"Nisam pozivao decu na klađenje"

Ministarstvo prosvete navodi, povodom sporne knjige pesama o Novaku Đokoviću, da su direktori škola odgovorni za procenu sadržaja knjiga koje se nude učenicima.

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

19:02

Default images

Pesma "Kladim se na Noleta", prema mišljenju pojedinih roditelja, promoviše kockanje i odlazak dece u kladionicu. Ovim povodom reagovao je i tim Novaka Đokovića, koji je upozorio da je prodaja i distribucija knjige urađena bez saglasnosti srpskog tenisera.

Blagoje Bakić, autor zbirke pesama "Kad porastem biću Nole", kaže da je u spornoj pesmi upotrebljena metafora.

"U ovoj pesmi ne da se deca ne pozivaju na kockanje, nego se opevava besmislenost bilo kakvog koraka ka klađenju na onoga ili za onoga za koga se unapred zna da će da pobedi", tvrdi on.

Direktor škole "Đorđe Natošević" Nedeljko Đorđić kaže da problematična pesma nije ni recitovana na promociji. Prema njegovom mišljenju, ovi stihovi ne pozivaju decu u kladionice, dok u udruženju roditelja stvar vide drugačije.

"Knjiga je nagrađivana u banatskom Novom Miloševu, dobila je nagradu kao najbolja knjiga dečje poezije. Ne vidim razloga da ja onda budem recenzent, nisam kvalifikovan, ali to je dovoljno da mi dozvolimo da deca čuju pesme iz te zbirke", kaže Đorđić.

Baković takođe navodi da mu cilj nije bio da zaradi novac propagirajući lik i delo poznatog tenisera, već samo da kroz zbirku pesama ukaže na njegove uspehe.

"Smešan bi bio kada bi neko urednika ove knjige Ljubivoja Ršumovića optužio zbog njegovih poznatih stihova Jednog dana rešio moj tata za rođendan da mi kupi brata. Zar to nije otvoreno pozivanje na trgovinu ljudima?", kaže on.

Ova pesma je izazvala pravu buru u javnosti, iako je još nema u prodaji. Baković zaključuje da je ovde u pitanju hajka na njega, ali svakako očekuje da ga pozovu iz tima Novaka Đokovića, kako bi, prema njegovim rečima, nesporazum bio rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: