I niko mu ne bi verovao da nije iz stranke.

Dragan

pre 11 godina

takodje, RT prenosi uzivo... moguce da ce biti bolji snimak nego sa mobilnog OccupyNewsNetwork... 15h danas (14h GMT) na linku http://rt.com/on-air/

Tobey

pre 11 godina

Leba i igara. Niste ni svesni da gledate igre po napisanom scenariju. Koji Asanaz? Koji Vikiliks? To je smesno. Svako ko bi ugrozavavao bezbednost zapadnih demokratija, pustao poverljive informacije preko interenta bi bio zaustavljen pre nego sto bi iko cuo zanjega i njegov veb sajt. Covek je glumac na sceni, a vi ste gledaoci u pozoristu. Britanija i Amerika su ozbiljne zemlje, najmocnije na planeti, smesno je da moze da se pojavi tu neki lik koji iz hobija njih ugrozava. Ali, narod voli igre i zabavu, uvek je voleo. Prvo su bili kaubojski filmovi, pa kasnije veliki brat i survivor, sad je neki lik koji podriva dve najmocnije zemlje na svetu pa kao bezi od njih a oni nikako da ga uhvate. Nema od toga nista. Realnost je drugacija nego sto se predtavlja a ovo su samo igre, zabava za mase.

Rade

pre 11 godina

@(Skeptik, 19. avgust 2012 17:38) - Ako je vojna tajna prikrivanje velikih zlocina i prevara, onda se ona ne moze tretirati kao vojna tajna.

tokio

pre 11 godina

...nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.
sisanje vesla, 19. avgust 2012 15:12
Istina, iako su ovi nasi pokusali da obezvrede sve sto dolazi sa vikiliksa.
Lazanski je npr. tvrdio da je sve to namestaljka SADa.

Meni je najdraza stvar koja se pojavila na vikiju, da je Jeremic plakao "ko dete" kad su mu Ameri rekli da zaboravi Kosovo. Neprocenjivo:)

NeVerujem

pre 11 godina

Njegov seksualni napad je što je sa prostitutkom bio bez kondoma. Ali zvuči teško kada se priča, a zanimljivo je da su tu optužnicu podigli 10 dana nakon što su počeli da ga jure zbog wikilinksa.
A ovi što lupaju da je sajt mali i ne posećen pa nije tako važno, greše mnogo. Wikilinks je sajt gde mogu da se prikupe informacije sa različitih uglova, u isto vreme znate informacije sirijskih, turskih, americkih novina... Većinu tekstova postavljaju ljudi širom sveta. Svako ko se bavi politikom ili pravom,tamo nalazi gomilu informacija. Nije facebook i google ceo internet.
Još jedna stvar, ovo je pokušaj prve presude informativnim sajtovima (do sada su samo zatvarali sajtove zbog čuvanja fajlova). Tako da sutra mogu da zatvore Wikipediju, blogove itd. ako se pojavi nešto što im se ne sviđa.

neriljano

pre 11 godina

Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?
(Google, 19. avgust 2012 14:12)

Da, cak su i jadne gusare stitili svojim liberalnim shvatanjima.

Oduvek su isti, ne znam u cemu je razlika?! Sve je to u sluzbi Njenog kraljevskog velicanstva, a ne gradjana Ostrva.

Stefan

pre 11 godina

Britanija sada ne priznaje politicki azil, a priznavala ga je kada je davala azil ruskim oligarsima kriminalcima, koji su optuzeni u Rusiji. Dvostruki arsini.

Mirko

pre 11 godina

@KG
Hoćeš da kažeš da ga Ekvador štiti od kazne za silovanje? Jel si ti lud Il se samo praviš?
I maloumnom je jasno da je silovanje izgovor za hapšenje i izručivanje Americi. Objavljivanje bezbednosnih podataka je delo protiv sigurnosti i bezbednosti Amerike, ali ono što je objavljeno pokazuje ruglo američke politike i ne ugrozava bezbednost već autoritet Amerike i njihove odvratne politike. Zna se ko je u svetu najgori i najbezobzirniji, ko ne poštuje ni jedno pravilo koje bi svima ostalima da nametne, po uzoru na drevnu demokratiju u kojoj je za jedne bila demokratija a za druge ropstvo. Zna se ko ne dozvoljava suđenje svojim građanima za dela počinjena u drugim zemljama, ko ne dozvoljava čak ni doping kontrole svojim sportistima! Da nije tužno bilo bi smešno.
Jel ovde ima naivnih? Većina nije.

Sale

pre 11 godina

"Radikalne socijaldemokratske vlasti u južnoameričkim zemljama pružaju mnogo više socijalne pravde i ljudskih prava svojim narodima nego što se to čini u Evropi"

"Oni su ujedinjeni u represiji, a mi moramo da budemo ujedinjeni protiv represije. Rat SAD protiv "uzbunjivača" mora da prestane..."

Ma nešto mi nije ovde jasno, naši proevropski i proamerički novinari uporno nam pune glavu i ubeđuju nas kako Amerika i Evropa treba da nam bude primer, to su kolevke demokratije, a ove južnoamerikance na čelu sa Čavesom, koje njihov narod veliča kao bogove, treba smatrati diktatorima...Nešto tu ne štima....Gospodo novinari sa B92 i slični, ako ste za slobodu govora, vladavinu naroda i ljude poput Asanža, onda nipošto ne možete podržavati američku politiku protiv Srbije, Iraka, Irana, Egipta, Sirije, Tunisa, Venecuele itd itd... poduži je spisak izguglajte od 1945...

Alex

pre 11 godina

ama bre neka ga ubace u balon lepo sleti na krov ambasade,Dzuli uskoci i tako lepo odleprsa sa baloncetom :))
PS. Balon pod zastavom Ekvadora naravno :)

WikiLeaks

pre 11 godina

"Julian Assange breaks silence, says U.S. "must renounce its witch hunt against WikiLeaks."

Julian Assange - "USA mora odustati od lova na vjestice protiv WikiLeaks"

Koja glupost, koja naivnost. USA nikada nece stati dok ga nevidi 2 metra ispod zemlje.

antifilozof

pre 11 godina

@Skeptik Evo ja ću da probam da Vam objasnim. Nije vam dobra pretpostavka.

Zapravo, aktivno vojno lice pošalje informaciju koja je vojna tajna privatnoj firmi koja kaže sledeće: Šta god nam bilo ko pošalje, objavićemo... bilo tačno ili ne... neka veruje ko hoće i koliko hoće... jedino nećemo otkriti ko nam je poslao. Mogao je niko da ne veruju u istinitos svih objavljenih podataka... niko za njihovu tačnost nije garantovao...

Dakle, ova firma se nije udruživala sa ovom vojnim licem, nego je radila ono za šta je legalno registrovana ne kršeći ni jedan zakon.

A onda neko osudi vlasnika firme jer je preko firme otkrivena vojna tajna. Jel Vam sada jasnije?

StaZ

pre 11 godina

"Asanž se danas obraća javnosti"

... - I? - Čovečanstvo je prestalo da diše! Planeta Zemlja je stala! Tajac! Očekivanje! ... Stvarno, koliko SNOBOVSKIH BUDALAŠTINA može naša javnost progutati?

zoki

pre 11 godina

Ja sam licno iz vikiliksa vise saznao prljavih stvari o drugima, nego o USA, i nije mi jasno sto ga uopste toliko proganjaju.
Ja bi ga ostavio na miru, vikiliks je i onako "stara prica".

Takodje Asanz mi nije jasan da trazi azil u zemlji gde se novinari proganjaju ako kazu nesto protiv "el prezidente", sto se protivi samoj ideji koju Asanz kao zastupa.
Sad slusam da Asan trazi slobodu za Bradlija Meninga koji se sumnjici za spijunazu u USA, zanima me da li ce traziti pomilovanje i za ekvadorskog novinara Emilia Palacia koji je morao pobeci iz Ekvadora jer je napisao clanak "diktator" o tamosnjem predsedniku.
Sigurno da nece, sto potvrdjuje da je Asanz covek bez principa.

podanik

pre 11 godina

Nadam se da Assange nece poverovati Svedskim vlastima da ga nece izruciti. Jer cim ga se domognu naci ce vec nacina, ako treba parlament ce izglasati novi zakon kako bi sve formalno bilo OK!
Reci ce onda - jeste obecali smo neizrucenje ali tada nije postojao ovaj novi zakon.

Ako ga traze samo radi davanja izjave - posto optuznicu nisu ni podigli - mogu to da urade u Amabasadi!

Ali nece, i tu je jasno koliko cela stvar smrdi.

A dolazili su u Beograd da uzmiaju izjave od haskih Srba, to im nije bilo tesko.

Boze, kakav svet pun lazi i licemerja, iskorvanja zlocina USA.

Svaka cast latinskoj Americi - pravde u Rusiji i na Zapadu nema!!!

Flash

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.
(velja, 19. avgust 2012 13:45)

Znas ti dobro koliko kod nas narod mrzi politicare, pogotovo muljatore... ne verujem da bi tako bilo, ako bi taj cin uspeo da zatvori nekog politicara lopova u zatvor, taj nas asanz bi verovatno bio proglasen za narodnog heroja. I da, stvari su dosta drugacije kod nas, mi nismo imperija/alijansa koja se proteze na 2 kontinenta i koja ovako ili onako kontrolise polovinu zemalja sveta, pa i nebi imali sta da izgubimo.

platinum edition

pre 11 godina

kad Asanž u Wikiliksu spomene patnje Palestinaca , kriterijume. za dobivanje Nobelove nagrade za mir, raskoš i tajnovitost Bilderberg sastanaka kao i Bohemian Grove i dešavanja pre i za vreme 11/9 onda ću ga smatrati borcem za istinu a do tada je on za mene njihov igrač
(MikiМ, 19. avgust 2012 17:25)

Zaboravio si trilateralu, iluminate i Rotsilde...nemoj da ne kompletiramo the Best of teorija zavere

Rodja

pre 11 godina

@Flash
Velja je potpuno u pravu. Asanz se bori za univerzalne vrednosti, a te vrednosti su nezavisne od nacije, pripadnosti ovoj ili onoj politici. Srbija je jos daleko od toga. Narod u Srbiji ceka nekog mesiju da sredi stanje, a takvog nema jer politika svake iole demokratske zemlje je samo odraz u ogledalu naroda. Vecina srpskih kriticara kritikuje ne iz principijelnih razloga, nego iz ljubomore i sutra bi isto to uradio sto kritikuje kada bi im se pruzila prilika. Trenutna realnost Srbije je da bi jedan Asanz u Srbiji garantovano jos gore prosao.

Azilant

pre 11 godina

"Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?
(Google, 19. avgust 2012 14:12) "

Britanija priznaje samo politicki azil. Od kada se za silovanje trazi azil?

MikiМ

pre 11 godina

kad Asanž u Wikiliksu spomene patnje Palestinaca , kriterijume. za dobivanje Nobelove nagrade za mir, raskoš i tajnovitost Bilderberg sastanaka kao i Bohemian Grove i dešavanja pre i za vreme 11/9 onda ću ga smatrati borcem za istinu a do tada je on za mene njihov igrač

Velibor, USA

pre 11 godina

Podrshka Assange-u ovde i kritike birokratskim zapadnim ali i putinovskim ruskim dogmatama koji su opet kao za vreme hladnog rata ochito ujedinjeni protiv trecih ideja ljudskih prava i slobode govora!

Srecom u Americi ipak postoji istinski slobodouman pokret RootsAction http://act.rootsaction.org/p/dia/action/public/?action_KEY=6484 chijeg sam chlan i chiju peticiju za ostavljanje Assange-a na miru sam ponosno potpisao kao i peticije za oslobadjanje Pussy Riot devojaka i peticije protiv putinovskih izavljavatorskih zabrana Gej Prajda!

roza

pre 11 godina

@modesty blaise
svedski zakon koji inkriminise seksualni odnos bez kondoma kao silovanje ne moze biti arhaican, vec moderan. on to jeste. e sad da li je optuzba protiv asanza u ovom slucaju 'holding case', to vec ne bih mogli pouzdano znati. ja bih volela da on moze da ode u svedsku i suoci se sa optuzbom tih dveju zena kako i dolikuje ali ne i da bude isporucen sad-u...

mitja

pre 11 godina

@modesty blaise
"Svedski zakon koji inkriminise seksualni odnos bez kondoma kao silovanje ne moze biti arhaican, vec moderan, on to jeste"

Vecu glupost kada je u pitanju zakon, nisam nigde naso!!
Da se razumemo, ne mislim da je komentar glup, niti me zanima da li neko naiziva sex tj. definise kao arhaican ili moderan!?
Ono sto me zanima je kod ovog (krivicnog) prekrsaja: Ko je kriv za seks bez kondoma?? Moguce je da sam nesto bukvalno shvatio ili da mi je neka informacija promakla ali mi je stvarno neverovatno!!

Антифашиста

pre 11 godina

Нема ништа без слободе! Слободарски јужноамерички народи не бране само своју слободу. Читавом свету светли светло светионика из Еквадора, Кубе, Никарагве, Боливије, Аргентине, Венецуеле... У трулом капиталистичком свету још једино блистају они који се својом људском силином одупиру свеопштем ништавилу потрошачког друштва.Њима основни мотив постојања није 'нови бог' - профит, већ инспирација потиче из смисла за слободом, истином, једнакошћу, социјалном правдом, солидарношћу, љубављу и садржајем богатог живота достојног живљења. Певају и Кореа и Чавез и радосно се смеју и када се одупиру империјалистима. Певаће еквадорски народ када њиховим улицама буде шетао Асанж. Већ сада, широм Еквадора и целе Латинске Америке лепршају се транспаренти са поруком: 'Добродошао Џулијане!' - 'Julian Assange bienvenido a Latinoamerica'!!!

Dragan

pre 11 godina

ne mogu sada da chitam sve komentare, tako da ne znam da li je neko vec korigovao... dakle, nije u pitanju POLITICHKI AZIL vec DIPLOMATSKI AZIL, koji je u ovim uslovima jedini mogao da se da.

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Sve ok što je rekao, ali ne mogu da se otmem utisku koliko je loš govornik. Mora da radi na tome ako želi da održi i proširi ovu histeriju oko njega.

Tex

pre 11 godina

Niko ne zna tacnu spregu celog slucaja tako da navijati za jedne ili druge je besmisleno skroz. Nije to bas tako jednostavno kao on dobio informacije pa ih objavio, mnogo vece spletke i igraci su tu u pitanju ocigledno. A u najmanju ruku Asanz se samo obogatio na svemu ovome tako da rec wiki u njegovom wikileaks nema veze sa wikipediom gde ljudi ulazu svoje vreme bez novcane nadoknade.

Neka se bore ko ih sisa.

Civilizovani

pre 11 godina

Svi ste za Asanža, jel da? A da vas pitam nešto: Zamislite da radite u nekoj kompaniji gde imate nekog kolegu koji prčka po vašim računarima, radnim stolovima, fiokama kad niste tu. Zamislite sistem administratora koji prati svaku vašu aktivnost na kompu, netu, svaku vašu privatnu prepisku ... I koji posle pokušava da vas ucenjuje tim podacima. Šta biste mu uradili?

Asanža bi u svakoj kompaniji nazvali uhodom i izbacili sa posla. A ovde je heroj ...

Skeptik

pre 11 godina

Aktivno vojno lice ukrade strogo cuvanu vojnu tajnu. Preda ukradenu vojnu tajnu drugom licu koji je objavi na internetu. U svim zemljama na svijetu bili bi optuzenu za spijunazu. Hoce li mi iko objasniti u cemu je problem ovdje?

PS - Ako je izuzetak to sto je u pitanju USA to onda ne potvrdjuje pravilo. Hajmo onda krasti vojna tajna dokumenta Rusije, Kine, Srbije ,... i objavljivati na internetu.

vuk79

pre 11 godina

Neverovatna zamene teze. Ko prica o bilo kakvom slobodnom govoru ili njegovom sajtu ili Americi ili o nekim slobodama,pa njega traze Svedske vlasti zbog silovanja ili nekog sexualnog prekrsaja ne juri ga niko zbog wikiliksa.

KG

pre 11 godina

On se kao bori za slobodu štampe, a izabrao je da traži azil u zemlji u kojoj sloboda štampe ne postoji, a na vlasti je najcrnja diktatura.
s druge strane, ostali vlasnici vikiliksa govore da im njegove aktivnosti unistavaju rad i profit.
On je dobio azil u Ekvadoru pod uslovom "da ne daje političke izjave", a on ordža podugačak POLITIČKI govor, koji sa slobodom javne reči nema ama baš nikakve veze. Čak može da mu se desi da mu uskrate azil, time bi se oni izvukli iz glupe situacije u koju su upali, a imali bi kao opravdanje da je ON prekršio uslove dobijanja azila.
Ne traži njega Švedska zbog vikiliksa već zbog silovanja. Ne zamenjujte teze!

I.

pre 11 godina

Interesantno kako su svi skocili da brane one prostakuse bez mozga iz Rusije, a niko se ne javi da brani ovog coveka. Pa da, ko sme? Bono, veliki aktivista, ide u Belu kucu na pivce, Endzi, jeste...

Meni sve ovo lici na holivudski blokbaster, ne mogu da verujem kako ce sve "proci", ako im uspe, ako ovaj covek ne pretekne, ja ne znam sta da mislim, zaista. Naocigled celog sveta.

Ah da, zaboravila sam Amnesty International. Gde je?!

Zoran

pre 11 godina

Nista u slucaju Asanz nije novo. Oduvek su oni, koji su najvise naklapali o demokratiji i ljudskim pravima, najvise delovali protiv istih (citaj SAD i sateliti). Iz sve snage se nadam da ce se Asanz izvuci.

ooooh yeah

pre 11 godina

"Radikalne socijaldemokratske vlasti u južnoameričkim zemljama pružaju mnogo više socijalne pravde i ljudskih prava svojim narodima nego što se to čini u Evropi", rekao je između ostalog Ali.

Wake up Europe!!!

StaZ

pre 11 godina

"Asanž se danas obraća javnosti"

... - I? - Čovečanstvo je prestalo da diše! Planeta Zemlja je stala! Tajac! Očekivanje! ... Stvarno, koliko SNOBOVSKIH BUDALAŠTINA može naša javnost progutati?

Tobey

pre 11 godina

Leba i igara. Niste ni svesni da gledate igre po napisanom scenariju. Koji Asanaz? Koji Vikiliks? To je smesno. Svako ko bi ugrozavavao bezbednost zapadnih demokratija, pustao poverljive informacije preko interenta bi bio zaustavljen pre nego sto bi iko cuo zanjega i njegov veb sajt. Covek je glumac na sceni, a vi ste gledaoci u pozoristu. Britanija i Amerika su ozbiljne zemlje, najmocnije na planeti, smesno je da moze da se pojavi tu neki lik koji iz hobija njih ugrozava. Ali, narod voli igre i zabavu, uvek je voleo. Prvo su bili kaubojski filmovi, pa kasnije veliki brat i survivor, sad je neki lik koji podriva dve najmocnije zemlje na svetu pa kao bezi od njih a oni nikako da ga uhvate. Nema od toga nista. Realnost je drugacija nego sto se predtavlja a ovo su samo igre, zabava za mase.

vuk79

pre 11 godina

Neverovatna zamene teze. Ko prica o bilo kakvom slobodnom govoru ili njegovom sajtu ili Americi ili o nekim slobodama,pa njega traze Svedske vlasti zbog silovanja ili nekog sexualnog prekrsaja ne juri ga niko zbog wikiliksa.

Civilizovani

pre 11 godina

Svi ste za Asanža, jel da? A da vas pitam nešto: Zamislite da radite u nekoj kompaniji gde imate nekog kolegu koji prčka po vašim računarima, radnim stolovima, fiokama kad niste tu. Zamislite sistem administratora koji prati svaku vašu aktivnost na kompu, netu, svaku vašu privatnu prepisku ... I koji posle pokušava da vas ucenjuje tim podacima. Šta biste mu uradili?

Asanža bi u svakoj kompaniji nazvali uhodom i izbacili sa posla. A ovde je heroj ...

KG

pre 11 godina

On se kao bori za slobodu štampe, a izabrao je da traži azil u zemlji u kojoj sloboda štampe ne postoji, a na vlasti je najcrnja diktatura.
s druge strane, ostali vlasnici vikiliksa govore da im njegove aktivnosti unistavaju rad i profit.
On je dobio azil u Ekvadoru pod uslovom "da ne daje političke izjave", a on ordža podugačak POLITIČKI govor, koji sa slobodom javne reči nema ama baš nikakve veze. Čak može da mu se desi da mu uskrate azil, time bi se oni izvukli iz glupe situacije u koju su upali, a imali bi kao opravdanje da je ON prekršio uslove dobijanja azila.
Ne traži njega Švedska zbog vikiliksa već zbog silovanja. Ne zamenjujte teze!

zoki

pre 11 godina

Ja sam licno iz vikiliksa vise saznao prljavih stvari o drugima, nego o USA, i nije mi jasno sto ga uopste toliko proganjaju.
Ja bi ga ostavio na miru, vikiliks je i onako "stara prica".

Takodje Asanz mi nije jasan da trazi azil u zemlji gde se novinari proganjaju ako kazu nesto protiv "el prezidente", sto se protivi samoj ideji koju Asanz kao zastupa.
Sad slusam da Asan trazi slobodu za Bradlija Meninga koji se sumnjici za spijunazu u USA, zanima me da li ce traziti pomilovanje i za ekvadorskog novinara Emilia Palacia koji je morao pobeci iz Ekvadora jer je napisao clanak "diktator" o tamosnjem predsedniku.
Sigurno da nece, sto potvrdjuje da je Asanz covek bez principa.

Azilant

pre 11 godina

"Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?
(Google, 19. avgust 2012 14:12) "

Britanija priznaje samo politicki azil. Od kada se za silovanje trazi azil?

velja

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.

Skeptik

pre 11 godina

Aktivno vojno lice ukrade strogo cuvanu vojnu tajnu. Preda ukradenu vojnu tajnu drugom licu koji je objavi na internetu. U svim zemljama na svijetu bili bi optuzenu za spijunazu. Hoce li mi iko objasniti u cemu je problem ovdje?

PS - Ako je izuzetak to sto je u pitanju USA to onda ne potvrdjuje pravilo. Hajmo onda krasti vojna tajna dokumenta Rusije, Kine, Srbije ,... i objavljivati na internetu.

Tex

pre 11 godina

Niko ne zna tacnu spregu celog slucaja tako da navijati za jedne ili druge je besmisleno skroz. Nije to bas tako jednostavno kao on dobio informacije pa ih objavio, mnogo vece spletke i igraci su tu u pitanju ocigledno. A u najmanju ruku Asanz se samo obogatio na svemu ovome tako da rec wiki u njegovom wikileaks nema veze sa wikipediom gde ljudi ulazu svoje vreme bez novcane nadoknade.

Neka se bore ko ih sisa.

emanuelson

pre 11 godina

Asandzova borba za slobodu i borba Pussy Riot nemaju dodirnih tacaka ... Asanz je inteligentan covjek koji je na kulturan nacin spustio mocnike, rizikuje zivot ... dok Pussy je gomila potplacenog prostakluka, to su 3 da ne kazem sta dalje i to se jasno vidi ... Ne mozes ti uci u crkvu i pokazivati srednji prst, postoji mnogo kulturnijih i pametnijih nacina ... Jadne su ! u rudnik bi ih strpao ...

Buridanov magarac

pre 11 godina

Kad malo bolje covek razmisli ovi britanci su najveci zlikovci. Ne bi do pre pedeset godina bili `carstvo u kome sunce ne zalazi`. Pokrali su nevidjena bogatstva iz Indije, Afrike, Azije, Australije i Amerike. Ah, da, i usput malo organizovali trgovinu desetinama miliona robova, istrebili nebrojeno indijanaca ... i slicne trice. A onda, naravno na sav glas liberalna demokratija, magna carta libertatem, habeas corpus act i sl., za prost svijet. Da nije nesto onog rock n rolla ....

MikiМ

pre 11 godina

kad Asanž u Wikiliksu spomene patnje Palestinaca , kriterijume. za dobivanje Nobelove nagrade za mir, raskoš i tajnovitost Bilderberg sastanaka kao i Bohemian Grove i dešavanja pre i za vreme 11/9 onda ću ga smatrati borcem za istinu a do tada je on za mene njihov igrač

Jahorina

pre 11 godina

Ne mogu da se otmem utisku da Olimpijada 2012. godine veoma podseća na Olimpijadu iz 1936. godine. Scena sje postavljena, samo je pitanje ko će opaliti starni pucanj.

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Sve ok što je rekao, ali ne mogu da se otmem utisku koliko je loš govornik. Mora da radi na tome ako želi da održi i proširi ovu histeriju oko njega.

roza

pre 11 godina

@modesty blaise
svedski zakon koji inkriminise seksualni odnos bez kondoma kao silovanje ne moze biti arhaican, vec moderan. on to jeste. e sad da li je optuzba protiv asanza u ovom slucaju 'holding case', to vec ne bih mogli pouzdano znati. ja bih volela da on moze da ode u svedsku i suoci se sa optuzbom tih dveju zena kako i dolikuje ali ne i da bude isporucen sad-u...

Google

pre 11 godina

Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?

platinum edition

pre 11 godina

kad Asanž u Wikiliksu spomene patnje Palestinaca , kriterijume. za dobivanje Nobelove nagrade za mir, raskoš i tajnovitost Bilderberg sastanaka kao i Bohemian Grove i dešavanja pre i za vreme 11/9 onda ću ga smatrati borcem za istinu a do tada je on za mene njihov igrač
(MikiМ, 19. avgust 2012 17:25)

Zaboravio si trilateralu, iluminate i Rotsilde...nemoj da ne kompletiramo the Best of teorija zavere

Istina

pre 11 godina

"Najbrutalnije , fasisticko gusenje slobode izrazavanja a pri tom nije skakao po oltaru u Notr Damu ili u Katedrali SV Petra u Vatikanu nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.
(sisanje vesla, 19. avgust 2012 15:12) "

Ne mogu docekati dan kad neko ne ukrade i objavi Vojne Tajne dokumente Generalstaba JNA 91-99 da napokon saznamo istinu.

Kiza

pre 11 godina

@Zoki
Predsednik Ekvadora dikatator? Šta je onda Obama ?
Kada CIA šalje dronove da ubijaju navodne teroriste(
pri čemu je prema pakistankskim izvorima obično 75-80%
ubijenih su civili žene deca starci)
u Pakistanu , Afganistanu i Iraku prvo se traži potpis
predsednika koji mora da odobri čitavu akciju.
Šta je onda Obama ako direktno odobrava ove akcije
,ako proganja novinare poput Asanža?

Sale

pre 11 godina

"Radikalne socijaldemokratske vlasti u južnoameričkim zemljama pružaju mnogo više socijalne pravde i ljudskih prava svojim narodima nego što se to čini u Evropi"

"Oni su ujedinjeni u represiji, a mi moramo da budemo ujedinjeni protiv represije. Rat SAD protiv "uzbunjivača" mora da prestane..."

Ma nešto mi nije ovde jasno, naši proevropski i proamerički novinari uporno nam pune glavu i ubeđuju nas kako Amerika i Evropa treba da nam bude primer, to su kolevke demokratije, a ove južnoamerikance na čelu sa Čavesom, koje njihov narod veliča kao bogove, treba smatrati diktatorima...Nešto tu ne štima....Gospodo novinari sa B92 i slični, ako ste za slobodu govora, vladavinu naroda i ljude poput Asanža, onda nipošto ne možete podržavati američku politiku protiv Srbije, Iraka, Irana, Egipta, Sirije, Tunisa, Venecuele itd itd... poduži je spisak izguglajte od 1945...

Shone

pre 11 godina

@ Tobey, @ StaZ:

"... Koji Asanaz? Koji Vikiliks? To je smesno."

Pa, da vidiš, amerima i nije baš smešno, a ni englezima rek'o bih... Ako im pobegne to će tek pokazati koliko su ove "ozbiljne države" zaista nemoćne. Jedan čovek sa par istomišljenika (od kojih je jedan američki vojnik kome se sve smučilo - koliko je još takvih pita se pentagon) da izblamira i razgoliti do kosti celu tzv zapadnu demokratiju... hehehe. Sad je meni smešno. Mada, kolk'o cenim, pustiće ih da ga uhapse..

A što se tiče onih tripova da je sve režirano (pretpostavljam od strane amerike i engleske) - nikome, a verovatno ni autoru posta, nije jasno zašto bi to neko zdravog razume uradio... da skrene pažnju s Pussy Riot...? HAHAHa

I da, mala slova nisu slučajna...

sisanje vesla

pre 11 godina

Najbrutalnije , fasisticko gusenje slobode izrazavanja a pri tom nije skakao po oltaru u Notr Damu ili u Katedrali SV Petra u Vatikanu nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.

...

pre 11 godina

Da imam para i slobodnog vremena, odleteo bih u London i sedeo tamo ispred ambasade da podrzim ovog coveka! Svi mi znamo manje-vise kako funkcionise ta monstruozna represorska masinerija, ali su retki ljudi koji imaju hrabrosti, snage i pameti da nesto i ucine po tom pitanju...

robert

pre 11 godina

Gde je špijunski triler tu je i erotika. Brrrr, baš uzbudljivo. Sinoć sam gledao Bonda pa me zanima da li bi danas i on mogao biti optužen za silovanje, One devojke nisu željele bilo što da imaju s njim, ali on je znao bolje. Uhapsite Bonda!

belle

pre 11 godina

Ako ga uhapse ili ubiju, umrece moja nada u bolji svet. Ali stvarno, ljudi, ovo sto se desava je zaista vazno za sve nas.

Da li ste primetili da YouTube pocinje sa objavljivanjem vasih komentara pod punim imenom i prezimenom? Od sada kada budete nepovoljno komentarisali neku vest, cuvajte se. Hocu reci, od sada, kada budete razmisljali svojom glavom, cuvajte se.

Velibor, USA

pre 11 godina

Podrshka Assange-u ovde i kritike birokratskim zapadnim ali i putinovskim ruskim dogmatama koji su opet kao za vreme hladnog rata ochito ujedinjeni protiv trecih ideja ljudskih prava i slobode govora!

Srecom u Americi ipak postoji istinski slobodouman pokret RootsAction http://act.rootsaction.org/p/dia/action/public/?action_KEY=6484 chijeg sam chlan i chiju peticiju za ostavljanje Assange-a na miru sam ponosno potpisao kao i peticije za oslobadjanje Pussy Riot devojaka i peticije protiv putinovskih izavljavatorskih zabrana Gej Prajda!

eklektičar

pre 11 godina

Ne mislim da smo mi publika a Asanž glumac. Ovo je samo jedna užasna priča o još užasnijim ljudima koje vode najsnažnije države, koje niko ne može da opere i opravda. U ovim trenucima shvatam da je ceo smisao građanskog-bilo-čega tako nepotrebna karika u ovom svetu, jer baš oni koji najviše i zagovaraju te stvari iste na daleko burtalniji način ruše. I onda i ako želiš nešto da menjaš, to ne možeš, jer se onaj najviši ne menja. A baš verujem u bolje. Ako Asanža kroz nekoliko godina ne bude bilo među živima, nisam siguran da ćemo imati prostora da verujemo u bolje. Osim ako se ne predamo populizmu i kapitalzmu. I tako u krug.

WikiLeaks

pre 11 godina

"Julian Assange breaks silence, says U.S. "must renounce its witch hunt against WikiLeaks."

Julian Assange - "USA mora odustati od lova na vjestice protiv WikiLeaks"

Koja glupost, koja naivnost. USA nikada nece stati dok ga nevidi 2 metra ispod zemlje.

modesty blaise

pre 11 godina

Pa kad bi Svedjani dali cvrsto obecanje pred medjunarodnom zajednicom da ga nece isporuciti Americi, onda nebi bilo nikakvog razloga za nastavljanjem ove farse "seksualnog napada". Interesantno je da medije sirom sveta konzistentno ne spominju da je tema optuzbe to sto je Asanz navodno imao seks bez kondoma sa jednom zenom a sa drugom mu je kondom navodno pukao. Oba odnosa su bila dobrovoljna, i ovo se desava samo zato sto u Svedskoj postoji arhaicni zakon po kome se seks bez kondoma van braka moze protumaciti kao "silovanje".
Znaci, potpuna glupost.

Ja Svedima nebi verovala kad bi i dali obecanje je bi skoro sigurno - lagali. Oni vec nemaju nikakvog obraza jer su podigli takvu optuznicu, koja je tu samo da se Asanz prebaci njima, a oni da ga prebace u US da se Ameri na njemu izivljavaju dok ne crkne, jer ih je osramotio.

Ej, "free world"! O cemu oni uopste pricaju vise?

tokio

pre 11 godina

...nego je obelodanio ono sto svi znaju da se desava ali je on u stilu vrsnog novinara istrazivaca pronasao izvor sa dokazima,zastitio izvor i objavio cinjenice koje se ne mogu demantovati.
sisanje vesla, 19. avgust 2012 15:12
Istina, iako su ovi nasi pokusali da obezvrede sve sto dolazi sa vikiliksa.
Lazanski je npr. tvrdio da je sve to namestaljka SADa.

Meni je najdraza stvar koja se pojavila na vikiju, da je Jeremic plakao "ko dete" kad su mu Ameri rekli da zaboravi Kosovo. Neprocenjivo:)

Nina

pre 11 godina

Da li je moguce da svet cuti pred ovim stvarima?Da li je moguce da narod cuti i ne mrda prstom? Je li ovo demokratija? Je li demokratija isporuciti coveka SAD da bi ga ucutkali? Kud ide ovaj svet?!

Dragan

pre 11 godina

takodje, RT prenosi uzivo... moguce da ce biti bolji snimak nego sa mobilnog OccupyNewsNetwork... 15h danas (14h GMT) na linku http://rt.com/on-air/

Антифашиста

pre 11 godina

Нема ништа без слободе! Слободарски јужноамерички народи не бране само своју слободу. Читавом свету светли светло светионика из Еквадора, Кубе, Никарагве, Боливије, Аргентине, Венецуеле... У трулом капиталистичком свету још једино блистају они који се својом људском силином одупиру свеопштем ништавилу потрошачког друштва.Њима основни мотив постојања није 'нови бог' - профит, већ инспирација потиче из смисла за слободом, истином, једнакошћу, социјалном правдом, солидарношћу, љубављу и садржајем богатог живота достојног живљења. Певају и Кореа и Чавез и радосно се смеју и када се одупиру империјалистима. Певаће еквадорски народ када њиховим улицама буде шетао Асанж. Већ сада, широм Еквадора и целе Латинске Америке лепршају се транспаренти са поруком: 'Добродошао Џулијане!' - 'Julian Assange bienvenido a Latinoamerica'!!!

Dragan

pre 11 godina

nije oko podneva, vec u 14h GMT (15h po nashem vremenu), a ko hoce da prati uzivo i da ne cheka prezentaciju sa mejnstrim medija, moze otici na sledeci link http://www.ustream.tv/channel/occupynewsnetwork

neriljano

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.
(velja, 19. avgust 2012 13:45)

I niko mu ne bi verovao da nije iz stranke.

Alex

pre 11 godina

ama bre neka ga ubace u balon lepo sleti na krov ambasade,Dzuli uskoci i tako lepo odleprsa sa baloncetom :))
PS. Balon pod zastavom Ekvadora naravno :)

Flash

pre 11 godina

Samo da primetim da bi srpski Asanž bio počašćen epitetima stranog plaćenika i nvo izdajnika. A ovi komentatori - brižni zaštitnici demokratije i slobode govora bi prvi tražili njegovu likvidaciju. Toliko o tome.
(velja, 19. avgust 2012 13:45)

Znas ti dobro koliko kod nas narod mrzi politicare, pogotovo muljatore... ne verujem da bi tako bilo, ako bi taj cin uspeo da zatvori nekog politicara lopova u zatvor, taj nas asanz bi verovatno bio proglasen za narodnog heroja. I da, stvari su dosta drugacije kod nas, mi nismo imperija/alijansa koja se proteze na 2 kontinenta i koja ovako ili onako kontrolise polovinu zemalja sveta, pa i nebi imali sta da izgubimo.

neriljano

pre 11 godina

Britanci da se ne brukaju ovim čangrizavim tumačenjima. Britanija je bila poznata kao zemlja koja je pružala utočište progonjenima iz verskih i političkih razloga vekovima unazad. Šta je krenilo po zlu na liberalnom ostrvu?
(Google, 19. avgust 2012 14:12)

Da, cak su i jadne gusare stitili svojim liberalnim shvatanjima.

Oduvek su isti, ne znam u cemu je razlika?! Sve je to u sluzbi Njenog kraljevskog velicanstva, a ne gradjana Ostrva.

Rade

pre 11 godina

@(Skeptik, 19. avgust 2012 17:38) - Ako je vojna tajna prikrivanje velikih zlocina i prevara, onda se ona ne moze tretirati kao vojna tajna.

Stefan

pre 11 godina

Britanija sada ne priznaje politicki azil, a priznavala ga je kada je davala azil ruskim oligarsima kriminalcima, koji su optuzeni u Rusiji. Dvostruki arsini.

Maki

pre 11 godina

Kada je trebalo "postujuci zakone" Britanija je uspela da odbije nalog suda iz Spanije da im se isporuci general Pinoce koje je tada bio na lecenju u Londonu u aranzmanu svoje prijateljice Margaret Tacer. To je bila nadokanda za usluge prilikom rata Britanije sa Argentinom za Foklande, kada su radari iz Cilea javljali Britancima vreme uzletanja argentisnkih aviona.

NeVerujem

pre 11 godina

Njegov seksualni napad je što je sa prostitutkom bio bez kondoma. Ali zvuči teško kada se priča, a zanimljivo je da su tu optužnicu podigli 10 dana nakon što su počeli da ga jure zbog wikilinksa.
A ovi što lupaju da je sajt mali i ne posećen pa nije tako važno, greše mnogo. Wikilinks je sajt gde mogu da se prikupe informacije sa različitih uglova, u isto vreme znate informacije sirijskih, turskih, americkih novina... Većinu tekstova postavljaju ljudi širom sveta. Svako ko se bavi politikom ili pravom,tamo nalazi gomilu informacija. Nije facebook i google ceo internet.
Još jedna stvar, ovo je pokušaj prve presude informativnim sajtovima (do sada su samo zatvarali sajtove zbog čuvanja fajlova). Tako da sutra mogu da zatvore Wikipediju, blogove itd. ako se pojavi nešto što im se ne sviđa.

Mirko

pre 11 godina

@KG
Hoćeš da kažeš da ga Ekvador štiti od kazne za silovanje? Jel si ti lud Il se samo praviš?
I maloumnom je jasno da je silovanje izgovor za hapšenje i izručivanje Americi. Objavljivanje bezbednosnih podataka je delo protiv sigurnosti i bezbednosti Amerike, ali ono što je objavljeno pokazuje ruglo američke politike i ne ugrozava bezbednost već autoritet Amerike i njihove odvratne politike. Zna se ko je u svetu najgori i najbezobzirniji, ko ne poštuje ni jedno pravilo koje bi svima ostalima da nametne, po uzoru na drevnu demokratiju u kojoj je za jedne bila demokratija a za druge ropstvo. Zna se ko ne dozvoljava suđenje svojim građanima za dela počinjena u drugim zemljama, ko ne dozvoljava čak ni doping kontrole svojim sportistima! Da nije tužno bilo bi smešno.
Jel ovde ima naivnih? Većina nije.

antifilozof

pre 11 godina

@Skeptik Evo ja ću da probam da Vam objasnim. Nije vam dobra pretpostavka.

Zapravo, aktivno vojno lice pošalje informaciju koja je vojna tajna privatnoj firmi koja kaže sledeće: Šta god nam bilo ko pošalje, objavićemo... bilo tačno ili ne... neka veruje ko hoće i koliko hoće... jedino nećemo otkriti ko nam je poslao. Mogao je niko da ne veruju u istinitos svih objavljenih podataka... niko za njihovu tačnost nije garantovao...

Dakle, ova firma se nije udruživala sa ovom vojnim licem, nego je radila ono za šta je legalno registrovana ne kršeći ni jedan zakon.

A onda neko osudi vlasnika firme jer je preko firme otkrivena vojna tajna. Jel Vam sada jasnije?

podanik

pre 11 godina

Nadam se da Assange nece poverovati Svedskim vlastima da ga nece izruciti. Jer cim ga se domognu naci ce vec nacina, ako treba parlament ce izglasati novi zakon kako bi sve formalno bilo OK!
Reci ce onda - jeste obecali smo neizrucenje ali tada nije postojao ovaj novi zakon.

Ako ga traze samo radi davanja izjave - posto optuznicu nisu ni podigli - mogu to da urade u Amabasadi!

Ali nece, i tu je jasno koliko cela stvar smrdi.

A dolazili su u Beograd da uzmiaju izjave od haskih Srba, to im nije bilo tesko.

Boze, kakav svet pun lazi i licemerja, iskorvanja zlocina USA.

Svaka cast latinskoj Americi - pravde u Rusiji i na Zapadu nema!!!

Rodja

pre 11 godina

@Flash
Velja je potpuno u pravu. Asanz se bori za univerzalne vrednosti, a te vrednosti su nezavisne od nacije, pripadnosti ovoj ili onoj politici. Srbija je jos daleko od toga. Narod u Srbiji ceka nekog mesiju da sredi stanje, a takvog nema jer politika svake iole demokratske zemlje je samo odraz u ogledalu naroda. Vecina srpskih kriticara kritikuje ne iz principijelnih razloga, nego iz ljubomore i sutra bi isto to uradio sto kritikuje kada bi im se pruzila prilika. Trenutna realnost Srbije je da bi jedan Asanz u Srbiji garantovano jos gore prosao.

mitja

pre 11 godina

@modesty blaise
"Svedski zakon koji inkriminise seksualni odnos bez kondoma kao silovanje ne moze biti arhaican, vec moderan, on to jeste"

Vecu glupost kada je u pitanju zakon, nisam nigde naso!!
Da se razumemo, ne mislim da je komentar glup, niti me zanima da li neko naiziva sex tj. definise kao arhaican ili moderan!?
Ono sto me zanima je kod ovog (krivicnog) prekrsaja: Ko je kriv za seks bez kondoma?? Moguce je da sam nesto bukvalno shvatio ili da mi je neka informacija promakla ali mi je stvarno neverovatno!!

I.

pre 11 godina

Interesantno kako su svi skocili da brane one prostakuse bez mozga iz Rusije, a niko se ne javi da brani ovog coveka. Pa da, ko sme? Bono, veliki aktivista, ide u Belu kucu na pivce, Endzi, jeste...

Meni sve ovo lici na holivudski blokbaster, ne mogu da verujem kako ce sve "proci", ako im uspe, ako ovaj covek ne pretekne, ja ne znam sta da mislim, zaista. Naocigled celog sveta.

Ah da, zaboravila sam Amnesty International. Gde je?!

Dragan

pre 11 godina

ne mogu sada da chitam sve komentare, tako da ne znam da li je neko vec korigovao... dakle, nije u pitanju POLITICHKI AZIL vec DIPLOMATSKI AZIL, koji je u ovim uslovima jedini mogao da se da.

ooooh yeah

pre 11 godina

"Radikalne socijaldemokratske vlasti u južnoameričkim zemljama pružaju mnogo više socijalne pravde i ljudskih prava svojim narodima nego što se to čini u Evropi", rekao je između ostalog Ali.

Wake up Europe!!!

Zoran

pre 11 godina

Nista u slucaju Asanz nije novo. Oduvek su oni, koji su najvise naklapali o demokratiji i ljudskim pravima, najvise delovali protiv istih (citaj SAD i sateliti). Iz sve snage se nadam da ce se Asanz izvuci.