Spremaju se hapšenja u 27 firmi?

Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala, ima spisak 27 firmi za koje se sumnja da su radile nezakonito, piše Kurir.

Izvor: Tanjug, Kurir

Četvrtak, 16.08.2012.

07:33

Default images

Kako saznaje Kurir iz vrha vlasti, Vučić je naložio da se formiraju specijalni timovi koji bi trebalo da prečešljaju poslovanje tih firmi.

"Spisak spornih firmi već je prosleđen na prošlom sastanku Biroa za nacionalnu bezbednost. Tada je, na Vučićev predlog, odlučeno da se formiraju specijalni timovi, koji će ispitati sve u vezi sa poslovanjem u preduzećima i onima koji mogu biti povezani s tim", kaže izvor "Kurira".

"Timovi su već počeli da istražuju, a sastavljeni su od ljudi koji uživaju najveće poverenje. Uskoro može da se očekuje da će mnoge, koji su dosad mislili da su nedodirljivi, stići ruka zakona i pravde", dodaje isti izvor.

Prema njegovim rečima, povlašćenih neće biti, bez obzira na pritiske koje očekuju.

"Kurir" piše i da juče nije uspeo da dobije potvrdu o postojećem spisku u Vučićevom kabinetu, ali je saznao, kako piše, da bi prvi potpredsednik vlade objavljivanjem spiska prekršio zakon, jer je sve pod oznakom državne tajne.

Međutim, "Kurir" navodi da bi se, osim Agrobanke, oko koje se poslednjih dana raspetljava afera, među pomenutih 27 preduzeća mogla naći "Galenika", RTB "Bor", neke banke, ali i najveća srpska javna preduzeća, kao i da bi se mogle analizirati sporne privatizacije koje se pominju u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Prema "Kurirovoj" računici to bi naime mogle biti firme:
- Agrobanka (već počeli)
- RTB BOR
- Galenika
- Luka Beograd
- Azotara Pančevo
- Sartid
- Mobtel
- C market
- ATP Vojvodina
- Novosti
- Veterinarski zavod Beograd
- Šinovoz
- Zastava elektro
- Trudbenik gradnja
- Nacionalna štedionica

Dačić: Pljačkaške privatizacije treba ispitati

Komentarišući takve navode, predsednik vlade Srbije je danas izjavio da je "pljačkaški" obavljena privatizacija 90 odsto preduzeća u Srbiji na koje je kao sporne upozorila Evropska komisija i da je on i ranije govorio da sporne privatizacije treba ispitati.

Upitan o spisku preduzeća čijim rukovodiocima i vlasnicima preti hapšenje Dačić je rekao da ne zna o kom spisku novinari govore, ali da postoji spisak spornih privatizacija koji je pre nekoliko godina sastavio Savet za borbu korupcije i poslao Evropskoj uniji.

Na pitanje zašto nije ispitao te privatizacije u proteklom periodu, Dačić je odgovorio da on nije policajac koji vodi istrage već ministar unutrašnjih poslova.

"Nisam ja taj koji vodi istrage, ja sam ministar i ne dajem nalog ko će da se hapsi, niti koga branim", rekao je Dačić novinarima.
On je podsetio da je i ranije stalno govorio da sporne privatizacije treba ispitati.

Povodom spornih privatizacija na koje su ukazali iz EU, Dačić je kazao da "golim okom može da se vidi da je to lopovska privatizacija" i da su "gluposti" navodi u medijima da "sad neko treba nama iz EU da kaže koga treba sada da hapsimo".

Dačić je naveo i da sva ona saznanja koja neko ima o određenim kriminalnim i nezakonitim radnjama treba da dostavi nadležnim organima - tužilaštvu i policiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

255 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: