Asanž zatražio azil u Ekvadoru

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž zatražio je politički azil od zvaničnika Ambasade Ekvadora u Londonu, javlja CNN.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2012.

00:25

Default images

Tu informaciju potvrdili su ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino i Vikiliks. Asanž se već godinu i po opire zahtevima da u Švedskoj bude ispitan u vezi sa optužbama za silovanje i seksualno nasilje, podseća CNN.

”Džulijan Asanž zatražio je politički azil i sada se nalazi pod zaštitom Ambasade Ekvadora”, saopštio je Vikiliks preko Tvitera.

Vlasti Ekvadora navele su na svom sajtu da je Asanž u ambasadu došao tokom popodneva i da će ostati tamo sve dok njegov zahtev ne bude razmotren.

“Odluku da razmotrimo Asanžov zahtev ne treba shvatiti kao mešanje Vlade Ekvadora u sudske procese koji se protiv njega vode u Švedskoj i Velikoj Britaniji”, navedeno je u saopštenju.

Vrhovni sud Velike Britanije odbacio je prošle nedelje zahtev osnivača Vikiliksa za preispitivanje odluke o njegovom izručenju Švedskoj. Asanžova odbrana je svoj zahtev bazirala na činjenici da se presuda od 30. maja zasnivala na Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima, koja ranije nije pominjana na suđenju, čime je odbrani uskraćeno pravo na odgovor.

Asanž, koji je uhapšen 7. decembra 2010. u Londonu, odbacuje optužbe da je par meseci ranije, dok je bio u poseti Stokholmu, seksualno napao dve žene.

Njegove pristalice tvrde da je švedsko tužilaštvo, pod uticajem Vašingtona, pokrenulo taj slučaj iz političkih razloga i da će on odmah biti poslat u SAD. Sajt Vikiliks objavio je poverljive izveštaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu, kao i hiljade američkih diplomatskih depeša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: