"Spremni na kompromis u dijalogu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija spremna za kompromisna rešenja u dijalogu s Prištinom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 15.06.2012.

10:44

Default images

On je rekao da je Srbija pokazala konstruktivan pristup i dobru volju u dijalogu Beograda i Prištine, što namerava da čini i ubuduće - iako to često nije nailazilo na adekvatan odgovor druge strane, niti na razumevanje međunarodnih posrednika.

Srbija ostaje otvorena za razgovore o svim pitanjima i spremna je na kompromisna rešenja, istakao je Nikolić otvarajući Samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (PSJIE) u Beogradu.

Po rečima predsednika Srbije, pitanje Kosova i Metohije je veoma osetljivo za Srbiju, ali je zemlja nastojala da na pragmatičan i fleksibilan način obezbedi bolji život običnih ljudi koji žive u pokrajini.

"Do sada su mir i stabilnost sačuvani pre svega zahvaljujući konstruktivnom stavu Srbije. Principijelna pozicija Srbije o budućnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjena. Mi nikada nećemo eksplicitno ili implicitno priznati njenu jednostrano proglašenu nezavisnost. To predstavlja ustavni imperativ kao i našu moralnu, istorijsku i iznad svega demokratsku dužnost", istakao je Nikolić.

Obraćajući se na engleskom jeziku delegacijama 12 zemalja regiona, Nikolić je podsetio da je u dijalogu s Prištinom postignut aranžman o regionalnom predstavljanju i saradnji, kojim je obezbeđeno učešće svih i asimetričnost predstavljanja delegacija Prištine.

On je naveo da stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti predstavlja ustavni imperativ, moralnu istorijsku i demokratsku odgovornost.

"Ostajemo otvoreni za razgovore o svim pitanjima i spremni smo na kompromisno rešenje, kao što smo pokazali u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine",
rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da Srbija "ostaje da korača putem evropskih integracija, unapređujući, reformišući i menjajući sisteme koji koče njen razvoj i prosperitet".

Regionalna saradnja pomaže produbljivanju i promovisanju bilateralnih odnosa između država članica, ubrzava evropske integracione procese u regionu Jugoistočne Evrope i stvara uslove za ekonomski napredak i poboljšanje životnog standarda stanovnika", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da je atmosfera saradnje u Jugoistočnoj Evropi postignuta "zahvaljujući predanom radu svih zemlja regiona" i da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji pokazala uspešnim predsedavanjima najznačajnijim inicijativama u regionu.

"Zalažući se za jačanje politike dobrosusedstva i pomirenja u regionu, konstruktivnog i partnerskog dijaloga, Srbija je dostigla značajan nivo u odnosima sa svim zemljama Jugoistočne Evrope", rekao je Nikolić.

Za Srbiju je od strateškog značaja kontinuirano unapređenje odnosa sa svim susedima, ali i da je "vitalno zainteresovana" za unapređenje položaja svoje manjine u zemljama regiona.

"Srbija nastoji da vodi aktivan dijalog koji bi obezbedio rešavanje pitanja razgraničenja; unapređenje položaja i prava manjina; postizanje trajnih rešenja za izbeglice, regulisanje pitanja oduzete imovine, stanarskih prava, konvalidacije radnog staža; povraćaj kulturnog blaga; sukcesije i drugog", rekao je Nikolić.

On je poručio da će se lično založiti za to da regionalna saradnja i dalje bude jedan od ključnih prioriteta spoljne politike zemlje.

Nikolić je rekao da Srbija "ostaje da korača putem evropskih integracija, unapređujući, reformišući i menjajući sisteme koji koče njen razvoj i prosperitet".
Foto: Tanjug
Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je danas da su zajednički politički prioriteti svih država regiona uspostavljanje trajnog mira i blagostanja i težnja ka postizanju punopravnog članstva u EU i da je Srbija zato na stanovištu da je neophodna racionalizacija i konkretizacija delovanja regionalnih inicijativa.

Pozdravljajući učesnike samita šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Cvetković je istakao da su države regiona u ključnom periodu za rešavanje svojih nacionalnih interesa, pre svega u kontekstu evrointegracija i stvaranja stabilnog ambijenta neophodnog za privredni napredak.

"U narednim godinama regionalna saradnja bi trebalo da osigura principe i agendu za rešavanje preostalih izazova sa kojima se suočavamo. Smatramo da je dijalog koji se vodi u okviru PSJIE nezamenljiv okvir za razmenu naših ideja i skiciranje budućeg okvira saradnje", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, zemlje regiona su shvatile da jedino zajedničkim snagama mogu prevazići situaciju u kojoj se nalaze tako što će udahnuti novi život regionalnoj saradnji i iskoristiti velike mogućnosti koje ona otvara.

Zajednički cilj svih regionalnih inicijativa, kako je precizirao, mora biti razvoj multilateralne saradnje, kao osnove ekonomskog napretka, političke i ekonomske stabilizacije i konsolidacije dobrosusedskih odnosa, što su i preduslovi za integraciju u EU.

Cvetković je izrazio nadu da je Srbija tokom predsedavanja PSJIE doprinela novim kvalitetom, kako odnosima među državama regiona, tako i procesu zajedničkog približavanja EU.

Predsednik Vlade Srbije zaključio je da je regionalna saradnja i okvir za uspešno suočavanje s razornim posledicama ekonomske krize. Tokom današnjeg samita Makedonija će preuzeti predsedavanje Procesu saradnje od Srbije, a trebalo bi i da bude potvrđen izbor Gorana Svilanovića za novog generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju.

Na samitu učestvuju predsednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Bugarske Rosen Plevnelijev i Moldavije Nikolae Timofti, kao i član predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

Iz Turske na samitu učestvuje zamenik premijera Ali Babadžan, dok Rumuniju predstavlja šef diplomatije Andrei Marga.

Hrvatsku i Albaniju predstavljaju zamenici ministara spoljnih poslova, a Sloveniju državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova.

Proces saradnje u Jugoistocnoj Evropi je regionalna inicijativa pokrenuta 1996. radi podsticanja i jačanja dobrosusedskih odnosa u regionu kako bi on prerastao u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.

Članice Procesa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Sastanak visokih zvaničnika iz regiona biće i prilika za brojne bilateralne susrete. Predsednik Srbije, kako je najavljeno, razgovaraće sa generalnim sekretarom OEBS-a, predsednicima Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Moldavije, članom predsedništva iz BiH i zamenikom turskog premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: