Nedelja, 08.07.2012.

17:33

Sastali se Gordon i Tadić

Lider DS-a Boris Tadić i pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon razgovarali su u nedelju uveče u sedištu DS, a detalji tog susreta nisu poznati.

Izvor: B92, Beta

Default images

Iz DS su naveli da neće biti saopštenja sa ovog sastanka, niti izjava za medije.

Američki diplomata se po dolasku u Beograd prvo sreo sa Tadićem. Kako je ranije najavljeno, Filip Gordon će u ponedeljak razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon toga bi trebalo da se sastane i sa mandatarom za sastav nove vlade, liderom SPS Ivicom Dačićem.

Kako je uoči Gordonovog dolaska u region saopštio Stejt department, on će u razgovoru sa visokim funkcionerima Srbije pružiti podršku SAD za formiranje nove vlade, koja će biti posvećana približavanju zemlje Evropskoj uniji, posebno poštujući regionalnu stabilnost i konstruktivne odnose sa Kosovom. Gordon boravi u Beogradu u sklopu turneje od 6. do 12. jula tokom koje je posetio Francusku i Hrvatsku, a posle sastanaka sa srpskim zvaničnicima odlazi u posetu Kosovu.

Američki diplomata je u subotu bio na Kroacija samitu u Dubrovniku gde je negirao da američka vlada utiče na formiranje vlade u Srbiji.

Tadić, koji je juče boravio na Kroacija samitu, Tanjugu je rekao da se i na marginama tog skupa u Dubrovniku susreo s Gordonom, ali da će detaljnije razgovore imati kada Gordon dođe u Beograd.

"Iskoristio sam još jednu priliku na jednom ovakvom sajmu politike i političke nauke da obavim brojne razgovore", dodao je Tadić.

Dačić je pred Gordonovu posetu izjavio da će u ponedeljak sa pomoćnikom američkog državnog sekretara razgovarati o bilateralnim odnosima dve države i da ne očekuje nikakav "spektakularni sastanak".

"Biće to razgovor kao i svaki drugi o našim bilateralnim odnosima i ne očekujem nikakav spektakularni sastanak", rekao je on.

Poseti Gordona Beogradu prethodila je poseta njegovog zamenika Filipa Rikera, koji se u Beogradu sastao sa liderima govoto svih parlamentarnih stranaka i na kratko sa predsednikom Nikolićem.

Gordon će, nakon Beograda, posetiti i Prištinu gde će kosovskim zvaničnicima preneti čestitke na planiranom završetku nadgledane nezavisnosti Kosova u septembru i ohrabriti kosovske lidere da nastave sa evropskim integracijama, a posetiće, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, i sever Kosova, gde će se sastati s predstavnicima Kfora i Euleksa.

Kako je Tanjugu ranije rečeno u američkoj ambasadi, Gordon će u Beogradu boraviti 8. i 9. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: