Bez srpskih tablica na severu

Kosovski zvaničnici najavljuju da bio od sledeće nedelje trebalo da bude zabranjen ulazk vozila sa srpskim tablicama na Kosovo.

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2012.

12:25

Default images

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je danas da bi od naredne nedelje automobilima sa srpskim registarskim tablicama koje imaju prefiks kosovskih gradova trebalo da bude zabranjen ulazak preko prelaza na severu Kosova.

Redžepi je u izjavi Tanjugu rekao da Euleks planira da tokom druge nedelje od stupanja na snagu odluke o zabrani srpskih tablica sa početnim slovima gradova na Kosovu zabrani kretanje tako registrovanih automobila preko prelaza Jarinje i Brnjak.

On je dodao da bi od 15. juna trebalo očekivati da Euleks zabrani kretanje vozilima sa spornim registarskim oznakama preko prelaza na severu i da je "dobrodošlo" ako predstavnici Misije EU na Kosovu mogu da sprovedu tako nešto.

Redžepi je naveo da je rok za preregistraciju automobila sa srpskih na KS ili RKS tablice istekao i da neće biti produžen.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je u izjavi Tanjugu rekao da je doneo odluku da rok za promenu vozačkih dozvola koje je građanima Kosova izdao MUP Srbije bude do 1. septembra.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da će Euleks postepeno implementirati odluku o slobodi kretanja, koja se odnosi i na registarske tablice vozača čije je prebivalište na Kosovu, a koja je, kako je podsetila, rezultat dijaloga vlasti Beograda i Prištine u Briselu.

Gudeljevićeva nije mogla da komentariše najavu da bi od 15. juna na severu Kosova mogao da bude zabranjen ulazak automobilima sa srpskim registarskim oznakama koje imaju inicijale kosovskih gradova.

Portparolka Euleksa je ranije izjavila da sporazum o slobodi kretanja, u paragrafu 7 jasno navodi da će "svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima", i da su se obe strane složile sa ovim uslovima.

Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je pre nekoliko dana da postignutim dogovorima o slobodi kretanja nije predviđeno da Srbi na severu Kosova i Metohije koriste kosovske registarske tablice.

On je istakao da su Priština i deo međunarodne zajednice zloupotrebili postignuto rešenje o slobodi kretanja i da ne postoje tajni delovi tog sporazuma.

"Mi smo tokom pregovaračkog procesa vrlo jasno istakli da sever Kosova zbog svojih specifičnosti ne može da potpada pod ovu odredbu dogovora i da se ona odnosi na Srbe južno od Ibra, zato što je na severu KiM drugačija situacija," objasnio je Stefanović.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku kojom je od 1. juna zabranjeno kretanje na Kosovu vozilima koja imaju srpske tablice sa početnim slovima kosovskih gradova.

Pripadnici Euleksa su upozoravali vozačie koji koriste administrativne prelaze na severu Kosova (Jarinje i Brnjak) prvo usmeno a potom i deljenjem letaka da vozila moraju biti preregistrovana na KS ili RKS tablice.

Od početka implementacije odluke kosovske vlade o zabrani srpskih tablica sa inicijalima ovdašnjih gradova na Kosovu je zaplenjeno desetak pari takvih tablica, koje su u upotrebi još jedino na severu Kosova.

U ostalim delovima pokrajine građani ne koriste srpske registarske oznake iz straha da bi mogli da se nađu na udaru kosovske policije prilikom prve kontrole.

Ova odluka izazvala je mnoge probleme naročito u Kosovskom pomoravlju gde je skoro kompletan vozni park zdrastvenih ustanova blokiran jer nije na vreme obavljena preregistracija ambulantnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: